Hamile Miyim? Erken Hamilelik (Gebelik) Belirtilerini Oku ve Öğren

Hamile Miyim? Erken Hamilelik (Gebelik) Belirtilerini Oku ve Öğren Tarifi

Gebelik Belirtisi: Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?

Hamilelik, sağlıklı kadın ve erkeğin cinsel ilişkisi sonucunda, adet döngüsü düzenli olan sağlıklı bir kadında ovulasyon olarak isimlendirilen süreçte, olgunlaşmış yumurtanın serbest kalması ve bu yumurtanın sperm tarafından döllenmesi ile oluşur. Hamilelik belirtileri yüzde yüz olarak adet gecikmesi ile başlar. Ancak önemle belirtmeliyiz ki tüm belirtiler her anne adayı için birebir aynı seyretmeyebilir; her bünye ve metabolizma farklılık gösterebilir. En doğru sonuçlar için sağlık kuruluşunda kan tahlili yaptırınız.

Erken Hamilelik Belirtileri

  • Regl Gecikmesi
  • Mide Bulantısı ve Kusma
  • Memelerde Büyüme ve Hassasiyet
  • Baş Dönmesi, Halsizlik ve Yorgunluk
  • Çok Sık İdrara Çıkma
  • İştahın Fazlaca Açılması veya Koku Hassasiyeti
  • Vajinal Akıntı
  • Ruh Halinde Değişmeler veya Duyguları Yoğun Yaşama
  • Karın Bölgesinde Kasılma
  • Sık Sık Uyuma İsteği
  • Bel Ağrıları
  • İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması veya Lekelenmesi
  • Şişkinlik Hissi ve Kabızlık
  • Koku ve Tat Alma Duyusunda Değişiklik
  • Saç ve Tırnaklarda Uzama Atağı
hamilelik belirtileri

Sağlıklı bir hamilelik, bir sonraki adet döneminin 14 gün öncesi olarak kabul edilen ovulasyon (yumurtlama) döneminde gerçekleşir. Bu dönemde olgunlaşan yumurta 12-24 saat arası canlı kalır ve eğer bu yumurta sperm tarafından döllenirse hamilelik süreci de başlamış olur.

Hamilelik dönemi yaklaşık olarak 40 haftalık yani 280 günlük bir serüveni kapsar. 8. haftanın sonuna dek 2,5 cm boyutunda bir insan prototipi oluşmuş olur. Bu döneme embriyotik dönem adı verilirken doğuma kadar olan diğer süreç fetal dönem olarak adlandırılır.

Peki, hamilelik belirtileri nelerdir, gebe olduğumu nasıl anlarım? Erken hamilelik belirtileri listesi hemen şimdi sizlerle!

En doğru bilgiler için sağlık kuruluşunda kan tahlili yaptırınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

yüzde yüz hamilelik belirtileri

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Hamilelik belirtileri her kadının bünyesinde farklı seyredebilir. Kişinin metabolizması, aile içindeki kadınların kalıtsal durumları bu tarz belirtilerin farklılaşmasına neden olan ayrıntılardır. Hatta bazı durumlarda hamileliğin belirtileri çok daha sonraları kendini gösterebilir.

Esasında hamilelik belirtileri ilk hafta içinde kendini gösterebilse de genel itibariyle hamile olduğunuzu ilk 4 hafta içerisinde anlamanız mümkün. Vücudunuzu iyi tanıyorsanız bünyeniz size birtakım sinyaller verecektir. Eğer korunmasız cinsel bir ilişki yaşamışsanız, bu belirtileri yaşamıyor olmanız hamile olmadığınız anlamına da gelmiyor elbette. Korunmasız cinsel ilişki sonrası eğer hamilelik belirtileri yoksa dahi fikir edinmek için eczaneden gebelik testi alabilirsiniz. Bu testleri uygulamak çok basittir; arkasındaki kullanma yöntemini okuyabilirsiniz.

En genel tabiriyle erken hamilelik belirtileri 1-2 hafta içerisinde başlayabilir. En sık görülen belirti regl gecikmesidir. Regl gecikmesine ek sabah bulantıları seyreder. 4-6. haftadan itibaren meme boyutları büyümeye başlar. Memeler hassaslaşır. Daha ilerideki dönemlerde meme çevresi (areolada) koyulaşmaya ve genişlemeye başlar.

Gebeliğin 6-8. haftasındaki en yaygın belirti kalp çarpıntısıdır. Bu çarpıntıya ek olarak depresyon ve anksiyete atakları gözlemlenebilir. Farklılaşan hormon yapısı nedeniyle duygu durum değişiklikleri seyreder.

Aşağıda sıralayacağımız belirtiler genel belirtiler olarak kabul edilir ve bu tarz durumda eğer aktif bir cinsel yaşamınız varsa hamilelik testi satın alıp yapabilirsiniz. Sağlıklı ve gerçek sonuçlar için kan tahlili yaptırmanız gerektiğini de hatırlatmak isteriz.

Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

1) Regl (Adet) Gecikmesi

Adet döngüsünün gecikmesi herkesçe bilinen erken hamilelik belirtisidir. Ancak her gecikmeyi hamileliğe yormamak gerekir. Çeşitli faktörlere (şehir değişikliği, hava değişimi, stres, beslenme alışkanlığı değişimi, ilaç kullanımı vs.) bağlı olarak regl gecikmesi yaşansa da erken hamileliğin ilk belirtisi olarak kabul edilir.

hamilelik belirtileri

2) Mide Bulantısı ve Kusma

Mide bulantısı yaşanmasının nedeni hamilelikle birlikte salgılanan hormonlarda artış yaşanmasıdır. Genel olarak sabah bulantısı şeklinde de isimlendirilirken günün her saati yaşanabilir. Mide bulantısı ve kusma hamileliğin ilk haftalarında başlar ve 3. ayın sonlarına dek devam edebilir.

Detaylı bilgi için: Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar, Ne İyi Gelir?

hamilelik belirtileri ne zaman başlar

3) Memelerde Büyüme ve Hassasiyet

Hamileliğin ilk dönemlerinde belirgin olarak yaşanan bu durumda, göğüslerde büyüme ve göğüs ucundaki halkanın koyu renk alması gözlemlenebilir. Yine göğüslerde normalin dışında ağrı ve sızı hissedilebilir.

yüzde yüz hamilelik belirtileri

4) Baş Dönmesi, Halsizlik ve Yorgunluk

Hamilelik kan damarlarında genişlemeye neden olduğundan sık sık tansiyonunuz düşebilir. Gün içinde fazla hareket veya aktivite yapmasanız bile bu durum yorgun hissetmenize ve sık sık baş dönmeleri yaşamanıza sebebiyet verir.

Detaylı bilgi için: Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Ne Zaman Başlar? Nedenleri, Tedavisi

hamilelik belirtileri

5) Çok Sık İdrara Çıkma

Hamilelik sürecinde kan akışı hızlanır ve böbrekler normalden daha çok çalışır. Bu durum da beraberinde sık sık tuvalete çıkma ihtiyacını doğurur, geceleri alışık olduğunuzdan daha sık idrara çıkmaya başlayabilirsiniz.

hamilelik belirtileri

6) İştahın Fazlaca Açılması veya Koku Hassasiyeti

Herkesin bildiği aşerme durumu, hamileliğin ilk sürecinden itibaren anne adaylarında gözlemlenir. Normalden çok daha fazla yemek tüketme, canın sürekli bir şeyler çekmesi veya bazı yiyeceklere, kokulara karşı hassasiyet baş gösterebilir.

hamilelik belirtileri

7) Vajinal Akıntı

Sperm ve yumurtanın döllenmesiyle oluşan embriyo ana rahmine yerleşir. Bu yerleşme sonucunda akıntı gelir. Birçok kadın bu durumu regl kanaması zannedebilir; ancak bu akıntı regl dönemindeki kadar yoğun ve şiddetli değildir.

hamilelik belirtileri

8) Ruh Halinde Değişmeler veya Duyguları Yoğun Yaşama

Hamilelik ile başlayan süreçte hormonal düzen değiştiği için bu durum elbette psikolojik olarak da anne adayını etkiler. Bazı durumlara karşı aşırı hassasiyet, duygusallaşma, ağlama ve duyarlılık artar.

hamilelik belirtileri neler

9) Karın Bölgesinde Kasılma

Gebelik belirtilerinden biri de karın bölgesinde çekilme ve kasılma durumudur. Bu belirti döllenmenin gerçekleşmesinden 2-3 hafta sonra yaşanabilir. Her gebelik döneminde olmasa da pek çok kadın karın kasılmasını hisseder. Özellikle de koltukta otururken ayağa kalkma, sandalyeden kalkma ve yataktan kalkma gibi hareketlerde bu kasılmalar hissedilmektedir. Eğer beklenen bir gebelik yaşanıyorsa bu kasılmalara dikkat etmek önemlidir.

Detaylı bilgi için: Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Normal Mi?

hamilelik belirtileri

10) Sık Sık Uyuma İsteği

Gebelik sürecinin başlamasıyla beraber hormonlarda beklenmeyen değişimler yaşanır. Bu değişimler uyku süresini ve saatlerini etkilemektedir. Gün içinde daha fazla uyumak, uykudan zor uyanmak gebelik belirtilerinden biridir. Eğer hamilelik şüphesi içindeyseniz uyku saatlerine ve uyku ortamına dikkat ederek kendiniz için en iyi ortamda uykuya geçmeye çalışabilirsiniz.

hamilelik belirtileri

11) Bel Ağrısı

Hamilelik dönemi belirtilerinde bel ağrısı pek çok faktöre bağlı olarak gelişebilir. En belirgin sebebi relaksin hormonudur. Relaksin hormonu omurganın sabitliğini sağlayan bağlara etki edeceğinden bel ağrılarına neden olur.

Detaylı bilgi için: Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer, Ne Zaman Başlar?

hamilelikte bel ağrısı

12) İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması veya Lekelenmesi

Sperm tarafından döllenmiş yumurta, rahim içerisine yerleşirken -rahim duvarına tutunurken- kanama oluşturur. Bu tutunma, bazı kılcal damarlarda deformasyona sebep olacağı için kanama meydana gelebilir. Ancak bu kanama regl kanaması gibi değil daha çok lekelenme benzeridir. Artan veya durmayan kanamalar için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

hamilelik belirtileri

13) Şişkinlik Hissi ve Kabızlık

Hamilelik kadın vücudunda pek çok hormonal değişikliğe sebebiyet verebilir. Özellikle bağırsaklar bu durumun etkisi altına girer. Hormonal sistemdeki kargaşa kalın bağırsak hareketlerindeki dengeyi bozacağından kabızlık ve şişkinlik gibi problemler oluşabilir.

erken hamilelik belirtileri

14) Koku ve Tat Alma Duyusunda Değişiklik

Hamileliğin ilk 3 aylık (1. trimester) bölümünde tat ve koku duyularında bazı değişimler gözlemlenebilir. Anne adayları parfüm, sigara ya da bazı yiyecek ve içeceklere karşı hassas olabilir. Koku ya da tatlarına katlanamayabilir; ardından bulantı görülebilir.

Her zaman kullanılan parfüm kokusu itici gelebilir ya da daha önce sevmediği gıdalara eğilim gösterebilir. Bu durumun temel nedeni kan akışındaki hızlanma ve hormonal değişikliklerdir; böylece koku reseptörleri aktifleşir.

hamilelik belirtileri

15) Saç ve Tırnaklarda Uzama Atağı

Hormonal sistemdeki işleyiş değişikliği tırnak ve saçların normalden daha hızlı uzamasına neden olacaktır. Tırnaklarınız, saçlarınız gözlemlerinize göre daha çabuk uzuyorsa hamilelik belirtileri arasında yer aldığını belirtebiliriz.

erken hamilelik belirtileri

1 Haftalık Hamilelik Testte Çıkar Mı?

Evet, hamilelik şüpheniz var ise en güvenli yöntem kan testidir. Kan tahlili ile hamile olup olmadığınızı ilk 1 hafta içinde öğrenebilirsiniz.

1 Haftalık Hamilelikte Bebek Ultrasonda Görülür Mü?

Hayır, 1 haftalık gebelikte bebek ultrasonda görülmez. Bebekle ilgili ilk görüntülemeler hamileliğin 1. ayından sonra 5 ila 6. haftadan itibaren görüntülenir.

Hamileliğin Kesin Belirtisi Nedir?

Adet gecikmesi hamileliğin en kesin belirtisidir. Çünkü normal rutinde adet döngüsünü başlatan yumurta bu kez sperm ile döllenmiştir. Ancak her adet gecikmesi hamile olduğunuz anlamına gelmez. Diğer hamilelik belirtileri ve bu belirtilerin sıklığı ya da derecesi kişinin fizyolojik yapısına göre değişkenlik gösterebilir.

Test Yapmadan Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?

Gebelik testi ya da kan tahlili öncesinde hamile olduğunuzu göğüslerde şişme ve sızı hissi, bulantı ve kusma, yorgunluk, bel ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle gözlemleyebilirsiniz. Regl gecikmesi en önemli belirtiler arasındadır. Doğal yolla hamilelik testi arayanlar için limonla hamilelik testi içeriğimizi önerebiliriz; ancak en kesin sonucu kan testi verecektir.

hamile olduğumu nasıl anlarım

Belirtiler her kadının bünyesinde farklı şekillerle izlenebilir. Bu belirtiler, yalnızca biri değil bütün haliyle hamilelik belirtileri olarak varsayılmaktadır. Bu durumları yaşıyor olmanız hamile olduğunuz anlamına gelmediği gibi bu tarz belirtilere sahip olmamanız da hamile olmadığınız anlamına gelmiyor.

En doğru sonuç için bir sağlık kuruluşunda kan tahlili yaptırmanızı öneririz.

Hamilelikte Yasak Olan 13 Yiyecek ve İçecek

Hamilelikte Amniyon Sıvısını Azaltan 5 Yiyecek

Hamilelikte İlk 3 Ay Yapılmaması Gereken 9 Şey

Hamilelikte Aşerilen 9 İlginç Şey, Çok Şaşıracaksınız!

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karnabahar Öğreten Tarifi

Karnabahar Öğreten

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 40dk Pişirme
Sandal Sefası ve EriŞteli Bulgur Pilavı Tarifi

Sandal Sefası ve EriŞteli Bulgur Pilavı

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kırmızı Eri Kompostosu (Kışlık) Tarifi

Kırmızı Eri Kompostosu (Kışlık)

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bu Tarif Sayesinde Turşu Kurmayı Öğrendim Tarifi

Bu Tarif Sayesinde Turşu Kurmayı Öğrendim

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Anne Ekmeği Mi Fırın Ekmeği Mi? Tarifi

Anne Ekmeği Mi Fırın Ekmeği Mi?

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kiraz Sapı Çayı (Mum Gibi Eritir) Tarifi

Kiraz Sapı Çayı (Mum Gibi Eritir)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Mucize Detox 3 Gün Göbek Eritir Tarifi

Mucize Detox 3 Gün Göbek Eritir

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Nefis Mi Nefis Kısır Tarifi

Nefis Mi Nefis Kısır

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri