Sindirim Sistemi Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Neredeyse herkesi hayatının bir döneminde bile olsa sindirim sistemi sorunları yaşarken görüyoruz. Sindirim sistemi hastalıkları günümüzde özellikle büyük şehirlerde yaşayan kişilerde en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Birçok farklı sebep olmak ile birlikte stresten en çok etkilenen ve doğal olmayan gıdaların alınmasıyla fonksiyonları bozulan bu sistem için büyük şehirlerde olumsuz faktörler daha çok bulunmaktadır.
Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme
- Asitli Gıdalardan Uzak Durun
- İşlenmiş Et, Kızartma ve Kafein Tüketmeyin
- Mide Sorunu ve İshal Durumunda Muz, Patates Tercih Edin
- Mide Sorunu ve Kabızlık Durumunda Posalı Besinler Yeyin
Sindirim denince aklımıza direkt mide ve bağırsaklar geliyor olsa da aslında tüm sistem içerisinde farklı vücut bölümleri de vardır. Ağızdan anüse kadar olan vücut bölümünde, gıdaların vücut için yararlı hale dönüştürüldükten sonra uygun bölümlerin dışa atılmasına kadar olan tüm süreçler sindirim sistemi görevleri arasında yer alır. Ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, pankreas ile anüs sindirim sisteminde yer almaktadır.
Bu organlardan herhangi birine dair şikayetiniz varsa gastroenteroloji uzmanına görünebilirsiniz. Sindirim sistemi hastalıkları ve korunma yolları arasında en önemli başlık sağlıklı beslenme ve spor yapmaktan geçtiğini de unutmamalısınız.
Sindirim sistemi hastalıkları tedavisi rahatsızlığın ciddiyetine, şiddetine, türüne ve rahatsızlığı yaşayan kişinin vücut özelliklerine, kilosuna ve boyuna göre değişmektedir. Çok ciddi durumlarda ameliyata kadar uzanan zorlu süreçler varken hafif ve orta düzeydeki rahatsızlıklar için genelde uygun beslenme şekli ve gerekliyse hafif ilaçlarla tedavi mümkün olabilmektedir.
En doğru sonuçlar için doktorunuza başvurmanızı önemle hatırlatır, sağlıklı günler dileriz…
Sindirim Sistemi Hastalıklarında 4 Beslenme Tedavisi
Sindirim sistemi hastalıklarında beslenme çok önemlidir. Uygun öğün listeleri ile başlangıç seviyesindeki rahatsızlıklar tedavi edilebilmekte ya da kontrol altına alınabilmektedir. Sindirim sistemi sağlığı için en önemli nokta dengeli ve doğal beslenmektir.
1) Asitli Gıdalardan Uzak Durun
- Asitli, gazlı gıdalardan ve içeceklerden, yağlı ve aşırı baharatlı yemeklerden uzak durun.
- Kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri olabildiğince azaltın.
- Alkol tüketiminizi mutlaka sınırlayın.
- Nane, domates, soğan ve sarımsak mide yanmasını artırabilmektedir, dengeli tüketmelisiniz.
2) İşlenmiş Et, Kızartma ve Kafein Tüketmeyin
- Kafeinli içecekler, asitli gıdalar ve içecekler, zeytin, hardal, çemen, işlenmiş etler, kızarmış tüm yemekler, yağlı ve aşırı baharatlı yiyecekler, alkol, turşu, soğangiller ve domatesi doktor kontrolünde kontrollü tüketin ya da hiç tüketmeyin.
- Az az ve sık yemek yiyin. Çok iyi çiğnediğinize emin olun.
- Yemeklerin aşırı sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin.
3) Mide Sorunu ve İshal Durumunda Muz, Patates Tercih Edin
- Yağsız, hafif, nişasta içeriği yüksek besinler tüketin.
- Muz, patates, pirinç lapası iyi seçeneklerdir.
- Su kaybından kaynaklı sorunların önüne geçmek için bol bol su için.
- Çay, kahve ve baharatlara ara verin.
4) Mide Sorunu ve Kabızlık Durumunda Posalı Besinler Yeyin
- Lifli ve posalı besinler tüketin.
- Yeşil sebzeler yiyebilirsiniz.
- Özellikle sabah aç karnına kuru kayısı, kuru incir yemeniz faydalı olacaktır.
- Sindirim sistemini rahatlatmak için anason gibi bitki çaylarından destek alabilirsiniz.
- Uygun yoga hareketleri ile bağırsak hareketlerinizi hızlandırabilirsiniz.
Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir?
- Reflü: Genel tanımın, midedekilerin yemek borusuna geri gelmesi durumudur. Yemekten sonra hemen uzanılması, aşırı yağlı ve ağır yemekler, stres, aşırı kilo reflüye neden olabilmektedir. Başlangıç aşamasındaki reflü uygun diyetlerle ve doktor yönlendirmesine göre ilaçlarla tedavi edilebilir. İleri seviye reflüde ya da genetik nedenlerle oluşan reflüde yemek borusuna bağlı kapakçık hasar görecek durumdaysa ameliyat gerekebilmektedir.
- Gastrit: Midede oluşan iltihaplanma gastrit olarak isimlendirilir. Gastritin en yaygın nedeni besinlerle aracılığıyla alınan helicobacter pylori adındaki bir bakteridir. Farklı virüsler ve bakterilerde, sigara, alkol, stres, gıda alerjileri, radyasyon terapisi de gastrite yol açabilen nedenler arasındadır. Tedavi süreci boyunca gastrite neden olan yiyeceklerden uzak bir diyet uygulanır. Bakteri kökenli bir durum söz konusuysa ilaç tedavisi gerekebilir. Stres kaynaklı gastritlerde ise meditasyon ve gevşeme tekniklerinden faydalanılabilir. B12 eksikliğine bağlı rahatsızlıklar da gastrite neden olabilmektedir. Neden uzman tarafından bulunduktan sonra zaten yönlendirme yapılacaktır.
- Mide Ülseri: Midede oluşan yaralara mide ülseri denir. Helicobacter pylori bakterisi gastrit gibi ülsere de neden olabilmektedir. Tedavide uygun diyetler, ilaçlar kullanılır. Gerekirse cerrahi girişimlere de başvurulabilmektedir.
- Hazımsızlık: Karında şişkinlik, ağrı ve baskı varsa büyük ihtimalle hazımsızlık yaşıyorsunuzdur. Öğüne bağlı olarak tek seferlik gelişebildiği gibi farklı rahatsızlıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Anlık bir şikayet ise hafif ilaçlar ya da bitki çaylarıyla çözülebilir. Süren bir şikayet ise uzmana başvurularak altında yatan ana neden araştırılmalıdır.
- Kabızlık ve İshal: Kabızlık ve ishal en sık karşılaşılan sindirim sistemi sorunlarındadır. Kabız olduğumuzda dışkılama sayısı azalır, ishal olunca ise artar. İki durum da günlük tüketilen besinlerle ilgili olarak ya da farklı bir rahatsızlığın habercisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Kabızlık ve ishal sorunlar geçene kadar uygun beslenme şekliyle çözülebilmektedir. Eğer rahatsızlar uzun süre devam ederse doktora başvurularak perde arkasındaki neden araştırılmalıdır.
- Kanserler: Sindirim sisteminin farklı bölümlerinden ya da aynı anda birkaç bölümünde birden kanser ortaya çıkabilmektedir. Kanserle mücadelede erken teşhis çok önemlidir, bu yüzden kontroller aksatılmamalıdır.
- Pankreas İltihabı: Genelde oluşma nedeni sağlıksız beslenme ve genetik sebepler olan safra kesesi taşları ve aşırı alkol tüketimi pankreasın iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Pankreasın besin sindiriminde direkt görevli olduğu için bu organla ilgili rahatsızlıklar da hemen tedavi edilmelidir.
- Karaciğer Hastalıkları: Sindirimde görev alan safrayı üreten karaciğerde herhangi bir sorun olduğunda tüm sindirim işlemleri etkilenir. Sarılık, hepatit B-C, siroz ve kistler karaciğer ile ilgili ortaya çıkan hastalıklar arasındadır. Karaciğer rahatsızlıkları basit düzeyde ise diyetle, ileri düzeyde ise ilaç, ameliyat gibi farklı yöntemlerle tedavi edilir.
- Hemoroid: Halk arasında basur olarak da isimlendirilen hemoroid, anüs bölgesindeki damarların şişmesidir. İç ve dış hemoroid olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Hemoroidin seviyesine göre beslenmede değişiklikler, krem ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İleri seviyedeki basurla için ise lazer ya da ameliyat seçenekleri değerlendirilir.
Sindirim Sistemi Hastalıkları Belirtileri
Sindirim sisteminin özellikle bağırsaklarını önemi günden güne daha iyi anlaşılmaktadır hatta bağırsaklar için ikinci beyin tanımı bile kullanılmaktadır. Bu yüzden ufak belirtiler hissedildiğinde erken müdahale edilmesi gerekir. Belirtiler dikkate alınırsa sindirim sistemi hastalıkları tedavisi kolaylaşmaktadır.
Önleminizi hızlıca alır, uzman bir doktor ile konuyu görüşür ve sağlıklı yaşam kriterlerine uyarsanız ufak rahatsızlık belirtileri de genelde kaybolabilmektedir. Peki, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ortaya çıkan belirtiler nelerdir? Gelin birlikte göz atalım…
- Midede şişkinlik, bulantı, yanma, ağrı, kasılma ve kusma
- Yemekten sonra rahatsızlık hissi
- Ağza ara ara gelen ekşi bir tat ve ağız kokusu
- Aşırı tuvalete çıkma ya da çok az tuvalete çıkma
- Dışkıda ya da idrarda kan veya renk değişimi
- Kontrolsüz kilo alma ya da verme
- Doymama hissi ya da yemede isteksizlik
- Geçmeyen yorgunluk
- İnatçı cilt problemleri
- Tekrarlayan enfeksiyonlar
- Uyku sorunları
- Sebepsiz gerginlik hissi
Gastrit Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Ülser Diyeti Listesi, Sağlıklı Beslenme İpuçları
Reflü ve Gastriti Olanlar Ramazanda Nasıl Beslenmeli?
Gastrite Ne İyi Gelir? Size İlaç Gibi Gelecek En Doğal 7 Tavsiye
Reflü Diyeti Nasıl Yapılır? Beslenme Tavsiyeleri – Diyetisyen Onaylı
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.