Minik Enerji Bombası Kuru Dut Kaç Kalori?
Dut meyvesi, yaprağı ve kurutulmuş hali ile insanlara olma özelliğini taşıyan mucize bir besindir. Dut meyvesinden pekmez, şerbet, bitki çayı gibi birçok faydalı içecek elde edilir. Minik bünyesinin altında sayısız ve devasa etkiler taşıyan dut, pek çok kişinin yıllardır yaşadığı hastalık stresine de çare olmaktadır. Türkiye topraklarında beyaz ve siyah rengi ile bulunan dut, kahvaltılarda reçel olarak da tüketilmektedir. Sadece Türkiye’ye ait bir meyve de değildir. Dünyanın birçok noktasında, yetiştiği coğrafyaya özgü dut meyvesi türleri bulunur.
Şeker oranı yüksek bir meyve olan dut, kuru haliyle diyetlerde ara öğün olarak tüketilir. Dut meyvesini gün ışığında kurutarak mevsimi dışında da elinizin altında bulabilirsiniz. Aktarlarda ve kuru yemiş dükkanlarında kapış kapış satılan dut kurusu, sağlık için ne gibi etkilere sahip merak ediyor musunuz?
Şimdi size ilaç gibi gelecek bilgileri açıklayalım. Porsiyon kontrolüne dikkat edenler için kalorisini hesaplayalım. Bu yazımızı okuduktan sonra tatlı niyetine dut kurusunu yiyebilirsiniz. Her bir tanesinde bolca sağlık gizli!

Kuru Dut Kaç Kalori?
Kan değerlerini yükselten, kişiye magnezyum ve lif kazandıran kuru dut diyet beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir. Çok fazla olmamak şartıyla kuru dut diyette iyi bir ara öğün olabilir. Ara öğünde alınan kuru dut, sizi uzun bir süre tok tutar ve daha az yemek yemenizi sağlar. Kuru dut kalori değerlerini hesapladığımızda elde edeceğimiz veriler şöyle olmaktadır:
- 1 yemek kaşığı dut kurusu: 50 kalori
- 1 çay bardağı dut kurusu: 168 kalori
- 1 porsiyon kuru dut: 101 kalori
- 100 gram kuru dut: 336 kalori

Kuru Dut Besin Değerleri
Kuru dut kalorisi yüksek bir atıştırmalıktır. Protein miktarı da oldukça yüksektir. A, C, E ve K vitamini söz konusu olduğunda, kuru dut da hatırlanan bir besindir. Kilo alımına dikkat ettiğiniz günlerde ölçülü tüketmeniz tavsiye edilir. Sahip olduğu besin değeri ile enerji verirken, kilo da aldırma ihtimali unutulmamalıdır. Kuru dut besin değeri tablosunu hep beraber inceleyelim:
- 74.83 gram Karbonhidrat
- 2.7 gram Protein
- 8.92 gram Lif
- 1 mg Sodyum
- 979 mg Potasyum
- 376 mg Kalsiyum
- 9.44 gram Demir

Kuru Dut Neye İyi Gelir?
1) Doğal Mide İlacıdır
- Dut, antioksidan bir meyvedir ve kurutulmuş haliyle de antioksidan özelliğini korur.
- Mide problemlerini gideren kuru dut, şişkinlik ve sancı gibi durumlarda doğal ilaç etkisi gösterir.
- Mide yanması, kramp ve gaz hissettiğiniz anda birkaç adet kuru dut tüketerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Mide rahatsızlıkları için bitkisel ilacınız kuru dut her zaman sizinle.

2) Anemiye Kesin Çare
- Kuru dut kansızlık sorunu ile mücadele eden etkili bir yemiştir.
- Kan değerinde düşüş yaşayanların gün içinde ölçülü şekilde kuru dut tüketmesi, bir sonraki kan tahlilinde gözle görülür değişimleri meydana getirecektir.
- Demir ve fosfor içermesi ile kendini tanıtan kuru dut, kansızlığa çaredir.

3) Ağız Bakımında Etkili Çözüm
- Dut kurusunun iltihap temizleme özelliği bulunur.
- Bu özelliği ile dişlerde meydana gelen çürüklerin bıraktığı istenmeyen koku temizlenir.
- Ayrıca diş etinde oluşan iltihaplar da yine dut kurusu ile giderilir.
- Sağlıklı ve keyifli gülüşler için dut kurusunu tüketebilirsiniz.

4) Öksürüğü Yok Eder
- Soğuklar geldiği anda öksürük nöbetleriniz de geliyorsa; ve bu durum sizi çok rahatsız ediyorsa dut kurusu tüketerek öksürükleri yok edebilirsiniz.
- Solunum yolunu temizlemeye ve iyileştiren kuru dut, öksürük ilacı kadar etkilidir.
- Boğaz yolunun rahatlayıp yumuşamasını sağlamak için dut kurusunu mutfağınızdan eksik etmeyin.
- Öksürük gideren doğal pastil olma yönü, kuru dut yararları maddesinden biridir.

5) Cildi İyileştirir
- Pek çok cilt kreminde dut meyvesi özü yer alır.
- Dut meyvesinde bulunan E vitamini ve mineraller cildi besleyen maddelerdir.
- Cildinizin ihtiyacı olan nem ve vitamin bir avuç kuru dut ile karşılanabilir.
- Mevsim geçişlerinde cildinizin sağlığını korumak için kuru dut yemeniz önerilmektedir.

Kuru Dut Nasıl Tüketilmeli?
Kuru dut günlük beslenmeye eklendiği gibi bazı hastalıkların çaresi olması için de tercih edilir. Yapılan araştırmalara göre kuru dut kürü ile cilt ve saç problemleri iyileştirilmektedir. Özellikle de kuru dut egzama hastalığının etkilerini büyük bir oranda ortadan kaldırır. Kanı temizleme özelliği bulunan kuru dut, kür şeklinde tüketildiğinde kanda istenmeyen maddeleri temizler ve daha sağlıklı bir bedene sahip olmanızı sağlar.
Dut kurusu ile kür hazırlamak için:
- 1 bardak sıcak suyun içine 4-5 adet kuru dut ekleyin ve 5 dakika kadar dinlendirin.
- Daha sonra bu suyu sabah ve akşam olmak üzere yarım ölçüde tüketin.
- 25 gün boyunca bu kürü uyguladığınızda, cildinizde oluşan egzama ciddi bir şekilde temizlenecektir.
Hazırladığınız ve düzenli şekilde uyguladığınız kuru dut suyu faydaları özetlenecek olursa:
- Kişiye enerji verir.
- Saçlara sağlık katar.
- Mideyi rahatlatır.
- Tansiyonu dengeler.
- Kan dolaşımını düzenler.
- Enfeksiyonu giderir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Cildi korur.
Tarif için: Nefis Yumurtalı Kuru Dut

Kuru Dut Zayıflatır Mı, Kilo Yapar Mı?
- Diyet yapanların aklındaki sorulardan biri de diyette kuru dut yenir mi endişesidir. Diyet yapanların ara öğün yaptığı zamanlarda, bir içecek ve küçük porsiyon atıştırmalık alması önerilir.
- Atıştırmalıklar bazen kuru yemiş ve meyve kuruları olur. Dut kurusu da diyet sürecinde tüketilebilir.
- Damakta bıraktığı hoş lezzetten ötürü, bazen koca bir tabak dut tüketilebilir.
- Bu durumun sağlık için tehlikeli olduğunu ve zayıflamaya olan etkisini şu ifadeler daha iyi anlatacaktır:
- Kuru dut, kişilerin tatlı krizlerini bastıran bir besindir. Aşırı tüketimde kan şekerinin dengesini bozar ve vücuda kalori olarak yansır.
- Kuru dut ile zayıflamak isteyenler, tüketim sırasında yoğurt ya da süt gibi probiyotik içecekler tercih etmeliler.
- Kuru dut size ne zaman kilo aldırır? Çok yoğun şekilde tükettiğiniz durumlarda. Evet, faydaları ile dikkat çeken kuru dut, kontrolsüz tüketildiğinde kilo aldıran bir besin olur. Çünkü yaklaşık 1 avuç kuru dut 100 kaloriye denk gelmektedir. Dikkatli olmakta fayda var.
- Mide problemlerinden dolayı kilo verme süreciniz çok yavaş ilerliyorsa, beslenme programınıza kuru dut ekleyerek mide sorunlarını çözebilirsiniz.
- Şişkinliği önleyen kuru dut, sağlıklı beslenenleri kolayca zayıflatacaktır.

Kuru Dut Zararları ve Yan Etkileri
Besinler, kişiden kişiye farklı etkiler gösterebilir. Alerji durumları ve mide hassasiyeti düşünüldüğünde kuru dut da bazen zararlı bir besin olabilir. Kuru dut zararları nedir diye soracak olursanız, sizlere listemizdeki yanıtları verebiliriz:
- Aç karnına ve fazla şekilde tüketilen kuru dut, ani şeker düşüşlerine neden olabilir. Bu durum ya aşırı yemek yeme isteğini ya da bayılmayı meydana getirir. Ölçülü olmakta fayda var!
- Dut kurusu üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki; kemoterapi gören kişilerin dut kurusundan uzak kalması gerekiyor. Daha bilinçli ve kontrollü bir süreç için tüketmeden önce doktorunuza danışabilirsiniz.
- Kuru dut potasyum içermektedir. Fazla tüketim sonucunda böbreklere zarar verebilir. Böbreklerin çok yoğun çalışması ise kişiye sağlık sorunu oluşturacaktır.

Dut Kurusu Faydaları – Daha Çok Tüketmeniz İçin 12 Süper Neden
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Web sayfamızda kaç kalori sorunuza yanıt verebilecek, gıdaların kalori ve besin değerlerini kapsayan bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride kalori miktarını merak ettiğiniz her türlü yiyecek, içecek, yemek, tatlı & tuzlu atıştırmalık için adet, gram ve porsiyonluk detaylı bilgiler yer almaktadır. Okurlarımızın faydalanabileceği kalori ve besin değerleri, kilo kontrolü sürecinde olanlar için ilgili ürünün zayıflama ya da kilo alma sürecindeki etkileri ve diyet menülerine uygun fit tarifler tek yazıda özel olarak bir araya getirilmiştir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Kalori miktarı ve besin değerleri hakkında araştırma yaparken en doğru, kesin bilgiler ve sağlığınız için beslenme uzmanına danışmanızı önemle tavsiye ederiz.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.