Karagöz Balığı Nasıl Pişirilir? Nasıl Tutulur?

Karagöz Balığı Nasıl Pişirilir? Nasıl Tutulur? Tarifi

Siyah Şeritli Karagöz Balığı Hakkında Her Şey

Sağlıklı beslenme denildiğinde akıllara hiç vakit kaybetmeden balık ve sebze tüketimi gelmektedir. Denizden gelen şifalı lezzetlerle daha sağlıklı ve zinde yaşamak için, beslenme programlarına deniz ürünlerini de eklemeniz iyi olacaktır. Vücudunuzun ihtiyacı olan omega-3 ve gerekli vitaminler deniz ürünlerinden de alınmaktadır. Hazırlamış olduğumuz bu yazımızda sizi bir balık ile tanıştıracağız. İsmi halk kültürümüzden gelen, faydaları ile kendini sevdiren bir balıktır kendisi: Karagöz balığı.

Her yaş için gerekli olan omega-3, göz ve beyin sağlığı için düzenli şekilde alınmalıdır. Ülkemizde çipura gibi çok sevilen hatta çipura ile akraba olan karagöz balığı da düzenli tüketimde çocuklar başta olmak üzere, tüm yetişkinlerin sağlığına olumlu etkiler bırakacaktır. Karagöz balığı hakkında biraz daha bilgilenmek için, yazımız sizlerle.

balık

Karagöz Balığı ve Özellikleri

Üç yanı denizlerle çevrilmiş ülkemizde 3 türüne rastlanan karagöz balığının birçok çeşiti bulunmaktadır. Kimi balıkçılarda tahta balığı olarak da adlandırılmaktadır. Deniz özelliklerimizden dolayı Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca görülmektedir. Bilinen balıklara göre görünümü daha yuvarlak şekildedir. Renk olarak daha parlak ve gri tonlarındadır. Kuyruk ve yüzgecinin yakınlarında siyah şerit bulunmaktadır. Bu siyah şerit göze yakın bölümde de yer alır. Bu yüzden karagöz denilmiştir.

Uzun, sert ve tek yüzgeçli olan karagöz balığı; manevraları çok yüksek bir balıktır. Suyun altında oldukça hareketli şekilde yaşamına devam eder. Ufak başa sahiptir ve bu ufak başında kocaman gözlere yer verilmiştir. Dişleri sert ve öğütücü özelliktedir. Bu sebeple midye gibi yiyecekleri kolayca ve afiyetle yiyebilir. Sadece kabuklu canlılarla değil, bitkilerle de hayatta kalabilir karagöz balığı.

En irisi neredeyse 45 cm büyüklüğündedir. Genel olarak 20 cm boya sahiptir. Uzun ömür yaşayan karagöz balıklarının şu güne kadar 12 yıl yaşadığı tespit edilmiştir. Manevraları güçlü olduğundan sakin suları sevmezler. Onlara hep hareket ve akıntı gereklidir. Akıntılı sularda, kıvrak hareketleriyle kendilerine yem arayışına çıkarlar. Yaşam alanı açısında da pek seçici değillerdir. Karagöz balıkları, adeta göçebe gibi bazen balıkçı barınaklarında bazen de batık ve dip mağaralarında kendilerine yer bulurlar. Karagöz balıklarının yavruları ise, kumluk ve yosunlu yerleri severler.

Doğdukları yerlere vefa borçlu oldukları için midir bilinmez fakat, doğduğu sulardan gidemezler. Göç durumu, karagöz balıkları için geçerli değildir. Oldukça ilginç bir özelliğe sahiplerdir karagöz balıkları. Belirli bir zaman sonra cinsiyet değiştirebilirler. Bu duruma bilimsel açıdan hermafrodit denilmektedir. Nisan ve Temmuz aylarında yumurta dökerek soylarını devam ettirmektedirler.

Yurdumuzda üç türü görülmektedir. Bu türleri arasından, sargoz balığını ve dip burun karagözü de biraz açıklamakta fayda olacaktır. Sargoz türü, başında siyah şerit olmamasıyla diğer türlerinden ayrılır. Sırtından karın bölgesinde doğru yol izleyen gri bir bant yer alır. Ağız, diş ve yüzgeç bakımından bilinen karagöz balığına benzer.

Sivri burun karagöz ise isminden dolayı biraz inatçı bir balık olduğu hissedilir. Ağız yapısı sivri olduğu için bu ismi almıştır. Tüm türlerine göre en hacimli ve ağır olan bir balıktır. Neredeyse 2 kiloya kadar ulaştığı görülmüştür.

olta

Karagöz Balığı Nasıl Avlanır?

Lezzetli ete sahip olan karagöz balığını avlamak için püf noktalarını bilmeniz, sizi daha iyi bir balık avına hazırlayacaktır. Öncelikle, olta atacağınız yerin sessizliğini sağlamalısınız. Tabiri yerindeyse civarda çıt çıkmamalı. Gece saatleri, av için en ideal zaman dilimidir. Gece olduğu için ballık avcılarının başından eksik olmayan kafa lambası işinizi biraz zorlaştırabilir. Kafa lambasının denize yansımaması gereklidir. Işığı gördüğü anda, kendisini bekleyen tehlikeyi fark edebilir. Buna dikkat etmek gereklidir.

Yem arayan karagöz balığı yemi fark ettiği anda oltanıza gelecektir. Fakat yem konusunda da dikkat edilmesi gereken bir detay vardır. Yaklaşık 10 dakika boyunca sabit kalan yeme balık gelmeyecektir. Zaman zaman yeminizi hareket ettirmeniz gerekecektir. Tasmalama adı verilen bu yönteme karşı gelen karagöz balığı görülmemiştir. Tasmalama ile karagöz balığı avı daha kolay olacaktır.

“Karagöz balıkları ne ile avlanır” diye düşündüğünüzde, yem konusunda da size yardımcı olacağız. Karagöz balığı yemi sülünez olduğunda buna karşı koyamayacaktır ve hemen oltanıza gelecektir. Sülünez iğneden çabuk çıkabilen bir yem türüdür. Bu durum sizi biraz yorabilir. Alternatif olarak karides, akyem, boru kurdu ve mamun karagöz balıklarının en sevdiği yiyeceklerdir.

İyi bir av için gerekli olan karagöz balığı olta takımı konusunda, evet şu olta kesin balık getirir denilemez. Biraz da şansa bağlı olan karagöz balığı avı için çipura ve mercan olta takımları da iş görebilir. Karagöz balığının özelliğidir her yeme ve her oltaya gelmesi. Bu sebeple sizi çok yormayacaktır. Ağzı küçük ve dar olduğu için, çok büyük iğne kullanmanız gerekmeyecektir. Kıyı dalgası bol olan yerlerde kurşunsuz olta ile at-çek yaparak, karagöz balığını kolayca yakalayabilirsiniz.

karagöz balığı

Karagöz Balığı Kalori ve Besin Değerleri

Karagöz balığı beyaz etli, biraz da yağlı bir balıktır. Lezzetli bir balık olduğundan, balık sevenler tarafından favoriler arasındadır. Göz sağlığı için gerekli olan EPA ve DHA aynı zamanda beyin gelişimi ve sağlığı için de oldukça önem taşır. Ortalama 100 gramlık bir karagöz balığı, 110 kalori içermektedir. 18 gram da protein barındırır. İnsan sağlığı için yumurta ve süt ne kadar mühimse, karagöz balığı da sağlığa o kadar etkilidir.

Balıklarda bulunan fosfor ve selenyum, karagöz balığında da vardır. Oldukça zengindir. A, D, K, B vitaminleri açısından tercih edilebilecek bir balıktır. B vitaminlerine de sahip olduğunu unutmamak gerekir. B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerini içeren bir balık türü olarak bilinmektedir.

balık

Karagöz Balığı Faydaları Nelerdir?

  • Karagöz balığı fosfor açısından zengindir. Fosfor ise vücutta en çok bulunan mineraller arasında yer alır. Dişlerin ve kemiklerin gelişmesinde oldukça önemli role sahiptir.
  • Selenyum içerdiğinden, vücudunuzun virüs ve kansere karşı korunmasını sağlar.
  • B12 vitamini kan hücrelerini yeniler ve sinir sistemini korur. Karagöz balığında da B12 vitamini yer almaktadır.
  • Karagöz balığı B6 vitaminine sahip olmasından dolayı, vücudunuzun metabolizmasını çalıştırır. Aynı zamanda kan oluşumunu destekler ve kalp sağlığını korur. B6 vitamini açısından yüksek olan karagöz balığını tüketerek bu faydalarından yararlanabilirsiniz.
Tarif: Karagöz Balığı

Karagöz Balığı Nasıl Pişirilir?

Balık pişirme konusu biraz zahmetli görülmektedir. Evde yapılsa tüm odalara balığın kokusu yayılacaktır. Fakat balık pişirme denildiğinde de ızgara yöntemi akıllara gelmektedir. Izgara yöntemi sadece kokudan kaçmak için değil aynı zamanda balığın vitamininin kaybolmaması için tercih edilmektedir.

Lezzetli ete sahip olan karagöz balığını pişirmek için ızgara yöntemini tercih edebilirsiniz. Biraz yağlı bir balık olmasından dolayı kızartma işlemi lezzetini kaybettirebilir. Yağlı balıklar için en iyi yöntemdir ızgara balık. Dilerseniz biraz patates ile fırında da pişirebilirsiniz. Fırın tekniği için de oldukça uygundur. Fırında pişireceğiniz zaman, karın kısmına bir çizik atıp defne yaprağı ilave ederseniz balığınız daha da lezzetlenecektir. Balık çorbası tercih edenlerin de çorbalarını lezzetlendirebilir karagöz balığı.

Sahip olduğu vitaminleri kaybetmemesi adına karagöz balığı ızgara yöntemi ile biraz salata ve patates ile nefis bir menü olabilir. Karagöz balığı tarifi içinde kullanacağız yağ mutlaka zeytinyağı olmalıdır. Lezzetini zeytinyağı ile verecektir.

karagöz balığı

Karagöz Balığı Nerede Bulunur? Fiyatı Nedir?

Vitamin değeri yüksek tam bir omega-3 kaynağı olan karagöz balığı, ülkemizin tüm kıyılarında görülmektedir. Balık çiftliklerinde de üretimi yapılması, tüm şehirler için bir avantaja dönüşmüştür. Hemen hemen her balıkçıda bulabilirsiniz. Karagöz balığı fiyat konusunda her yıl değişmektedir.Mevsiminde alacağınız zaman 1 kilo karagöz balığı için, ortalama 30 TL ödeyebilirsiniz.

Tüm Teknikleriyle Balık Pişirmek yazımızı inceleyebilirsiniz.

Balık Kokusu Nasıl Gider? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Balık tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Aşure Nasıl Pişirilir? Tarifi

Aşure Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kestane Nasıl Pişirilir? (Videolu) Tarifi

Kestane Nasıl Pişirilir? (Videolu)

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir? Tarifi

Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu) Tarifi

Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Aşure Nasıl Yapılır, Nasıl Saklanır

Aşure Nasıl Yapılır, Nasıl Saklanır

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Filtre Kahve Nasıl Demlenir? Filtre Kahve Demleme Yöntemleri Tarifi
Filtre Kahve Nasıl Demlenir? Filtre Kahve Demleme Yöntemleri

Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Kahve çekirdeklerinin farklı büyüklüklerde öğütülmesi ve değişik tekniklerle hazırlanmasıyla birçok kahve…

Tarifler Geri
Videolar Geri