Aşırı Sıvı Kaybına Dikkat!
Dehidrasyon Nasıl Anlaşılır?
İnsan vücudunun yaklaşık %85’i sudan oluşmaktadır. Bu su oranı, vücut organlarının sağlıklı şekilde çalışması için gerekli olmaktadır. Suyun fazlası ödemi, eksikliği ise pek çok sorunu meydana getirir. Susuz kalan bir kişide hem psikolojik hem de biyolojik problemler yaşanır. Uzmanlar problemlerin önüne geçilmesi için gün içinde su tüketimine önem verilmesini vurgular. Her yaştan kişinin bünyesine göre su içmesi, sağlıklı yaşam için atılan bir adım olmaktadır.
Yoğun tempolu hayata sahip olan kişiler gün içinde terler ve sık idrara çıkabilir. Bu durum sonucunda da vücutta su kaybı yaşanır. Su kaybı eğer telafi edilmezse, yani su tüketimi ihmal edilirse sağlık sorunlarına davet çıkarılır. Sağlıklı hayatın şifrelerine bir yenisini daha eklemek için sizlerle bu sayfada dehidrasyon ne demek sorusu üzerine yoğunlaşacağız.
Dehidrasyon Nedir?
Dehidrasyon, vücudun aşırı miktarda su kaybetmesi veya yeterli suyu karşılayamaması durumudur. Vücut mevsimsel özelliklerden dolayı çok su kaybedebilir. Kaybedilen su eğer karşılanamazsa “dehidrasyon” meydana gelir. Üç türde dehidrasyon yaşanmaktadır. Şiddetlerine göre adlandırılır. Hafif, orta ve şiddetli dehidrasyon olmaktadır. Eğer çok şiddetli dehidrasyon yaşanıyorsa, hayati tehlike söz konusudur.
Dehidrasyon genellikle yaşlılarda ve çocuklarda görülmektedir. Bu kişiler dehidrasyona karşı daha hassastır. Olası bir riski önlemek adına gerekli tedbirler alınmalıdır. Yaz ayları geldiğinde daha sık görülen dehidrasyon, açık hava sporlarında da yaşanabilir. Bu durumu tetikleyen birçok faktör vardır. Pek çok kişi sadece terleme ile su kaybedildiğini düşünse de dehidrasyonu oluşturan çeşitli nedenler vardır.
Gebelikte dehidrasyon oluşması anne adayını endişeye düşürmektedir. Anne için su çok önemli bir maddedir. Bebeğin gelişimi su ile desteklenmektedir. Amniyotik kese için de önem arz eden su, plasentanın gelişmesinde etkilidir. Anne adaylarının stresli günler yaşamaması için günlük su tüketimine önem vermesi tavsiye edilir.
Dehidrasyon Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?
Listede maddelenen dehidrasyon belirtileri sizde de görülüyorsa, önlem almak için daha fazla geç kalmamalısınız. Bedeninizi susuz bırakıp sağlığınızı tehlikeye atmamanızı öneririz.
- Azalan kan hacminden dolayı hızlı kalp atışı yaşanır.
- Deri gözenekleri kapandığından vücut ısısı artar.
- Ciddi şekilde yorgunluk hissedilir.
- Sporcularda kramplar meydana gelir.
- Ağızda oluşan kuruluk ve dilin yapışması
- Koyu renkli idrar, beraberinde yaşanan kabızlık
- Şiddetli şekilde hissedilen baş ağrısı
- Uyku hali, baş dönmesi ve gergin ruh hali
- Tansiyon düşüklüğü dehidrasyon belirtileri arasındadır.
Dehidrasyon Sıvı Kaybı Nasıl Önlenir?
Bedeninizi sağlık sorunlarından korumak için beslenmenize dikkat etmelisiniz. Hangi doktora giderseniz gidin tüm rahatsızlıkların tedavisi için öncelikle size bol su içmenizi önerecektir. Çünkü su vücudunuzu aktif hale getiren ve enerji veren bir maddedir. Dehidrasyonu önlemek için yola bol su tüketerek çıkabilirsiniz.
- Eğer hastalık nedeniyle sıvı kaybı yaşıyorsanız, bu günlerde asitli ve şekerli gıdalardan uzak durmalısınız.
- Yürüyüş ve spor öncesinde su tüketmelisiniz. Gideceğiniz ortama uygun kıyafetler seçerek sıvı kaybını önleyebilirsiniz.
- Çanta taşımanız gerekiyorsa, ağırlığı en az seviyeye getirmelisiniz.
- Her öğünde mutlaka sağlıklı sıvılar tüketmelisiniz. Ayran, çorba, taze meyve suyu ve su olabilir.
- Güneşin etkilerinden kendinizi korumayı unutmayın. Çok rüzgarda ve güneşte kalırsanız su kaybı daha yoğun hissedilir.
- Hamilelik döneminde yaşanan bulantılar, sıvı kaybını tetikler. Kusma sonrasında su içmelisiniz. Bu dönemde gün içinde mutlaka süt içmelisiniz. Süt hem bebeğin hem de sizin için önemli bir sıvı olmaktadır.
Dehidrasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dehidrasyon tedavisine başlayan bir hastada öncelikle kaybedilen sıvı ve elektrolitler karşılanır. Çok şiddetli yaşanan dehidrasyon durumunda vakit kaybetmeden önlem alınır. Bu noktada aile hekiminiz veya dahiliye uzmanı ile görüşebilirsiniz. Kaybedilen sıvı, hastaya damar yoluyla verilir ve bir süre gözlem altında tutulur. Hastanın sıvı değeri normal rakamlara ulaştığında hasta taburcu edilir.
Dehidrasyonun şiddeti yapılan kan ve idrar testinin sonucuna göre belirlenir. Sonuç doğrultusunda doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemi uygulanır. Bebek ve çocuklarda yaşanan dehidrasyon için içilebilen sıvı takviyeleri uygulanır. Bu takviyeler eczanelerde de satılmaktadır. Bebeklerde emzirme de etkili sonuç verecektir. Anne sütü ile sıvı kaybı önlenebilir.
Su İçmenin Faydaları: Düzenli Su İçmek Bakın Nelere İyi Geliyor!
Su Kaç Kalori? Zayıflatan, Ödem Attıran Su Tarifleri
Ayakta Su İçmenin Zararları: Ayakta Su İçmemek İçin 3 Neden
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.