Veganlığa Giriş: Vegan Beslenmeyi Anlamak
Ucu bucağı olmayan yemek yeme kültüründe, her geçen gün yeni bir alışkanlık dikkat çekiyor. Bu alışkanlıklar insanların toplumsal ve kültürel yapısından etkilenerek şekillenmektedir. Bu yazımızda sizlere, hemen hemen her restoran menüsünde yer alan ve beslenme konusunda oldukça dikkat çeken vegan beslenme ve veganlık hakkında bilgi vereceğiz.
Veganlık hakkında bilgi içeren yazımızda aynı zamanda vegan yiyecekleri de yer alıyor. Vegan beslenmeye dair merak edilen tüm soru işaretleri şimdi sizler için cevaplanıyor.
Bu yazımızda veganlar nasıl beslenir? Neler tüketirler? Neler tüketmezler? gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.
Vegan Beslenme Biçimi
Veganlık adı verilen beslenme biçimi; et ve süt ürünlerinin tüketilmesinin doğru olmadığını kabul ederler. Et ve süt ürünleri ile beraber hayvansal kaynaklı tüm gıdaları ve ürünleri reddederler. Hayvanlara saygı temel amaç olarak görürler. Doğanın temel dengesini korumak ve hayvanların yaşam hakkına saygı duymak için; hayvanlardan elde edilen hiçbir şeyi tüketmezler ve tüketilmesinin yanlış olduğunu savunurlar.
Veganlar beslenme düzenlerini su ve sebze üzerine kurmuşlardır. Gün içinde su tüketimine büyük önem verirler. Gün içinde sebze ve meyve tüketimi de önemli bir beslenme önerisidir. Et ve süt ürünleri yerine tahıl tüketmeyi seçen veganlar, et ve sütten alınan kalsiyum, protein gibi maddelerden mahrum kalmaktadırlar. Makarna ve bakliyat yemeklerini sebze ile zenginleştirerek, besin değeri yüksek yemekler hazırlarlar.
Vegan beslenmede B12 vitamini eksikliği, sıkça görülen bir durumdur. Bu durum da anemi ve çeşitli kan hastalıklarına neden olmaktadır. Hayvanlardan alınan B12 vitamini yerine, tıbbi yollardan ilaç takviyesi ile alırlar. Bazı durumlarda ise bakliyatlarda bulunan B12 vitamini ile bu eksikliği karşılarlar. Yine de çoğu zaman bazı vitaminler sadece hayvanlardan alındığı için; vitamin eksikliği yaşanabilir.
Vegan olmak, bir tercihtir. 1944 yılında bir beslenme terimi olarak ortaya çıkan veganlık günümüzde de pek çok ülkede benimsenmiştir.
Veganlar Ne Yer?
Vegan beslenme biçimini benimseyen kişilerin, hayatlarını devam ettirmeleri için besinler arasında yaptığı bir tercih vardır. Bu tercihler doğrultusunda şu besinleri tüketirler:
- Etten alamadıkları proteini ıspanak, bezelye, karalahana, brokoli, börülce gibi yeşillikler, fasulye çeşitleri, nohut, mercimek, bulgur, esmer pirinç, tam buğdaylı ekmek ve makarnalar, antep fıstığı, badem, ceviz, kaju gibi yemişlerden karşılamaktadırlar. Aynı zamanda mantarın öğünlerinde yeri oldukça büyüktür.
- B12 vitaminini ilaçlar ile takviye besin olarak alırlar.
- Tüm öğünlerinde kuru meyveler, bitkisel yağlar, tahıllar ve soya yer alabilir.
- Çikolata ihtiyaçlarını ise sütsüz bitter çikolata ile giderirler.
- Su ve meyve suyu tüketimine önem verirler.
- Kahvaltılarında zeytin ve sebzeler büyük rol oynar.
- Yumurta yerine soya unu tüketirler.
- Bal ihtiyacını ise meyve şurupları ile giderirler.
- Süt kullanmak istediklerinde; hindistan cevizi sütü, badem sütü ve soya ürünleri kullanırlar. Soya unu ile yapılan Uzak Doğu besini olan “tofu” veganlar için vazgeçilmez bir yiyecektir.
- Tereyağının kullanılması gereken durumlarda ise bitkisel kaynaklı olan yağlar ve zeytinyağı tüketirler.
- Gün içinde en az 4 porsiyon sebze yemeği tüketerek, besin ihtiyaçlarını giderirler.
Veganlar Ne Yemez?
Hayvanların hayatlarını ve yaşam haklarını etkilememek adına veganların, tüketimine karşı olduğu yiyecekler listesi şu şekildedir:
- Et ve et ürünleri kesinlikle yasaklı listededir.
- Süt ve süt ürünleri de hayvansal kaynaklı gıdalardan olduğu için tüketilmez.
- Kabuklu ve kabuksuz deniz ürünleri, deniz canlılarının yaşamlarını etkilediği için tüketimi yasaktır.
- Yumurta ve yumurta ürünleri, çiftlik hayvanlarının yaşam haklarını kısıtladığı ve kapalı alanlarda üretimi yapıldığından yasaklı listede yerini alır.
- Bal ve tereyağı gibi hayvansal kaynaklı gıdaları tüketmezler.

Vejetaryen Nedir? Vejetaryen Beslenme Biçimine Dair Her Şey yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ramazana özel 30 günlük menülerimiz iftar menüleri sayfamızda yayında, hayırlı ramazanlar!
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
4 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 700.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.