Begonvil Çiçeği Bakımı, Nasıl Çoğaltılır? Püf Noktaları

Begonvil Çiçeği Bakımı, Nasıl Çoğaltılır? Püf Noktaları Tarifi

Begonvil Bakımı En İyi Nasıl Yapılır?

Begonvil, Akdeniz iklimine uyum sağlayan özellikle de denize kıyısı olan illerde ve Ege kasabalarında görülen renkli bir bitkidir. Bu bitkinin ufak ve narin yaprakları, mevsim boyunca açıp dökülür. Pembe, beyaz, mor, turuncu gibi renkleri vardır. Genellikle duvarı kaplayacak şekilde büyüyebilir. Sarmaşık yapılı bir bitki olduğundan ev ve peyzaj düzenlemesinde sıkça kullanılır.

Latince adı Begonvil Bougainvillea olan begonvil bitkisi, kendine has bazı bakım yöntemleri ile daha sağlıklı gelişir. Bir sonraki sene için canlı ve verimli kalmasını istiyorsanız, begonvil bakımı ve çoğaltma işlemlerini açıkladığımız bu yazımızı sonuna kadar okumalısınız.

begonvil nasıl çoğaltılır

Begonvil Bakımı Nasıl Yapılır? 7 Önemli Tüyo

Bahçede ya da saksıda begonvil bakımı yapmak istediğinizde, burada size sunulan bilgileri hatırlayarak bitkinin sağlığını koruyabilirsiniz. Bu yöntemler sayesinde, begonvil bitkiniz daha verimli büyüyebilir.

1) Güneş Işığını Yeterli Almasını Sağlayın

Begonviller, güneşli alan yerlerde daha uzun süre yetiştirilirler. En az 6 saat güneş ışığı alacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Bunun için balkon girişleri ya da güneşi dolaylı şekilde gören bahçe alanlarını tercih edebilirsiniz. Güneş ışığını yeteri miktarda alan begonvillerin çiçekleri daha canlı ve renkli görünebilir.

2) Besleyici Toprakta Büyütün

Begonvil bitkisi nemli, iyi drene olan ve besin açısından zengin toprakta yetişmektedir. Toprağı düzenli olarak nemli tutabilirsiniz. Ancak aşırı sulamaktan kaçınmanız gerektiğini unutmayın. Toprak, bitkiyi besleyerek uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

3) Düzenli Sulayın

Begonviller, düzenli olarak sulanmalıdır. Yazın haftada 2 kez, kışın haftada 1 kez sulamalısınız. Toprağın yüzeyi kuruduğunda sulama yapılabilir. Özellikle de havanın sıcak olduğu yaz dönemlerinde, bahçedeki begonvillerin düzenli aralıklarla sulanmasına dikkat etmelisiniz. Bitki toprağı kuruduğunda, beslenmesi yavaşlayacağı için kuruma ve solma meydana gelebilir.

4) Gübreyle Büyümesini Destekleyin

Begonvilleri, her 2 haftada 1 gübreleyin. Çiçek açma döneminde özellikle fosforlu gübre kullanın. Gübre desteği sayesinde toprak daha çok beslenecek ve begonvillerin canlanmasını hızlandıracaktır. Yaz günlerinde bitkinizde çiçeklerin açmasını istiyorsanız, gübrenin düzenli şekilde eklenmesini sağlayabilirsiniz.

5) Budama Yaparak Bitkiyi Rahatlatın

Begonviller, çiçek açtıktan sonra budanabilir. Budama, bitkinin dallanmasını ve daha fazla çiçeklenme sağlayacaktır. Budamayı ölü yapraklardan başlayarak yapabilirsiniz. Zayıf ve çelimsiz dalları budadıktan sonra bitkinin eşit oranda beslendiğini görebilirsiniz.

6) Kış Bakımında Bitkiyi Koruyun

Soğuk havalarda begonvillerinizi içeri alın. Bitkiyi en az 12-13 derece sıcaklıkta tutun ve az sulamaya dikkat edin. Kış günlerinde bitki beslenmeye devam edeceği için suyu ve sıcaklığı kontrol edin. Genellikle Akdeniz ikliminde yetiştiğinden, ılık havanın devamlı olduğu bölgelerde görülmektedir. Buzlanma ve donma riskine karşı saksıdaki begonvili oda içine alabilirsiniz.

7) Büyüklüğüne Uygun Saksı Seçin

Begonvilin kökleri her geçen gün büyümektedir. Köklerin rahatça açılması ve beslenmesi için saksı seçiminde hassas olmanız önerilir. Bitkinin boyutuna uygun bir saksı seçerek begonvilin rahatça serpilmesine yardım edebilirsiniz. Toprağı rahatça karıştırabileceğiniz, köklerin beslenmesine yardım edeceğiniz saksıları tercih edin.

Begonvil Nasıl Çoğaltılır?

Bitkinizi çoğaltmak ve birkaç farklı saksıda ya da toprakta büyümesini izlemek isterseniz, size begonvil çoğaltma hakkında en önemli bilgileri verebiliriz. Şimdi begonvil çoğaltma tekniklerine değinelim.

Odun Çelikle Çoğaltma Yöntemi

  • Odun çelikle begonvil çoğaltmak için bitkinin odunlaşmış kısmını ayırt etmeniz gerekir.
  • Bu kısmı tespit ettikten sonra, kesip toprağa yerleştirmelisiniz.
  • Toprakla temas halinde kalan odunlaşmış dal, bahar ayına kadar üzeri açık şekilde bekletilir.
  • Kış aylarının ılık ve nemli geçtiği dönemde, bu çelik yöntemi sayesinde bitkide yeni kökler oluşmaya başlar.
  • Bahar ayında kontrolleri yaparak kök veren dalı, yeni toprağına aktarabilirsiniz.

Tepe Çelikle Çoğaltma Yöntemi

  • Tepe çelik yöntemiyle begonvili çoğaltmak için bitkideki genç dalı bulmalısınız.
  • Genç ve olgun görünen begonvil dalını 10 cm kadar kesmelisiniz.
  • Sadece dip kısımdaki yaprakları temizleyerek üst kısımdaki dallara dokunmamalısınız.
  • Kesilen dalı, nemli ve verimli bir toprağa ekerek filizlenmesi için bekleyebilirsiniz.
  • Bir süre sonra, toprağa tutunup yeni köklerini veren begonvili büyük bir saksıya aktarabilirsiniz.
begonvil bakımı

Begonvil Coşturan Yöntemler

Begonvil coşturan yöntemler sayesinde bitkinin gür ve canlı görünmesini kolaylaştırabilirsiniz. Bunun için saksıdaki ya da bahçedeki bitkinize önerdiğimiz teknikleri deneyebilirsiniz.

  • Begonvil, bakımı ve sulamayı seven bir bitki olduğundan, düzenli bakım gördüğünde çiçeklerini gösterir.
  • Ege ve Akdeniz’in meşhur bir bitkisi olduğu için güneş ışığını görmeyi çok sever. Bu nedenle begonvilin coşup büyümesini istiyorsanız, güneş ışığından mahrum bırakmamanız gerekir.
  • Begonvili coşturan yöntemlerden bir diğeri de gübrelemedir. Düzenli gübreleme sayesinde bitkinin kök ve dalları istenilen şekilde beslenebilir.
begonvil coşturma

Begonvil Nasıl, Ne Zaman Dikilir?

Begonvil doğru zamanda, doğru yerde dikilirse bitkinin büyümesi kolaylaşır. Bu bitkiyi evinizde ya da bahçenizde yetiştirmek isterseniz, dikim süreci hakkında en önemli bilgileri burada öğrenebilirsiniz. Öncelikle, begonvilin dikim zamanı iyi ayarlanmalıdır. Ege ve Akdeniz’in yüksek sıcaklıkları gelmeden, ılıman dönemlerde ilkbahar ve sonbahar aylarında dikim işlemleri için harekete geçebilirsiniz. Hava ısınmaya başladığında, donma riski geçtiğinde dikim yapılabilir. Bunun için en verimli dönem bahar aylarıdır.

Peki, begonvil bitkisi nasıl dikilir? İzleyeceğiniz adımlar şöyle olacaktır:

  • Öncelikle, bitkilerin köklerini suya batırarak sulayın.
  • Kökleri nemli tutmak dikimden önce önemli olacağı nemli dikim yapmalısınız.
  • Seçtiğiniz dikim yeri için uygun bir çukur hazırlayın ve bu çukuru köklerin genişliğine göre ayarlayın.
  • Çukurun genişliği ve derinliği bitki köklerinin rahatça yerleşmesine izin verecek şekilde olduğunda iyi sonuçlar alabilirsiniz.
  • Bitkiyi çukura yerleştirin ve köklerini düzgün bir şekilde elinizle toprak içine yayın.
  • Daha sonra köklerin etrafını toprakla doldurun ve hafifçe bastırarak sıkıştırın.
  • Dikimden sonra bitkiyi bol miktarda su ile sulayarak toprağa tutunmasını hızlandırabilirsiniz.
begonvil nasıl yetiştirilir

Begonvil Ne Zaman Budanır?

Begonvilin budanması, büyüme ve çiçeklenme dönemi için önemlidir. Genellikle, erken yaz döneminde begonviller budanır. Budama sürecinde solmuş ve cansız görünen dallar ağaçtan ayrılır. Çiçeklenme döneminden sonra bazı yaprakların dökülmesi normaldir. Ağaca şekil vermek için keskin budama makası ile begonvilin budaması yapılabilir. Budama yöntemi sayesinde, bitki nefes almaya başlar. Ayrıca güneş ışığını da iyi şekilde alabilir.

begonvil bakımı

Begonvil Nasıl Köklendirilir?

Begonvil köklendirme önereceğimiz yöntem sayesinde daha kolay şekilde gerçekleşecek. Eğer begonvilin köklenmesini ve yeni yavru bitkilerin oluşmasını istiyorsanız, önerilerimize dikkat edebilirsiniz.

  • İyi gelişmiş ve sağlıklı bir ana bitki seçmelisiniz.
  • Köklendirme için ideal olarak 8 -10 cm uzunluğunda bir dal veya sürgün seçebilirsiniz.
  • İşleme başlarken yavaşça, ana bitkinin tabanından hafif bir eğimle yavruyu kesin.
  • Kesimi yaparken steril bir bıçak veya makas kullanmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Yavruları alırken üzerindeki yaprakları veya çiçek tomurcuklarını çıkarabilirsiniz bu yöntem daha hızlı köklenmesini sağlar.
  • Hindistan cevizi kabuğu, perlit, vermikülit veya torf gibi hafif bir toprak karışımı kullanarak köklenmesi için gerekli toprağı elde edebilirsiniz.
  • Yaklaşık 2-3 cm derinliğinde bir çukur açın ve yavruyu hazırladığınız karışım toprağa dikerek yerleştirin.
  • Köklendirme kabını veya konteynerini bir poşet veya şeffaf bir kapakla örterek ortalama 15 gün bekleyin.
  • İlk kökler kendini gösterdikten sonra bir boy büyük saksıya yeni yavruları alabilirsiniz.
begonvil nasıl çoğaltılır

Begonvil Çiçeğinin Hikayesi

Begonvillerin çiçeğinin hikayesi, 17. yüzyılda yaşamış olan Fransız botanikçi ve bitki koleksiyoncusu Michel Bégon ile başlar. Begonviller, Bégon’un adını almıştır. Begonvil bitkisi, ilk olarak 17. yüzyılda Fransız botanikçi Charles Plumier tarafından keşfedildiği için ismiyle bir benzerlik de dikkat çeker.

Plumier, bu görsel açıdan dikkat çeken bitkiyi Jamaika’da keşfetmiş ve onu Fransa’ya getirmiştir. Begonviller, Plumier’in arkadaşı ve bitki koleksiyoncusu olan Michel Bégon’a ithafen adlandırılmıştır.

Bégon, bitkiyi Fransa’ya getirtmiş ve onu yetiştirmeye ve geliştirmeye başlamıştır. Bitkinin rengi, görsel çekiciliği 18. yüzyılda Fransa’da oldukça popüler hale gelmesini sağlamıştır. Fransız bahçelerinin vazgeçilmez bitkilerinden biri olmuştur. O dönemlerde, birçok kişi evinde bu bitkiyi yetiştirmek istemiştir.

Bitki üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda renk renk begonvil çeşitleri üretilmiştir. Turuncu, beyaz, sarı, mor ve pembe renkli begonvil türleri sayesinde evinizde renkli görüntülere şahit olabilirsiniz. Bahçe ve balkonların renklenmesi için begonvil yetiştirebilirsiniz.

begonvil bakımı

Kuruyan Begonvil Nasıl Canlandırılır?

Begonvil bitkisi, bakımı ihmal edildiğinde kuruyabilir. Bazı dönemlerde yüksek kuraklık da bitkinin kurumasına neden olabilir. Kurumuş begonvili canlandırmak mümkündür. Oluşan olumsuz gelişmeyi düzeltmek ve bitkiyi canlandırmak için tavsiyelerimizi uygulayabilirsiniz.

  • Öncelikle, bitkideki kuru dal ve yaprakları ağaçtan ayırın.
  • Ağacı temizledikten sonra köklerinde bulunan artıkları alın.
  • Budama yaptıktan sonra bitkiye ihtiyacı olan suyu verin.
  • Sulamayı düzenli olarak yapın ve bu süreçte güneşi dolaylı şekilde görmesini sağlayın.
  • Toprağına gübre ekledikten sonra ortalama 15 gün kadar bakımına devam edin.
  • Bu süre sonunda kurumuş olan begonvil bitkisi kendine gelip canlanacaktır.
begonvil çiçeği

Begonvil Hangi Ortamı Sever?

Begonvil bitkisi nemli, iyi drenajlı ve besin açısından zengin toprakları sever. Ayrıca, aydınlık ve güneşli bir ortamda yetiştirilmeleri önerilir. Ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmaları gerekmez. Gölgeli veya kısmen gölgeli bir alanda da yetişmeye uygundur.

Begonvil Nasıl Havayı Sever?

Begonviller nemli ortamı severler ve havanın nemli olmasını tercih eder. Yüksek nem seviyeleri, bitkinin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için önemli etkendir. Bu nedenle, begonvillerin bulunduğu ortamın nem seviyesi yüksek olmalıdır. Yaprakların kurumasını önlemek, bitkinin verimle büyümesini sağlamak için nemli ve ılık havalar olmalıdır.

begonvil çiçeği

Begonya Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması, Sulama Teknikleri

Sıklamen Çiçeği Bakımı: Ne Zaman Ekilir? Çoğaltma, Sulama

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

Barış Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Saksı Değiştirme, Sulama Teknikleri

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir? Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karnıyarık Püf Noktalarıyla Tarifi

Karnıyarık Püf Noktalarıyla

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Sütlaç (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Sütlaç (Püf Noktalarıyla)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bamya (Püf Noktasıyla) Tarifi

Bamya (Püf Noktasıyla)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Trileçe (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Trileçe (Püf Noktalarıyla)

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Püf Noktalarıyla Pilav Tarifi

Püf Noktalarıyla Pilav

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Revani (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Revani (Püf Noktalarıyla)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ekler Tüm Püf Noktalarıyla Tarifi

Ekler Tüm Püf Noktalarıyla

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Tarifler Geri
Videolar Geri