Hamilelikte Şişkinliğe Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Şişkinliğe Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Tarifi

Hamilelikte Şişkinlik Kaçıncı Haftada Başlar?

Hamilelik dönemi hem bedenin hem hormonların hem de ruhun değiştiği özel bir dönemdir. Anne adayının içinde bulunduğu yaşam koşulları bebeğin ve annenin sağlığını etkiler. Bu süreçte pek çok hamile, doktoruna yaşadığı şişliği danışır. Gebeliğin ortak sorunlarından biri olan hamilelikte şişkinlik durumu anne adaylarını tedirgin etmektedir. Ancak gebelikte şişkinlik durumu herkes için geçerli değildir. Pek çok kadın yaşarken kimisi ise hiç şişkinlik yaşamadığını dile getirir.

Gebelik döneminde vücudun birçok hormonu değişmektedir. Kan değerleri ve hormonlar, vücudun gebeliğe göre şekil almasına da yardım eder. Bebeğin en iyi şekilde büyümesi ve annenin rahat etmesi için vücut özel bir mekanizmada çalışır. Bu döngü içinde bazı anneler ellerinin, ayaklarının ve yüzünün şiştiğini sık sık dile getirir. Şimdi sizlere hamilelikte şişkinlik ve gaz nasıl geçer sorusunun yanıtlarını vereceğiz. Eğer bir gebelik düşünüyorsanız burada ifade edilen hamilelikte şişkinlik nasıl giderilir bilgileri size rehber olabilir.

Gebeliğinin herhangi bir döneminde oluşan şişkinliği gidermek isteyen tatlı telaşlı anneler hamilelikte şişkinlik için ne yapılmalı sorularını hamileliklerini takip eden uzman doktora yöneltebilir.

En doğru ve sağlıklı bilgiler için doğum sürecinizi kontrol eden uzman doktorunuza başvurunuz.

hamilelikte şişkinlik

Hamilelikte Şişkinlik Neden Olur?

Gebeliğin herhangi bir döneminde el, ayak, mide ve yüzde şişlik hissedebilirsiniz. Hamilelikte şişkinlik ne zaman başlar dediğinizde sizlere herkes için geçerli olan bir dönem veremeyiz ancak ortalama 12. haftada yani 3. ayın sonunda vücutta ödem birikmeye başlar.

Oluşan ödem vücudun geneline yayılır ve şişlik hissedilir. Ödeme neden olan faktörler incelenmelidir. Çok tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi kısa sürede ödem birikmesini sağlar. Bu durum ise doktorlar tarafından istenen bir durum değildir.

Yetersiz protein alımı vücudun şişmesini hızlandırır. Bu nedenle dengeli ve düzenli beslenmek gerekir. Çok sıcak ortamda bulunmak ve sıcak şehirlerde yaşamak vücudun şişmesinde etkilidir. Hamileliğini sıcak şehirlerde geçirenlerin şişkinlik şikayeti daha fazladır.

Gebelik boyunca çalışmak zorunda kalan ve dinlenmek için fırsat bulamayanlar şişkinliği daha yoğun hisseder. Özellikle de ayaklarda oluşan şişlik, bazen ayakkabının giyilmesini bile zorlaştırır seviyede hissedilir. Uzun süre ayakta kalmak şişkinlik ihtimalini artırır.

Yetersiz uyku da vücudun şişmesine neden olur. Genellikle yüzün daha şiş görünmesi uyku problemi yaşayan annelerde görülmektedir. Gebelikte yaşanan şişkinliğin en temel nedeni ise değişen hormonlardır. Kan basıncı gebelik öncesine göre daha fazladır. Bu sebepten ötürü damarların daha belirgin görülmesi de yaygındır. Özellikle de progesteron hormonu artacağı için bedendeki düz kas hücreleri gevşer. Gevşeme yaşandığı için vücudun genelinde şişkinlik hissedilir.

Maddeler halinde özetleyecek olursak:

Hamilelikte Şişkinlik Nedenleri

  • Gün boyu ayakta kalmak ve aktif olmak.
  • Sıcak hava koşulları.
  • Kafein ve sodyum kaynaklarından zengin beslenme.
  • Potasyum eksikliği.

Hamilelikte Şişkinliğe Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

1) Sık Sık Dinlenin

Hamilelikte şişkinlik yaşamamak için kendinize bolca vakit ayırmalısınız. Eğer çok yoruluyorsanız vücudunuz ödem toplamaya başlayabilir. Çalışan bir anne adayıyım diyorsanız ofis ortamında ve iş yerinde her fırsatta oturup dinlenmelisiniz.

Dinlenme esnasında ara öğünler yapıp ayaklarınızı uzatarak sonraki günlerde oluşacak şişliği önleyebilirsiniz. Ev işleri için kendinizi çok yormayın. Her boşlukta koltuğa ve yatağa uzanıp kan akışını dengeleyin. Yorgunluk, hamilelikte şişkinlik oluşmasına neden olur.

hamilelikte şişkinlik

2) Tuzsuz Beslenmeye Dikkat Edin

Gebelik sürecinize göre planladığınız beslenme programında olabildiğince az tuza yer verin. Eğer çok fazla tuzlu gıda tüketirseniz hamilelikte şişkinlik olabilir. Çünkü tuz ve tuzlu yiyecekler vücudun çok fazla su toplamasına neden olmaktadır.

Tuz yerine bazı baharatlar ödemin atılmasını kolaylaştırır. Nane, kekik ve sumak gibi… Yemeklerinizi lezzetlendirmek için faydalı baharatlar tercih edebilirsiniz.

hamilelikte şişkinlik nasıl geçer

3) Bol Sıvı Alın

Gün içinde tüketilen besinlerin rahatça sindirilmesi ve hazımsızlığa neden olmaması için su içmeyi ihmal etmeyin. Bol sıvı alırsanız metabolizmanızı da aktif hale getirmiş olursunuz. Böylece hamilelikte şişkinlik oluşmasına da engel olursunuz.

Doğal meyve suyu, çorbalar, meyveli içme suyu ve süt ürünlerinden damak zevkinize göre olanını seçip gün içinde almanız gereken sıvıyı alabilirsiniz.

hamilelikte şişkinliğe ne iyi gelir

4) Antioksidan Besinleri Tüketin

Ödemden kurtulmanın yollarından biri de antioksidan besinleri tercih etmektir. Özellikle de hamilelikte şişkinlik yaşamamak için maydanoz, nane, marul, kabak, elma, kivi, limon, ıspanak, pırasa gibi antioksidan besinleri tercih edebilirsiniz.

Mor meyveler ve mor sebzeler de ödemin kolayca atılmasına yardım edeceği için hamilelikte şişkinlik durumunu önlemek adına tüketebilirsiniz. Besin tüketmeden önce doktor onayı alınız.

Detaylı bilgi için: Antioksidan Nedir? Faydaları Nelerdir?

hamilelikte şişkinlik neden olur

5) Rafine Şekerden Uzak Durun

Her öğünde zararlı olan rafine şeker gebelik sürecinde de sizi risk altında bırakan bir madde olacaktır. Daha rahat bir bedenle doğuma girmek için hamilelikte şişkinlik durumuna neden olan basit şekeri hayatınızdan çıkarmalısınız.

Tüketilen meyvelerin yapısında bulunan doğal şekerler size yeteceğinden dolayı rafine şekeri evinize sokmanız önerilmez. Şeker anında vücudu şişiren, midenin rahatsız olmasına neden olan bir besin maddesidir.

hamilelikte şişkinlik

6) Günlük Yürüyüşleri İhmal Etmeyin

Gebeliğiniz riskli bir gebelik değilse ve doktorunuza yürüyüş için onay verdiyse gün içinde yürümeye dikkat edebilirsiniz. Aktif bir şekilde dinlenerek yapılan hamilelik yürüyüşleri el ve ayaklarda şişlik oluşmasına engel olacaktır. Şayet gebeliğiniz bir risk oluşturmuyorsa hamilelik döneminde önerilen yogayı deneyebilirsiniz.

Detaylı bilgi: Hamile Pilatesi: Ne Zaman Başlamalı? Faydaları Neler?

hamilelikte şişkinliğe ne iyi gelir

7) Gazlı İçeceklerden Kaçının

Gaz oranı yüksek içecekler hamilelikte şişkinlik oluşturan bir etkendir. Öğünlerinizde ya da terlediğinizde buz gibi bir gazlı içecek içmek isterseniz; akşam vücudun şişmesi sizi şaşırtmamalıdır.

Çünkü hamilelikte şişkinlik oluşturan faktörlerden biri de gazlı içeceklerdir. Bu tür içeceklerin içinde hem şeker hem de yüksek oranda asit olduğu için bebeğin sağlıklı büyümesine engel olur. Ayrıca midenin ve yüzün şişmesi de gazlı içeceklerin etkisidir.

hamilelikte şişkinlik neden olur

8) Maden Suyunu Ölçülü Tüketin

Doğal mineral kaynağı olan maden suyu hamilelikte şişkinlik sorununu önlemek için tüketilebilir. Şeker içermeyen doğal mineralli maden suyunu günde 2 şişe içebilirsiniz. Bu şekilde hem midede oluşan hem de genel ödemi önleyebilirsiniz.

Yemekten ortalama 30 dakika sonra içilen maden suyu sayesinde pek çok anne adayının yaşadığı hamilelikte şişkinlik sorununun önüne geçilebilir. Midede yanma ve şişkinlik olduğu anlarda bir dilim limonla maden suyunu içebilirsiniz. Böylece mide asitleri dengelenir ve kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: Maden Suyu Faydaları, Cilde Faydaları – Çok Şaşıracağınız Bilgiler

hamilelikte şişkinliğe ne iyi gelir

9) Sebzeli Yemeklere Ağırlık Verin

Sağlıklı gebelik için sebzeli yemeklerin önemi büyüktür. Sebzeler lif içerdiğinden dolayı hamilelikte şişkinlik sorunu yaşaması önlenebilir. Hamurlu, kızarmış, yağlı yemeklerden kaçınıp zeytinyağı ile pişen sebzeli yemekleri tüketerek daha sağlıklı bir gebelik geçirebilirsiniz.

Sebzeli yemeklerin doyurucu olması için içine tavuk eti ya da kırmızı et ekleyebilirsiniz. Etleri sebzeyle tüketmek hamilelikte şişkinlik oluşmasını önleyecektir.

hamilelikte şişlik

10) Turşu Tüketmemeye Çalışın

Hamilelik döneminin bilindik yiyeceklerinden biri olan turşu, ölçüyü kaçırma durumunda vücudun genelinde hissedilen şişkinlik meydana gelebilir. Anne adaylarımız, bu isteğini bastırmak adına sebze söğüş tüketebilir.

Turşunun tadını birebir vermese de limon, nar ekşisi, sumak, kekik ve zeytinyağı eklenen sebzeler sayesinde daha sağlıklı bir öğün yapılabilir. Ayrıca mevsim sebzelerine eklenen limon ve zeytinyağı bebeğin de gelişimine destek olacağı için vücudun şişmesine karşı iyi bir seçim olacaktır.

Turşunun acılığı, tuz oranı, sirke ölçüsü çok fazla olduğunda gebelikte mide yanması ve şişkinlik kaçınılmaz son olacaktır. Mümkünse çok az porsiyon tüketilmesi daha sağlıklı saatler sunacaktır

hamilelikte şişlik nasıl geçer

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka hamileliğinizi takip eden uzman doktorunuza başvurunuz. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Bel Ağrısı: 6 Popüler Soruda Tüm Merak Edilenler

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur? Kaçıncı Haftada Anlaşılır?

Hamilelikte Mide Bulantısı Hakkında En Popüler 7 Soru ve Cevapları

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar? Nasıl Geçer?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri