E Vitamini Faydaları Nelerdir?

E Vitamini Faydaları Nelerdir? Tarifi

Vitamini Kabuğunda Bilgiler Serisi: E Vitamini

E vitamini badem, fındık yağı, brokoli ve pazı gibi gıdaların içinde bol miktarda bulunmakla birlikte, kapsül, tablet ya da losyon gibi formlarda da üretilir. Hem bağışıklık sistemi hem de sağlıklı bir cilt açısından birçok faydası bulunan E vitamini, eksikliği durumunda sağlık sorunlarına neden olabilir.

E VİTAMİNİ özellikleri arasında, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, vücudun kemik yapısını desteklemesi ve hafızanın bozulmasını engellemesi yer alır. Dolayısıyla E vitamini temel vitaminlerin başında gelir.

E vitamini yiyecekleri ile vitamini alamayanların, E vitamini kapsülü ya da ampulü kullanması önemlidir. A, B, C ya da D vitamini gibi, E vitamini eksikliği de vücutta yıkıma neden olabilir. Ayrıca E vitamini cinsellik açısından da önemlidir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ya da doku tamirinin yapılamaması durumunda, cinsel fonksiyonlarda ya da cinsel istekte azalma görülebilir. Bu sorunun önüne geçebilmek için ise E vitamini selenyum ile birlikte kullanılabilir. Cinsel sağlığın yanı sıra, E vitamini, beyin sağlığı açısından da önemlidir. Yapılan araştırmalar, E vitamini eksikliği yaşayanlarda Alzheimer ya da demans gibi hafıza sorunlarının daha fazla görüldüğünü gösterir.

E Vitamini Nedir?

E vitamini, yağda eriyen ve vücutta depolanabilen vitamin çeşitleri arasında yer alır. Antioksidan özelliğine sahip olan, kas yapısı için fonksiyonel bir görev yapan ve diğer vitaminlerin depolanmasına yardımcı olan E vitamininin birçok faydası bulunur.

Bununla birlikte E vitamini eksikliği, vücut fonksiyonlarının bozulmasına, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hafıza ile ilgili sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla temel vitamin grubu içerisinde yer alan E vitamininin besinlerden karşılanması gerektiği gibi, E vitamini eksikliğinde ise ampul ya da ilaç kullanılarak takviye yapılması önem taşır.

E Vitamininin Faydaları Nelerdir?

  • E vitamini kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Düz ve çizgili kas yapısı üzerinde de etkisi bulunan E vitamini faydaları arasında kan basıncının düzenlenmesi, damar tıkanıklığına bağlı ağrıların azalması gibi etkiler de yer alır.
  • Bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması için E vitaminine ihtiyaç vardır. Antikor üretimi ve vücudun savunma mekanizmasının güçlendirilmesini açısından E vitamini önemlidir.
  • E vitamini görevleri arasında beyni desteklemek de yer alır. Bu açıdan E vitamini, demans gibi hafıza bozukluğu hastalıklarına karşı etkilidir.
  • Şeker hastalığı sebebiyle ortaya çıkan sorunların tedavisi için E vitamini sıklıkla kullanılır. Diyabet ve buna bağlı etkilerin daha az hissedilmesi E vitamini yararları arasında yer alır.
  • Canlı ve sağlıklı bir cilt görünümü için E vitaminine ihtiyaç vardır. E vitamini sivilce gibi sorunları azaltarak cildi besler.
  • Cinsel sağlığını korumak isteyenler açısından da E vitamini önemli işlevlere sahiptir. E vitamini sperm sayısının ve niteliğinin artmasına yardımcı olan etkiler sağlar.

E vitamini eksikliği, vücut sistemlerinin bozulmasına neden olabileceği gibi, E vitamini fazlalığı da vücuda zarar verebilir. E vitamini çeşitleri vücutta depolanabildiğinden, takviye ilaçların sürekli kullanılması zararlıdır.

E Vitamini Nelerde Var? E Vitamini İçeren Besinler

E vitamini yeşil sebzelerde ve kuruyemişlerde bol miktarda bulunur. Özellikle badem ve ayçiçeği E vitamini bakımından oldukça zengindir. Meyve ve sebzelerdeki vitamin içeriğinden en iyi şekilde faydalanabilmek için tüm bitkileri zamanında tüketmek gerekir. Bu nedenle E vitamini içeren besinler de doğru şekilde ve zamanında tüketilmelidir. Yiyeceklerin yanlış pişirilmesi ya da vitaminin etkisini azaltacak gıdalarla birlikte tüketilmesi, vitamin eksikliğine neden olabilir.

E vitamini meyveler ile alınması zor olan bir vitamindir. Elma, armut, kiraz, erik ya da çilek gibi meyveler E vitamini bakımından oldukça fakirdir. Bunun yanı sıra brokoli, pazı, zeytin E vitamini içeren besinler arasında yer alır. Ayçiçeği, zeytin ve kanola E vitamini içeren yağlar arasında bulunur. Aynı zamanda fındık yağı da E vitamini bakımından çok zengindir. Soğuk yemeklerde ya da salatalarda bu tür yağlar kullanılabilir.

E vitamini kullanımı sadece gıdalarla sınırlı değildir. Tablet, yağ ya da serum içeren takviyeler ile E vitamini eksiliğinin giderilmesi mümkündür. Meyve, sebze ya da yağ bakımından zengin beslenemeyenler ya da yeterli beslendiği halde vitamin eksikliği yaşayanlar ise E vitamini takviyesi alabilir. E vitamini tableti ya da serumu ile vitamin eksikliğine karşı çözüm sağlanabilir.

E Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?

Vitamin ve mineraller, vücudun çalışma sistemi başta olmak üzere, kas ve kemik yapısı, görme becerileri, zihin performansı gibi etkilere sahiptir. Dolayısıyla vitamin ya da mineral bakımından eksik beslenme fiziksel ve zihinsel sağlığın olumsuz etkilenmesine neden olur. E vitamini, vücudun ihtiyaç duyduğu temel vitaminler arasında yer alır. Eksikliği durumunda çizgili ve düz kasların çalışmasında sorunlar meydana gelebileceği gibi, bağışıklık sistemi de yavaşlar.

Çocuklarda, yaşlılarda ya da kronik hastalıklara sahip olan insanlarda bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir. Bağışıklığın azalması, virüs ve mikroplardan daha kolay etkilenmeye neden olur. E vitamini yetersizliği vücudun savunma sistemini yavaşlatacağından, birçok soruna neden olabilir. Vücuttaki E vitamini kaynakları tükendiğinde, hastalığa yakalanmak kolaylaşacağı gibi, kas ve kalp damar sorunları da artabilir. Aynı zamanda diyabet nedeniyle ortaya çıkan sorunların etkileri de E vitamini eksikliği durumunda daha fazla hissedilebilir.

Genel sağlığın yanı sıra, deri sağlığı açısından da E vitamini önemlidir. E vitamini eksikliğinde ciltte kuruluk, sivilce oluşumu, kuru saç ya da kirpiklerin dökülmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Cilt yapısının beslenmesi için, E vitamini eksikliğinde, kapsül ya da yağlar kullanılarak deri ile ilgili sorunlar ortadan kaldırılabilir. Daha canlı ve sağlıklı görünen bir cilde kavuşmak için E vitamini losyon şeklinde direkt olarak deriye de uygulanabilir. E vitamini kapsülü fiyat konusunda değişiklik gösterir. Fiyatlar kapsül boyutlarına göre 25 ile 150 lira arasında seyreder.

E Vitamini Maskesi Ne İşe Yarar?

E vitamini göz çevresi, saç uzatma ve cinsel performansın artırılması için sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda birçok kişi E vitamini zayıflatır mı diye merak eder. Vitaminlerin zayıflatıcı etkileri üzerine kapsamlı çalışmalar olmadığından bu soruya yanıt vermek zordur. Ancak E vitamini cilt maskesi olarak kullanıldığında, daha canlı ve sağlıklı bir görünüm sağlar.

E vitamini cilt için sıklıkla kullanılır. Özellikle E vitamini ampulleri; sperm sayısını artırma, saç çıkarma ya da sivilceleri önlemek için tercih edilen takviyeler arasında yer alır. Saçların uzaması konusunda faydalı olduğundan, birçok insan E vitamini saç çıkarır mı diye merak eder.

Deri yapısını besleyen E vitamini kirpik ve saçların daha güçlü çıkmasına yardımcı olur. Bu nedenle cilt bakımı yapmak isteyen birçok kişi saç ve kirpikleri için E vitamini ampul ya da kapsülleri kullanır. Ancak takviye vitaminlerin kullanım şekline ve sıklığına dikkat etmek gerekir. E vitamini günlük doz aşımında vücuda zarar verebildiği gibi, takviyelerin fazla kullanımı da cilt yapısının bozulmasına neden olabilir.

E Vitamini Nasıl Kullanılır?

E vitamini serumu ya da kapsülü doğrudan ağız yoluyla vücuda alınabileceği gibi, cilde de sürülebilir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için takviye alanlar vitamini ağız yoluyla alırken, daha sağlıklı bir cilde kavuşmak isteyenler E vitaminini maske olarak kullanır. E vitamini göz altı morluklarına ve sivilcelere iyi geldiğinden, bu bölgeye doğrudan maske olarak uygulanabilir.

Bunun yanı sıra E vitamini saç uzatma için kullanılırken de doğrudan saç diplerine sürülür. Maske ya da serum olarak kullanılan tüm vitaminlerin cilde uygulanması gerekir. Bununla birlikte vitaminlerin vücut sistemlerinde etki göstermesi için iğne olarak vurulması daha hızlı etki gösterir. Aynı şekilde doğal yollarla alınan E vitamini sivilce, göz altı morlukları gibi sorunlar üzerinde daha yavaş etki sağlar.

E vitamini yağı hem ağız yoluyla hem de vücuda krem gibi sürülerek kullanılabilir. E vitamini yağı, vücut tarafından hızlı bir şekilde emildiği için kısa sürede etki gösterir. Ancak yağ kullanmak deride yapışıklık hissi yarattığından, yağ yerine E vitamini serumu ya da losyonu kullanılabilir. Kullanım sırasında, cildin yağı ya da losyonu tamamen emmesi önemlidir. Bu nedenle E vitaminini vücuda uyguladıktan sonra bir süre beklemek gerekir. Uygulamadan sonra duş almak için en az 2-3 saat beklemek ise etkiyi artırır.

Hem cilt sağlığı hem de genel vücut sağlığı üzerinde birçok etkisi bulunan E vitamininin gereğinden fazla kullanıldığında sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
E Harfi Kurabiye Tarifi

E Harfi Kurabiye

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
D Vitamini Ispanak Çorbası Tarifi

D Vitamini Ispanak Çorbası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Buzlukta C Vitamini (Limon) Tarifi

Buzlukta C Vitamini (Limon)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Pasta Scampi E Spinachi Tarifi

Pasta Scampi E Spinachi

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Harfli Pasta (E Harfli) Tarifi

Harfli Pasta (E Harfli)

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bol “C” Vitamini Rengarenk Salata Tarifi

Bol “C” Vitamini Rengarenk Salata

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri