Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası Tarifi

Oruç Tutmanın Faydaları: Bilimsel Araştırmalar

Ramazan ayında oruç tutmanın faydaları manevi açıdan elbette fazla. Sabrın öğrenildiği bu ay boyunca, insanlar hoşgörüyü, empatiyi ve halden anlamayı bir kez daha öğrenmiş oluyor. Birlik, beraberlik dürtüleri sosyal yaşantı üzerinde değerini bir kez daha kanıtlıyor. Sahip olanın, olmayana yardım ettiği, onun halinden anladığı bu dönem gerçekten de insani duygularımızın yeniden ortaya çıkmasına çok yardımcı.

İlginizi çekebilir: Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

  • Yağ Yakımını Hızlandırır
  • Mide ve Bağırsakları Dinlendirir
  • Zihin Fonksiyonlarını Güçlendirir
  • Vücudu Zor Şartlara Karşı Güçlendirir
  • Cildi Canlandırır ve Parlaklık Verir
  • İnsülin Direncinde Olumlu Etkileri Vardır
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
  • Kalp Sağlığını Korur
  • Hücreleri Onarır
  • Yaşlanma Etkilerini Geciktirir

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

oruç faydaları

Oruç tutmanın faydaları dini olarak da altı çizilen bir konudur ve elbette fiziksel faydalarının yanında kamil insan olma yolunda da yararları çoktur. Kutsal bir görev olan oruç tutmanın manevi faydaları sayılamayacak derecede fazla. Fakat “oruç tutma” eyleminin ibadet harici bir yüzü daha var. O da bilimsel anlamda vücudumuza kattığı yararları kapsıyor. Bu da aslında oruç tutmanın faydaları din açısından incelendiğinde görülebileceği gibi sağlık için önemli bir alışkanlık olarak görülmesini destekliyor.

Oruç faydaları, her geçen gün yapılan araştırmalar çerçevesinde daha büyük önem kazanıyor. Bu nedenle ramazanı kucak dolusu sevgiyle karşılayacağımız şu zamanlarda oruç tutmanın faydaları konusuna değinmezsek olmazdı. İslamiyet’in getirilerinden biri olan orucun faydaları hakkında fikriniz yoksa, vereceğimiz bilgilere gerçekten çok şaşıracaksınız.

Oruç tutmanın sağlığa faydaları kapsamında vereceğimiz 10 bilgiyle beraber, ramazan ayı haricinde de belirli aralıklarla oruç tutmaya karar verebilirsiniz! Özellikle kilo verme problemleri yaşayanları ilgilendiren önemli bilgilerin listemizde yer aldığını söyleyerek küçük bir ipucu verelim. Oruç tutmanın faydaları diyabet ve insülin direnci için de etkili! Orucun vücuda faydaları ve manevi yönünüzü kuvvetlendiren özellikleri sizleri çok şaşırtacak.

İşte oruç tutmanın bilimsel faydaları konusunda derleme yaptığımız listemiz sizlerle! Haydi şimdi oruç tutmanın faydaları kısaca nelermiş 10 madde halinde hazırladığımız başlıklara birlikte göz atalım.

İlginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

1) Yağ Yakımını Hızlandırır

İlk faydası, hemen herkesin tahmin edebileceği konu hakkında: kilo vermek. Oruç tutmak, vücutta bulunan depolanmış yağ hücrelerini harekete geçiriyor ve bu sayede de yağların yakılmaya başlanmasını sağlıyor.

Aynı zamanda alınan gıdaları hızlı bir şekilde enerjiye çevirmesi de yağ yakım oranını artırıyor. Üstelik oruç bu faydayı, sağlıklı bir yoldan yapmış oluyor. Hatta, bazı sporcuların ramazan ayı dışında da kilo vermek amaçlı oruç tuttuğu biliniyor. Oruç tutmanın bedene faydaları sayesinde ideal kilonuza daha kolay ulaşabiliyorsunuz.

Yağ yakımını hızlandırmak için özel bir beslenme düzeni uygulamak istiyorsanız ramazan ayında ya da diğer aylarda oruç tutarak ruhunuza ve bedeninize bu iyiliği yapabilirsiniz.

oruç tutmanın faydaları

2) Mide ve Bağırsakları Dinlendirir

Oruç tutmanın faydaları nelerdir sorusunun cevapları artık ikinci beyin de denilen bağırsaklar ve mide için de geçerlidir. Orucun mideye faydaları özellikle pasif kalan midede asidin düşmesiyle oluyor.

Uzun saatler çalışmayan mide ve bağırsaklar, bu süre zarfında dinlenme imkanı buluyor ve kendi yapısını onarıyor. Bu sayede insan vücudu, çok daha iyi çalışan bir sindirim sistemine sahip olabiliyor. Bunun sonucunda ise kalori yakımı daha sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde işliyor.

Kısacası oruç tutmak metabolizma sağlığını koruyucu bir etken. Bilindiği üzere yavaş çalışan bir metabolizma da ömrü kısaltan sebeplerden biri. Bu yüzden oruç tutmak, dolaylı yoldan ömrü uzatan bir eylem oluyor.

Kimi insan gün içinde birkaç öğünü kısa zaman aralıklarla yapar. Bu durum da bazen bağırsakların tıkanmasına bazen de midenin yorulmasına neden olur. Eğer böyle şikayetleriniz varsa oruç tutarak sindirim sisteminizi dinlendirebilirsiniz. Etkisini kısa sürede görebilirsiniz. Oruç tutmak, midenin dinlenmesi için imkan tanımaktır.

mide sağlığı

3) Zihin Fonksiyonlarını Güçlendirir

Oruç vücuda faydaları çok fazla olan bir irade hakimiyetini geliştirme ve bedeni dinlendirme yöntemidir. Fiziksel olduğu kadar psikolojik yararları da vardır. Orucun, günümüzün problemi olan Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklara iyi gelebileceğini düşünür müydünüz?

Oruç tutmak bedenin zihinsel anlamdaki gücünü arttırırken, bu tür zihinsel hastalıkların oluşmasını da önleyebiliyor. Bilimsel olarak açıklanan bu özelliğiyle oruç tutmak, beyinde yeni kök hücre oluşumunun sağlanmasını tetikliyor.

oruç tutmanın faydaları

4) Vücudu Zor Şartlara Karşı Güçlendirir

Oruç tutmanın fiziksel faydaları arasında bizi hastalıklara ve strese karşı korumasını da sayabiliriz. Açlığa karşı direnen vücut, kontrol sistemini güçlendirmiş olur. Böylece hem fiziksel hem de bilişsel anlamda çok daha zinde bir vücuda sahip olmak mümkün hale gelir.

Aynı zamanda yemek yeme konusunda direnme gücü kazanan bünye, kilo verme konusunda da daha rahat davranacaktır. İşte bu nedenle oruç tutmak, diğer dönemlerde diyet yapmak isteyen kişilerin işini de kolaylaştıran bir eylem oluyor.

fitness

5) Daha Canlı ve Parlak Bir Cilde Sahip Olmayı Sağlar

Yapılan tüm bakımlardan da öte, güzel bir cilt için içten gelen sağlık şart. Karaciğerin, midenin, böbreklerin temiz ve sağlıklı oluşu cildin güzelliğini belirleyici bir durum oluyor. Oruç tutmanın cilde faydaları da bulunuyor.

Oruç sayesinde dinlenen ve tüm toksinleri kendinden uzaklaştıran böbrekler ve karaciğer, arınmış olduğundan bu temizliği cilde de yansıtıyor. Kısacası oruç, cilt güzelliği konusunda da oldukça faydalı.

orucun faydaları

6) İnsülin Direncinde Olumlu Etkileri Vardır

Yapılan araştırmalara göre, oruç esnasında hücrelerin kandan daha fazla glikoz alınmasını tetiklediği görülmüştür. Bu sayede oruç tutulan 1 ay boyunca kandaki şeker seviyesi dengelenmiş oluyor. Bu da hem oruç esnasında hem de sonraki dönemlerde insülin sağlığını koruyacak bir etmen.

Şayet şeker hastalığına yatkınlığınız varsa ve insülin seviyeniz sık sık değişiyorsa mutlaka uzman onayı aldıktan sonra oruç tutmaya başlamalısınız. Devam eden bir insülin tedaviniz varsa oruç tutmak bu sürede etkili olmayabilir. Sizin için en uygun dönemde oruç tutabilirsiniz.

insülin direnci

7) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Oruç tutmanın faydaları bilimsel olarak incelendiğinde öne çıkan sonuçlardan biri bağışıklığı yani hastalıklara karşı vücut direncini korumasıdır. Oruç tutmanın ne gibi faydaları vardır madde madde açıkladık ve aslında belki de en önemli olan maddeyi sona sakladı. Oruç sağlıklı olduğumuzun en büyük göstergesi olan güçlü bir bağışıklık sistemi için büyük bir destekleyicidir.

Oruç sayesinde, uzun süre çalışmayan organların yenilenmesiyle birlikte, vücut dinçleşiyor yani bağışıklık sisteminin en sağlıklı halinde çalışıyor. Hatta Japonyalı biolog Yoshinori Ohsumi’nin araştırmalarına göre bahsettiğimiz “yenilenme” olayı, en yaşlı insanlarda bile %99 oranda gerçekleşiyor.

Orucun faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır ve Ohsumi’nin bir diğer kanıtlanmış çalışması ise, açlık esnasında yararlı hücrelerin zararlı hücreleri yok etme konusunda daha fazla uğraştıkları. Kısacası oruç, zararlı hücrelerin vücuttan uzaklaştırılması konusunda da epey fayda sağlıyor.

oruç tutmanın faydaları nelerdir

8) Kolesterolü Dengeler Kalp Sağlığını Korur

Oruç tutmak tüm vücut sağlığına iyi gelirken kalbi de güçlendirir. Kolesterol düzeyini dengeleyen oruç sayesinde kalp damar sistemi sağlığı pozitif yönde etkilenir. Orucun depresif duygu durumuna iyi gelmesi de kalbin rahatlamasında etkendir.

Kalp hastalıklarının birçok türü ve seviyesi olduğu için bazı özel durumdaki kalp hastalarının oruç tutmasının sakıncalı olduğunun da altını çizelim. Herhangi bir hastalığınız varsa mutlaka uzmana danışarak oruç tutmaya başlamanız gerekir.

kolesterol

9) Detoks Etkilidir Hücreleri Onarır

Oruç tutmanın faydaları 3 tane sayılsın, en önemli 3 yararı nedir diyorsanız hücreleri tamir edip, zararlı olanları eleyip yenilerinin oluşmasına destek olması olarak sayılabilir. Oruç tüm vücudun baştan aşağı yenilenmesini sağlar. Büyüme hormonu tetiklenmesiyle beden gençleşme bile olabiliyor.

detoks

10) Yaşlanma Etkilerini Geciktirir

Yaşlanmaya bağlı yavaşlayan beden fonksiyonlarında oruç ile iyileşme görülebiliyor. Oruç adeta bir anti-aging yani yaşlanma karşıtı ve gençleştirici doğal bir yöntem gibidir. Oruç sonrası saç telinden tırnak yapısına kadar vücudun her bölümü yenilenir.

yaşlanma

Oruç Tutmanın Faydaları Diyanet Tarafından Nasıl Açıklanıyor?

Oruç tutmanın faydaları Diyanet tarafından uzun uzun açıklanmakla birlikte Diyanet Tv yayınından şu kesitle küçük bir özet sunabiliriz: “Oruç Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…” (Bakara, 2/183) şeklinde ifade edilmektedir. Oruç ibadeti kanaatkârlığımızı güçlendirir. Açlık çeken insan yoksulun, muhtacın durumunu anlar ve kanaat etmenin önemini daha iyi kavrar. Artık israf edemez olur. Allah Resulü’nün “Kanaat bitmeyen bir hazinedir” (Beyhakî, “Zühd”,2/88) sözü, müminin kulaklarında yankılanır.”

Oruç Tutmak Hangi Organlara Faydalı?

Orucun faydalı olmadığı organ yoktur. Orucun kemik iliği uyarımı ile kan yapımını bile tetikleyebildiği söylenmektedir. Özellikle sindirim ve dolaşım sistemlerine iyi geldiğini vurgulayabiliriz.

Orucun Faydaları Nelerdir 3 Tane Örnek?

Orucun en önemli 3 faydası nedir diye sıralama yapmak gerekse vücut direncini artırması, hücreleri onarması ve tabii ki nefsi terbiye etmesi sayılabilir.

Oruç Sırasında Vücutta Neler Oluyor?

Oruç sırasında oruca başlandıktan ortalama 8 saat sonra açlık sinyalleri yavaş yavaş başlar. Önce depo glikozlar sonra yağlar kullanılmaya başlar.

Oruç Faydalı mı Zararlı mı?

Özellikle yaz döneminde oruç tutmanın su kaybından dolayı zararları olabileceğini düşünenler ve bu konuda çeşitli araştırmalar olsa da orucun zararlı olduğuna dair yeterli kanıt yoktur.

oruç tutmanın faydaları

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor görüşü alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli?

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlığınız İçin Maydonoz Kürü İçin Tarifi

Sağlığınız İçin Maydonoz Kürü İçin

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Yaprak Tutma ( Kışlık ) Tarifi

Yaprak Tutma ( Kışlık )

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Şekersiz Enerji Ve Sağlık Deposu Pepeçura Tarifi

Şekersiz Enerji Ve Sağlık Deposu Pepeçura

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
10 Dakikada Krep Çörek (Kahvaltı İçin İdeal) Tarifi

10 Dakikada Krep Çörek (Kahvaltı İçin İdeal)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Yağ Yakıcı Kür (En SağlıkIısından) Tarifi

Yağ Yakıcı Kür (En SağlıkIısından)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi

Havaların tatlı bir esintiyle sonbaharı karşıladığı eylül ayının son günü. Ayın son günü demek ise…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir?

Nar: Antioksidan Zengini Süper Meyve! Nar, Punica granatum adı verilen bir ağaç türünün meyvesidir ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri