Hamilelikte Aşerilen 9 İlginç Şey, Çok Şaşıracaksınız!

Hamilelikte Aşerilen 9 İlginç Şey, Çok Şaşıracaksınız! Tarifi

Hamilelikte Aşerilen En Tuhaf Yiyecekler

Söz konusu hamilelik olduğunda her şey mübahtır, desek hiç de abartmış olmayız. Kadınların yaratılıştan gelen doğurganlık mucizesinin kutsal bir sonucu olan gebelik, sağlıklı durumlarda dokuz ay kadar süren uzun ve hassas bir maceradır. Anne adaylarının bu süreçte zihinsel ve bedensel açıdan karşılaştığı birtakım yenilikler ve değişimler, bebeğin gelişimi ve annenin fiziksel yapısına göre farklı şekillerde seyredebilir.

Hamilelikte Aşerilen İlginç Şeyler

  • Toprak
  • Et ve Meyve
  • Tebeşir
  • Deterjan
  • Boya
  • Lastik veya Köpük
  • Tuz
  • Baharatlı Soslar
  • Hamburger

Bu yazımızda ele alacağımız konu, hamilelik dendiğinde akla gelen ilk üç şeyden biri olan aşerme ve aşerilen ilginç yiyecekler olacak. Bakalım, hamilelikte aşerilen en tuhaf şeyler nelermiş?

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

aşerme ne zaman başlar

Aşermek Ne Demek?

Hormonal dengenin yeni bir sürece girdiği gebelikte, normal olarak her kadının yaşayabileceği aşerme krizleri, herhangi bir yiyeceğe karşı duyulan aşırı yeme isteğidir. Elbette bu istek ‘geliyorum’ demez; bilhassa gecenin geç vakitlerinde ya da sabahın erken saatlerinde, hazırlıksız bir zamanda kendini gösterebilir.

Hamilelerin yakınlarını özellikle de baba adaylarını tatlı bir telaşa sürükleyen aşerme istekleri, kimi zaman oldukça yaratıcı boyutlara ulaştığı gibi, kimi zaman da mevsimi dışında bulunması mümkün olmayan yiyecekleri aramayı gerektirebilen imkansızı zorlama gücünü doğurabilir.

Üstelik, anne adayının aşerdiği yiyeceği yiyememesinden kaynaklı, yeni doğan bebeğin vücudunda bu yiyeceğe benzer ufak doğum lekelerinin oluşabileceği konusunda da batıl inançlar geçmişten günümüze yayılmış ve bu durum, anne adayının isteklerini muazzam bir hızla karşılama ihtiyacını beraberinde getirmiştir.

Şunu da önemli belirtelim, aşerme krizi yaşamak hamilelik sürecinizin sağlıklı gittiğine dair bir ölçüt değildir; yani aşermiyor olmanız sizi anormal kılmaz. Dengeli beslenmek, aşerilen ‘sağlıksız’ ya da vücuda zarar verebilecek gıdaların fazlaca tüketilmemesi veya bu konunun kadın doğum doktoruna danışılması en doğru seçim olacaktır.

hamilelikte aşerilen şeyler

Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?

Hamileliğin ilk üç ayında yoğun olarak, belirli aralıklarla kendini gösterebilen aşerme, 4. ay itibarıyla kesilmeye başlarken kimi bünyelerde beşinci aya kadar sarkabilir; bu durum elbette her kadının hormonal yapısına ve yaşam biçimine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Hamilelikte aşerme çoğunlukla 7 ile 16. haftalarda seyreder.

Aşerme durumu genel anlamda normal ve olağan karşılanır. Ancak bu durumun yoğunluğunda veya aşerilen gıda ya da maddelerin besin değerlerine göre vücut birtakım sinyaller veriyor olabilir. Protein ağırlıklı beslenen gebelerde karbonhidrata karşı bir meyil gözlemlenirken tam tersi de olabilir.

Kalabalık bir aile ortamında ilgiden mahrum kalarak hamilelik süreci geçiren anne adayı, psikolojik boşluğu yiyeceklerle tamamlama yoluna da gidebilir. Bu tarz durumlarda mutluluk verici tatlı, çikolata gibi besinlere yönelme mümkün olabilir.

Hamilelikte Aşerilen 9 İlginç Şey

1) Toprak

Toprak yeme isteği, anne adayının yeterli vitamin ve mineralleri almadığının göstergesi olabilir. Toprak yemeye karşı bir istek duyuluyorsa bu durum demir ya da iyot eksikliğine işaret ediyor olabilir.

toprak

2) Et ve Meyve

Farklı tatları aynı anda yemek isteyen anne adaylarımızın bazı durumlarda yaşayabildiği bir çeşit aşerme krizi denebilir. Hamsi ve böğürtlen, çilek ve ton balığı bu birlikteliklerden örnek olarak gösterilebilir.

et meyve

3) Tebeşir

Yanlış okumadığınıza emin olabilirsiniz :) Canı fena halde tebeşir çeken anne adaylarına tavsiyemiz, Mevlana şekeri ;) Tebeşir zararlı olduğu için bu dürtülerine karşı koymaları gerektiğini önemle belirtmek isteriz.

tebeşir

4) Deterjan

Evet, deterjan. Çeşitli meyve esanslarıyla zenginleştirilmiş yeni nesil deterjanların kokusu anne adaylarını cezbetmiş olmalı. Lütfen deterjanlarınızı hamilelerin erişemeyeceği yerlere kaldırın. Sağlığınız için kesinlikle zararlıdır.

deterjan

5) Boya

Tiner, zift gibi yoğun kokulu maddelerden biri olan boya, elbette görünüşüyle ya da lezzetiyle değil ama kokusuyla hamileleri kendine çekiyor demek ki. Boya yememeniz gerekiyor hanımlar, gıda boyası önersek?

boya

6) Lastik veya Köpük

Çiğnenebilen ama yenilemeyen maddeler olarak anne adaylarının sertçe çiğneme dürtüsünü uyandırmış olabilir. Ama bizim tavsiyemiz sakız çiğnemeniz yönünde :)

lastik

7) Tuz

Aslında uzak durulması gereken üç beyazdan biri; ancak belki de listemizdeki en masumu. Baharatlı, tuzlu gıdaların yanında salt olarak tuzun kendisini aşeren anne adaylarına aşırıya kaçmamalarını tavsiye ediyoruz.

tuz

8) Yiyeceklerin Üzerine Baharatlı Soslar Eklemek

Çıtır patates kızartması ya da sandviçlerin arasına eklenen ketçap, mayonez ya da hardaldan bahsetmiyoruz tabii ki, konumuz biraz olağan dışı, tahmin etmişsinizdir :) Ama mercimek çorbasına da ketçap eklenebilir, hamilelikte her şey mübahtır demiştik en başından. Soslu, aşırı tuzlu ve karışık sosların mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebileceğini de ekleyelim.

soslu meyve

9) Hamburger

Bu aşermenin üzerinde reklamların etkisi çok tabii. Gece reklamlarında çıkan hamburger menüleri ve çeşitleri, anne ve babaları iştaha getirir. Aslında çok normal bir aşerme olan hamburger, gebelik sürecinde tuz – şeker – yağ içerdiği için risk oluşturabilir.

Hamburger aşerenler için evde daha doğal ve temiz içerikli ev yapımı hamburgerler önerilir. Köftesinde yer alan baharatlar, fırında pişen patatesler ve doğal ayran ile bu aşermenin önüne ev yapımı güvenli bir seçimle geçilebilir. Şayet doktorunuz fast food gıdalara karşı size bir yasak getirmediyse; afiyet olsun :)

hamburger

Hamilelikte Aşerilen İlginç Yiyecekler

Hamilelikte aşerilen ilginç şeyler nelerdir sorunuza belki de hiç aklınıza gelmeyecek tuhaf maddelerle yanıt verdikten sonra şimdi sıra hamilelikte aşerilen ilginç yiyecekler listesinde!

  • Ekmek Arası Cips
  • Kek ve Cips
  • Acı Soslu Meyveler
  • Fıstık Ezmesi ve Turşu
  • Ketçaplı Krem Peynirli Sandviçler
  • Tuzlu Limon Dilimleri
  • Mayonezli Salçalı Turşulu Spagetti
  • Meyve ve Turşu
hamilelikte aşerilen yemekler

Aşerme Neden Olur?

Aşerme, her kadının hormonal yapısına ya da beslenme biçimine göre farklılıklar gösterebilir. Konunun uzmanlarınca, aşermenin temel sebebi hamilelikle birlikte yükselişe geçen östrojen ve gebelik hormonu olan beta HCG’dir.

Hormonlarla ilgili olarak şekillenen aşerme, anne adayının beslenme biçimine bağlı olarak da çeşitlilik gösterebilir. Vücut yapısının yanı sıra tat ve duyu düzenini de etkileyen bu hormonlarla birlikte gelişen yemek yemeye istek veya bazı gıdalara ya da kokulara karşı tiksinme, hassaslaşma yalnızca hamilelikte değil regl dönemi öncesinde yahut menopoz döneminde de görülebilir.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

hamilelikte aşerilen gıdalar

Hamilelikte Aşerme Cinsiyet Belirler Mi?

Ye ekşiyi çıkar Ayşe’yi, ye tatlıyı çıkar Hakkı’yı… Doğruluğunu ispatlayan bilimsel bir rapor yoktur lakin; gelenekselleşmiş olarak kabul gören, bilirkişi teyzelerin çokça kullandığı bir tabir olduğu muhakkak.

Hamilelikte aşerme denilince akla gelen asil üyelerden erik, turşu gibi ekşi gıdaların aşerilme oranının daha yüksek olduğu istatistiklere göre doğrulanmıştır. Ancak bu tarz isteklere cinsiyet testi görevi yüklememek en doğrusu olacaktır, hamilelikte aşerme cinsiyet belirleyen bir faktör değildir.

hamilelikte aşerilen yiyecekler

Hamilelikte En Çok Aşerilen Yiyecekler

Hamilelikte erik aşermek ya da sık sık turşu yemek, limon tüketimini artırmak ekşiye karşı zaafı oluşturur. Ekşileri takip eden yiyeceklerin başında baharat oranı yüksek, tuzlu ya da acılı yoğun tatlar içeren yiyecekler geliyor. Daha sonra, elbette ki her kadının olmazsa olmaz besin kaynağı tatlılar geliyor, bu listede de başı hiç şüphesiz çikolata çekiyor.

Vücut ısısı yükselen anne adayı, kışın ortasında dahi dondurma ya da buz aşerebilir. Buzun soğukluğu ve çıtırtısı, dondurmanın kremsi soğuk aroması karşı konulmaz istekler doğurabilir. Çabuk yorulabilen, enerjinin kolayca düşebildiği bir dönem olarak hamilelikte tatlı aşermek olağan bir durumdur. Gebe kadınların canı normalden daha çok şeker ve şekerli gıdalar tüketmek isteyebilir. Lakin, bu durumun aşırıya kaçırılmaması sağlık açısından faydalı olacaktır.

Hamilelikte et aşerme, protein eksikliğinin belirtisi olabilir, bu tarz durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz. Yoğun kokusu ve lezzetiyle aşerilen içecekler arasında kahve ve hatta kahve çekirdeği yer alabilir. Hamilelikte aşerilen en masum yiyecek meyvedir. Meyve, bu dönemde ihtiyaç duyulan vitaminler için doğru ve lezzetli bir kaynak olacaktır, tabi mevsimi olmayan meyveler de aşerilebilir. Dışarıda kar yağarken annenin canı birden sulu ve tatlı bir karpuz da isteyebilir, bizden söylemesi :)

aşermek ne demek

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Bel Ağrısı: 6 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Mide Bulantısı Hakkında En Popüler 7 Soru ve Cevapları

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İlginç Pişirme Yöntemiyle Soslu Börek Tarifi

İlginç Pişirme Yöntemiyle Soslu Börek

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
1 Hamurdan Neler Yapılıcana Şaşıracaksınız Tarifi

1 Hamurdan Neler Yapılıcana Şaşıracaksınız

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası Tarifi

Her Şeyden Bir Kaşık Çorbası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
9 Kaşık Tatlısı Tarifi

9 Kaşık Tatlısı

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
9 Kaşık Tatlısı Tarifi

9 Kaşık Tatlısı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri