Kurban Nasıl Kesilir? İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi

Kurban Nasıl Kesilir? İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi Tarifi

Kurban Kesimi Nasıl Olmalı? Diyanet Açıkladı

Allah için ibadet eden, kurban kesmeye niyetlenen ve kurban kesmesi farz olan Müslümanlar, Kurban Bayramı yaklaşırken İslami şartlara uygun olarak kurban nasıl kesilir, dini kurallar çerçevesinde kurban kesimi şartları nelerdir? Bu gibi soruları sıkça soruyor. Kurban Bayramı süresince veya adaklık, akika kurbanı gibi özel kurban durumunda, kurban nasıl kesilir Diyanet İşleri bu konuda ne gibi açıklamalarda bulunuyor hep birlikte inceliyor olacağız.

Kurban kesimi teknikleri ve kurban derisi yüzmenin püf noktalarının yer aldığı bu yazımız sayesinde kurban kesimi 2023 bayramında daha kolay geçecek. Parmağınızda bir çizik bile olmamasını temenni eder, kurbanlık hayvanların evinize bereket ve birlik getirmesini dileriz.

kurban nasıl kesilir

Kurban Nasıl Kesilir?

Hemen hemen herkesin bir bilgisi olduğu; fakat bir sonuca ulaşamadığı kurban nasıl kesilir Diyanet tarafından yayımlanan kitapta en net haliyle açıklanmıştır. Diyanet İşleri Yüksek Kuruluna göre kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler aynen aşağıdaki gibidir:

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

Kurban Kesimine Hazırlık Aşaması

Kurban kesmek için belirli şartları yerine getirmek gerekir:

  • Kurban kesecek kişi Müslüman olmalıdır.
  • Ergin ve akıl sağlığı yerinde olmalıdır.
  • Kurban kesecek kişi abdest almalıdır. Kurban kesmek Allah’a yakın olmanın bir yolu olduğu için, Allah’ın huzurunda abdestli olmak gereklidir.
  • Kurban kesme işinde tecrübeli olmalıdır; hayvana acı çektirmek dinimizce uygun görülmez.
  • Kurban kesilirken veya herhangi bir niyetle kurban adanırken kurban tekbiri getirilmesi gereklidir.
  • Kesim alanı temizlenmelidir.
  • Kurbanın kesileceği alanda derin bir çukur kazılmalıdır.
  • Hayvan, eziyet edilmeden, tecrübeli kişiler tarafından kesilmelidir. Bu kişiler kasap veya işinin ehli insanlar olabilir.
  • Kurban kesen kişinin kıbleye dönerek kesmesi de sünnettir.
  • Her hayvan kesilirken yeniden besmele çekilmelidir.
kurban nasıl kesilir

Kurban Kesim Aşaması

Büyükbaş kurban nasıl kesilir ve küçükbaş kurban nasıl kesilir sorunuza tek cevabı vermek daha uygun olacaktır. Diğer kurbanlık hayvanların, kesim anını görmesi de uygun görülmez.

Peki, kurban nasıl kesilir?

  • Kurbanlık hayvanın ayakları bağlanır. Bu durum onun kaçmasını önler.
  • Kurbanlığın gözleri bir tülbent ile bağlanırsa uygun olur.
  • Kesime hazır olunduğunda 3 defa bayram tekbiri okunmalıdır: “Bismillahi Allahu ekber” denilir ve hayvanın boğazı kesilir.
  • İslami kurallara göre kurbanlık hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki atardamardan en az birinin kesilmesi gerekir.
  • Omuriliğinin kesilmesi mekruhtur.
  • Hayvana acı çektirmemek, süreci profesyonellikle çabucak halletmek gereklidir.

Hangi Hayvanlar Kurbanlık Olur, Hangileri Olmaz?

Öncelikle kurbanlık hayvanın sağlıklı ve organlarının tam olması gereklidir. Doğuştan gelen bir boynuz eksikliği veya kulak yırtıklığı gibi rahatsızlığı olan hayvanlar kurbanlık kabul edilir. Fakat sonradan oluşan ve etin sağlığını etkileyecek hayvanlar kurbanlık olarak kabul edilmez.

Din İşleri Yüksek Kurulunca kurban edilecek hayvanın özellikleri aynen aşağıdaki gibidir:

Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır?

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6).

Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. (Kâsânî, Bedâi‘, V, 75-76). Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 399-404).

Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

Kurbanlıkların yaşı da önemli bir konudur. Kameri yıl hesabına göre hesap yapıldığında:

  • Devede 5
  • Sığır ve mandada 2
  • Koyun ve keçide 1
  • 6 ayını dolduran gösterişli koyun ve keçiler kurban edilebilir.

Dinen dişi hayvanların kesilmesi uygun görülmez. Bunun nedeni ise cinsin soy devamını korumaktır. Deve, sığır, manda, koyun ve keçi dışındaki hayvanlar kurbanlık olarak kabul edilmemektedir.  Maliki ve Şafi mezhebine göre erkek hayvanların kurbanlık olarak seçilmesi uygun görülür. Hanefi mezhebinde ise dişi hayvanların daha faziletli olduğu ifade edilir.

Ayrıca verilen fetvalarda “Kurbanlık hayvanın şaşı, topal, uyuz ve deli olmasında, doğuştan boynuzlu veya boynuzsuz veya boynuzunun azı kırık bulunmasında, kulaklarının delinmiş veya enine yarılmış olmasında, kulaklarının uçlarından kesilip sarkık bir halde bulunmasında, dişlerinin azı düşmüş olmasında, cinsel organı bulunmamasında, vurulmuş olarak bulunmasında bir sakınca yoktur; bu hayvanlar kurban edilebilirler.” ifadesi yer almaktadır.

kurban nasıl kesilir

Kurban Kesimi Ne Zaman Biter? Kaç Gün Sürer?

Kurban kesimi, Kurban Bayramı namazı kılındıktan sonraki 3 gün içinde yapılmalıdır. Arife günü ve bayramın 4. günü kurban kesilmez. Bu süre, mezhepler arasında değişmektedir. Bayram namazının kılındığı yerlerde, namaz kılındıktan sonra kurbanlar kesilmek için hazırlanır.

Hanefi mezhebine göre en son kesim süresi bayramın 3. günüdür. Şafi mezhebinde ise 4. güne kadar kesmek için süre ayrılmıştır.

kurban nasıl kesilir

Kurban Nerede Kesilir?

Kurbanın en çok sevap gördüğü yer Hac kutsal topraklarıdır. Hacılar kurbanlarını Mina Bölgesi’nde kesebilir. Kurban istenilen temiz her yerde kesilebilir. Keserken çevreye zarar vermeden, kirletmeden kesim işlemini bitirmek gereklidir. İşkembe gibi iç organlarını da kesim sonrasında etrafa bırakılmamalıdır.

Temiz başlayan kurban kesimi, temiz şekilde bitirilmelidir. Bu nedenle açık ortamlarda veya kesim için uygun olan kapalı ortamlarda kurban kesilebilir. Eğer kendi eviniz ve bahçeniz varsa, çevreye zarar vermeyecek şekilde kurbanı kendi bahçenizde güvenli ortamda kesebilirsiniz.

Kesim sırasında, kendinize ve çevrenizdeki insanlara zarar vermeyecek ortam hazırlamalısınız. Alanın geniş ve açık havada olması önerilir. Garaj, bahçe, avlu gibi ortamlarda kurban kesilmesi önerilmektedir. Kurban kesmek bir hayli uzun süren bir eylem olduğu için; mümkün olduğunca havadar ortamları tercih etmelisiniz. Kurban keserken olabildiğince sakin ve temkinli olmanız önerilmektedir.

İlginizi çekebilir: Kurban Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Anlamı, Önemi

kurbanlık nasıl kesilir

Kurban Kesecek Kişi Nelere Dikkat Etmelidir?

  • Kurban kesecek kişi öncelikle kurban kesimi için uygun giyinmelidir.
  • İslama göre kurban nasıl kesilir denince tabii ki Allah’ın adını anmak çok büyük önem taşır.
  • Kesim için hazırlanan hayvanı keserken “Bismillahi Allahü ekber” denilmelidir. Hemen sonrasında kurban kesilmelidir.
  • Kurban boğazı nasıl kesilir sorusuna dair kesim için dini çerçeveye dikkat edilmelidir.
  • Hızlı ve iyi şekilde kurban kesilmesi için kurban bıçağı bilenmiş olmalıdır.
  • Çevre temizliği için gerekli önlemler alınırsa daha iyi koşullarda kurban kesilmiş olur.
  • Ayrıca kurban kesen kişinin abdestli olması gereklidir.
  • Kurban kesildikten sonra şükür amaçlı namaz kılabilir.
  • Kurban kesecek kişinin bayramın ilk günü oruçlu gibi bir şey yememesi belirtilir. O gün yiyeceği ilk lokma kurban etinden olursa büyük sevap işlemiş olur.
  • İhtiyaç sahiplerine ve kurban kesemeyenlere pay dağıtımı için temiz et poşetlerini hazırlaması da işini kolaylaştıracaktır.
  • Kurban kesilen ortamın, daha sonrasında temiz bırakılması herkes için iyi olacaktır. Kan ve et parçalarını gören ufak yaştaki çocukların etkilenmemesi için ortamdan uzak tutulması önerilir.
  • Bıçakları kullanırken de dikkatli olmanız önerilir. Kurban telaşında gün sonunda kendinizi hastanede görmemek için sakin ve dikkatli çalışmanız, sağlığınıza yarar olacaktır.
  • Kurbanı kişi kendisi kesebildiği gibi vekalet vererek de kestirebilir.
  • Vekaleten kurban nasıl kesilir diye merak edenler için kısaca açıklama yapalım. Vekalet yüz yüze ya da çeşitli iletişim araçlarıyla sözlü veya yazılır olarak verildikten sonra vekil kar amacı olmadan kurbanlık satın alıp, kesim işlemini yaptıktan sonra et dağıtımı yine dini kurallara göre yapılır.
  • Eşler arasında kurban nasıl kesilir sorusu da ailelerde kafa karıştırıcı olabilmektedir. Karı-koca ve çocukların hepsinin ayrı ayrı ayrı Kurban Bayramında kurban kesmesi gerekir mi sorusu Diyanet İşleri tarafından şöyle yanıtlanmıştır: “Aile fertlerinden dinen zengin sayılan her biri Kurban Bayramında Hanefîlere göre kurban kesmekle yükümlüdürler (İbn bidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-454). Şâfiî mezhebine göre ise aile için bir kurban kesmek sünnet-i kifâyedir. Dolayısıyla aileden birisinin kurban kesmesi ile hepsi için sünnet yerine gelmiş olur (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 384; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 377). Bu görüş asgarî derecede nisâba sahip olan aileler için daha uygundur.”
kurbanlık nasıl kesilir

Kurban Duası: Kurban Keserken Okunacak Dua ve Anlamı

Kurban nasıl kesilir duası nedir soruları genelde arka arkaya gelir çünkü dinen ibadetlerde niyetler ve dualar çok önemlidir.

“Allahü ekber, Allahü ekber, lâ ilâhe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahilhamd.”

“Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’am Suresi, 6/79)

“De ki: “Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun hiçbir ortağı yoktur. İşte ben bununla emrolundum. Ben Müslümanların ilkiyim.” (En’am Suresi, 6/162-163)

“Allah’ım ben senden geldim ve sana döneceğim, Muhammed ve ümmetinden bunu kabul et.” (İbn Mâce, Edahi, 2)

İlginizi çekebilir: Kurban Kesme Duası Nasıl Yapılır? Ayeti, Türkçesi

Kurban Derisi Nasıl Yüzülür?

  • Öncelikle derinin dış yüzünün etlerle teması engellenmelidir.
  • Yüzme işlemine önce ayaklardan, sonra gövdeden ve en son baş kısmından devam edilir.
  • Küçükbaş hayvanların derisi yüzülürken bilek tarafından küçük bir delik açılır. Bu delikten bir hortum sokulması ile deri yüzme işlemi daha kolay hale gelebilir. Hortum ile derinin altına hava verilir. Hava verilen deriyi küçük yırtıklar ile yüzebilirsiniz.
  • Aynı işlem büyükbaş hayvanlar için de uygulanabilir. Adım adım ilerleyerek deri yüzme bıçakları ile et ve deriyi birbirinden ayırabilirsiniz.
  • Kurban derisini yüzmenin bir kolay yolu da hayvanın bacaklarından bir yere asılmasıdır. Bir çengele geçirilen bacaklardan aşağıya doğru ufak darbeler ile deriyi kolayca çıkarabilirsiniz.

Kurban derisinin bir hayır kurumuna bağışlanması makbuldür. Bir yoksula da bağışlanabilir. Eğer bir hayır kurumuna bağışlanıyorsa, bedelinin bir yoksula verilmesi büyük sevap kazandırır. Çünkü kurban derisinin satılması caiz değildir. Satıldığı durumda bedel sadaka olarak verilmelidir.

İlginizi çekebilir: Kurban Bağışı Kabul Eden Güvenilir 9 Vakıf

kurban derisi nasıl yüzülür

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi? Kime Düşer?

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

Kurban Bayramı Hakkında En Çok Merak Edilen 20 Bilgi

Akika Kurbanı Nedir? Yenir Mi, Şartları, Kimler Yiyemez?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Kavurması

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Eti Kavurması Tarifi

Kurban Eti Kavurması

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Yumuşacık Kurban Kavurması Tarifi

Yumuşacık Kurban Kavurması

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kurban Köftesi (Satır Kıymadan) Tarifi

Kurban Köftesi (Satır Kıymadan)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kurban Etinden Et Yemeği Tarifi

Kurban Etinden Et Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
İki Çeşit Kurban Kavurması Tarifi

İki Çeşit Kurban Kavurması

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu) Tarifi

Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kurban Etinden Kavurma (Derin Donduruculuk) Tarifi

Kurban Etinden Kavurma (Derin Donduruculuk)

6-8 kişilik, 4 saat üzeri Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri