Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir, Verilmez?

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kimlere Verilir, Verilmez? Tarifi

Kurban Eti Nasıl Pay Edilir? Diyanet Açıkladı!

Kurban eti dağıtımı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan kaynakta ayrıntılı olarak yer almaktadır. Bu bilgileri hatırlamak adına sizlere, kurban eti dağıtılırken dikkat edilecek konuları sunmak istedik. Kurban eti paylaşımı, saklanması ve tüketimi hakkında merak edilen sorular sizlerle…

kurban eti dağıtımı

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır, Pay Edilir?

Kurban etleri kesildikten sonra dağıtılmalıdır. Ne kadar çok kişiye verilirse o kadar çok bereketli bir kurban kesilmiş olur. Kurban eti dağıtımı nasıl olur sorusunun cevabı kısımlandırmayla açıklanır:

  • Kurbanlık etin 3 bölüme ayrılması önerilmiştir.
  • 3 bölümden 2 bölümü evin dışındakiler için,
  • Kalan 1 bölümü ise ev halkı için ayrılmalıdır.

Aile üyeleri dışında kalan insanlara ayrılan 2 bölümlük kurban payı, ihtiyaç sahibi olan insanlar için ve komşular için ayrılmalıdır. Kurban Bayramı’nın en büyük sevinçlerinden biri kardeşlik ve birlik duygusudur. Her evde et kokusunun olması, tüm insanlık için huzur nedenidir. Kurban etleri dağıtılırken, yoksul ve ihtiyaç sahiplerine etlerin yenilebilir kısımlarından verilmesi uygundur. Ayrıca kurban etleri dağıtılırken tartılmadan ve gönülden geldiği kadar verilmesi makbuldür.

Kurban eti parçalama konusu da kurban ortakları arasında eşit şekilde yapılmalıdır. Her bir kurban ortağına aynı miktarda kurban eti verilmelidir. Hak geçmemesi adına etin her bölümünden aynı büyüklükte et verilmelidir.

Kurban etinin dağıtımı ile ilgili hadisler ve ayetler de kurban etinin bereketini yansıtmaktadır:

“Siz de onların (kesilen kurbanların) etinden hem kendiniz yiyin, hem de yoksula ve fakire yedirin.”

Kurban eti dağıtımı Din İşleri Yüksek Kurulu resmi açıklamasında aynen şu şekildedir:

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.

Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

kurban eti nasıl dağıtılır

Kurban Eti Kaç Kişiye Dağıtılır, Kaça Bölünür?

Kurban eti kaça bölünür Diyanet açıklaması aynen şu şekildedir:

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur. Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 413).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

kurban eti dağıtımı

Kurban Eti Kimlere Verilir Kimlere Verilmez?

Kurban Eti Kimlere Verilir?

1) Yoksul ve İhtiyaç Sahipleri

İslami açıdan kurban etleri öncelikle yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere verilmelidir. Kurbanlık hayvanın derisi veya kemikleri kişiye gelir kazandıracak ise bu durum caiz değildir. Kurban etinin ve derisi gibi diğer kısımlarının hayır kurumlarına ve ihtiyaç sahiplerine verilmesi dinen uygundur.

İslam’da, kurban ibadeti sosyal yardımlaşma ve dayanışma amacı taşır. Bu nedenle, kurban eti öncelikli olarak ihtiyaç sahibi insanlara dağıtılmalıdır. Yoksul insanlar, kurban etinden pay almalıdır. İhtiyaç sahibi olanlar, genellikle toplumda düşük gelirli veya maddi desteklere ihtiyaç duyan kişilerdir.

2) Akraba ve Komşular

Kurban etinin bir kısmı, akrabalara ve komşulara verilir. Bu, İslam’da sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi, sevgi ve dayanışma bağlarının pekiştirilmesi amacıyla yapılması önerilen bir uygulamadır.

3) Aile, Çocuklar ve Ev Halkı

Kurbanın bir bölümü, kurbanı kesen ailenin kendi ihtiyaçları ve tüketimi için ayrılabilir.

Kurban Eti Kimlere Verilmez?

Kurban eti kimlere verilmez diye soracak olursanız: Kurban etini satıp ticaret yapmak isteyenlere verilmez cevabını alabilirsiniz.

Din, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan kurban etinin dağıtılmasının fazileti çoktur. Sadece Kurban Bayramı için değil; akika kurbanı ve adak kurbanı için de dağıtılacak kişiler aynı şekilde ifade edilir.

kurban eti nasıl dağıtılır

Kurban Kesene Kurban Eti Verilir Mi?

Öncelikle yoksul ve yardıma muhtaç kişiler düşünülmelidir. Akika kurbanı ve adak kurbanı, çevredeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Kurban eti Diyanet açıklamalarına göre 3 bölüme ayrılmalıdır. Bir bölümü kurban kesemeyen yoksullara, bir bölümü akraba, komşu ve tanıdıklara kalan bölümün de eve ayrılması uygun görülür.

Kurban kesebilen kişilerin zaten belirli bir maddi gücü olabileceğinden ve kurban eti yiyebileceklerinden kurban eti dağıtımında hiç kurban kesememiş, et tüketememiş ihtiyaç sahiplerine öncelik vermek daha hayırlı olacaktır.

Tarif için: Et Kavurma Tarifi (Videolu)

Kurban Eti Dağıtırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kurban eti pay edilirken tartılmamalıdır. Önemli olan gramajı değil gönülden dağıtımının yapılmasıdır. Kurban etlerinin kanı, safra kesesi ve koç yumurtası gibi kısımları yenilmediği için bu kısımların paylara eklenmemesi gereklidir. Kurban Bayramının huzur ve birlik içinde geçmesi için ihtiyaç sahiplerini rencide etmeden paylar verilmelidir.

Kurban etini dağıtırken buzdolabı poşeti kullanabilirsiniz. Dilediğiniz miktarı koyacağınız buzdolabı poşeti, hem etin hijyenik şekilde dağıtılmasını kolaylaştırır hem de temiz bir poşet olduğu için gidecek kişiyi de rahatsız etmez.

1) Adil Dağıtım

Kurban eti, adil bir şekilde dağıtılmalıdır. İhtiyaç sahipleri arasında eşitlik ve adalet prensipleri gözetilmeli, kimseye haksızlık yapılmamalıdır.

2) İhtiyaç Sahiplerine Ulaşım

Kurban eti, gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara ulaştırılmalıdır. Bu, doğru bir tespit ve değerlendirme süreci gerektirir. İhtiyaç sahipleri belirlenirken güvenilir ve yetkili kurumlarla iş birliği yapılabilir.

3) Hijyen ve Sağlık

Kurban etinin dağıtımı sırasında hijyenik koşulların sağlanması önemlidir. Etin temiz ve sağlıklı bir şekilde paketlenmesi, taşınması ve dağıtılması gerekmektedir.

4) Beslenme İhtiyaçlarına Uygunluk

Dağıtılan kurban eti, ihtiyaç sahiplerinin beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dağıtılmalıdır. Uygun porsiyonlarda ve besin değeri yüksek şekilde dağıtım yapılmalıdır.

5) İsrafın Önlenmesi

Kurban eti dağıtımı sırasında israfın önlenmesi büyük önem taşır. Gereksiz yere fazla miktarda et dağıtılmamalı ve etin kullanılmayacağı durumlar önceden tespit edilmelidir.

6) Dürüstlük ve Şeffaflık

Kurban eti dağıtımı sürecinde dürüstlük ve şeffaflık ilkesi gözetilmelidir. Dağıtımın nasıl yapıldığı, kimlere dağıtıldığı ve miktarların nasıl belirlendiği açık bir şekilde ifade edilmelidir.

İlginizi çekebilir: Kurban Eti ile Yapılan En İyi Yemek Tarifleri

kurban eti pay etmek

Kurban Eti Dağıtmak Zorunlu Mu?

Kurban kesmenin amacı dayanışma ve yardımlaşmadır. Ancak kurban kesilen evde bakılmakla yükümlü kişi sayısı çok ise, aile kalabalık ise dağıtılmaması günah değildir. Eğer ailenin kesilen kurban etine ihtiyacı varsa kurban etinin dağıtılmamasında bir sakınca yoktur.

Fakat bu şartları sağlamayan aileler kurban etini mutlaka dağıtmak, ihtiyaç sahibi kişilerle paylaşmak durumundadır; zira ibadetin amacı zaten budur.

kurban eti nasıl dağıtılır

Kurban Eti Herkese Verilir Mi?

Kurban eti evvela ihtiyaç sahiplerine verilmelidir. Daha sonra tanıdık, akraba ve komşulara pay edilmelidir. Dileyen kişi kestiği kurbanın tamamını yoksul ailelerle paylaşabilir. Kurban eti, kesen kişi tarafından tüketilebilir.

kurban eti nasıl dağıtılır

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

Kurban Bayramı Hakkında En Çok Merak Edilen 20 Bilgi

Kurban Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Anlamı, Önemi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurban Etinden Et Yemeği Tarifi

Kurban Etinden Et Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kurban Eti Kavurması Tarifi

Kurban Eti Kavurması

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Ev Yapımı Et Döner (Kurban Etinden) Tarifi

Ev Yapımı Et Döner (Kurban Etinden)

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Kurban Etinden Kavurma (Derin Donduruculuk) Tarifi

Kurban Etinden Kavurma (Derin Donduruculuk)

6-8 kişilik, 4 saat üzeri Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Kavurması

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Etinden Buzluk İçin Kıyma Kavurma Tarifi

Kurban Etinden Buzluk İçin Kıyma Kavurma

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Maden Suyu İle Kurban Eti Kavurması Tarifi

Maden Suyu İle Kurban Eti Kavurması

2-4 kişilik, 35dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kurban Bayramı Özel Nefis Et Kavurma Tarifi

Kurban Bayramı Özel Nefis Et Kavurma

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri