Soya Kıyması: Vegan Protein Kaynağı
Soya kıyması uzun raf ömrü ve yüksek protein değerleri ile son günlerde adından söz ettirmeye başladı. Orta Asya’nın vazgeçilmez bitkisi olan soyadan elde edilen soya kıyması hakkında merak ettiklerinize bu yazımızdan ulaşabilirisiniz.
Peki, soya kıyması faydaları ve zararları nelerdir? Ayrıntılar yazının devamında…
Soya Kıyması Nedir?
- Doğu ve Orta Asya’da yetişen soya Asya mutfağının en önemli bitkilerindendir. MÖ 11. yy civarlarında kuzey Çin’de kültür bitkisi haline getirildiği bilinir.
- Soyanın ünü Çin ile sınırlı kalmayıp zamanla Japonya, Nepal, Kore, Kuzey Hindistan ve Güneydoğu Asya’daki pek çok ülkeye yayılmıştır. Soyanın Avrupa’yla tanışması ise 1500’lü yıllara denk gelir.
- Asya’yı ziyaret eden tüccarlar ve diğer ziyaretçiler sayesinde soya fasulyesi Avrupa’da da kullanılmaya başlamıştır.
- Soya Çin’de baş ağrısı, yüksek ateş, anksiyete, uykusuzluk ve akciğer sorunlarının tedavisinde kullanılır ve böbrekler, karaciğer ve kalp için de iyi bir tonik olduğuna inanılır. Ayrıca soya filizleri acılı idrarı dindirir, şişkinliği azaltır ve kabızlık giderici etkisi vardır.
- Soya baklagiller ailesini bir üyesidir. Soya bitkisi birçok alanda kullanılır. Soya fasulyesi, soya yağı ve soya kıyması gibi ürünler bunların başında gelir. Soya kıyması, yağı alınmış soya küspesi ya da soya proteini olarak da bilinir. Soya kıyması bir protein kaynağıdır. Ete kıyasla fazla yağ ve kolesterol içermediği için daha sağlıklı olarak kabul edilir.
- Soya kıyması düşük nem oranına sahiptir. Bu sayede uzun bir raf ömrü vardır. Soya kıyması bazı yiyeceklerin raf ömrünü arttırmak, sebze yemeklerinin protein oranını arttırmak ve et yemeklerinin miktarını arttırmak için kullanılır.
- Soya kıyması protein değeri oldukça yüksektir. Yüksek protein içeriği sayesinde soya kıyması kas miktarını arttırır. Yağ oranı düşüktür. Bu sayede diyet yapanlar rahatlıkla tüketebilir. Kullanılmadan önce ılık suyla ıslatılması tavsiye edilir.
Soya Kıyması Nasıl Yapılır?
- Soya fasulyesi çekirdeğinin yağı alındıktan sonra kalan kısmı yüksek oranda protein içerir.
- Soyada soya kıyması elde edilmesi için ilk olarak çekirdeği kurutulur.
- Yağı alını ve öğütülür.
- Öğütülen kısım pek çok ısıl işlemden geçer.
- İşlemler yapı sıkışıncaya ve et dokusu kazandırılıncaya kadar devam eder.
- Ardından kıyma ve dilimlenmiş şekilde hazırlanır.
- Et dokusu elde edilen soya ürününe soya kıyması denilir.
Soya Kıyması Zararları ve Yan Etkileri
Soyanın faydası olduğu kadar zararları da vardır. Soya kıyması zararları arasında en çok dikkat çekenler:
- Özellikle geçmişte meme kanserine yakalanmış kişiler soya kıyması kullanırken çok dikkatli olmalıdır. Çünkü soya kıyması meme kanserini tetikleyebilir.
- Soya kıyması basınç işlemlerinden ve ısıl işlemlerden geçer. Bu toksik etkilerini arttırır ve kanserojen etki gösterebilir. Bu kıymanın fazla tüketilmesi kanseri tetikleyebilir. Bu nedenle soya kıyması yine de çok fazla tüketilmemesi önerilir.
- Soya kıyması hazırlanma aşamasına birçok zararlı maddeye maruz kalmaktadır. Özellikle nitrit kanser oluşma ihtimalini arttırmaktadır.
- Soya kıymasında östrojen benzeri maddeler de vardır. Bu maddeler soya kıyması az katıldığında meme kanseri riskini düşürür; fakat aşırı kullanımda bu riski artırır.
Soya Kıyması Kalori ve Besin Değerleri
- 100 gram soya kıyması: 298 kalori
- 1 porsiyon (30 gr) soya kıyması: 89 kalori
100 gramlık soya kıyması besin değeri ise aşağıdaki gibidir:
- Karbonhidrat: 19.8 gr
- Lif: 14.1 gr
- Protein: 45.3 gr
- Yağ: 1.1 gr
Soya Kıyması ile Hangi Tarifler Yapılır?
Soya kıymasından köfte yapımı oldukça yaygındır. Soya kıyması ile kıyma kullanılarak yapılan tüm yemekleri pişirebilirsiniz.
Vegan Diyeti: Veganlar Ne Yer? Ne Yemez?
Et Yok Deniz Ürünleri Var: Pesketaryen Nedir?
Tofu Nedir? Protein Deposu Vegan Soya Peyniri
Soya Ürünleri Nelerdir? Soya Sosu, Sütü, Proteini ve Filizi
Soya Sütü Faydaları Nelerdir? İnek Sütüne Laktozsuz Alternatif
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.