Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Nedenleri, Tedavisi

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Nedenleri, Tedavisi Tarifi

Kansızlık ve Tedavisine Dair Faydalı Bilgiler

Halk arasında “kansızlık” olarak bilinen “anemi”, kırmızı kan hücresi/alyuvar/eritrosit veya alyuvarların içindeki oksijen taşımaya yarayan hemoglobinin ya da her ikisinin de olması gerekenden az olduğu durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kansızlık, kan hastalıkları arasında tüm dünyada olduğu gibi en yaygın olanıdır. Sanılanın aksine vücuttaki kan miktarının azalması değildir.

Örneğin, 70 kg ağırlığında bir insanın vücudunda ortalama 5 litre kan bulunur ve kansızlık hastalığı yaşayan kişinin kanı litre olarak azalmaz. Miktar olarak değil, bazı değerlerin düşük olmasıdır kansızlık. Bir kişiye kansızlık tanısı konulması için bir uzman tarafından kansızlık testi diye adlandırılan tam kan sayımı yapılmalıdır.

Kırmızı kan hücreleri ortalama 100-120 gün ömüre sahiptir. Bu yüzden de vücutta düzenli olarak üretilmesi gerekir. Tekrar tekrar üretilmesi gereken hücrelerin üretilmesinin önünde bir engel ya da hasarlı üretimler söz konusuysa kansızlık ortaya çıkar. Kırmızı kan hücreleri, bazı kemiklerin içinde bulunan ve kemik iliği olarak adlandırılan bölümlerde üretilir.

kansızlık belirtileri

Kansızlık Nedenleri Nelerdir?

  • Demir eksikliği
  • B12 eksikliği
  • Folik asit eksikliği

Bu üç ana elementin eksikliği kan hücrelerinin üretim kalitesinin düşmesine ya da üretilememesine neden olur. Kan hücreleri üretilememişse, kanda daha hızlı parçalanıyorsa, dalakta tutunuyorsa veya yapısı bozuksa kansızlık oluşur. En yaygın olarak görülen ise demir eksikliğine bağlı olarak oluşan kansızlıktır.

Ek olarak:

  • C Vitamini eksikliği,
  • Bir anda veya daha yavaş bir şekilde gerçekleşen kan kayıpları,
  • Kurşun veya diğer toksik maddeler dolayısıyla yaşanan zehirlenmeler,
  • Bazı enfeksiyonlar,
  • Bazı ilaçların yan etkileri,
  • Böbrek yetmezliği ve siroz gibi bazı kronik hastalıklar da kansızlığın oluşmasına neden olur.

kansızlık ne iyi gelir

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık belirtileri hastalığın erken safhalarda kendini yoğun olarak göstermez ve tespit edilmesi oldukça güçtür. Ancak bir uzman tarafından yapılacak tam kan sayımı ile kolaylıkla anlaşılır. Kansızlık yan etkileri olarak ortaya çıkan belirtiler ise şu şekildedir:

  • Halsizlik, yorgunluk hissi ve çarpıntı genellikle hastalar tarafından en çok şikâyet edilen belirtilerdir ve hastalık ilerledikçe farklı belirtiler de ortaya çıkar.
  • Baş dönmesi, baş ağrısı ve bayılma.
  • İshal, bulantı ve kusma.
  • İştahsızlık ve buna bağlı olarak kilo kaybı.
  • Nefes darlığı.
  • Düşük vücut ısısı genel kansızlık belirtileridir.

Eğer kansızlık problemi demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkmışsa:

  • Saç dökülmesi,
  • Ağız kenarlarında çatlaklar,
  • Tırnaklarda şekil bozuklukları ve kolay kırılma,
  • Çocuklarda geç yürüme, konuşma ve oturma gözlemlenir.

B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak görülen kansızlıklarda:

  • El ve ayak parmaklarında uyuşma, karıncalanma, his kaybı,
  • Unutkanlık,
  • Dilde yanma oluşur.

Ayrıca:

  • Ciltte oluşan solukluk geçerli bir belirti olmayabilir, çünkü özellikle açık tenli kişilerde bu belirti ayırt edici değildir. Alt göz kapağı içinin pembeleşmesi ya da beyazlamaya başlaması daha net bir belirtidir.
  • Sanılanın aksine kanın renginden kansızlık anlaşılmaz. Hemoglobin kana rengini verse de kansızlık çeken hastaların da kanı kıpkırmızıdır.

kansızlık için ne yemeli

Kansızlığa Ne İyi Gelir? Kansızlık İçin Ne Yemeli?

Birçok farklı hastalığın nedeni ya da belirtisi olabilen, hayat kalitesini oldukça düşüren ve ileri safhalarda çok daha ciddi sağlık problemlerini tetikleyen bir hastalık olan kansızlık, beslenme alışkanlıklarında yapılacak bazı değişik ve eklemelerle hem önlenebilir hem de tedavi süreci hızlandırılabilir.

Hayvansal gıdaların düzenli tüketimi oldukça önemlidir. Özellikle karaciğer, kırmızı et, sakatat ve balık gibi gıdaları düzenli tüketmek gerekir. Çünkü baklagiller ve sebzelerdeki demir vücut tarafından kırmızı etteki kadar iyi emilemez.
Baklagillerin emilimi kırmızı ete göre az olsa da yine de düzenli olarak tüketilmesi önemlidir.
Kansızlık için pekmez tüketilmesi de yaygın bir alışkanlıktır. Aşırı tüketim fayda sağlamayacağı gibi kilo alımına neden olabilir.

Kansızlık tedavisine destek olacak gıdalardan öne çıkanları aşağıdaki listedeki gibidir:

  • Yumurta
  • Yeşil sebzeler (bezelye, börülce, fasulye ve yeşil biber)
  • Domates
  • Tere, roka, maydonoz, brokoli, dereotu
  • Kuru yemişler (fındık, ceviz ve badem)
  • Süt ürünleri
  • Kuru meyveler (kuru erik, kuru incir ve hurma)
  • Saf arı poleni ve arı sütü
  • Kuşburnu marmelatı
  • Taze meyveler (çilek, portakal, kavun, dut ve muz)

Kansızlığın neden kaynaklandığını bilmek tedavinin ilk adımıdır ve beslenme de bu bulguya göre düzenlenir. Örneğin demir eksikliğine bağlı kansızlık Saraçoğlu tarafından da ele alınmış ve vücuttaki demirin artırılmasına yönelik toplamda 30 günlük kereviz-ıspanak kürü uygulaması önerilmektedir.

Doktor kontrolünde sürdürülecek bir tedavi programına tam anlamıyla uyulmalıdır. Ayrıca kansızlığın sebebine uygun olacak bir diyet programı belirlenerek iyi ve dengeli beslenilmelidir. Demir, B12 vitamini ve folik asit bakımından zengin gıdalar kansızlığa yönelik diyet programlarında öne çıkmaktadır.

Tedavi sürecinde halsizlik hissi devam edeceğinden mümkün olduğunca dinlenmek ve fiziksel aktiviteleri minimum seviyede tutmak yardımcı olacaktır. Alkol, sigara, asitli içecekler, kahve ve çay tüketmemek de destek olacaktır.

Konu hakkında detaylı bilgi için:

Kansızlığa İyi Gelen 20 Sağlıklı Besin

kansızlık tedavisi

Kansızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle, bir doktor tarafından teşhisin konulmuş olması çok önemlidir. Kansızlık birçok farklı temele dayanabileceğinden nedenlerinin bir hekim tarafından tespit edilmesi ve ona göre önerilecek tedavinin uygulanması gerekir. Yalnızca kişilerin kendi alacağı önlemlerle kansızlık evde tedavi edilemez. Ancak alınan önlemlerle tedaviye destek olunabilir. Örneğin kansızlık hastalığı olan bir kadın adet kanaması çok yoğun olduğu için bu problemi yaşıyor olabilir. Bu durumda doktor tarafından uygun hormon tedavisi uygulanarak adet kanamalarının düzenlenmesi sağlanır. Ya da başka bir hastalığın tedavisi için kullanılan bir ilaç kansızlık oluşumuna neden olmuş olabilir. Bu sebeple tedavi süreci bir uzmanın kontrolü altında yürütülmelidir. Ayrıca kansızlık başka bir hastalığın bulgularından biri olabilir, hatta bazı kan hastalıkları ve kanser çeşitlerinin de habercisi olabileceğinden mutlaka dikkatli olunmalı ve hemen bir hekime başvurulmalıdır.

Birçok insan kansızlık ilacı ve demir ilacının iştahlarını artırdığını ve kilo yaptığını söyler. Bu yüzden de ilaçların düzenli kullanımından kaçınır. Ancak bilinmesi gerekir ki demir bir iştah açıcı değildir. Demir eksikliğine bağlı gelişen kansızlık hastalığı dolayısıyla iştah kaybına uğrayan hasta, tedavi sayesinde iyileşmesi ve iştahının normale dönmesini iştah açılması olarak değerlendirir ama aslında iyileşiyordur. Ayrıca kansızlık problemini öğrenen hastalar beslenmelerini de düzenleyerek kırmızı et, baklagiller ve ciğer gibi besinleri daha sık tüketmeye başladıkları için de kilo alımı gerçekleşebilir.

kansızlık nedenleri

Kansızlık Yapan Besinler Nelerdir?

Besinlerde bulunan demir ve C vitamininin daha emilimi gerçekleşmeden vücuttan idrar yoluyla atılmasına sebep olduğu için çay kansızlığa neden olur.
Hazır paketlenmiş gıdalar içerdiği birçok kimyasal dolayısıyla vücudun dengesini bozar ve düzenli olarak işlenmiş gıdaları tüketmek kansızlığın da önünü açar.

Bunlara ek olarak:

  • Asitli içeceklerin tüketimi
  • Aşırı kahve tüketimi
  • Sigara ve alkol kullanımı da kansızlığa sebep olan diğer alışkanlıklardır.

kansızlık ne iyi gelir

Kan Yapan Şifa Kaynağı 5 Tarif

1) Ev Yapımı Doğal Pekmezli Portakal Suyu

Kansızlığın giderilmesinde ihtiyaç duyulan demir ve C vitaminini bir arada alabileceğiniz, çocuklarınızda severek içebileceği serinleten bir tarif. Pekmezli Portakal Suyu

Tarif: Pekmezli Portakal Suyu

2) Demir Deposu: Tereyağlı Dalak

Sakatat sevmeyenlerin bile ağzını sulandıran ve kolay yapımıyla lezzetli bir öğün. Tereyağlı Dalak

Tarif: Tereyağlı Dalak

3) Çocuklar İçin Kansızlığa Mucize Çözüm

Üzüm çekirdeğinin faydalarını bilmeyenimiz yok. Peki çocuklarımızın da severek tüketmesinin bir yolu var mı? İşte cevabı: Çocuklar İçin Kansızlığa Mucize Çözüm

Tarif: Çocuklar İçin Kansızlığa Mucize Çözüm

4) Kansızlık İçin Enfes Dalak

İster ana öğün, ister atıştırmalık olarak yiyebileceğiniz, sarımsak ve kuyruk yağıyla bir araya geldiğinde bambaşka bir lezzet olan demir kaynağı dalağı bir de böyle deneyin. Dalak (Kansızlık ve Anemi Hastaları İçin)

Tarif: Dalak (Kansızlık ve Anemi Hastaları İçin)

5) Her Derde Deva Pancar Haşlaması

İster salatalarınıza ekleyin isterseniz olduğu gibi yiyin. Yalnızca suda haşlanarak hazırlanan pancarlar sağlık için çok faydalı. Pancar Haşlaması

Tarif: Pancar Haşlaması

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedir? Belirtileri, Taşıyıcısı ve Tedavisi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri