Kimyonun Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Gaza İyi Gelir Mi?

Kimyonun Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Gaza İyi Gelir Mi? Tarifi

A’dan Z’ye Kimyon Baharatı Hakkında Her Şey

Kimyon mutfaklarda sıkça kullanılan ve faydaları ile dikkat çeken bir baharat türüdür. Kimyonun mutfağınızdaki yerine biraz daha detaylı bakmak ve tüketildiğinde sağlığınıza oluşacak etkileri öğrenmek için yazımızı bir köşeye not edebilirsiniz. Çünkü bu satırlarda kimyona dair merak edilenler ve kimyonlu leziz tarifler yer alıyor. Hepsi sizler için!

kimyon nedir

Kimyon Nedir?

Latince “Cuminum cyminum” olarak bilinen kimyon bitkisi aslında maydanozgillere ait bir bitki olarak karşınıza çıkar. Şifası çok eski zamanlarda Roma ve Yunan medeniyetleri tarafından keşfedilmiştir. Pek çok hastalığın tedavisi için tüketilen kimyon bitkisi parçalı ve tüysüz bir yaprak yapısında sahiptir. Mayıs ve haziran aylarında olgunlaşan kimyon bitkisinin meyve kısımları alınır ve kimyon baharatı elde edilir. Kimyon bitkisi, baharat ve çay olarak tüketilebilen şifalı bir kaynaktır. Kimyon bitkisinden soğuk pres yöntemi ile elde edilen kimyon yağı da hem yemeklerde hem de cilt bakım alanında kullanılmaktadır.

Kimyon en çok Doğu Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde kendine yaşam ortamı hazırlamıştır. Ülkemizde ise Konya ve Eskişehir civarında kimyon yetiştiriciliği yapılmaktadır. Sadece Türk mutfağında değil Hint, Meksika, Avrupa ve Arap mutfağında da yemeklere lezzet vermesi için tercih edilir. Kimyonun köri baharatında kullanılması ve bu baharata aroma vermesi de bir özelliği olarak not düşülebilir. İran tıbbında kimyon felç hastalıklarını önlemek için hastalara tavsiye edilmektedir. Pek çok faydaya sahip olan kimyon faydaları İbrahim Saraçoğlu ve birçok uzman tarafından bitkisel tedavi alanında hastalara önerilmektedir.

Mutfağınızda kimyona yer açmak için herhangi bir markete uğrayıp kimyon alabilirsiniz. Kimyon fiyatı 5 TL ile 10 TL arasında değişmektedir. Bu rakam karşılığında yaklaşık 100 gram kimyon alıp uzun süre kullanabilirsiniz.

kimyon faydaları

Kimyonun Faydaları Nelerdir?

Kimyon besin değeri açısından değerlendirildiğinde sağlık için oldukça güçlü vitamin ve minerallere sahiptir. Kimyonun faydalarını tek tek ifade edecek olursak; listemiz şöyle olacaktır:

  • Kimyonda bolca demir bulunmaktadır. Böylece kansızlık hastalığını tedavi etme amacıyla tüketilebilir.
  • Kanser düşmanı baharatlardan biri olan kimyon, yemeklerde ölçülü şekilde kullanıldığında vücudun kanserli hücrelere karşı daha güçlü olması sağlanır.
  • Kimyon mide asitlerinin dengeli şekilde salgılanması destekler ve mide hazımsızlığı gibi problemleri ortadan kaldırır.
  • Enfeksiyona karşı ilaç olarak tercih edilebilir. Kış günlerinde grip ve soğuk algınlığı ile uğraşmak yerine yemeklerinize bir tutam kimyon ekleyebilirsiniz.
  • Kimyon sadece yemeklerde değil saç bakım alanında da kullanılabilir. Saç bakım maskesinde bir miktar kullanıldığında içerdiği vitaminler ile saçların güçlenmesini sağlar. Maskeden sonra saçların iyi şekilde yıkanması tavsiye edilir.
  • Cilt dostu olan kimyon egzama, kaşıntı, kırmızı lekeler ve sivilce gibi tüm cilt problemlerini hafifletmek için kullanılabilir. Bu konuyla ilgili Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmalar devam etmektedir.
  • Yemeklerde tüketilen kimyon, metabolizmanızın daha aktif çalışmasını sağlar. Böylece mide problemlerine yer vermez ve kilo alımına engel olabilir.
  • İyi derecede lif içeren kimyon ile kabızlık problemi yaşadığınız günlerde kısa sürede bağırsaklarınızı mutlu edebilirsiniz.
  • Kadın sağlığı konusunda da şifalı bir bitki olarak dikkat çeken kimyon, regl düzensizliği yaşayan kadınların regl dönemlerini düzenler.
  • Emziren annelerin süt miktarının az olması anne adaylarına stresli süreç yaşatır. Kimyon tüketen annelerin süt miktarı artacağı gibi olası bir şişkinlik de önlenecektir.

kimyon tohumu

Kimyon Çayı Faydaları Nelerdir?

Olgunlaşan kimyon tohumu kurutma amacıyla toplanır ve çeşitli amaçlarla kullanılması için kimyon çayı elde edilir. Hazırlanan kimyon çayı ise birçok faydaya sahiptir. İşte sağlığınıza olan yararlarından bazıları:

  • Kimyon çayını stresli günlerde içebilirsiniz. Sinirleri yatıştırann ve bedeni rahatlatan özelliği ile kendinizi stresten arınmış bir şekilde hissedebilirsiniz.
  • Eğer uyku problemi yaşıyorsanız uykudan 15 dakika önce kimyon çayı demleyerek içebilirsiniz. Daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.
  • Günde 1 fincan içilen kimyon çayı kan şekerini dengeleyecektir.
  • Ağır yemeklerden sonra midede oluşan yanma ve şişkinliği kimyon çayı ile giderebilirsiniz.
  • Zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı karın şişkinliği oluşabilir. Bu gibi günlerde kimyon çayı ile midenizi rahatlatabilirsiniz.
  • Güçlü bağışıklık sistemi için bitki çayı seçeneklerinize kimyon çayını ekleyebilirsiniz.
  • Demlenen kimyon çayını soğutup cildinizi bu çay ile temizleyebilirsiniz. Vitamin içerdiği için cildinizi de besleyecektir.
Tarif: Kimyon Çayı

Kimyon Zayıflatır Mı?

Diyet yaparken kullanılacak baharatlardan biri de kimyon olacaktır. Neden mi? Çünkü kimyon bağırsakların hızlı çalışmasına destek olan bir baharat ve bitki olarak dikkat çeker. Kimyon sizi doğrudan zayıflatır diye bir cümle kuramayacağız. Çok fazla yemek yiyorsanız ve hareketsiz bir yaşama sahipseniz ne yazık ki kimyonun etkisini göremezsiniz. Fakat kimyonu öğünlerinizde tercih edip yediklerinizi de kontrol altına alırsanız, kimyon bu noktada zayıflama sürecinizi hızlandırabilir.

kimyon faydaları

Kimyon Gaza İyi Gelir Mi?

Kimyon baharatında yahut kimyon suyu içeriğinde metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran maddeler yer alır. Bu yönü ile gaz sancısına, mide spazmına çok iyi geldiği uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir. Genellikle yeni doğan bebeklerin gaz sancısı için kimyon önerilmektedir. Bir baharat türü olduğu için bebeğin doğrudan tüketmesi çok tavsiye edilmez. Anne kimyon çayını ya da baharatını tüketirse daha uygun olacaktır. Süt yolu ile bebeğin de gazını alabilir. Eğer bebeğinizin gaz sancısı için kimyon tohumunu kaynatıp içirmek isterseniz, uygulamadan önce doktorunuzdan onay almanız tavsiye edilir.

kimyon

Kimyon Baharatı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Kimyonun aromasından rahatsız değilseniz dilediğiniz her yemekte kullanabilirsiniz:

  • Yapılan yemek kültürü araştırmalarına göre kimyon ile et ve balık marine edildiği belirtilir.
  • Şarküteri ürünlerinden sucuğun baharat karışımları içinde de kimyon yer alır.
  • Özellikle de Arap mutfağındaki falafelin malzemesi olarak tercih edilir.
  • Kimyon sadece yemeklerde değil Avrupa’da üretilen ekmeklerin içinde de kullanılır.
  • Türk yemeklerine göz atıldığında ise kimyonun içli köfte harcında, kısırda, bazı lahmacun malzemelerinde, nohut ve fasulye yemeklerinde kullanıma uygundur.
  • Eğer nohut ve fasulye yemeklerine bir tutam kimyon eklenirse bu yemeklerden sonra oluşacak mide gazı da önlenir.
kimyon baharatı

Kimyon Baharatı ile Lezzetini Taçlandıran 10 Tarif

Kimyonun faydalarını almanız ve lezzetli yemekler hazırlamanız için sizlere bu listedeki tarifleri öneriyoruz. Kimyon ile tanışmak için tarifleri deneyebilirsiniz!

1) Kimyon Aroması ile Kırmızı Mercimek Çorbası

Mercimek çorbası neredeyse her evde pişen ve afiyetle tüketilen bir çorba türüdür. Sizlere önerdiğimiz bu leziz tarif ile mercimek çorbası bir tutam kimyon ile daha da lezzetleniyor. Tüm püf noktalarıyla mercimek çorbası nasıl yapılır diyorsanız, sizleri tarife bekliyoruz.  Mercimek Çorbası

2) Her Öğüne Yakışır Muhteşem Patates Salatası

Bu tarifimiz çay saatlerinin ve ana öğünlerin vazgeçilmez bir salatası olabilir. Tam kıvamında ve lezzetinde bir patates salatası yapmanız için gerekli malzemeler burada. Üstelik bir miktar kimyonla lezzetleniyor. Hemen denemek için tarife tıklayabilirsiniz. Muhteşem Patates Salatası

3) Usta Ellerden Çıkmış Lezzet! Beyti Kebabı

Kimyonun sıkça kullanıldığı yemeklerden biri de kebap olacaktır. Şöyle damaklara layık, nefis bir lezzete sahip beyti kebabı olsa da yesek dediğiniz anlarda tarifimizi hatırlayabilirsiniz. Kimyon baharatı ile lezzetlenen beyti kebabı için tıklayabilirsiniz. Beyti Kebabı Yapımı

4) Ev Yapımı ve Sağlıklı! Kimyonlu Bol Baharatlı Cips

Cips zararlı besinlerden biri olarak bilinmektedir fakat bu tarif ile en doğal cips hazırlanabilir. Paketli gıdaları tüketmek yerine kendi ellerinizle hazırladığınız yiyeceklerin daha sağlıklı olduğu aşikar. Bu cips tarifinde de kimyon ve pek çok baharatı kullanıp leziz bir cips hazırlayabilirsiniz. O halde tarife bekleniyorsunuz! Ev Yapımı Cips

5) Fark Yaratan Kimyon Dokunuşu: Haşlamalık İçli Köfte

İçli köfte harcını lezzetlendiren baharatlardan biri de kimyondur. Haşlama ya da kızartma olarak tercih edeceğiniz içli köftenin tüm lezzet sırrı bu tarifte. Deneyerek akşama lezzetli bir sofra hazırlayabilirsiniz. İşte tarifimiz: Haşlamalık İçli Köfte

6) Kahvaltı Lezzetlerinden Muhambara

Etimeklerden kahvaltı için nefis bir lezzet hazırlayabileceğiniz bu tarifimize lezzet veren baharatlardan biri de kimyon oluyor. Kimyonu kullanacağınız bir seçeneğiniz daha var. Güneydoğu sofralarında sıkça yer alan bu yöresel lezzeti denemek için tarife tıklayabilirsiniz. Muhambara

7) Bir Akdeniz Lezzeti Fellah Köftesi

Akdeniz mutfağında bulgurun yeri oldukça geniştir. Bulgur ve baharatlar ile harika lezzetler hazırlanır. Bu tarifimiz de nefis lezzetlerden biridir. Kimyon eklenerek tadı unutulmaz hale gelmektedir. Siz de fellah köftesi ile tanışmak için tarifi deneyebilirsiniz. Fellah Köftesi

8) Sağlıklı Seçim: Kimyonlu Nohut Salatası

Diyet beslenmesine devam ediyorsanız veya lezzetli bir salata hazırlamak istiyorsanız size kimyonlu nohut salatasını önereceğiz. Kimyon ile tadına doyum olmayan nohut salatası, deneyenler tarafından tam puan alacak. Hemen denemek istiyorum diyorsanız tarif sizin için burada! Kimyonlu Nohut Salatası

Tarif: Kimyonlu Nohut Salatası

9) Evde Toz Kimyon Nasıl Hazırlanır?

Kimyon taneleri ile evinizde kolayca toz kimyon hazırlayabilirsiniz. Üstelik evde kurutulan kimyonu yemeklere ekleyerek şifa bulabilirsiniz. Kimyon nasıl hazırlanır diyorsanız tüm detayları için tarife tıklamalısınız! Evde Toz Kimyon Nasıl Hazırlanır?

Tarif: Evde Toz Kimyon Nasıl Hazırlanır?

10) Hastalıklara Enfes Önlem: Kimyonlu Kabak Çorbası

Kış enfeksiyonlarından korunmak için şifalı bir çorbaya ihtiyacınız olacak. O şifa da bu tarifte yer alıyor. Size düşen ise tarife tıklayıp uygulamak. Bu kış hastalıklara yer yok. Kimyonlu kabak çorbası var! Kimyonlu Kabak Çorbası

Tarif: Kimyonlu Kabak Çorbası

Kimyon ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri