Sağlıklı Diyet Listesi

Sağlıklı Diyet Listesi Tarifi

Sağlıklı Bir Diyet için Gerekli Bilgiler

Dünyada ve ülkemizde dönemsel olarak ortaya çıkan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen popüler diyet programları ne yazık ki istenilen kilonun verilmesinde pek de etkin değildir. Bu diyet programlarının bazıları aşırı protein tüketimine, bazıları sıfır yağ içeriğine bazıları ise sıfıra yakın karbonhidrat içeriğine sahiptir. Fiziksel olarak bedeni ruhsal olarak da psikolojiyi bozan bu diyetler kimi zaman başarı getirse de vücuttan alıp götürdükleri göz ardı edilemez. Popüler kültürün dayattığı bu diyet programları yerine sağlıklı diyet ve spor programı uygulanması hem kilo kaybının kalıcı olmasına hem de vücudun hasar görmesine engel olmaktadır.

Çoğumuz fazla kiloları estetik bulmadığımız için zayıflamak isteriz. Ancak aslında şişmanlık birçok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Böbrek yetmezliği, diyabet, kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalığın kökeninde aşırı kilo yatmaktadır.

Sağlıklı diyet metodu için öncelikli olarak yaşam biçiminin ve beslenme tarzının değiştirilmesi gereklidir. Uyku düzeni sağlıklı beslenme programının ana kuralıdır. Sabah, öğle ve akşam yemeği olmak üzere 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün vücudun insülin dengesinin korunmasında önem taşır.

Günlük olarak en az 2-3 litre su tüketilmesi besinlerin sindirimi için önemlidir. Ayrıca toksin maddelerin vücuttan atımını sağlayan su, kilo vermeye de yardımcıdır. Günlük olarak yapılan en az 30 dakikalık yürüyüş, yüzme, koşu ve fitness gibi egzersiz programları kilo vermeye destek olur.

sağlıklı diyet

Sağlıklı Diyet Nedir? Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılmalı?

Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alınarak vücutta uygun şekilde kullanılmasını sağlamak sağlıklı diyettir. Sağlıklı bir diyet programında vücuda alınan kalori miktarı kısıtlanırken vücudun gereksinimi olan besin öğesi gereksinimleri mutlaka karşılanmalıdır.

Peki, sağlıklı diyet nasıl olmalı?

Sağlıklı bir diyet menüsünde günlük enerjinin %25- 30’luk kısmı yağlardan gelmelidir. Bu yağlar özellikle zeytinyağı, mısır özü yağı, ayçiçeği yağı ve soya yağı gibi yağlardan oluşmalıdır. Kızartmalar ve aşırı yağ tüketen yiyecekler diyetten çıkartılmalıdır.

Sağlıklı bir diyetin karbonhidrat miktarı günlük alınması gereken enerjinin %55-60’ını karşılamalıdır. Diyetin karbonhidrat içeriği kompleks karbonhidrat olarak bilinen tahıllar, kepekli, tam buğday ya da çavdar ekmeği, kuru baklagiller olmalıdır.

Basit şekerler, çikolata ve pasta gibi besin maddelerinden uzak durulmalıdır.

Sağlıklı bir diyette günlük enerjinin %12-15’lik kısmı proteinlerden karşılanmalıdır. Yüksek kalite protein içeren yumurta, et, tavuk ve balık gibi besinler mutlaka diyette yer almalıdır.

Sağlıklı Diyet Listesi ve Sağlıklı Diyet Programı

En sağlıklı diyet kişiye özel olarak hazırlanan diyettir. Kişinin beslenme alışkanlıklarına, yaşına, cinsiyetine, boyuna, kilosuna, sağlık durumuna, ekonomik konumuna ve iş hayatındaki beslenme koşullarına göre hazırlanan sağlıklı zayıflama diyet listeleri sürdürülebilirliği olan diyetlerdir. Kilo vermek kadar verilen kiloların alınmaması ve ideal kilonun korunması da önemlidir.

En sağlıklı zayıflama diyeti, kişinin isteklerini öne çıkaran, hayat tarzına ve sağlık durumunuza uygun bir beslenme programı ile keyifli bir şekilde kilo vermektir. Çok düşük kalorili ya da tek gıda rejimine dayalı beslenme programları hem sıkıcıdır hem de sağlıksızdır. Sağlıklı kilo verdiren diyet listelerinin her besin grubundan besinleri içermesi ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlaması gereklidir. Beslenme programının esnekliği ve çeşitliliği ile sizi bıktırmayan ve vücudunuzu yormayan sağlıklı diyet listeleri 2017 yılının en gözde diyetleridir.

Sağlıklı Diyet Yemekleri

Diyet yemekleri hazırlanırken en önemli kural yemeklerde kullanılan malzemelerin ölçüleridir.

Ayrıca yemeklerin pişirme yöntemleri de büyük önem taşımaktadır.

Diyet yemekleri hazırlarken pişirme yöntemi olarak fırında, buharda, buğulama, ızgara ve haşlama yöntemleri kullanılmalıdır. Diyet et yemekleri için ayrıca yağ eklemenize gerek yoktur.

Sebze yemekleri hazırlarken 1 kilogram sebzeye ekleyeceğiniz 2 yemek kaşığı sıvı yağ yeterlidir. Sebzelerin aşırı pişirilmemesi ve büyük parçalar halinde doğranması içeriğinde yer alan posa ve vitaminlerin korunması açısından önemlidir.

Makarna ve erişte gibi hamur işlerinin suyu dökülmemelidir.

Her öğünde mutlaka salata ve 1 kase yoğurt tüketilmelidir.

sağlıklı diyet yemekleri

Sağlıklı Diyet Kahvaltı

Zayıflamaya karar verenlerin en sık sorduğu sorular arasında “en sağlıklı diyet nasıl yapılır?” sorusu yer almaktadır.

Sağlıklı diyet yapmak için en önemli öğün sabah kahvaltısıdır. Kahvaltı metabolizma hızını yükseltir ve sindirim sisteminin çalışmasını düzenleyerek zayıflamaya yardımcı olur. Sabah kahvaltısı için yağ yakmaya yardımcı olan protein içeriği yüksek yumurta, peynir ve süt gibi besinler seçilmelidir.

Yulaf ezmesi ile hazırlanan kahvaltılar uzun süre tokluk hissetmesinin yanı sıra bağırsakları çalıştırarak sağlıklı kolay diyet yapmayı kolaylaştırır. Ayrıca kahvaltı güne enerjik ve zinde başlamanın garantisidir. Önerilen tüm sağlıklı diyet örnekleri içinde mutlaka kahvaltı yer almaktadır. Sağlıklı diyet Canan Karatay tarafından kahvaltının atlanmadığı bir beslenme programı olarak tanımlanmaktadır.

diyet kahvaltı

Sağlıklı Diyet Atıştırmalıklar

Sağlıklı diyet reçetesi önerilirken en dikkat edilen konu ise ara öğünlerde tüketilen besinlerdir. Ara öğünler sağlıklı bir zayıflama programının olmazsa olmazıdır. Ana öğünler arasında tüketilen atıştırmalıklar kan şekerinin düşmesi ile beliren açlık hissini engellemeye yardımcı olur.

Öğünden 2-3 saat sonra kan şekerimiz düşmeye başlar ve açlık hissi oluşur. Ara öğünler ayrıca metabolizma hızını arttırıcıdır ve kilo vermeyi destekler. Ara öğünlerde seçilen 100-150 kalorili yüksek posa içeriğine sahip besinler kan şekerini düzenler ve kilo kontrolü sağlar.

Sağlıklı diyet listeleri Ahmet Maranki tarafından sağlıklı diyet atıştırmalıklarla tamamlanmaktadır. Kuru meyve ve yağlı tohumlar, yoğurt ve meyve, galeta ve ayran, kepekli ekmek ve peynir, yoğurt veya süt ile hazırlan müsli, leblebi ve kuru üzüm veya kefir ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar olarak tüketilebilir.

Sağlıklı Diyet Salataları

Sağlıklı diyet çeşitleri denildiğinde ilk akla gelen salatalardır. Yüksek posa içerikleri, vitamin ve mineral değerleri ile zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezi olan salatalar kimi zaman hazırlanan diyet menülerin yardımcısı kimi zamanda içine eklenen zengin protein kaynakları ile öğünün ana yemeği olabilir.

Bulgur, kinoa, chia tohumu ile zenginleştirilen sağlıklı diyet salataları hem düşük kalorisi hem de tok uzun süre tok tutucu özellikleri ile zayıflama diyetlerinde tercih edilir. Peynir, et, tavuk ve balık ile protein değeri yükseltilen diyet salatalar hem lezzeti hem de sağlığa yararları ile gerek ana gerekse ara öğünlerde güvenle tüketilebilir.

Sağlıklı Diyet Tatlılar

Diyet yapmak demek tatsız tuzsuz beslenmek anlamına gelmemektedir. Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmek anlamına gelen sağlıklı yaşam diyet programlarında tatlılara da yer verilmektedir.

Şeker yerine meyve ya da pekmez kullanılarak hazırlanan sağlıklı diyet tatlılar hem tatlı krizi problemini çözebilir hem de enfes lezzeti ile damaklarınızı şenlendirir. Sağlıklı diyet tatlılarında kullanabileceğiniz kinoa, süt, yoğurt, ceviz, fındık, badem, müsli ve meyve gibi düşük kalorili ama yüksek lezzete sahip besinler bir araya geldiğinde sofraları muhteşemleştirir.

Sağlıklı Diyet Kürleri

Sağlıklı diyet listesi Ender Saraç tarafından zayıflama kürleri ile de desteklenmektedir. Yağ yakımını hızlandırarak metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasını sağlayan diyet kürleri zayıflamayı kolaylaştırmaktadır. Ender Saraç’ın hızlı kilo verdiren zayıflama kürleri kolay ve pratik hazırlanabilirliği ile evde de kolaylıkla uygulanabilmektedir.

Diyet kürleri ile hem daha ince bir bele sahip olabilir hem de alerjilerden kurtulabilirsiniz. Aç karnına bir bardak ılık su içerisine bir tatlı kaşığı bal ve 20 damla limon suyu kürü, enginar yaprakları, hindibağı, zerdeçal ve bakla ile hazırlanan detoks kürü, sarımsak, zencefil ve limon kullanılarak hazırlanan sarımsak kürü, yoğurt ve dereotu ile hazırlanan yoğurt kürü sağlıklı diyet kürleri arasında yer almaktadır.

Pratik ve Sağlıklı Diyet Tarifleri

1) Hem Doyurucu Hem de Sağlıklı Ara Öğünler

Sağlıklı bir şekilde kilo vermede ara öğünlerin önemi büyüktür. Hem doyurucu hem de sağlıklı ara öğünler tüketerek metabolizmanızı hızlandırabilir daha kolay kilo verebilirsiniz. Diyet Yapanlar İçin Doyurucu ve Sağlıklı Ara Öğün

Tarif: Diyet Yapanlar İçin Doyurucu ve Sağlıklı Ara Öğün

2) Çikolata ile Açlığınızı Bastırın

Çikolatasız diyet mi olur? Açlığınızı bastırmak için sağlıklı diyet çikolata sosu ile meyvelerinizi süsleyebilir damaklarınızı şenlendirebilirsiniz. Sağlıklı Diyet Çikolata Sosu

Tarif: Sağlıklı Diyet Çikolata Sosu

3) Keten tohumu ve Yulaf Ezmesinin En Sağlıklı Buluşması

Yoğurt, keten tohumu ve yulaf ezmesinin tarçınla buluştuğu sabah kahvaltısı seçeneği hem metabolizmanızı hızlandırır hem de alternatif bir kahvaltı seçeneği olarak diyet listenizi renklendirir. Sağlıklı Diyet Kahvaltı

Tarif: Sağlıklı Diyet Kahvaltı

4) Fındık ile Çikolatanın Muhteşem Birlikteliği

Ara öğününüzde tüketebileceğiniz sağlıklı diyet donut ile enfes bir lezzete merhaba diyebilir diyetinizi bozmadan tatlı keyfi yaşayabilirsiniz. Sağlıklı Diyet Donut

Tarif: Sağlıklı Diyet Donut

5) Muz ile Yulaf Ezmesinin Diyet Kardeşliği

Muhteşem bir sabah kahvaltısı alternatifi olan muz ve yulaf ezmesini diğer meyvelerle karıştırabilir ve güne daha enerjik daha zinde başlayabilirsiniz. Diyet İçin Sağlıklı Kahvaltı

Tarif: Diyet İçin Sağlıklı Kahvaltı

6) Diyet Yapmanın En Yeşil Yolu

İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller ile yüksek posayı bir araya getiren ıspanak yemeği hem sağlıklı hem de lezzetli olmasının yanı sıra düşük kalorisi ile de diyet programınızın en lezzetli yemeklerinden biridir. Diyete Uygun Ispanak Yemeği

Tarif: Diyete Uygun Ispanak Yemeği

Diyet yemekleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri