Siyah Mercimek Faydaları, Kalori ve Besin Değeri – Nasıl Pişirilir?

Siyah Mercimek Faydaları, Kalori ve Besin Değeri – Nasıl Pişirilir? Tarifi

Siyah Mercimek ile İlgili Merak Edilenler

Türk mutfağında özel bir yere sahip olan mercimek, genel olarak sarı, kırmızı ve yeşil türleri ile bilinir. Son zamanlarda sık olarak adını duymaya başladığımız beluga mercimek, bir diğer adı ile de siyah mercimek faydaları ve kendine özgü lezzeti ile sofralarda yerini almaktadır.

Türkiye’de pek bilinmeyen bir mercimek türü olan siyah mercimek yaklaşık 8000 yıl önce Anadolu’da özellikle Mezopotamya’da yetiştirilirdi. 1900’lü yıllarda Amerika’da ticari üretimi yapılan besin maddesi günümüzde oradan ithal ettiğimiz bir besin haline gelmektedir. Siyah mercimeğe rengi ve görünüşü ile benzeyen beluga havyarından dolayı beluga mercimeği denmektedir.

siyah mercimek

Siyah Mercimek Kalori ve Besin Değeri

  • Yüksek oranda kompleks karbonhidrat içeren siyah mercimek uzun süre tokluk hissi sağlar. 1 porsiyon yani yaklaşık 50 gram kara mercimek yaklaşık olarak 150 kalori içerir.
  • Protein içeriği açısından zengin olan siyah mercimek özellikle vegan beslenenler için iyi bir protein kaynağıdır.
  • 8 adet esansiyel aminoasit içeren siyah mercimek yalnızca metionin içermez. O yüzden siyah mercimeğin metionin içeren tahıllar, çekirdek ve yağlı tohumlar ile bitlikte tüketilmesi önerilir.
  • Yüksek oranda lif içeriği ile dikkat çeken siyah mercimeğin 1 porsiyonu yaklaşık olarak 10 gram diyet lifi bulunur. Sadece günde 1 porsiyon siyah mercimek tüketilerek günlük lif gereksiniminin % 30’u karşılanabilir.
  • Fosfor, magnezyum, çinko ve demir mineralleri açısından da zengin bir kaynak olan siyah mercimek folik asit ve B grubu vitaminlerinden de zengindir.
  • Siyah mercimeği diğer mercimek türlerinden ayıran en önemli özelliği ise ona siyah rengi veren antosiyanindir.

siyah mercimek besin değeri

Siyah Mercimek Faydaları Nelerdir?

  • Kompleks karbonhidrat içeriğinden dolayı tokluk hissi yaratır ve özellikle kilo problemi olanların diyet programlarında önemli bir enerji kaynağıdır.
  • Yüksek karbonhidrat içermesine rağmen düşük kalorilidir ve yüksek protein içerir.
  • Yüksek orandaki lif içeriği bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde etkin bir rol oynar. Kolon kanseri, mide kanseri gibi hastalık risklerini minimuma düşürür.
  • Kan şekerinin düzenlenmesinde vücudu destekler ve diyabet hastalarında yaşanan hipoglisemi ve insülin direnci sorunlarını ortadan kaldırır.
  • Kan kolesterol düzeyinin dengelenmesine yardımcıdır. Kalp damar hastalıkları riskini azaltır.
  • İçeriğinde yer alan demir anemiyi önler, magnezyum içeriği sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını destekler. Çinko içeriği enfeksiyonlara karşı vücudu korur ve fosfor içeriği ise kemik ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Yüksek oranda folat içeren siyah mercimek özellikle hamilelik döneminde bebeğin sinir sistemi ve beyin gelişimi için oldukça önemli bir besindir.
  • Antosiyanin içeriği ile antioksidan özellik kazanan siyah mercimek toksin maddelerin vücuttan atılmasını önlemeye yardımcıdır ve ayrıca vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini destekler. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller ve oluşan kanserli hücrelerin vücuda yayılmasını önler.

Siyah Mercimek Nasıl Pişirilir?

  • Kendine özgü dokusu ve lezzeti ile farklı bir besin olan siyah mercimek nasıl yapılır?
  • Siyah mercimek pişirilmeden önce ayıklanarak yıkanır.
  • Bir tencere içine alınan siyah mercimek üzerini kaplayacak kadar su konularak pişirilir.
  • Yaklaşık 15-20 dakika haşlandıktan sonra yumuşayan siyah mercimeğin altı kapatılır.
  • Suyunun süzülmeden kullanılması suda eriyen vitaminler açısından önemlidir.
  • Diğer mercimek türleri pişirildiklerinde formlarını kaybeder. Ancak siyah mercimek pişirildiğinde şeklini korur, dağılmaz ve lapa kıvamı almaz.
  • Siyah mercimek yemeği yapılabildiği gibi meze olarak da yaygın olarak tüketilir.
  • Özellikle salatalarla muhteşem bir uyum yakalayan siyah mercimek ızgara et yemekleri ve özellikle soman balığının yanında tüketilir.

Siyah Mercimek Nerede Bulunur?

  • Çabuk pişme özelliği ve kendine özgü siyah rengi ile dikkat çeken siyah mercimek ülkemizde yetiştirilmemektedir. Amerika’da üretilen siyah mercimek ülkemize ithal edilir.
  • En değerli mercimek türleri arasında yerini alan kara mercimek faydaları ve özellikle içeriğindeki antosiyanin nedeni ile uzmanlar tarafından haftada birkaç kez tüketilmesi önerilir.
  • Tarımı oldukça kolay olan siyah mercimek biçerdöverle hasat edilir.

Siyah Mercimek Nerede Satılır?

  • Katkı maddesi içermeyen siyah mercimek büyük alışveriş merkezlerinin kuru bakliyat reyonlarında bulunur. Ayrıca organik ürün satan mağazalarda ve internetten ürün satan online firmalardan satın alınabilen siyah mercimek, ambalajı açılmadan uzun süre tazeliğini korur.
  • Ambalajı açılan siyah mercimek nem içermeyen kokusuz ve havasız ortamlarda uzun süre saklanabilir. Siyah mercimek cam bir kavanozda ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak düşük nem içeriğine sahip serin ortamlarda muhafaza edilmelidir.

Siyah Mercimek Fiyatı Ne Kadar?

  • Diğer mercimek türlerine oranla fiyatı biraz daha yüksek olan siyah mercimek ithal bir ürün olduğundan dolayı da nispeten pahalı bir besindir. Markasına, kalitesine ve miktarına göre fiyatı fark gösteren siyah mercimek, vegan beslenenler ve diyabet hastaları için alternatif bir besin kaynağıdır.
  • Yüksek protein içeriği nedeniyle çocuk beslenmesinde de önemli bir gıda olan siyah mercimek çorbası, köftesi, salatası başta olmak üzere her tülü yemeği yapılabilen besleyici bir gıdadır.
  • 1 kilogram siyah mercimek fiyatı 5 lira ile 10 lira arasında değişiklik gösterir. Dilediğiniz şekilde satın alarak siyah mercimekli tarifler ile öğünlerinize sağlıklı alternatifler sunabilirsiniz.

Siyah Mercimek ile Hazırlanan 7 Farklı Tarif

1) Hastalıklarla Başa Çıkmanın En Lezzetli Yolu: Şehriyeli Siyah Mercimek Çorbası

Özellikle kış mevsimlerinin en sevilen yemeklerinden biri olan çorbalara alternatif bir çeşit oluşturan şehriyeli siyah mercimek çorbası kendine özgü aroması ve lezzetiyle sofralarınızda fark yaratır.  Şehriyeli Siyah Mercimek Çorbas

Tarif: Şehriyeli Siyah Mercimek Çorbası

2) Maydanoz ve Bulgurun Siyah Mercimekle Muhteşem Buluşması: Siyah Mercimekli Köfte

Genel olarak kırmızı mercimek kullanılarak hazırlanan mercimek köftesine farklı bir bakış açısı getiren siyah mercimekli köfte, çay saatlerinizi şölene çevirir. Yeşillikler, bulgur ve siyah mercimek gibi antioksidan besinlerin bir araya geldiği siyah mercimekli köfte özellikle çocuklarınız için mükemmel bir sağlıklı atıştırmalıktır.  Siyah Mercimekli Köfte

Tarif: Siyah Mercimekli Köfte

3) Diyet Yapmak Hiç Bu Kadar Lezzetli Olmamıştı: Diyet Siyah Mercimekli Salata

Yüksek protein ve lif içeriği ile vücudun ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri sağlamasının yanında tok tutucu özelliği ile kilo kontrolü sağlayan diyet siyah mercimekli salata ile diyet yapmak artık çok kolay. Beluga (Siyah) Mercimekli Diyet Salata

Tarif: Beluga (Siyah) Mercimekli Diyet Salata

4) Siyah Mercimekli Çıtır Lezzet: Siyah Mercimekli Börek

Siyah mercimek ile hazırlanan börek, çay saatlerinizin ve kahvaltılarınızın vazgeçilmez lezzeti olur. Çıtır çıtır lezzeti ve kendine özgü aroması ile ara öğünlere sağlıklı dokunuşlar getiren siyah mercimekli böreği deneyebilir ve farklı bir ara öğün alternatifine sahip olabilirsiniz. Siyah Mercimekli Börek

Tarif: Siyah Mercimekli Börek

5) Yüksek Proteinli Bir Öğün İçin: Siyah Mercimekli Bulgur Pilavı

Aminoasit içeriğini tamamlaması için tahıllarla birlikte kullanılması önerilen siyah mercimeği bulgurla birlikte pişirerek protein içeriği yüksek bir öğün hazırlayabilirsiniz. Oldukça kolay ve pratik bir yemek olan siyah mercimekli bulgur pilavı öğünlerinizin lezzetine lezzet katar. Siyah Mercimekli Bulgur Pilavı

Tarif: Siyah Mercimekli Bulgur Pilavı

6) Makarnanın Mercimekle Mükemmel Birlikteliği: Siyah Mercimekli Tam Buğday Makarnası

Tam buğday makarnası, siyah mercimek, dereotu, semizotu, domates, salatalık ve karabiber kullanılarak hazırlanan siyah mercimekli tam buğday makarna salatası tam bir vitamin deposudur. Besleyici ve doyurucu özelliği ile dikkat çeken salata, hem öğünlerinize farklı bir lezzet katar hem de görünümü ile sofralarınıza renk getirir. Siyah Mercimekli Tam Buğday Makarna Salatası

Tarif: Siyah Mercimekli Tam Buğday Makarna Salatası

7) Puantiyeli Bulgur Pilavı: Siyah Mercimekli Bulgur Pilavı

Siyah mercimek ile bulgurun bir araya gelmesi ile puantiyeli bir görünüme sahip olan siyah mercimekli bulgur pilavı hem öğünlerinizi görsel bir şölene dönüştürür hem de besleyici özellikleri ile sofralarınıza sağlıklı bir dokunuş getirir. Siyah Mercimekli Bulgur Pilavı

Tarif: Siyah Mercimekli Bulgur Pilavı

Mercimek ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İçeriği Zengin Kuru Baklagil Kırmızı Mercimek ve Faydaları

Yeşil Mercimek Faydaları, Kalori, Protein ve Besin Değeri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu) Tarifi

Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir? Tarifi

Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Siyah Zeytin Nasıl Yapılır? (Videolu)

Siyah Zeytin Nasıl Yapılır? (Videolu)

16 Kişi ve üstü kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Yeşil Mercimek Çorbası (Bence) Tarifi

Yeşil Mercimek Çorbası (Bence)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri