Kanlıca – Çam Mantarı Faydaları ve Özellikleri
Çam mantarı, ormanlık arazileri seven mantar bitkilerinden faydalı olan bir türüdür. Birçok mantar arasında hangisini yesem daha lezzetli tat alırım diyorsanız, galiba henüz çam mantarını denememiş olabilirsiniz. Sağlıklı beslenme düzeninde mantara yer vererek bitkisel protein desteğini almak istediğinizde; sizlere yardım edecek olan çam mantarını tanıtmak için bu yazıyı hazırladık. Çam mantarı gündemiyle oluşturulan bu yazımızı okuduktan sonra kırlarda ve yaylalarda çam mantarını aramaya başlayabilirsiniz. Bakalım çam mantarını nerede bulabileceksiniz?
Bu satırlarda sizler için çam mantarı ile hazırlanan nefis tarifler de yer alıyor. Çam mantarını nasıl güvenli şekilde tüketebilirim diyenlerin tüm soru işaretlerini yok edeceğimiz sağlıklı cümlelerimiz şimdi sizlerle.
Çam Mantarı Nasıl Olur, Yenir Mi?
- Çam mantarı bilinen diğer isimleri ile Kanlıca mantarı ya da çıntar mantarı, tüketime uygun bir mantar türüdür.
- Russulacae familyasından tabağınıza gelen bu mantarın tadı da oldukça lezzetlidir.
- Birbirinden farklı 3 türü ile doğada kendiliğinden yetişebilen çam mantarı, ülkemizde genellikle Kanlıca mantarı adı ile anılmaktadır.
- Çam mantarı çeşitleri ülkemizin verimli topraklarında yetişme imkanı bulmaktadır.
- Kültür mantarını nasıl tüketiyorsanız; çam mantarını da yine aynı şekilde kızartma, ızgara, sote ve fırın tarifleri ile tüketebilirsiniz.
- Yaban mantarlarından biri olan çam mantarı, açık turuncuya çalan rengi ile dikkat çeker.
- Geniş şapkalıdır ve şapkasının boyutu 4 ya da 15 cm arasında değişebilir.
- Verimli topraklarda mantarın boyu da şapkası da daha büyük olacaktır.
- Kökünden tuttuğunuzda elinizde hafif yeşil leke bırakan bu mantar, tüm dünya ülkelerinde yemeye uygun bir mantar olarak bilinir.
- Besin değerinin yüksek olması, bu mantara olan ilginin de yoğun olmasını sağlamıştır.
- Çam mantarı zehirli midir diye endişe içinde olabilirsiniz.
- Etrafında kimyasal atıklar ve çöp bulunan mantarlar zehirleme riskini her zaman taşır. Bu nedenle temiz arazilerden toplanan çam mantarlarını tüketmeniz önerilir.
Çam Mantarı Nasıl Temizlenir?
Mantar temizleme konusunda aşçılar ikiye ayrılmaktadır. Mantarı nemli bir bez ile silmeyi savunanlar ve mantarı limonlu su ile yıkamayı savunanlar, bu ikiliği oluşturmaktadır. Çam mantarının da toplandıktan sonra temizlenmesi gerekir. Doğal ortamından toplanan çam mantarı sağlıklı bir şekilde tüketilebilsin diye iyi derecede temizlenmelidir. Çam mantarı nasıl temizlenir diyorsanız; şu adımları izleyebilirsiniz:
- Eğer çam mantarı büyük bir yapıya sahipse boydan olacak şekilde ikiye ya da dörde kesebilirsiniz. Böylece içinde böceklenme olan mantarları kolayca ayırabilirsiniz.
- Sap kısmından ayırmak için de şapkayı çekebilirsiniz. Hafif gevrek yapıda olacağı için şapkayı ve kökü kolayca birbirinden ayırabilirsiniz.
- Parçaladığınız çam mantarını, limonlu suyun içinde birkaç dakika bırakarak elinizle temizleyebilirsiniz.
- Eğer su ile temizlemenin besin değerini kaybettireceğini düşünüyorsanız nemli bir bez ile mantarın tüm bölgelerini silebilirsiniz.
Çam Mantarı Faydaları Nelerdir?
1) Güçlü Protein Kaynağıdır
- Kas ve kemik gelişiminin sağlıklı şekilde ilerlemesi için protein içeren besinlerin tüketilmesi gerekir.
- Çam mantarı da yüksek protein içermesinden dolayı tercih edilebilir.
- Et ve süt ürünleri kadar yoğun protein içeren çam mantarını tüketerek, vücudunuzun daha dinç ve sağlıklı kalmasını destekleyebilirsiniz.
- Protein, vücut fonksiyonlarının daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.
2) Kansızlığı Giderir
- Besin değeri yüksek olan çam mantarında B ve B1 vitaminleri olduğu gibi demir de bulunur.
- Kan değeriniz düşükse ve kansızlık ile mücadele etmek istiyorsanız, mevsiminde çam mantarı tüketebilirsiniz.
- Çam mantarı en doğal kan ilacınız olabilir.
- Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu çam mantarı ile desteklenecektir.
3) Zayıflamaya Yardımcıdır
- Çam mantarının kalorisi oldukça düşüktür. Ayrıca yağ oranı da çok az değerlerdedir.
- Diyet yaparken düşük kalorili ve yağsız besinler tüketilir. Bu dönemlerde çam mantarı, diyet tabaklarının vazgeçilmezi olabilir.
- Mantarlı omlet, mantarlı salata, ızgarada çam mantarı gibi menülerinizi genişleterek sağlıklı öğünler geçirebilirsiniz.
- Lifli yapısı ile zayıflama sürecinizi daha iyi geçirmenizi sağlar. Çam mantarı faydaları ile ideal kilonuza bir adım daha yakın olabilirsiniz.
4) Sinir Hücrelerini İyileştirir
- Çam mantarı ile zihinsel yorgunluğu da iyileştirebilirsiniz.
- Dikkat dağınıklığınız varsa, kendinizi ruhen çok bitkin hissediyorsanız, odaklanma probleminiz varsa çam mantarı tüketerek sinir hücrelerini uyarabilir daha canlı hissedebilirsiniz.
- Beyin hücrelerini uyaran çam mantarı, kişilerin daha aktif ve dinamik olmasını destekler.
5) Bağışıklık Sistemine Güç Katar
- B, B1, C, Folik asit ve daha birçok mineral içeren çam mantarı; bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere sağlık katacak.
- Hastalıklardan korunmak ve daha sağlıklı hissetmek isteyenlerin besin listesinde yerini alan çam mantarı adeta bir vitamin deposudur.
Çam Mantarı Ne Zaman Çıkar, Nerede Bulunur?
- Çam mantarı sonbahar sonrasını çok seven bir mantar türüdür.
- Sonbahar yağmurları yağmaya başladıktan sonra kendini ufaktan belli eder.
- Birkaç gün içinde birden serpilen çam mantarı, ülkemizde genellikle Karadeniz’in batı illerinde görülür.
- En verimli dönemleri eylül ve kasım aylarıdır. Bu aylar içinde nemli ortamlarda ve ağaç diplerinde birçok çam mantarına denk gelebilirsiniz.
- Sonbahar yağmurlarını sevdiği gibi ilkbahar yağışlarında da kendini gösterir.
- Mart ve haziran aylarında nadir de olsa sulak arazilerde çam mantarı görebilirsiniz.
Çam Mantarı Nasıl Saklanır?
- Yılın belirli bir dönemlerinde yetişme imkanı bulan çam mantarını, memleketinizde doğal ortamda topladıysanız en iyi şekilde muhafaza etmek için yöntemler ararsınız.
- Eğer çam mantarını buzdolabında saklamak istiyorsanız; en çok 3 gün dayanabileceğini hatırlamalısınız.
- Çam mantarını saklamak için en sık başvurulan yöntem kurutma yöntemidir.
- Gün ışığında kurutulan çam mantarları, serin ve kapalı bir kutuda saklanmalıdır.
- Kuruttuğunuz mantarları ılık sudan geçirip yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
- Çam mantarı ile turşu hazırlayıp daha uzun süre tüketmek imkanınız da vardır. Turşu yaparken orta boydaki mantarları seçmeniz önerilir.
Çam Mantarı Fiyatı 2019
- Eğer çam mantarı yetiştiriciliği üzerine bir girişimcilik düşünüyorsanız 100 adet çam mantarı tohumunu ortalama 30 TL’den satın alabilirsiniz.
- Tüketmek için çam mantarı satın almak istediğinizde ise; çam mantarı turşusu 30 TL civarındadır.
- Taze çam mantarı her sene mevsimsel şartlara göre farklı rakamlarda satılmaktadır. Bunun için organik ürünler satan dükkanlara ya da üreticiye danışabilirsiniz.
Çam Mantarı Nasıl Pişirilir? Besleyici 7 Leziz Tarif
Çam mantarı ile hazırlayabileceğiniz bol sağlık dolu tabakların sırrını açıklıyoruz. Çam mantarının lezzetlendiği 7 nefis tarif sizinle!
1) Fırında Melki Mantarı Kanlıca – Çam Mantarı Ziyafeti
Çam mantarını en taze şekilde topladıysanız fırınlamak için mutfağa geçebilirsiniz. Damak zevkinize göre ekleyeceğiniz baharatlar ile çam mantarını cips gibi tüketebilirsiniz. Protein deposu olan her bir lokması ile, bedeniniz canlanacak! Fırında Melki Mantarı (Kanlıca – Çam Mantarı)
2) Çam Mantarı (Melki) Kavurmasını Bir de Böyle Deneyin!
Kültür mantarından daha lezzetli olduğu söylenen çam mantarını kavurarak sıcak sıcak tüketebilirsiniz. Dilerseniz sebzeler ile tabağınızı renklendirme fikrini de uygulayabilirsiniz. Bu öğün sağlıklı yiyecekler ile geçsin diyorsanız, çam mantarını kavurmak için geç kalmayın! Çam Mantarı Kavurması (Melki)
3) Çam Mantarı Kavurmasında Karadeniz Dokunuşu
Karadeniz mutfağının ana malzemelerinden mısır unu ve tereyağı bu tarifle çam mantarı ile buluşuyor. Ortaya nasıl bir nefis yemek çıkıyor merak ediyorsanız, tarifimize göz atmayı unutmayınız! Çam Mantarı
4) Sacda Çam Mantarı Kavurması ile Ziyafete Tanık Olun
Sacda yapılan yemeklerin tadı bir başkadır diyorsanız; bu tarifimize tıklayarak çam mantarını sacda hazırlayabilirsiniz. Et kadar lezzetli olan çam mantarını bu pişirme yöntemi ile de çok seveceksiniz. Sacda Çam Mantarı Kavurması
5) En Hafif Öğünler İçin Fırında Çam Mantarı
Beslenmenizde hafif ve doyurucu lezzetlere yer veriyorsanız; fırında çam mantarı tarifini mutlaka denemelisiniz. Çok az yağ içeren bu özel lezzet, damaklarda unutulmaz tat bırakacak. Fırında Çam Mantarı (Melki)
6) Çam Mantarı Fırında Peynirle Buluşuyor
Kültür mantarını kaşar peynirle fırında hazırlayanlar artık bu tarifi de çok sevecek. Kaşar peyniri ve mantarın leziz uyumunu çam mantarı ile deneyebilirsiniz. Sağlıklı ve leziz bir tabak için tarifimiz bu linkte! Çam Mantarı
7) Melki Yahni Çam Mantarı Çıntar Kanlıca Mantarı Nasıl Derseniz!
Birçok isim ile anılan çam mantarının yemeğini deneyenler, bu lezzeti çok sevecek. Etin tadını aratmayan nefis bir öğün için hemen tarife tıklayabilirsiniz. Melki Yahni
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği, Faydaları, Nasıl Temizlenir, Pişirilir?
Et Kadar Değerli Protein Deposu Cincile Mantarı
Mantarın Yanına Ne Gider? Çok Beğeneceğiniz 10 Yardımcı Tarif
Mantarın Faydaları – Duyunca Sevmeyeni Kalmayacak! 10 Şifalı Etkisi
Mantar Çeşitleri: Yenilebilir ve Zehirli Mantar İsimleri, Fotoğraflı Anlatım
Türkiye’de nerde bula bilirim acaba marketlerde bulmak mümkün mü acaba