Mango Nasıl Yenir, Kesilir? Farklı ve Nefis Fikirler

Mango Nasıl Yenir, Kesilir? Farklı ve Nefis Fikirler Tarifi

Mango: 300 Yıl Meyve Veren Egzotik Ferahlık!

Yaklaşık 4000 yıldır insanoğlu tarafından tüketildiği düşünülen ve efsaneye göre Buda’nın, ağacının gölgesinde meditasyon yaptığı söylenilen mango meyvesi, ülkemize ilk geldiği zamanlar oldukça pahalı bir meyve olsa da Türkiye’de üretilmeye başlamasıyla beraber oldukça popüler ve sevilen meyveler arasında yerini almıştır.

Tropikal, pahalı bir meyve olduğu yönündeki ön yargıların kırılmasıyla da sadece meyve olarak tüketmenin yanı sıra alternatif mangolu tarifler de hayatımıza girer. Peki, mango meyvesi nasıl yenir? Yazımızda mango nasıl yenir neye iyi gelir gibi soruların cevaplarını bulabilir, bu tropikal meyveyi daha yakından tanıyabilirsiniz.

mango meyvesi

Mango Meyvesi Nedir?

Mango meyvesi kapalı tohumlular familyasından olup ağaçta yetişir. Ana vatanı Hindistan’dan tüm dünyaya yayılmıştır. At mangosu gibi yerel türleri olmakla birlikte yaygın olarak bizim de yediğimiz türün ismi Hint mangosudur.

Mango meyvesi ağacı uzun ömürlü olup 300 yıl meyve veren türleri mevcuttur. Mango ağacının çiçekleri şekil olarak zambağa benzer ve aynı zambak gibi keskin bir koku yayar. Ağaç meyvelerin olgunlaşması 3 ila 6 ay gibi bir süreyi bulabilir. Öyleyse mango meyvesi hangi mevsimde olur diye düşünülecek olursa olursa yaz mevsiminde olgunluğa erişir.

mango nasıl yenir

Mango Nasıl Yenir?

  • Mango yemek için biraz yumuşayıp kendi kendine olgunlaşmasını ve tatlanmasını beklemeniz gerekir.
  • Çok olgunlaşmış mango püre haline getirilip tüketilebilir. Dilerseniz üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
  • Mango püresi kek, tart ve pastalar için sos olarak kullanılabilir.
  • Mango ile puding veya muhallebi hazırlanabilir.
  • Mango, blender ile püre haline getirildikten sonra diğer meyve suları ile karıştırılarak meyve kokteyli hazırlanabilir.
  • Mangoyu kare kare dilimledikten sonra başka meyvelerle, krem şanti, dondurma ve benzeri soslarla karıştırarak meyve salatası yapabilirsiniz.
  • Mango reçeli yaparak kahvaltılarınıza alternatif bir tat getirebilirsiniz.
  • Mangoyu dilediğiniz başka meyveler ve sütle blenderdan geçirerek enfes bir milkshake ya da smoothie hazırlayabilirsiniz.
mango nasıl yenir

Mangolu Nefis Tarifler

1) Sıcak Yaz Günlerine Tropikal Serinlik: Mango Portakal Smoothie

Lügatımıza yeni giren ama yapmaya ve içmeye bayıldığımız smoothie tariflerine bir yenisini ekledik. İçine muz da giren bu tarifin tadına doyamayacaksınız. Evde mango yok hemen de bulamam diyorsanız size bir müjdemiz var: tarifi hazır mango suyu ile de yapabilirsiniz. Mango Portakal Smoothie

Mango Portakal Smoothie

2) Sarının En Güzel Tonu: Mango Soslu Muhallebili Kup

Misafirlerinizin ne yediğini bir türlü tahmin edemeyeceği ama aromasına bayılacağı bir tatlı. Mangonun efsane rayihası güzel bir muhallebi ile buluşunca hem görsel hem de damaksal bir şölen olur. Mango nasıl yenir akşam yemeği sonrası güzel bir tatlı haline nasıl getirilir diyorsanız kup tarifimizi seveceksiniz. Mango Soslu Muhallebili Kup

Mango Soslu Muhallebili Kup

3) Peynir ile Mango Birleşince: Mangolu Kup Tatlı

Olgun mango nasıl yenir denince, klasik yollardan farklı alternatif bir tarif arayanları buraya alalım! İtalyanların meşhur peyniri mascarpone ile Hindistan doğumlu mango birleşince tam bir melez tatlı ortaya çıktı ve her melez gibi hem eşsiz hem çok güzel! Kupta Mangolu Hafif Tatlı

Kupta Mangolu Hafif Tatlı

4) Mango Jöleli: Kolay Mango Mousse Kek

Mango nasıl pişirilir diye düşünüyorsanız işte size pişmiş mango kullanılarak yapılan bir tarif! Mango jölesi, mango sosu gibi kavramlara henüz yavaş yavaş alışmaya başlasak da bu lezzeti tattığınızda yapmak için neden geç kaldım diye hayıflanacaksınız. Bu kolay kek, mango sosunu deneyimlemek için şahane bir fırsat olur diye düşünüyoruz. Kolay Mango Mousse Kek

Kolay Mango Mousse Kek

5) Özel Günler İçin Hazır Almış Gibi: Çilekli Mangolu Pasta

Taze mango nasıl yenir diye düşünüyor ve misafirler için bir tarif arıyorsanız doğru yerdesiniz! Hem mango hem çilek birleşince nasıl bir tat meydana çıkacak eminim merak ediyorsunuzdur. Yapım aşamaları biraz uzun gibi görünse de özel günler için tercih edeceğiniz bu pasta için herkes şu soruyu soracak: hazır mı aldın? Çilekli Mangolu Anneler Günü Pastası

Çilekli Mangolu Anneler Günü Pastası

6) Sarı Kırmızının Zarif Birlikteliği: Mango Çilek Rüyası

Mango ile çileğin uyumu öylesine lezzetli ki ikisinin bir arada yer aldığı çok çeşitli tarifler var ve bu tarif onların içinde en kolayı ve en lezzetlisi. Mango Çilek Rüyası

Mango Çilek Rüyası

7) Yumuşamış Mangoları Lezzete Dönüştürmek İçin: Mangolu Smoothie

Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan smoothie mangolu olunca hem lezzet hem sağlık birleşiyor. Diyette mango nasıl yenir diye düşünüyorsanız smoothie yapmayı deneyebilirsiniz. Mangolu Smoothie

Mangolu Smoothie

8) İlk Tanışmalar İçin: Çilekli Mango Püresi

Mango nasıl yenmeli sorusunun bebekler için de tatlı mı tatlı cevapları var. Bebeğiniz için alternatif, sağlıklı mama önerileri arıyorsanız onu mango ile tanıştırmanın vakti gelmiş olabilir. Unutmayın, bebeğinizin damak tadı gelişimi beş yaşında sona eriyor. Çilekli Mango Püresi (+6 ay)

Çilekli Mango Püresi (+6 ay)

Mango Meyvesi Nerede Yetişir?

Mangolar binlerce yıldır Güney Asya’da yetiştirilir. Sonraları ise Brezilya, Hint adaları ve Meksika’da iklimin elverişli olduğu yerlerde de yetiştirilmeye başlanmıştır.

Dünyada tüketilen mangoların üçte biri Hindistan’dan, diğer kısmı ise Çin’den gelir. Daha çok dondan korunaklı, tropikal ve ılıman iklimlerde yetişir. Mango ağaçları yüksek ısı ve kuraklığa karşı dayanıklı bir yapıdadır. Ancak 30 derecenin üstü olan ve sıcaklığın süreklilik arz ettiği yerlerde meyveler erken olgunlaşıp tadı bozulabilir.

Mango meyvesi Türkiye sınırları içerisinde Antalya, Alanya, Mersin gibi kıyı kesimlerde yetiştirilmeye elverişlidir. Bugün sadece bu bölgelerde mango meyvesi yetiştiriciliği yapılır.

mango nasıl yenir

Mango Vitamin, Kalori ve Besin Değerleri

Ortalama büyüklükteki bir mango yaklaşık 290 gram gelir. 290 gramlık bir mangonun kalorisi 174 kcal’dır. A ve C vitamini, folik asit, potasyum ve lif açısından zengin bir meyvedir.

Yüksek oranda probiyotik lif, C vitamini ve bunların yanı sıra mango antioksidan, A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, folik asit, diğer B vitaminleri ve potasyum, bakır, amino asitler gibi önemli besin öğelerini de içerir. Olgunlaştıkça içeriğindeki A vitamininin öncül maddesi olan beta karoten artar.

Peki, mango meyvesi zayıflatır mı? Mango meyvesi ile zayıflama mümkündür denilemez; ama kalorisi düşük ve içerdiği lifler sayesinde doyuruculuğu yüksek olduğu için açlık hissinizi yatıştırır ve diyetinizi kolaylaştırır.

mango nasıl yenir

Mango Faydaları Nelerdir?

  • Mangonun diğer adı aşk meyvesidir; afrodizyak etkisi vardır.
  • Proteini parçalamaya yarayan enzimler içerir.
  • Bol lifli olduğu için bağırsakla dosttur; kabızlığa iyi gelir.
  • İçerdiği antioksidanlar kanserden korur; kanser düşmanı bir meyve olarak bilinir.
  • Cildi temizler, kapalı gözeneklerin açılmasına yardımcı olur.
  • İçerdiği bol A ve C vitaminleri ve 25 farklı pigment ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Hafızayı güçlendirip konsantrasyonu artırdığı için özellikle sınava girecek çocuklar için tavsiye edilir.

Detaylı bilgi için: Vitamin Deposu Mangonun Az Bilinen 7 Mucizevi Faydası

mango nasıl kesilir

Mango Nasıl Kesilir?

Mango kesmek için bilinmesi gereken en önemli püf noktası meyveyi yanlamasına değil, boylamasına, çekirdekleri hizasında kesmektir. Böylece mango meyvesi çekirdeği kolayca çıkarılabilir.

  • Bıçak yardımıyla boylamasına olacak şekilde çekirdeklere kadar olan kısmı kesin.
  • Bıçağı, çekirdeğe ulaşana kadar meyvenin üst kısmından saplayıp çekirdeğin etrafında döndürün.
  • Olgun ve yumuşak olan meyveden bir kaşık yardımıyla yuvarlak olan çekirdeği çıkarın.
  • Dilerseniz küçük kareler halinde kesip yiyebilir, dilerseniz kivi yermiş gibi kaşıklayabilirsiniz.
  • Eğer meyve sertse ikiye böldükten sonra elma gibi dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Mango nasıl soyulur?

  • Meyve bıçağı ya da soyacak ile tıpkı diğer sebze ve meyveleri soyar gibi kolayca soyabilirsiniz.
  • Meyveyi olabildiğince ince soymanız meyvenin ziyan olmamasını sağlar.
  • Mangonun kabuğu soyulur mu, soymadan yenir mi diye merak ediyor olabilirsiniz, hijyen koşulları sağlanırsa kabuk da yenebilir ve kabuğun da faydaları olduğu söylenmektedir.
  • Ancak kabuğun sert olması yemeyi ve sindirimi zorlaştırabilir.

Mangonun Olgunluğu Nasıl Anlaşılır?

Olgun mango nasıl anlaşılır derseniz, meyveyi elinizle sıktığınızda hafif yumuşak olması yeterlidir. Olgun mangonun kokusu da tatlıdır.

Tam olgunlaşmamış mango aldıysanız ve sertse, mango nasıl olgunlaşır diyorsanız; mangoyu bir parça gazeteye sarıp oda sıcaklığında bekletebilirsiniz, 1-2 güne yumuşayacaktır.

mango nasıl kesilir

Mango Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Mango meyvesi fiyatı ithal edildiği ilk zamanlarda oldukça yüksekti. Ülkemizde üretilmeye başlamasıyla fiyatlar makul seviyelere düştü. Mango kilo hesabıyla değil tane ile satılır. Eski zamanlarda mango meyvesini bulmak zor olsa da şimdilerde marketlerde hatta semt pazarlarında bile bulunabilir. Bazı marketlerin online sitelerinden ve organik ürünler satan internet sitelerinden de sipariş verilebilir. Dilenirse konservesi de satın alınabilir.

mango nasıl yenir

Mango ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Diyette Muz Yenir Mi, Nasıl Tüketilmeli?

Cennet Hurması Nasıl Yenir? 8 Enfes Fikir

Vitamin Deposu Tropikal Ananasın 10 Faydası

Evde Ananas En Lezzetli Nasıl Yenir, Tüketilir?

Avokado Nasıl Yenir, Tüketilir? En Güzel 9 Fikir

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Baklava Nasıl Kesilir (videolu) Tarifi

Baklava Nasıl Kesilir (videolu)

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Mango Cheesecake Tarifi

Mango Cheesecake

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mango Reçeli Tarifi

Mango Reçeli

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Mango Soslu Mastıc Tarifi

Mango Soslu Mastıc

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çilekli Mangoyla Tarifi

Çilekli Mangoyla

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Karamelli Mango Kek Tarifi

Karamelli Mango Kek

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri