Samatya Restoranları – Tarihin İzini Takip Edebileceğiniz 10 Mekan

Samatya Restoranları – Tarihin İzini Takip Edebileceğiniz 10 Mekan Tarifi

Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi

Samatya Meyhane – Gezi – Restoran Rehberi

Samatya, buram buram tarih kokan İstanbul’un geçmişinden kopamayan bir semtidir. Gezilmesi ve muhakkak görülmesi yerlerden sadece biridir. Nerede tarihi bir doku varsa, son zamanlarda moda olmaya başlamıştır. Dökülen duvarlar, arnavut kaldırımları ve geçmiş zamanla bağlantısı hala devam eden mekanlar oldukça ilgi görür. Fotoğraf çekmeye ve gezip görmeye meraklı biriyseniz, bu merakınıza bir de tatlı heyecanınız ekleniyorsa sizleri Samatya’ya götüreceğiz. Samatya’da göreceğiniz dokular ve eski Samatya konakları sizi alıp çok uzak diyarlara götürebilir.

1998 senesinde televizyonda yer alan İkinci Bahar dizisinin çekildiği mekan Samatya, şimdi sizlere bu yazı sayesinde çok yakın. Gitmeden önce bilmeniz gerekenleri burada açıklıyoruz. İstanbul, Samatya ile bir başka güzel!

samatya

Tarihi Dokusuna Vefalı Bir Semt: Samatya

Samatya semtini eğer televizyon izliyorsanız bir şekilde dizi ve reklamlardan görmüş olabilirsiniz. Binaların yükseldiği ve trafiğin bir türlü durmadığı İstanbul’da, en sakin bölgelerden biridir. Alçak katlı binalar, küçük esnaflar ve birbirini yıllardır tanıyan semt sakinleri ile bir bütündür Samatya. Birçok kültürden insana sokaklarında yer açan, küçük ama bir o kadar da samimi bir yerdir.

Denize olan yakınlığı, balıkçı teknelerinin hareketliliği ve yeme içme kültürünün önemsendiği Samatya’da geçireceğiniz her gün, ayrı bir cümbüş olabilir. Meyhane ve lokantaları ile semte hareketlilik katar. Hatta Samatya Rum Meyhanesi meşhur meyhanelerden biridir. Samatya sokaklarında gezdiğinizde 16. yüzyılda yapılan kilise ve mimari yapılar dikkatinizi çekecektir. Bu yapılardan biri de Hristos Analipsis Kilisesi olur. Bu kilise Hz. İsa için yapılmıştır. Diğer tarihi dokularını merak edecek olursanız; Sahakyan-Nunyan Ermeni Mektebi’ni görebilirsiniz. Bu mektep yıllar sonra çıkan yangından etkilenmiş ve daha sonra restore edilmiştir. Samatya kilisesi ve camileri ile din – dil birliğinin sağlandığı semtlerden biridir.

Peki, Samatya ismi nereden geliyor?

Semte gelenler öncelikle “Samatya ne demek?” diye bir soru yöneltir semt halkına. Samatya’nın çok eski zamanlarda balıkçı bir köy olduğu söylenir. Bu nedenle önceden bu semtin adı kum kelimesini ifade eden “psamathos” kelimesinden gelir. Zaman içinde bu kelime “psamathia” olmuştur ve dilin gelişiminden dolayı da Samatya’ya dönmüştür. Cumhuriyet sonrasında yapılan isim değişikliklerinden Samatya’da etkilenmiştir ve Kocamustafa Paşa adını almıştır. Yeni ismini ise çok az kişi kabul edebilmiştir. Şu an bile bu bölge Samatya olarak bilinir ve anlatılır.

Eski İstanbul’u merak ettiğinizde ve özlediğinizde Samatya’ya uğramanızı ve uzun uzun vakit geçirmenizi öneririz. Dar sokaklar, içten esnaflar ve denize açılan yokuşlar sizi bekleyecektir. İstanbul’un Fethi’nden sonra Müslüman olmayanlar ve Müslüman olan halkın iç içe yaşadığı, aynı ekmeği paylaştığı Samatya’da bu samimiyet hala devam etmektedir. 16. yüzyılda semtte yapılan Abdi Çelebi Cami ve Ermeni kiliseleri bu kültür birliğini en iyi şekilde ifade etmektedir.

Samatya Nerede, Nasıl Gidilir?

Samatya’yı sadece internette ya da televizyonda görmek yetmez. Sakin ve ilgi çeken dokusunu daha yakından görmelisiniz. Bunun için eğer İstanbul dışında iseniz, İstanbul’a gitmelisiniz. Samatya’ya ulaşım seçeneklerinizi ifade edecek olursak, şu listemize göz atarak ulaşımı kolaylaştırabilirsiniz.

  • Sirkeci’den trene binerek Kocamustafa Paşa durağında inebilirsiniz.
  • Kendi arabanız ile gitmek istediğinizde, Eminönü ve Bakırköy sahil yolunu kullanın. Yoldan devam ederek Yenikapı ve Bakırköy istikametinde ilerleyin.
  • Toplu taşıma kullanacağınız zaman, Yedikule ve Eminönü, Yedikule ve Beyazıt, Yedikule ve Taksim, Yeşilköy ve Eminönü güzergahları arasında çalışan otobüsleri kullanmalısınız.
  • Şehir dışından geliyorsanız ve Atatürk Havaalanı’na iniş yaptıysanız, bu noktadan kalkan ve Taksim’e doğru ilerleyen otobüsleri kullanarak rahatça ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Samatya’da Tarihin İzini Takip Edebileceğiniz 10 Mekan

Samatya meyhane ve balık kültürüne sahip bir semt olarak bilinmektedir. Alkol alışkanlığınız olmasa bile nezih restoranlarda lezzetli balıkları yiyebilirsiniz. Samatya’ya gittiğinizde görmeniz ve mutlaka yemek yemeniz gereken yerleri listemize ekledik. Yeme ve içmeye dair ne varsa, biraz da fotoğraf çekmeye ilgiliyseniz bu mekanları gezi programınıza eklemelisiniz!

1) Samatya Balık Müzesi

  • Samatya Balık Müzesi, 1991 senesinde Balıkçılar Derneği kurucusu Haydar Deniz’in katkıları ile hazırlanmış ve açılmıştır.
  • Bu müzeye uğradığınızda, yaklaşık 350 balığı inceleyebilirsiniz. Üstelik bu balıkların kadavraları özel bir madde içinde korunuyor ve sergileniyor. Bazı balıklar ülkemizden avlanan, bazıları ise dışarıdan getirilen balıklardır.
samatya balık müzesi
www.senanlatistanbul.com

2) Surp Kevork Kilisesi

  • Söylemlere göre Hz. İsa’nın idam edilirken asıldığı çarmıhtan kalan parçalar, Surp Kevork Kilisesi’nde yer alıyor. Tabii bu yıllardır anlatılan bir hikayedir. Ne kadar doğruyu yansıtır bilinmez. Kiliseye gittiğinizde detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • Samatya’nın en dikkat çeken mimari yapısı, Surp Kevork Kilisesi olarak kabul edilir. Samatya’ya yolunuz düştüğünde mutlaka görmelisiniz.
surp kevork kilisesi

3) Aya Nikola Kilisesi

  • Her sene yılbaşı zamanında sıkça göze çarpan Noel Baba figürü, Aziz Nikola’yı hatırlatır. Aziz Nikola, yoksul ve balıkçı halkın azizi olarak hatırlanır. Bu kilisenin her ay ziyaret günü vardır. Gitmeden planlı olursanız, kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.
  • Aya Nikola’da Osmanlı zamanında Rum balıkçılar önce dini tören yapar sonra balık avına çıkarmış. Bu kilisenin halk için önemi büyüktür.
  • Samatya gezinizde ziyaret edebileceğiniz yerlerden biri de bu kilise olmaktadır.
aya nikola kilisesi

4) Samatya Meze Restoran

  • Samatya’da açlık zilleri çaldığı an gideceğiniz bir durak daha sizinle. Samatya Meze Restoran’da peynirli pazı sarmasından mücvere kadar birbirinden lezzetli mezeler, balık keyiflerinize ortak oluyor.
  • Çok uygun rakamlar ödeyerek, karnınızı en nefis şekilde doyurabileceğiniz Samatya Meze Restoran’da geçireceğiniz her anın tadını çıkarabilirsiniz. Samimi ve sakin bir yer olan Samatya Meze, sizleri dilediğiniz her an misafir etmek için hazır.

Adres: Kocamustafapaşa Caddesi, Gümüş Yüksük Sokak. No: 8 Samatya, İstanbul

İletişim: 0 212 586 82 49

samatya meze restoran

5) Samatya Konakları

  • Rengarenk boyaları ile dikkat çeken Samatya evlerini görünce içiniz açılacak. Asırlık evlerin pencere önündeki açan çiçekler ise hala umudun var olduğunu gösterecek.
  • Dış mekan fotoğrafçılarının da ilgisini gören Samatya evleri, Samatya’yı ziyaret eden misafirlerin fotoğraflarını renklendirecek derecede dikkat çekici.
samatya konakları
turkagram.com

6) Kuleli Meyhanesi – Ato’nun Yeri

  • Ünü Samatya’yı aşan ve hatta mezeleriyle İstanbul’un en iyileri arasında yerini alan Ato’nun yeri, Samatya gezinizde lezzet durağınız olmak için çok ideal!
  • Zeytinyağlılar, ara sıcaklar, taptaze deniz ürünleri, et ve balık ızgara çeşitleri, alkollü alkolsüz içecekler menüde sizleri bekliyor, denemenizi tavsiye ediyoruz.
kuleli meyhanesi

7) Sümbül Efendi Külliyesi

  • Osmanlı vaktinden bir miras olan bu yapı, daha önceleri bir dini merkezmiş. Birkaç restorasyondan geçerek Sümbül Efendi Külliyesi halini almış.
  • Külliye içinde Sümbül Efendi Camisi ve bir türbe yer alır. Ayrıca zincirli servi ağacı da görebileceğiniz en eski ağaçlardan biridir. 2. Mahmut döneminden itibaren canlılığını koruyan bir ağaç olduğunu söyleyenler de vardır.
sümbül efendi külliyesi
www.istanbul.com

8) Ali Haydar – İkinci Bahar

  • Samatya balık restaurantları ile pek çok kişiyi ağırlamaktadır. Bu restoranlardan biri de Samatya Ali Haydar Restoran’dır.
  • Bu restoranı önemli kılan özelliği nedir diye soracak olursanız; Samatya İkinci Bahar dizi bölümlerinin çekildiği mekandır.
  • Birbirinden lezzetli kebap ve yemekleri ile karnınızı rahatça doyurabileceğiniz bir adres.
samatya ali haydar

9) Samatya Develi Restoran

  • Samatya Develi restoran 2002 senesinde İstanbul’un en iyi 5. yemek mekanı olarak ün salmıştır.
  • Gün içinde acıktığınız anda Develi’ye uğrayıp saatlerinizi geçirebilirsiniz.
samatya develi

10) Samatya Küçük Paris Restoran

  • Samatya restoranları ile dikkat çekmeye devam ediyor. Balığı en iyi şekilde hazırlayan balık ustaları, yıllar geçse de unutamayacağınız bir balık ziyafeti yaşamanız için mutfakta!
  • Samatya Küçük Paris Restoran da, bu ünlü balık restoranlarından yalnızda biri. Kırmızı et, tavuk eti ve balık etini nasıl tatmak isterseniz dilediğiniz gibi servis edilen Samatya Küçük Paris’te, tadılan lezzetleri çok seveceksiniz.
  • Akşam saatlerinde canlı müzik ziyafetine ve birbirinden nefis yemeklere şahit olmak için siz de Samatya Küçük Paris’e gidebilirsiniz.

Adres: Kocamustafapaşa Mahallesi, Gümüş Yüksük Sokak, No: 3, Samatya – Fatih, İstanbul

İletişim: 0532 593 45 42

samatya küçük paris

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Büyükada’da Ne Yenir? Ada’nın En Meşhur 10 Nostaljik Lezzet Durağı

Heybeliada Gezilecek Yerler – Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Mekan

Yeldeğirmeni Mekanları – Sizi Mutlu Edecek En Gözde 10 Adres

Yeniköy’de Ne Yenir? Müdavimi Olacağınız Kalitesi Sabit 10 Adres

Kireçburnu Balık Restoranları – Gidebileceğiniz En İyi 10 Nezih Mekan

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri