Samatya Restoranları – Tarihin İzini Takip Edebileceğiniz 10 Mekan

Samatya Restoranları – Tarihin İzini Takip Edebileceğiniz 10 Mekan Tarifi

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi

Samatya Meyhane – Gezi – Restoran Rehberi

Samatya, buram buram tarih kokan İstanbul’un geçmişinden kopamayan bir semtidir. Gezilmesi ve muhakkak görülmesi yerlerden sadece biridir. Nerede tarihi bir doku varsa, son zamanlarda moda olmaya başlamıştır. Dökülen duvarlar, arnavut kaldırımları ve geçmiş zamanla bağlantısı hala devam eden mekanlar oldukça ilgi görür. Fotoğraf çekmeye ve gezip görmeye meraklı biriyseniz, bu merakınıza bir de tatlı heyecanınız ekleniyorsa sizleri Samatya’ya götüreceğiz. Samatya’da göreceğiniz dokular ve eski Samatya konakları sizi alıp çok uzak diyarlara götürebilir.

1998 senesinde televizyonda yer alan İkinci Bahar dizisinin çekildiği mekan Samatya, şimdi sizlere bu yazı sayesinde çok yakın. Gitmeden önce bilmeniz gerekenleri burada açıklıyoruz. İstanbul, Samatya ile bir başka güzel!

samatya

Tarihi Dokusuna Vefalı Bir Semt: Samatya

Samatya semtini eğer televizyon izliyorsanız bir şekilde dizi ve reklamlardan görmüş olabilirsiniz. Binaların yükseldiği ve trafiğin bir türlü durmadığı İstanbul’da, en sakin bölgelerden biridir. Alçak katlı binalar, küçük esnaflar ve birbirini yıllardır tanıyan semt sakinleri ile bir bütündür Samatya. Birçok kültürden insana sokaklarında yer açan, küçük ama bir o kadar da samimi bir yerdir.

Denize olan yakınlığı, balıkçı teknelerinin hareketliliği ve yeme içme kültürünün önemsendiği Samatya’da geçireceğiniz her gün, ayrı bir cümbüş olabilir. Meyhane ve lokantaları ile semte hareketlilik katar. Hatta Samatya Rum Meyhanesi meşhur meyhanelerden biridir. Samatya sokaklarında gezdiğinizde 16. yüzyılda yapılan kilise ve mimari yapılar dikkatinizi çekecektir. Bu yapılardan biri de Hristos Analipsis Kilisesi olur. Bu kilise Hz. İsa için yapılmıştır. Diğer tarihi dokularını merak edecek olursanız; Sahakyan-Nunyan Ermeni Mektebi’ni görebilirsiniz. Bu mektep yıllar sonra çıkan yangından etkilenmiş ve daha sonra restore edilmiştir. Samatya kilisesi ve camileri ile din – dil birliğinin sağlandığı semtlerden biridir.

Peki, Samatya ismi nereden geliyor?

Semte gelenler öncelikle “Samatya ne demek?” diye bir soru yöneltir semt halkına. Samatya’nın çok eski zamanlarda balıkçı bir köy olduğu söylenir. Bu nedenle önceden bu semtin adı kum kelimesini ifade eden “psamathos” kelimesinden gelir. Zaman içinde bu kelime “psamathia” olmuştur ve dilin gelişiminden dolayı da Samatya’ya dönmüştür. Cumhuriyet sonrasında yapılan isim değişikliklerinden Samatya’da etkilenmiştir ve Kocamustafa Paşa adını almıştır. Yeni ismini ise çok az kişi kabul edebilmiştir. Şu an bile bu bölge Samatya olarak bilinir ve anlatılır.

Eski İstanbul’u merak ettiğinizde ve özlediğinizde Samatya’ya uğramanızı ve uzun uzun vakit geçirmenizi öneririz. Dar sokaklar, içten esnaflar ve denize açılan yokuşlar sizi bekleyecektir. İstanbul’un Fethi’nden sonra Müslüman olmayanlar ve Müslüman olan halkın iç içe yaşadığı, aynı ekmeği paylaştığı Samatya’da bu samimiyet hala devam etmektedir. 16. yüzyılda semtte yapılan Abdi Çelebi Cami ve Ermeni kiliseleri bu kültür birliğini en iyi şekilde ifade etmektedir.

Samatya Nerede, Nasıl Gidilir?

Samatya’yı sadece internette ya da televizyonda görmek yetmez. Sakin ve ilgi çeken dokusunu daha yakından görmelisiniz. Bunun için eğer İstanbul dışında iseniz, İstanbul’a gitmelisiniz. Samatya’ya ulaşım seçeneklerinizi ifade edecek olursak, şu listemize göz atarak ulaşımı kolaylaştırabilirsiniz.

  • Sirkeci’den trene binerek Kocamustafa Paşa durağında inebilirsiniz.
  • Kendi arabanız ile gitmek istediğinizde, Eminönü ve Bakırköy sahil yolunu kullanın. Yoldan devam ederek Yenikapı ve Bakırköy istikametinde ilerleyin.
  • Toplu taşıma kullanacağınız zaman, Yedikule ve Eminönü, Yedikule ve Beyazıt, Yedikule ve Taksim, Yeşilköy ve Eminönü güzergahları arasında çalışan otobüsleri kullanmalısınız.
  • Şehir dışından geliyorsanız ve Atatürk Havaalanı’na iniş yaptıysanız, bu noktadan kalkan ve Taksim’e doğru ilerleyen otobüsleri kullanarak rahatça ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Samatya’da Tarihin İzini Takip Edebileceğiniz 10 Mekan

Samatya meyhane ve balık kültürüne sahip bir semt olarak bilinmektedir. Alkol alışkanlığınız olmasa bile nezih restoranlarda lezzetli balıkları yiyebilirsiniz. Samatya’ya gittiğinizde görmeniz ve mutlaka yemek yemeniz gereken yerleri listemize ekledik. Yeme ve içmeye dair ne varsa, biraz da fotoğraf çekmeye ilgiliyseniz bu mekanları gezi programınıza eklemelisiniz!

1) Samatya Balık Müzesi

  • Samatya Balık Müzesi, 1991 senesinde Balıkçılar Derneği kurucusu Haydar Deniz’in katkıları ile hazırlanmış ve açılmıştır.
  • Bu müzeye uğradığınızda, yaklaşık 350 balığı inceleyebilirsiniz. Üstelik bu balıkların kadavraları özel bir madde içinde korunuyor ve sergileniyor. Bazı balıklar ülkemizden avlanan, bazıları ise dışarıdan getirilen balıklardır.
samatya balık müzesi
www.senanlatistanbul.com

2) Surp Kevork Kilisesi

  • Söylemlere göre Hz. İsa’nın idam edilirken asıldığı çarmıhtan kalan parçalar, Surp Kevork Kilisesi’nde yer alıyor. Tabii bu yıllardır anlatılan bir hikayedir. Ne kadar doğruyu yansıtır bilinmez. Kiliseye gittiğinizde detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Samatya’nın en dikkat çeken mimari yapısı, Surp Kevork Kilisesi olarak kabul edilir. Samatya’ya yolunuz düştüğünde mutlaka görmelisiniz.
surp kevork kilisesi

3) Aya Nikola Kilisesi

  • Her sene yılbaşı zamanında sıkça göze çarpan Noel Baba figürü, Aziz Nikola’yı hatırlatır. Aziz Nikola, yoksul ve balıkçı halkın azizi olarak hatırlanır. Bu kilisenin her ay ziyaret günü vardır. Gitmeden planlı olursanız, kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Aya Nikola’da Osmanlı zamanında Rum balıkçılar önce dini tören yapar sonra balık avına çıkarmış. Bu kilisenin halk için önemi büyüktür.
  • Samatya gezinizde ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri de bu kilise olmaktadır.
aya nikola kilisesi

4) Samatya Meze Restoran

  • Samatya’da açlık zilleri çaldığı an gideceğiniz bir durak daha sizinle. Samatya Meze Restoran’da peynirli pazı sarmasından mücvere kadar birbirinden lezzetli mezeler, balık keyiflerinize ortak oluyor.
  • Çok uygun rakamlar ödeyerek, karnınızı en nefis şekilde doyurabileceğiniz Samatya Meze Restoran’da geçireceğiniz her anın tadını çıkarabilirsiniz. Samimi ve sakin bir yer olan Samatya Meze, sizleri dilediğiniz her an misafir etmek için hazır.

Adres: Kocamustafapaşa Caddesi, Gümüş Yüksük Sokak. No: 8 Samatya, İstanbul

İletişim: 0 212 586 82 49

samatya meze restoran

5) Samatya Konakları

  • Rengarenk boyaları ile dikkat çeken Samatya evlerini görünce içiniz açılacak. Asırlık evlerin pencere önündeki açan çiçekler ise hala umudun var olduğunu gösterecek.
  • Dış mekan fotoğrafçılarının da ilgisini gören Samatya evleri, Samatya’yı ziyaret eden misafirlerin fotoğraflarını renklendirecek derecede dikkat çekici.
samatya konakları
turkagram.com

6) Kuleli Meyhanesi – Ato’nun Yeri

  • Ünü Samatya’yı aşan ve hatta mezeleriyle İstanbul’un en iyileri arasında yerini alan Ato’nun yeri, Samatya gezinizde lezzet durağınız olmak için çok ideal!
  • Zeytinyağlılar, ara sıcaklar, taptaze deniz ürünleri, et ve balık ızgara çeşitleri, alkollü alkolsüz içecekler menüde sizleri bekliyor, denemenizi tavsiye ediyoruz.
kuleli meyhanesi

7) Sümbül Efendi Külliyesi

  • Osmanlı vaktinden bir miras olan bu yapı, daha önceleri bir dini merkezmiş. Birkaç restorasyondan geçerek Sümbül Efendi Külliyesi halini almış.
  • Külliye içinde Sümbül Efendi Camisi ve bir türbe yer alır. Ayrıca zincirli servi ağacı da görebileceğiniz en eski ağaçlardan biridir. 2. Mahmut döneminden itibaren canlılığını koruyan bir ağaç olduğunu söyleyenler de vardır.
sümbül efendi külliyesi
www.istanbul.com

8) Ali Haydar – İkinci Bahar

  • Samatya balık restaurantları ile pek çok kişiyi ağırlamaktadır. Bu restoranlardan biri de Samatya Ali Haydar Restoran’dır.
  • Bu restoranı önemli kılan özelliği nedir diye soracak olursanız; Samatya İkinci Bahar dizi bölümlerinin çekildiği mekandır.
  • Birbirinden lezzetli kebap ve yemekleri ile karnınızı rahatça doyurabileceğiniz bir adres.
samatya ali haydar

9) Samatya Develi Restoran

  • Samatya Develi restoran 2002 senesinde İstanbul’un en iyi 5. yemek mekanı olarak ün salmıştır.
  • Gün içinde acıktığınız anda Develi’ye uğrayıp saatlerinizi geçirebilirsiniz.
samatya develi

10) Samatya Küçük Paris Restoran

  • Samatya restoranları ile dikkat çekmeye devam ediyor. Balığı en iyi şekilde hazırlayan balık ustaları, yıllar geçse de unutamayacağınız bir balık ziyafeti yaşamanız için mutfakta!
  • Samatya Küçük Paris Restoran da, bu ünlü balık restoranlarından yalnızda biri. Kırmızı et, tavuk eti ve balık etini nasıl tatmak isterseniz dilediğiniz gibi servis edilen Samatya Küçük Paris’te, tadılan lezzetleri çok seveceksiniz.
  • Akşam saatlerinde canlı müzik ziyafetine ve birbirinden nefis yemeklere şahit olmak için siz de Samatya Küçük Paris’e gidebilirsiniz.

Adres: Kocamustafapaşa Mahallesi, Gümüş Yüksük Sokak, No: 3, Samatya – Fatih, İstanbul

İletişim: 0532 593 45 42

samatya küçük paris

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Büyükada’da Ne Yenir? Ada’nın En Meşhur 10 Nostaljik Lezzet Durağı

Heybeliada Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Mekan

Yeldeğirmeni Mekanları – Sizi Mutlu Edecek En Gözde 10 Adres

Yeniköy’de Ne Yenir? Müdavimi Olacağınız Kalitesi Sabit 10 Adres

Kireçburnu Balık Restoranları – Gidebileceğiniz En İyi 10 Nezih Mekan

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri