Faydalarından Pişirme Tekniklerine Tüm Yönleriyle
Maş Fasulyesi (Mungo)
Maş fasulyesi, bakliyat sevenlerin yeni yeni keşfettiği, keşfedince de vazgeçemediği bir lezzet. Ufak boyutu ve yeşil görüntüsü ile mercimeğe benzeyen maş fasulyesinin besin değeri de oldukça yüksektir.
Eskiden “cin börülcesi” olarak adlandırılan maş fasulyesi günümüzde özellikle salataların vazgeçilmezi hâline gelmiş durumda. Salataların yanı sıra, çorbalarda ya da piyazda da bu enfes fasulye çeşidini rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Protein ve lif zengini maş fasulyesi ile hem doyurucu hem de besleyici yemekler hazırlayabilirsiniz. Maş fasulyesi, sahip olduğu tüm bu özellikler sayesinde sofralarınızda kısa sürede kalıcı bir yer edinecektir.
Maş Fasulyesi Nedir?
Maş fasulyesi, normal fasulyeye göre daha küçüktür. Yeşil renkli taneleri birçok yemekte kullanılabilir. Dikimi ve yetiştirmesi de normal fasulye çeşitleri ile benzerdir. Ülkemizde diğer bilinen fasulye çeşitleri kadar sık bulunmasa da Gaziantep ve Toroslara yakın çeşitli tarım alanlarında yetiştirilmektedir. Bu bitkinin en popüler olduğu yerlerden birisi de Uzak Doğu’dur. Yetiştirilmesi de tüketimi de Uzak Doğu’da oldukça yaygındır. Kimi yerlerde mungo fasulyesi olarak da anılır. Ana vatanı Hindistan olarak bilinir ve tarihi çok eskilere dayanır.
Maş fasulyesi de pişirilmeden önce diğer birçok bakliyat gibi suda bekletilmelidir. Sonrasında ise yemeklerde ya da salatalarda farklı şekillerde kullanılabilir. Filizlenmiş hâli de salatalara eklenebilir. Bu yönüyle özgün tarifler hazırlayabilmenize imkân tanır. Humus, pilav ve güveç gibi yemekler ile de kullanılabilen maş fasulyesi, farklı damak zevklerine hitap edebilir. Maş fasulyesi fiyat olarak da diğer fasulyelerle yakın değerlerde satılır. Marketlerde 1 kilogramını 15 ya da 20 lira civarında fiyatlar ile satın alabilirsiniz.
Maş Fasulyesi Kalori ve Besin Değeri
Maş fasulyesi besin değeri ile göz dolduran bir gıdadır. Bu şifa deposu gıdanın 100 gramlık porsiyonunda yaklaşık 24 gram protein bulunur ve bu nedenle oldukça önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. 100 gramında yaklaşık 1.246 mg potasyum bulunan maş fasulyesi; sodyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerinin yanı sıra C vitamini açısından da zengindir.
Maş fasulyesinin 100 gramında yaklaşık 347 kalori bulunur.
Maş Fasulyesi Faydaları Nelerdir?
- Maş fasulyesi protein açısından oldukça zengindir. Günlük bitkisel protein ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur.
- İçerdiği mineraller ile saç ve tırnakların güçlü bir şekilde uzamasını destekler. Cildin sağlıklı görünümünü korumasına da yardım eder.
- Bağırsakların çalışmasını düzenler. İyi bir lif kaynağıdır ve boşaltım sistemi için oldukça faydalıdır.
- Toksinlerin vücuttan atılmasına ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
- Göz sağlığı için de etkilidir. İçinde yer alan vitamin ve mineraller ile gözlerin düzgün çalışmasını destekler.
- Karaciğerin görevini başarılı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur.
- Sinir sistemine iyi gelir. Stresle başa çıkmanıza yardım eder.
- Maş fasulyesi antioksidan özellikleriyle bilinir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sahip olduğu vitamin ve mineraller ile hastalıklara karşı dirençli olmanızı sağlar. Özellikle kış döneminde çorba şeklinde tüketerek vücudunuzun güçlenmesine katkı sunabilirsiniz.
- Kalp ve dolaşım sistemini korumanıza ve kolesterol değerlerini dengede tutmanıza yardım eder.
Alerjik reaksiyonlarla ya da olumsuz etkilerle karşılaşmamak için maş fasulyesi tüketmeden önce doktorunuza danışınız.
Maş Fasulyesi Zararları ve Yan Etkileri
Maş fasulyesi zararları çok olan gıdalardan değildir. En fazla karşınıza çıkabilen olumsuz etkisi, diğer fasulyeler gibi şişkinlik oluşturabilmesidir. Tüm gıdalar gibi kararında tüketilmelidir. Pişirmeden önce ıslatılması önemlidir. Hassas bünyelerde alerjik durumlara neden olabilir. Bu gibi olumsuz nedenlerle karşılaşmamak için doktorunuza danışarak tüketmelisiniz.
Maş Fasulyesi Kilo Verdirir Mi? Diyette Yenir Mi?
Maş fasulyesi kalori açısında idealdir ve az yağ içerir. Bu sayede fazla kilo almak istemeyenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Özellikle salatalara katılan maş fasulyesi diyet yapanların yemek listelerinde kendisine yoğun şekilde yer bulur. Zengin bir lif kaynağı olması nedeniyle tok hissetmenize de yardımcı olur.
Diyet yapmak ciddi bir süreçtir ve sağlıklı sonuçlar elde etmek için diyet listesi hazırlarken uzman kişilerden yardım almak gerekir. Şifalı yönleriyle öne çıkan maş fasulyesini diyetlerinizde kullanmadan önce doktorunuza ve diyetisyeninize mutlaka başvurunuz.
Maş Fasulyesi Nasıl Pişirilir? Meraklılarına 7 Özel Tarif
1) Sofraların Lezzetli Tamamlayıcısı: Maş Fasulyesi Salatası
Ana yemeğinizi tamamlayacak, besin değeri yüksek bir salata arıyorsanız maş fasulyesini tercih edebilirsiniz. Yeşilliklerin ve maş fasulyesinin enfes birlikteliği standart salata tariflerinden çok daha fazlasını sofralarınıza taşır. Özel sos ile harmanlanmış bu özgün tat, misafirlerinizin de beğenisini kazanacaktır. Şifa deposu maş fasulyesi salatası ile beslenme alışkanlıklarınıza da zenginlik katabilirsiniz. Maş Fasulyesi Salatası
2) Hafif, Lezzetli ve Doyurucu: Maş Fasulyesi Salatası
Salatalar, dengeli beslenmeye dikkat edenler tarafından sıklıkla tercih edilen yemeklerdir. Klasik salata tariflerinin dışına çıkmak isteyenler için lezzetli bir alternatif sunan maş fasulyesi, besleyici yönüyle de gereksinimlerinizi başarılı bir biçimde karşılar. Sofranızın favori salatası hâline gelecek tarifi konuklarınıza da ikram edebilirsiniz. İştah açıcı görünümü ile göz dolduran maş salatası, aynı zamanda iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Maş Fasulyesi Salatası
3) Bu Çorbada Yok Yok: Maş Fasulyeli Katıklı Yayla Çorbası
Yayla çorbası zaten şifa kaynağı olması ile bilinir. Bu çorbayı daha da lezzetli yapmak isterseniz aradığınız malzeme maş fasulyesi. Buğday, bulgur ve maş fasulyesi ile tam bir besin deposu hâline gelen çorba, yoğurt katkısıyla da farkını ortaya koyuyor. Kış aylarının vazgeçilmezi olacak maş fasulyeli katıklı yayla çorbası sayesinde, soğuk günlerde sevdiklerinizin içini ısıtabilirsiniz. Katıklı Yayla Çorbası (Maş Fasulyesi, Buğday, Bulgur)
4) Salatalar İçin Maş Fasulyesi Çimlendirmesi
Salatalara katacağınız maş fasulyelerini normal şekilde ekleyebileceğiniz gibi çimlendirilmiş hâlini de tercih edebilirsiniz. Bu şekilde daha özgün bir lezzet ve farklı bir görünüm elde edebilmeniz mümkün olur. Salatalarınıza orijinallik katacak çimlenmiş maş fasulyeleri, ilgi çekici bir görsellik ortaya çıkmasını da sağlar. Besin değeri de yüksek olan maş fasulyesi ile farklı ve özgün salata tarifleri hazırlayabilirsiniz. Maş Fasulyesi Çimlendirmesi
5) Farklı Bir Çorba Deneyimi: Maş Fasulyesi Çorbası
Zengin besin değerleri ve lezzetleri ile öne çıkan baklagilleri seviyorsanız, bu tarif sizin için oldukça ideal. Börülce ile harmanlanan maş fasulyesi çorbası sofralarınız için iyi bir açılış yemeği olabilir. Tadını da seveceğiniz bu şifa deposu çorbayı pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Hem börülceli hem börülcesiz pişirilebilen tarif, akşam yemeklerinin gözdesi olabilir. Maş Fasulyesi Salatası (Börülceyle)
6) Sofralara Lezzet Katan Tarif: Maş Fasulyesi Yemeği
Maş fasulyesi yemeği ile pirinç ya da bulgur pilavını başarılı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Akşam yemeği için menü hazırlamakta zorlandığınızda, bu tarifi deneyebilirsiniz. Maş fasulyesi yemeği ile kısa sürede lezzetli bir sofra hazırlayabilirsiniz. Özgün tarif sayesinde baklagillerin kendine has doyurucu ve besleyici özellikleri de sofralarınızda yerini almış olacaktır. Maş Fasulyesi Yemeği
7) Salata Severlerin Favorisi: Maş Fasulyesi Salatası
Bazı yemek türlerinin kendine has bir hayran kitlesi vardır. Salata da bunlardan birisi. Salatayı sofralarından eksik etmeyenler, maş fasulyeli salatayı da çok sevecektir. Değişik salata tarifleri ile akşam yemeklerinize farklılık katmak isterseniz, şifa deposu maş fasulyesi ile lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. İlgi çekici tadıyla da beklentilerinize cevap verecek maş fasulyesi salatası, çorba ve ana yemeklerle uyum içinde tüketilebilir. Maş Fasulyesi Salatası
Maş fasulyesi ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
İspir Fasulyesinin Özellikleri Nelerdir? Nasıl Pişirilir?
Kuru Fasulye Faydaları, Besin Değerleri, Çeşitleri ve Tarifleri
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.