Unutulmaz Tatlar İçin Yemek Yapmanın İpuçları
Yemek yemenin verdiği mutluluktan başka bir mutluluk varsa; o da yenilecek yemeğin hazırlanmasıdır. Pek çok insan tarafından yemek yapmak adeta bir sanattır. İşine özen göstermek, kullanılacak malzemeler ile kurulan bağ, ihtiyaç olan donanımın kalitesi ve daha fazlası iyi bir yemek için mutlaka dikkat edilmesi gereken detaylardır. Damaklarda efsane tatlar bırakmak için yemek yapma kuralları ile yola çıkmak her zaman daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Bu kurallar nedir dediğinizi duyar gibiyiz. Merak ettiğiniz her şeyi yemek yapma teknikleri ile açıklayacağız.
Mutfağa girdiğinizde kendinize apayrı bir dünya oluşturanlardansanız, zaten bir adım atmış olacaksınız. İşinizi kolaylaştıracak, sizi her seferinde aynı kalitedeki lezzete ulaştıracak yemek yapmak için ipuçları bu listede sizler için hazırlandı. Mutfakta hata yapmamak adına ve mutlu tabaklar çıkarmak için sizleri yazımızla başbaşa bırakıyoruz. Nefis kokulara çok yaklaştınız!
Her Seferinde En Lezzetli Yemekleri Yapmanın Altın Kuralları
1) Aman Eksik Kalmasın: Tarifleri Gözden Geçirin
Yemek, pasta, tatlı veya çorba hazırlamak istediğinizde hatırlayamadığınız noktada tarifi gözden geçirmenin faydalı olacağını bilmelisiniz. Yapım aşamasında telafisi olmayan durumlarla karşılaşmamak için; yemekleri yapmadan size gerekli olan malzemeleri hatırlamak size çok şey kazandırır. Bu aşamada listenizdeki ürünlerin stoğunu kontrol edebilirsiniz. Eksik malzeme varsa, eksikler tamamlandıktan sonra kolları sıvayabilirsiniz.
2) Malzemelerinizi Hazırlayın
Tarif kontrol edildiyse, yapılacak yemek için malzemelerinizi her biri ayrı kap içinde olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Yumurta kırılacaksa kırıp ayırın. Toz ürünler kullanılacaksa hepsini bir kase içinde ayırın. Yağ ve süt gibi sıvı ürünleri de bardakla hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde yola çıktığınızda elleriniz ve malzemeler kirlenmeden kısa sürede yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.
3) Sırayı İhmal Etmeyin
Her yemeğin veya fırın ürününün bir yapım sırası vardır. Bu sıra, lezzetli sonuçlar alınması için oldukça önem taşır. Eğer sırayı ihmal ederseniz, mesela bir kek için yumurtayı daha sonra çırparsanız sağlıklı bir sonuç alamazsınız. Elinizdeki tarifin uygulama sırası yemeklerinize her zaman lezzet verecektir ve size zaman kazandıracaktır.
4) Cihazları Kontrol Edin
Malzemelerinizi hazırladıktan sonra dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır o da kullanacağınız cihazların temiz ve çalışıyor olması. Tava veya tencere kullanılacaksa hazırlık aşamasında tezgah üzerinde olmalıdır. Fırın kullanacaksanız fırının çalışıyor olması da oldukça önemlidir. Sağlıklı bir yiyecek yemek için bu ürünlerin temizliği de ciddi bir durumdur. Önceki yemeklerden kalan kokular, yapacağınız yemeği etkileyebilir.
5) Süzün, Eleyin, Doğrayın
Eğer toz ürünlerle yani un veya irmikle bir şeyler hazırlayacaksanız, yapım esnasında topaklanmaları önlemek için bu ürünleri elemelisiniz. Yemekler için kullanacağınız sebzelerin temizlenmesi için yıkamalısınız. Yıkadıktan sonra suyunun süzülmesini sağlayın. Yıkama işleminden kalan sular yemeğinizin lezzetini kaçıracaktır. Çorbaların içine sebze ekleme durumunda ise “ne de olsa erir gider” düşüncesi ile sebzeleri bütün atmayın. Birkaç parça da olsa doğrayarak pişirme süresini hızlandırın. Bu püf noktaları oldukça lezzetli sonuçlar verecektir.
6) Önce Sıcaklık! Fırını veya Tavayı Isıtın
Etinizi sotelemek istediğinizde kullanacağınız tavanın teflon veya granit olması her zaman size kolaylık sağlayacaktır. Tavanızı en az 10 dakika kadar ısıttıktan sonra etinizi atarsanız lezzetli bir tat elde edebilirsiniz. Fırına göndereceğiniz ürünler için de ısıtma işlemi geçerlidir. Fırını yemeği hazırlama esnasında ısıtabilirsiniz. Sıcak fırına giren sebze veya etler daha iyi pişerken daha iyi tat da bırakacaktır.
7) Zaman En Büyük İlaç: Süre ile Çalışın
Bazı hazırlıklar için zaman oldukça önemlidir. Özellikle de tatlı ve kurabiyerlerde fazladan geçen 1 dakika bile lezzet kaybı yaşatabilir. Bu nedenle size söylenen süre içinde pişirime önem vermelisiniz. Fazla pişen hamur işleri sert bir kıvam alır ve kendini pek sevdiremez. Bu gibi durumları önlemek için fırın çalıştığı süre içinde fırının başından ayrılmayın.
8) Kaliteli Ürünler Kullanın
Malzemelerinizin arasında bayat veya çürümüş ürünler varsa, bu size her zaman eksi puan olarak geri dönecektir. Bir sebzedeki ekşilik diğer malzemelere de geçerek yemeğinizin tadını alabilir. Bu nedenle her zaman taze ve kaliteli ürünlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Kullanacağınız yağın cinsi bile elde edeceğiniz tadı etkileyecektir. Sağlıklı yemekler için zeytinyağı iyi fikir olabilir.
9) Dinlendirin!
Yemeklerin dinlenmesi her zaman daha iyi sonuçlar verir. Pilavın demlenmesi, fırın ürünlerinin sıcağını bırakması, tatlıların şerbetini çekmesi hep dinlendirme işlemi ile mümkündür. Ocaktan alınan yemeğin o sıcaklık ile tüketilmesi, hem mideye zarardır hem de gerçek lezzetin alınmasını önler. Bu nedenle pişen ürünlerin en az 15 dakika kadar demlenmesi gereklidir. İyi bir pilav için bunu unutmayın!
10) Gözleri Şenlendirin
Yemekler yapıldı. Fırında gidenler çoktan pişti. Çorbalar kaynadı. Tatlılar zaten hazır derken yapılacak en son ve en keyifli iş kaldı: Tabakları süslemek. Yaptığınız yemeğe özen göstermek için onu iyi bir şekilde sunmalısınız. Tabakları çok doldurmadan bir tabağın 1/3 ‘ü kadar olacak şekilde yemeği servis edebilirsiniz. Etli yemeklerinizin yanında püre veya pilav ile iştahları kabartmak da sizin elinizde.
Tatlı tabaklarınıza da kakao veya tarçın dökerek nabızları biraz hızlandırabilirsiniz. Unutmayın! Dolu dolu tabaklar kimi zaman yemekten soğutan bir durum olarak karşınıza çıkabilir.

Mutfakta Vakit Kazandıran Pratik Bilgiler 2017
Ramazana özel 30 günlük menülerimiz iftar menüleri sayfamızda yayında, hayırlı ramazanlar!
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
4 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 700.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.