Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Neden Olur?

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Neden Olur? Tarifi

Gebelikte Baş Ağrısı Normal Mi?

Gebelik dönemi kadınlar için çok özel ve bir bakıma da stresli bir süreçtir. Hamilelikte anne adayının vücudunda belli başlı değişimler gözlemlenebilir. Bedende başlayan bu tatlı fakat telaşlı dönem, kimi zaman da psikolojinizi biraz etkileyebilir. Endişe etmeyin pek çok şeyin nedeni annelik hormonları… Bu yazımızda hamilelik döneminde sıkça görülen bir konuya değiniyoruz: Hamilelikte şiddetli baş ağrısı.

Gebelik süreci içinde baş ağrısı yaşanır mı? İlaç kullanımının kontrollü olduğu hamilelikte baş ağrısı tedavisi nasıl yapılır? Baş ağrıları bebeğin cinsiyetini mi haber verir? gibi sorularınıza şimdi burada yanıt buluyoruz. 9 aylık bu sürecin sonunda, bebeğiniz sağlıkla dünyaya gelsin diyerek bu dönemdeki baş ağrılarınız için çözüm aramaya başlıyoruz.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

hamilelikte baş ağrısı

Hamilelikte Baş Ağrısı Olur Mu? Normal Mi?

Hamilelik döneminde baş ağrıları oldukça normal bir durumdur. Bu dönemde baş ağrısı yaşayan anne adaylarının endişe etmesine gerek yoktur. Hormonların değişmesi ve düzenlenmesinden dolayı anne adayları, hamileliğin belirli dönemlerinde zaman zaman baş ağrısı yaşayabilir.

Kan basıncı gebelikten önceki döneme göre daha fazla olacağı için, bu dönemden etkilenen bir organ da baş olacaktır. Eğer baş ağrısı 1 günden fazla sürüyorsa; doktorunuza danışınız. Baş ağrısıyla beraber, tansiyon yükselmesi de meydana geliyorsa zaman kaybetmeden doktoruna görünmeniz gerekir. Baş ağrısı bazı durumlarda ciddi hastalıkların ve durumların nedeni olabilir.

hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer

Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Gebelik dönemi boyunca anne adaylarının doktor kontrolü dışında ilaç kullanması tehlikeli olacaktır. Baş ağrılarını dindirmek için etrafta ağrı kesici aramak, sağlıksız ve bilinçsiz bir karar olacaktır. Ağrıları dindirmenin daha doğal yolları vardır. Hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer dediğinizde bu listemizi hatırlayabilirsiniz:

  • Kan şekerinin dengesizliğinden kaynaklanan bir baş ağrısı için; anne adayının az az fakat sık zamanlarda yemek yemesi gereklidir.
  • Baş ağrısını tetikleyen gıdalar yerine, daha sağlıklı yiyecekler ile beslenmek iyi olacaktır. Baş ağrısına davet çıkaran gıdalar ise öncelikle paketli ürünler olmaktadır.
  • Ekşi krema, kurutulmuş etler, alkol, eski peynirler ve yer fıstığı baş ağrısını daha da şiddetlendirebilir. Bu besinleri tüketmekten kaçınınız.
  • Bol sıvı tüketmek, kan şekerini dengeleyecektir. Özellikle de gün içinde su içme ihmal edilmemelidir.
  • Baş ağrısı yaşayan anne adaylarının, açık havada kısa bir yürüyüş yapması iyi bir seçim olabilir. Oksijen alan vücut, tüm ağrıları yok edecektir.
  • Baş ağrısını kalabalık ve yüksek ses daha da artıracaktır. Bu nedenle baş ağrısı hissedildiğinde sessiz ve sakin bir ortamda dinlenmek, en büyük çözüm olacaktır.
  • Sırt, omuz ve boyun bölgesine masaj yapmak da baş ağrısına iyi gelebilir. Kan dolaşımını artırıcı bu masajlar, ağrıyı dindirebilir.

Hamilelikte Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte baş ağrısı için doktor onayı olmadan ilaç kullanmak özellikle ilk 3 ay gebeliği tehlikeye sokabilir. Baş ağrısı için ilaçsız doğal tedaviler mümkündür:

  • Sıcak masaj: Baş ağrısı yaşadığınız günlerde bir havluyu ısıtın ve teninize temas etmeye uygun olduğu zaman başınızın arka kısımlarına bu havluyu örtün. Aynı şekilde şakaklara da sıcak kompres uygulanabilir.
  • Soğuk kompres: Baş ağrısı şiddetli olduğu anlarda, bir buz torbası hazırlayın ve baş, boyun bölgenize bu torbayı yerleştirin. Kısa süreler ile buz torbasının yerini değiştirin. Masaj süresini en çok 10 dakika tutun.
  • Temiz hava: Ayrıca havasız ortamda bulunmaktan kaçının. Temiz hava, düzenli yürüyüş, sağlıklı beslenme ve bol su tüketimi en iyi tedavi yöntemleri olacaktır.
  • Lavanta yağı: Alın bölgesine sürülen lavanta yağının baş ağrısını dindirdiği bilinmektedir. Fakat yine de bitkisel bir ürün olduğu için sormanız gereken ilk kişi doktorunuz olmalı.
  • Dik oturmak: Oturuş pozisyonu dik şekilde olmalı. Dik durarak vücudunuza yapılan basıncı dengeleyebilirsiniz. Böylece başınızın ağrıma riski en aza inecektir.
  • Doğru çamaşır seçimi: Göğüs ağırlığını taşıyacak şekilde sütyen tercih edildiğinde, baş ağrısı yaşanmayacaktır. Çünkü yanlış sütyen seçimi, boyun bölgesine baskı yapar ve bunun sonucunda baş ağrısı oluşur.

Dikkat: Baş ağrısı bu yöntemler ile geçmiyorsa ve vücutta şişlik hissediliyorsa hemen bir doktora gitmeniz gerekecektir.

hamilelikte baş ağrısı olur mu

Hamilelikte Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Gebelik dönemine şöyle bir bakıldığında yaşanan çoğu değişim hormonlardan kaynaklanabilir. Hamilelikte şiddetli baş ağrısı da bu değişimler arasında yer alır. Tansiyona bağlı baş ağrısı söz konusu ise tansiyon ölçümü yapıp doktorunuza baş ağrısını haber vermelisiniz. Gebelikte tansiyon ve baş ağrısı risklerin habercisi olabilir.

Baş ağrısına neden olan diğer faktörler ise şöyledir:

  • Kan hacminde günden güne yaşanan artış.
  • Gebelik süresi boyunca anne adayının sahip olduğu stres ve kaygı.
  • Uyku düzeninin bozulması ve uykusuz geceler.
  • İlk aylarda görülen kan şekeri düşüklüğü.
  • Kafein alışkanlığını bir anda bırakma.
  • Gebelik öncesinden gelen migren şikayeti ağrıya neden olmaktadır.
  • Kan basıncında yaşanan değişimden dolayı hamilelikte baş ağrısı ve bulanık görme aynı anda hissedilebilir. Bu durum geçici bir rahatsızlıktır. Kan basıncı dengelendiğinde görme yetisi de normale döner.
  • Anne adayında görülen hormon üretiminden dolayı kan basıncı artar. Bu durum da hamilelikte baş ağrısı ve burun kanaması şikayetini beraberinde getirir.

Hamilelikte Baş Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hormonlar yavaş yavaş değiştikçe, vücutta gözle görülür değişimler başlayacaktır. Gebeliğin ilk 3 ayı baş ağrısı için oldukça kritik bir dönemdir. Gebeliğin ilk üç ayında anne adayı belirli aralıklarla baş ağrısı yaşayabilir. Aynı şekilde son 3 ay da, baş ağrılarının sıklaştığı bir süreçtir. Bu demek oluyor ki gebelik döneminde zaman zaman baş ağrıları yaşayabilirsiniz.

Her anne adayının vücut direnci ve gebelik süreci farklı olacağı için kesin bir süre belirlemek doğru olmaz. Eğer anne adayı ilk günden itibaren stres ve kaygı içindeyse, baş ağrısı uzun bir süre devam edebilir. Bu dönemde baş ağrıları için ilaç kullanmayınız; doktor onayı almadan ilaca yönelmeyiniz. Gebeliğin ilk 3 ayında ağrı kesicilerden uzak durmalısınız.

hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer

Hamilelikte Baş Ağrısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelik döneminde hissedilen baş ağrısı iç faktörler yani hipertansiyona bağlı bir ağrı ise bu durum bebeğe zarar verebilir. Fakat dış etkenler yani stres ve yorgunluk etkisi ile oluşuyorsa bebek bu ağrıdan zarar görmez. Ayrıca gebelik zehirlenmesinin bir belirtisi de baş ağrısıdır. Şüphelendiğiniz durumda vakit kaybetmeden, gebelik takibinizi yapan veya farklı bir uzman doktora danışmanız gerekecektir.

Anne adaylarının arasında geçen sohbetlerde şu soru sıkça sorulmaktadır: “Hamilelikte baş ağrısı cinsiyet belirtisi midir?” Bebeğin cinsiyetinin baş ağrısı veya karın ağrısı ile ilgili hiçbir alakası yoktur. Gebelik döneminde değişen hormonlar ağrıya neden olmaktadır. Bu nedenle hamilelikte baş ağrısı erkek bebek veya kız bebek belirtisi gibi söylemler, sadece batıl inançtır. Bebeğin cinsiyet oluşumu daha bilimsel verilerle açıklanmaktadır.

hamilelikte baş ağrısı olur mu

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Hamilelikte Şişkinliğe Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Bel Ağrısı: 6 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler

Hamile Pilatesi: Ne Zaman Başlamalı? Faydaları, Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Mide Bulantısı Hakkında En Popüler 7 Soru ve Cevapları

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur? Tarifi

Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur?

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Nefis Baş Başı Bulgur Pilavı Tarifi

Nefis Baş Başı Bulgur Pilavı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Baş Kavurması Tarifi

Baş Kavurması

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ispanak Başı Yemeği Tarifi

Ispanak Başı Yemeği

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Teremyağlı Ispanak Başı Tarifi

Teremyağlı Ispanak Başı

2-4 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ispanak Başı Yemeği Tarifi

Ispanak Başı Yemeği

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Baş Parmak Kurabiyesi Tarifi

Baş Parmak Kurabiyesi

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Aşçı Başı Çorbası Tarifi

Aşçı Başı Çorbası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri