Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 14 Faydası

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 14 Faydası Tarifi

Oruç Tutmanın Faydaları: Bilimsel Araştırmalar

Oruç tutmanın faydaları dini olarak da altı çizilen bir konudur ve elbette fiziksel faydalarının yanında kamil insan olma yolunda da yararları çoktur. Kutsal bir görev olan oruç tutmanın manevi faydaları sayılamayacak derecede fazla. Fakat “oruç tutma” eyleminin ibadet harici bir yüzü daha var. O da bilimsel anlamda vücudumuza kattığı yararları kapsıyor. Bu da aslında oruç tutmanın faydaları din açısından incelendiğinde görülebileceği gibi sağlık için önemli bir alışkanlık olarak görülmesini destekliyor.

Oruç faydaları, her geçen gün yapılan araştırmalar çerçevesinde daha büyük önem kazanıyor. Bu nedenle ramazanı kucak dolusu sevgiyle karşıladığımız şu zamanlarda oruç tutmanın faydaları konusuna değindik. İslamiyet’in getirilerinden biri olan orucun faydaları hakkında fikriniz yoksa, vereceğimiz bilgilere gerçekten çok şaşıracaksınız.

İşte oruç tutmanın bilimsel faydaları konusunda derleme yaptığımız listemiz sizlerle!

İlginizi çekebilir: Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Oruç Tutmanın Faydaları

  • Yağ yakımını hızlandırır.
  • Mide ve bağırsakları dinlendirir.
  • Kötü kolesterolü düşürür.
  • Karaciğer sağlığına iyi gelir.
  • Kan şekeri ve insülin direncini dengeler.
  • Vücudu toksinlerden arındırır.
  • Zihin fonksiyonlarını güçlendirir.
  • Vücudu zor şartlara karşı güçlendirir.
  • Cildi canlandırır ve parlaklık verir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Enflamasyonu azaltır.
  • Hücreleri onarır ve yaşlanma etkilerini geciktirir.
  • Büyüme hormonu salınımını destekler.

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Sahur Vakti Ne Zaman Başlar, Biter?

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor görüşü alınız.

İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Yağ Yakımını Hızlandırır

İlk faydası, hemen herkesin tahmin edebileceği konu hakkında: kilo vermek. Oruç tutmak, vücutta bulunan depolanmış yağ hücrelerini harekete geçiriyor ve bu sayede de yağların yakılmaya başlanmasını sağlıyor.

Aynı zamanda alınan gıdaları hızlı bir şekilde enerjiye çevirmesi de yağ yakım oranını artırıyor. Üstelik oruç bu faydayı, sağlıklı bir yoldan yapmış oluyor. Hatta, bazı sporcuların ramazan ayı dışında da kilo vermek amaçlı oruç tuttuğu biliniyor. Oruç tutmanın bedene faydaları sayesinde ideal kilonuza daha kolay ulaşabiliyorsunuz.

Oruç, sindirim sistemine mola verme fırsatı tanır ve bu da metabolizmanın dinlenmesini sağlar. Uzun süreli oruçlar, vücudun yağ yakma sürecine girmesini teşvik edebilir.

Mide ve Bağırsakları Dinlendirir

Oruç tutmanın faydaları nelerdir sorusunun cevapları artık ikinci beyin de denilen bağırsaklar ve mide için geçerlidir. Orucun mideye faydaları özellikle pasif kalan midede asidin düşmesiyle oluyor.

Uzun saatler çalışmayan mide ve bağırsaklar, bu süre zarfında dinlenme imkanı buluyor ve kendi yapısını onarıyor. Bu sayede insan vücudu, çok daha iyi çalışan bir sindirim sistemine sahip olabiliyor. Bunun sonucunda ise kalori yakımı daha sağlıklı bir şekilde işliyor.

Oruç tutma sırasında, mide ve sindirim sistemi dinlenme fırsatı bulur. Bu süre zarfında mide, normalde sindirim için harcanan enerjiyi başka işlemlerde kullanabilir ve kendini onarma sürecine geçebilir.

Kötü Kolesterolü Düşürür

Kolesterol düzeyini dengeleyen oruç sayesinde kalp damar sistemi sağlığı pozitif yönde etkilenir. Oruç tutmanın, kan lipid profili üzerinde olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir. Bazı araştırmalar, oruç tutmanın düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerini azaltabileceğini ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol seviyelerini artırabileceğini öne sürmektedir.

Kalp hastalıklarının birçok türü ve seviyesi olduğu için bazı özel durumdaki kalp hastalarının oruç tutmasının sakıncalı olduğunun da altını çizelim. Herhangi bir hastalığınız varsa mutlaka uzmana danışarak oruç tutmaya başlamanız gerekir.

Karaciğer Sağlığına İyi Gelir

Oruç sırasında, vücut hücrelerini onarmak ve yenilemek için kullanılan birçok mekanizma devreye girer. Bu süreç, karaciğer hücrelerinin yenilenmesine ve sağlıklı hücrelerin hasarlı olanlarla değiştirilmesine yardımcı olabilir.

Kan Şekeri ve İnsülin Direncini Dengeler

Yapılan araştırmalara göre, oruç esnasında hücrelerin kandan daha fazla glikoz alınmasını tetiklediği görülmüştür. Bu sayede oruç tutulan 1 ay boyunca kandaki şeker seviyesi dengelenmiş oluyor. Bu da hem oruç esnasında hem de sonraki dönemlerde insülin sağlığını koruyacak bir etmen.

Oruç tutmak, insülin direncini azaltabilir ve kan şekerini düzenleyebilir. Bu, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Şayet şeker hastalığına yatkınlığınız varsa ve insülin seviyeniz sık sık değişiyorsa mutlaka uzman onayı aldıktan sonra oruç tutmaya başlamalısınız. Devam eden bir insülin tedaviniz varsa oruç tutmak bu sürede etkili olmayabilir. Sizin için en uygun dönemde oruç tutabilirsiniz.

Vücudu Toksinlerden Arındırır

Karaciğer ve böbrekler gibi vücudun doğal detoks organları, sürekli olarak toksinleri vücuttan uzaklaştırmakla görevlidir. Oruç tutmanın bu organların işleyişini destekleyerek detoks etkisi yaratabileceği düşünülür.

Oruç tutarken vücut, enerji sağlamak için yağ depolarını kullanır ve bu süreçte toksinler serbest bırakılır. Bazı insanlar, bu sürecin vücuttaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olduğunu düşünür.

Zihin Fonksiyonlarını Güçlendirir

Oruç tutmak, stres hormonlarının düzeylerini azaltabilir ve stresle başa çıkma becerilerini geliştirebilir. Bazı kişiler, oruç sırasında daha sakin ve dingin hissettiklerini bildirirler.

Bazı insanlar oruç sırasında daha yüksek bir bilinç düzeyine ulaştıklarını iddia ederler. Oruç tutmak, maneviyatı artırabilir ve zihinsel olarak daha derin bir içsel deneyime yol açabilir.

Bazı araştırmalar, aralıklı oruç gibi oruç tutma yöntemlerinin zihinsel esnekliği artırabileceğini ve zihinsel performansı iyileştirebileceğini öne sürmektedir. Bu, problem çözme yeteneklerini geliştirebilir ve yaratıcılığı artırabilir.

Vücudu Zor Şartlara Karşı Güçlendirir

Oruç tutmanın fiziksel faydaları arasında bizi hastalıklara ve strese karşı korumasını da sayabiliriz. Açlığa karşı direnen vücut, kontrol sistemini güçlendirmiş olur. Böylece hem fiziksel hem de bilişsel anlamda çok daha zinde bir vücuda sahip olmak mümkün hale gelebilir.

Aynı zamanda yemek yeme konusunda direnme gücü kazanan bünye, kilo verme konusunda da daha rahat davranabilir. İşte bu nedenle oruç tutmak, diğer dönemlerde diyet yapmak isteyen kişilerin işini de kolaylaştıran bir eylem olabilir.

Canlı ve Parlak Bir Cilde Sahip Olmayı Sağlar

Yapılan tüm bakımlardan da öte, güzel bir cilt için içten gelen sağlık şart. Karaciğerin, midenin, böbreklerin temiz ve sağlıklı oluşu cildin güzelliğini belirleyici bir durum oluyor. Oruç tutmanın cilde faydaları da bulunuyor.

Oruç tutma, vücudun detoksifikasyon sürecini hızlandırabilir. Bu süreçte, vücut zararlı toksinleri ve atık maddeleri daha etkin bir şekilde uzaklaştırabilir, cildin daha temiz ve parlak görünmesine yardımcı olabilir.

Oruç sırasında vücuttaki inflamasyon seviyeleri azalabilir. Bu, sivilce, kızarıklık ve diğer cilt problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, kronik inflamasyonun cilt yaşlanmasına ve kırışıklıklara yol açabileceği bilinmektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Bazı araştırmalar, oruç sırasında bağışıklık hücrelerinin sayısının artabileceğini göstermektedir. Bu, vücudun enfeksiyonlarla mücadelede daha etkili olmasına yardımcı olabilir.

Oruç sırasında vücut, otofaji adı verilen bir süreçle hücresel atıkları temizleyebilir. Bu, bağışıklık sisteminin işlevselliğini artırabilir ve vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebilir.

Oruç tutmanın faydaları bilimsel olarak incelendiğinde öne çıkan sonuçlardan biri bağışıklığı yani hastalıklara karşı vücut direncini korumasıdır. Oruç sayesinde, uzun süre çalışmayan organların yenilenmesiyle birlikte, vücut dinçleşiyor yani bağışıklık sisteminin en sağlıklı halinde çalışıyor. Japonyalı biolog Yoshinori Ohsumi’nin araştırmalarına göre bahsettiğimiz “yenilenme” olayı, en yaşlı insanlarda bile %99 oranda gerçekleşiyor.

Orucun faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır ve Ohsumi’nin bir diğer kanıtlanmış çalışması ise, açlık esnasında yararlı hücrelerin zararlı hücreleri yok etme konusunda daha fazla uğraştıkları. Kısacası oruç, zararlı hücrelerin vücuttan uzaklaştırılması konusunda da epey fayda sağlıyor.

Kalp Sağlığını Korur

Oruç tutmanın düzenli olarak yapılması, kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilir. Araştırmalar, aralıklı oruç ve uzun süreli oruçların kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Enflamasyonu Azaltır

Oruç tutmanın, vücuttaki inflamasyonu azaltabileceği düşünülmektedir. Kronik inflamasyon, kalp hastalığı riskini artırabilir. Bu nedenle, oruç tutmanın inflamasyonu azaltarak kalp sağlığını ve enflamasyona bağlı diğer çeşitli hastalıkları iyileştirebileceği öne sürülmektedir.

Hücreleri Onarır ve Yaşlanma Etkilerini Geciktirir

Oruç, vücuttaki hücresel onarım süreçlerini başlatır. Bu, vücudun kendini temizlemesine ve yenilenmesine olanak tanır. Yaşlanmaya bağlı yavaşlayan beden fonksiyonlarında oruç ile iyileşme görülebilir. Oruç adeta bir anti-aging yani yaşlanma karşıtı ve gençleştirici doğal bir yöntem gibidir.

Büyüme Hormonu Salınımını Destekler

Oruç tutmanın büyüme hormonu (GH) salınımı üzerindeki etkisi, bilimsel araştırmaların odak noktası olmuştur. Bazı araştırmalar, oruç tutmanın büyüme hormonu salınımını artırabileceğini göstermektedir. Özellikle uzun süreli oruçlar veya aralıklı oruç gibi yoğun açlık dönemleri, büyüme hormonu salınımını artırabilir.

Bazı çalışmalar, büyüme hormonunun anti-aging etkilere sahip olduğunu öne sürmektedir. Oruç sırasında artan büyüme hormonu seviyeleri, yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve genel sağlık ve yaşam süresini artırabilir.

oruç tutmanın faydaları

Oruç Tutmanın Faydaları Hakkında Bilimsel Çalışmalar

Metabolizma ve Kilo Kontrolü

Mattson MP, Longo VD, Harvie M. Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev. 2017;39:46-58. doi:10.1016/j.arr.2016.10.005.

Tinsley GM, La Bounty PM. Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutr Rev. 2015;73(10):661-674. doi:10.1093/nutrit/nuv041.

Kardiyovasküler Sağlık

Horne BD, Muhlestein JB, Anderson JL. Health effects of intermittent fasting: hormesis or harm? A systematic review. Am J Clin Nutr. 2015;102(2):464-470. doi:10.3945/ajcn.115.109553.

Patterson RE, Sears DD. Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr. 2017;37:371-393. doi:10.1146/annurev-nutr-071816-064634.

Hücresel Onarım

de Cabo R, Mattson MP. Effects of intermittent fasting on health, aging, and disease. N Engl J Med. 2019;381(26):2541-2551. doi:10.1056/NEJMra1905136.

Anton SD, Moehl K, Donahoo WT, et al. Flipping the metabolic switch: Understanding and applying the health benefits of fasting. Obesity (Silver Spring). 2018;26(2):254-268. doi:10.1002/oby.22065.

Anti-enflamatuar Etkiler

Varady KA, Hellerstein MK. Alternate-day fasting and chronic disease prevention: a review of human and animal trials. Am J Clin Nutr. 2007;86(1):7-13. doi:10.1093/ajcn/86.1.7.

Wei M, Brandhorst S, Shelehchi M, et al. Fasting-mimicking diet and markers/risk factors for aging, diabetes, cancer, and cardiovascular disease. Sci Transl Med. 2017;9(377):eaai8700. doi:10.1126/scitranslmed.aai8700.

Bu kaynaklar, oruç tutmanın sağlık üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmaların bazılarını içermektedir. Ancak, oruç tutmanın sağlık üzerindeki etkileri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

oruç tutmanın faydaları

Oruç Sırasında Vücutta Neler Oluyor?

İlk 3 gün vücudun oruca ve uzun süreli açlığa alışma sürecinde en zor dönem olabilir:

  • Oruç sırasında son öğün olan sahurdan ortalama 8 saat sonra açlık sinyalleri yavaş yavaş başlar.
  • Bağırsaklar 8 saat boyunca son öğünü sindirmiş olur.
  • 8. saatten sonra vücut enerji ihtiyacını depo glikozlardan karşılamaya başlar.
  • Depo glikozlar bittiğinde sonraki adım yağ yakımı başlar.
  • Yağ yakımı kilo vermeyi kolaylaştırır ve kötü kolesterol seviyesi düşer.
  • Artık açlık seviyesi en yüksektedir ve vücut halsizleşmeye başlar.
  • Baş ağrısı, mide bulantısı, ağız kokusu görülebilir.

3. günden itibaren orta dönem:

  • Susuz kalma süresi uzadığından iftardan imsak vaktine kadar yeterli su ve sıvı alımının önemi artar.
  • Vücut, var olan yağ ve glikoz depolarını kullandığı için protein ve sağlıklı karbonhidrat kaynaklarının düzeyli tüketimi önem kazanır. Böylece orucun devamında gereken enerji sağlanmış olur.

15-30 günlük son dönem:

  • Vücut artık oruca alışmıştır.
  • Günlük rutinde alınan fazla enerjiyi kullanmak yerine vücut işleyişini organları, dokuları, hücreleri yenilemek için yönlendiriyor.
  • İnflamasyon ve çeşitli hastalıkların tedavisi kolaylaşıyor.
  • Vücut toksinlerden arınıyor.
  • Bu dönemde de yeterli besin tüketimi ve sıvı alımı elzemdir.
oruç tutmanın sağlığa faydaları

Oruç Tutmak Hangi Organlara Faydalıdır?

Oruç tutmak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyucu bir görev üstlenir. Toksinleri atıcı ve enflamasyonu giderici özelliği ile enflamasyona bağlı hastalıkları önler. Ayrıca oruç; mide, bağırsak, kalp, karaciğer, beyin sağlığı üzerinde etkilidir.

oruç tutmanın faydaları

Oruç Tutmak Zayıflatır Mı?

Oruç tutarken kişinin günlük öğünü kısıtlanır ve aldığı kalori miktarı düşer. Oruç tutarken, vücut enerji sağlamak için depo glikoz ve yağları kullanır. Bu süreç, kilo verme sürecini hızlandırabilir; çünkü vücut normalden daha fazla yağ yakar.

Oruç tutmak yağ yakımını hızlandırır, ödem atımını kolaylaştırır ve vücudu zararlı toksinlerden, atık maddelerden arındırır. Böylece dolaylı yoldan oruç zayıflamayı hızlandırmış olur.

oruç tutmak zayıflatır mı

Oruç Tutmanın Faydaları Diyanet Tarafından Nasıl Açıklanıyor?

Oruç tutmanın faydaları Diyanet tarafından uzun uzun açıklanmakla birlikte Diyanet TV yayınından şu kesitle küçük bir özet sunabiliriz:

“Oruç Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…” (Bakara, 2/183) şeklinde ifade edilmektedir.

Oruç ibadeti kanaatkârlığımızı güçlendirir. Açlık çeken insan yoksulun, muhtacın durumunu anlar ve kanaat etmenin önemini daha iyi kavrar. Artık israf edemez olur. Allah Resulü’nün “Kanaat bitmeyen bir hazinedir” (Beyhakî, “Zühd”,2/88) sözü, müminin kulaklarında yankılanır.”

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

oruç tutmanın faydaları

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor görüşü alınız.

İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruç Tutmanın 6 Kolay ve Sağlıklı Yolu

6 Adımda Vücudunuzu Oruca Hazırlayın

Oruç Nedir, Nasıl Tutulur, Kimlere Farz? Oruç Çeşitleri

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlığınız İçin Maydonoz Kürü İçin Tarifi

Sağlığınız İçin Maydonoz Kürü İçin

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tutma Garantili Profiterol Tarifi

Tutma Garantili Profiterol Tarifi

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
14 Şubat Pastası Tarifi

14 Şubat Pastası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
14 Şubat Cheesecake (Pişirmeden) Tarifi

14 Şubat Cheesecake (Pişirmeden)

8-10 kişilik, 40dk Hazırlık, Pişirme yok
14 Şubat Aşk Kurabiyeleri Tarifi

14 Şubat Aşk Kurabiyeleri

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Simit Poğaça  (14 Kişilik) Nefis Tarifi

Simit Poğaça (14 Kişilik) Nefis

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri