İnsanlık Tarihinin En Doğal İlacı: Sarımsak
Latince ismi Allium Sativum olan sarımsağın ana vatanı Hindistan, Çin ve Orta Asya’dır. Çin’de çok eski tarihlerden beri doğal ilaç yapımında kullanılmıştır. Mısır’da bulunan eski mezarlarda da onun izlerine rastlanır. Yüzyıllardan beri ilaç olarak kullanılan sarımsak ülkemizde özellikle savaş yıllarında tifo, dizanteri ve veba gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmış bir bitkidir.
Sarımsak yemenin faydaları herkesçe bilinir. Yemeklere kattığı lezzet ise ayrı bir özelliğidir. Pişirilerek ya da çiğ olarak tüketilen sarımsak, vazgeçilemeyen tatlar arasındadır. Keskin tadı ve kokusuyla biraz rahatsızlık verse de A, B1 ve C vitaminlerini, selenyum ve çinko minerallerini içerdiği için çok değerli bir besin maddesidir.
Sarımsakla yapılan doğal ilaçlar, sarımsağın kendisini tüketmek kadar şifalıdır. Sarımsağın faydaları hakkında öğrenmek isteyeceğiniz tüm ayrıntıları bu yazıda bulabilirsiniz.
Sarımsak Yutmanın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın yutularak tüketilmesi yaygındır. Hatta sarımsak özü içeren kapsüller de satılmaktadır. Yutularak alınan sarımsağın faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından önemle desteklenir. Saraçoğlu, özellikle limon sarımsak kürünü tavsiye eden bitki uzmanlarındandır. İçeriğinde bulunan bileşenler, antioksidan ve antibiyotik özellikleri onu şifa kaynağı yapar. Sarımsağın vücuda faydaları şöyle sıralanabilir:
- Yutularak tüketilen sarımsak vücuda enerji verir. Bedenin dinç ve sağlıklı kalmasına yardım eder. Bu nedenle halsizlik ve kronik yorgunluğa karşı çok iyi gelir.
- Afrodizyak etkisi vardır. Sarımsağın yutularak tüketilmesi cinsel performansı artırır.
- Sarımsak yutmak saçlarda oluşan dökülmeyi azaltır. Sağlıklı ve parlak görünümlü saçlar için etkilidir.
- Zehirlenmelere karşı sarımsak yutmanın yararlı olduğu hakkında görüşler vardır.
- Kireçlenmeye karşı iyi gelir.
- Sarımsak yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik etkisi yapar.
- Kolesterolü düşürür ve idrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelir.
- Hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder.
- Sarımsağın yutularak tüketilmesi kanın kolayca sulanmasını sağlar.
- Gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutulursa kabızlığa iyi gelir. Kabız olmaktan da korur.
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Oluşan kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği yönünde görüşler bulunur.
- Doğal bir antibiyotiktir. Enfeksiyonları iyileştirir. Düzenli olarak yutulması halinde bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığına karşı direnç geliştirir.
Fazla miktarda ve aç karnına sarımsak tüketmek mide sorunlarına neden olabilir. Mide hastalıkları olanların sarımsağı yutarak kullanmaları doğru olmayabilir. Çünkü mide tahrişlerine yol açabilir. Hamile olan ve emziren annelerin de sarımsak yutmaları sakıncalıdır. Doğum kontrol hapları kullanan kadınların, düzenli olarak sarımsak kürü yapmaları önerilmez. Çünkü, sarımsak doğum kontrol haplarının etkisini azaltmaktadır.
Alerjisi olanlar tarafından tüketilmesi ise istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Sarımsak nadiren de olsa karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak tüketmek isteyenlerin, sarımsak kürü faydaları ve olası yan etkileri hakkında doktorlarından görüş almaları çok önemlidir. Tansiyon ilaçları kullanan hastalar için de aynı durum geçerlidir.
Pişmiş Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi daha çok tavsiye edilir. Keskin tadı ve yoğun kokusu olduğu için herkes çiğ sarımsak yemeyi tercih etmeyebilir. Pişirilen sarımsağın bu özellikleri, büyük ölçüde azalır. Pişmiş sarımsak daha kolay sindirilir. Çok pişirilmesi besin değerini azaltır. Bu yüzden kabuklu olarak pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Sarımsağı az pişmiş olarak tüketirseniz şu faydalarından yararlanabilirsiniz:
- Kalp ve damar hastalıklarına karşı faydalıdır. Damarları temizler ve kalp hastalıklarına karşı dirençli olmayı sağlar.
- Kan basıncını düşürür. Tansiyonu ve kolesterol seviyesini düzenler.
- Pişmiş sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.
- Vücutta biriken ağır metallerin atılmasına katkı sağlar.
- Kemikleri güçlendirir. Kemik ve kas sağlığına iyi gelerek atletik bir yapı kazandırır.
- Besin değeri yüksek bir gıda olduğu için yorgunluğun giderilmesine yardımcı eder. Vücudu zinde tutar.
- Sağlıklı hücre ölümlerini azaltır. Bedenin genç ve diri kalmasına yardım eder.
- İştah açıcı özelliği vardır. Sarımsağın göze faydaları olduğu hakkında bilgiler bulunur.
Taze Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın faydaları söz konusu olduğunda en yararlı tüketim şekli, taze sarımsak ya da çiğ sarımsak yemektir. Filizlenen sarımsağın faydaları tıpkı baş haline gelen sarımsak gibidir. Belki daha lezzetli olduğu için kolayca tüketilebilir.
Yemek yerken yanında bir iki diş sarımsak yerseniz en doğru tüketme biçimini tercih etmiş olursunuz. Taze sarımsak mevsimi gelince bolca alıp tüketmeniz de önerilen kullanım şekillerinden bir tanesidir. Yoğurt ve cacıkla tüketmek oldukça keyiflidir. Bıçak kullanmadan tüketmeye özen göstermelisiniz. Taze sarımsağın faydaları şöyle sıralanabilir:
- Çıbanları ve cilt yaralarını iyileştirici özelliği bulunur.
- Kaslarda meydana gelen kramplar için faydalıdır.
- Damarları genişletir ve kalp sağlığına iyi gelir.
- Sarımsak bal ile birlikte tüketilirse bağırsak parazitleri ile kurtlarını düşürür. Ayrıca bağırsak gazların atılmasında etkilidir.
- Öksürük, boğaz ağrısı gibi şikayetlere iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi vardır. İnatçı öksürükleri keser. Diş sağlığını korumaya faydalıdır. Diş ağrısına iyi gelir.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakları hareketlendirir.
- Sarımsak mantar tedavisinde kullanılan bir bitkidir.
- Kan şekerini düzenleyerek şeker hastalarına yardımcı olur. Hipoglisemik etkisi vardır.
- Meme ve prostat kanserine karşı faydalı olduğu hakkında bilgiler bulunur. Tümörlerle savaşabilen bir yapısı olduğu söylenir. Yeni tümör oluşumlarını engeller.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Astım bronşite karşı faydalı olabilir.
- Saç dökülmesine ve saçkırana karşı faydalıdır. Küsen kaşlara da iyi geldiği bilinir.
- Sarımsağın faydaları Ahmet Maranki tarafından önemle vurgulanır. Maranki, Alzheimer ve demans rahatsızlığına karşı sarımsak yenmesini tavsiye eder.
- Kemik sağlığını koruduğu için menopoz döneminde yaşanabilecek osteoporoz gibi kemik hastalıklarına yakalanmayı önler.
Sarımsağın Yüze Faydaları Nelerdir?
Sarımsak cilde sağlık ve güzellik katan bir besindir. Akne ve sivilce tedavisinde kullanılır. Antibiyotik ve antioksidan özellikleriyle akneleri iyileştirir. Bir cilt hastalığı olan sedefin olumsuz etkilerini azaltabilir. Sedefte meydana gelen döküntüleri azaltır. Bu tedavi için sarımsak yağı kullanılır.
Cilt sağlığı için sarımsak çayı kullanabilirsiniz. Ayrıca sarımsak limon kürü hazırlanıp içebilirsiniz. Sarımsak tek başına da cilt tedavisinde kullanılabilir fakat hassas cilt yapısındaki kişiler için bu kullanım şekli doğru değildir.
Sarımsağın Saça ve Sakala Faydaları Nelerdir?
Sarımsağın sakala faydaları hakkında önemli referanslar vardır. Sarımsağın saç, sakal ve kaşlarda oluşan dökülmelere iyi geldiği herkes tarafından bilinir. Yıllardır bu sorunlara karşı sarımsağın faydalarından destek alınır.
Çiğ sarımsağın kabukları soyulup kesilerek saç diplerine bastırılarak sürülürse, saç çıkmasına yardımcı olabilir. Bu uygulamadan fayda görenler vardır. Çünkü, sarımsağın kendisi ya da yağı, saçların ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri cilde verebilmektedir.
Sarımsak yağını veya kesilmiş çiğ sarımsağı sakalınızın ve saçınızın diplerine uygulayarak fayda görebilirsiniz. Aynı uygulama seyrekleşmiş kaşlar için de önerilir.
Detaylı bilgi için:
Sarımsak Saç Çıkarır Mı? İşte Mucizevi Çözüm!
Sarımsağın Basura Faydası Nedir?
Sarımsak, şifalı ve iyileştirici özelliği olan bir bitkidir. Güçlü anti enflamatuar ve antioksidan yapısı sayesinde hemoroitten kurtulma konusunda faydalı olabilir. Fakat bu konudaki uygulamaları yapmadan önce mutlaka uzman doktor görüşüne başvurmak gerekir. Aksi takdirde istenmeyen olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir.
En çok önerilen sarımsaklı basur uygulamaları şunlardır. Birkaç diş sarımsak ezilerek az miktarda Hindistan cevizi yağı karıştırılır. Bu karışım basur olan bölgeye dışarıdan sürülür. Diğer uygulamada ise bir iki diş sarımsak dövülerek toz kahveyle karıştırılır. Küçük misketler şeklinde toplar hazırlanır. Her sabah aç karnına iki veya üç tane yenir. İki hafta boyunca uygulamaya devam edilir.
Sarımsak Soymanın Kolay Yolu, Faydaları ve Kürleri
Sarımsak Çayı Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Sarımsak Çayı Tarifi
Sarımsak Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?
Sarımsak Tozu Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır? Faydaları Nelerdir?
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.