Mevlid Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

Mevlid Kandilinde Oruç Tutulur Mu? Tarifi

Mevlid Kandili Orucu Hakkında Diyanet’ten Bilgiler

Oruç tutmak bir Müslüman için yılın her anında ayrı huzur verir. Orucun özellikle belirli bir dönemleri olsa da dileyen herkes kurallarına uyduğu durumda senenin her anında istediği kadar oruç tutabilir. Bazı zamanlar vardır ki; tutulan orucun sevabı diğer günlerden kat kat fazladır. Bu günlerden biri de Mevlid kandilidir.

Mevlid kandili, İslamiyet için çok önemli bir gündür. Hz. Peygamber’in dünyaya gönderilişinin günü olarak bilinen bu özel gece; yeniden doğuşu temsil eder. Bereketi ve huzuru bol olan bu kandil gününde, Müslüman alemi ibadetlerini daha özenli yerine getirir.

Peygamber Efendimiz’in doğuş günü olarak bilinen Mevlid kandili, İslam ülkelerinin çoğunda resmi olarak kutlanmaktadır. Bazı İslam ülkelerinde ise gayri resmi şekilde kutlanarak Peygamber Efendimiz anılır. İbadetlerini yerine getirmek için yaşayan kişiler, Mevlid kandilinde oruç tutuluyor mu diye merak eder.

Mevlid kandilinde oruç tutulur mu Diyanet tarafından açıklığa kavuşan bir konudur. Mevlid kandilinde oruç tutmanın fazileti ise birçok dini kaynakta yerini alır. Şimdi sizlere bu satırlarda mevlid kandilinde oruç tutmak sevap mıdır, kandil orucu nasıl tutulur gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.

İlginizi çekebilir: Nafile Orucu Nedir? Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

mevlit kandili orucu

Mevlid Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

Mevlid kandili, 2023 yılı içinde 27 Eylül Çarşamba günü kutlanacaktır. Bu özel ve bereketli günde ibadetlerinizi yerine getirirken oruç da tutabilirsiniz. Dinen herhangi bir sakınca görülmeyen bu davranış; Allah katında sevabı ve takdiri hak eden bir ibadet olarak görülür. Ayrıca dini kaynaklarda bu geceye özel oruç tutulmasına dair bilgiler yer almamaktadır.

Peygamber Efendimiz’in doğuş gününde oruç tutarsanız ve çevrenizde olan kişilere de oruç tutturursanız alacağınız sevap çok fazladır. Mevlid kandili gününde oruç tutmak, bolca dua etmek ve Hz. Peygamber’in hayatını okumak önerilir. Mevlid Kandili’nde oruç tutmanın sevabı nedir diye düşünüyor olabilirsiniz. Mevlid kandilinde oruç tutmamak isteyenler de olabilir. Bu görüş için dini kaynaklarda şöyle bir ifade yer alıyor:

“Peygamber Efendimiz’in doğduğu gün bayramdır. Müslüman alemi bu bayram gününde sevdikleriyle bir arada olup sohbetlerde bulunur ve Peygamberimiz’i anarsa alacağı sevap artar.”

Mevlid kandilinde oruç tutmak ya da tutmamak size bırakılan bir tercihtir. Dinen bir zorlama olmayan bu gecede dileyenler oruç tutarak Hz. Muhammed’i anar. Oruç tutmadan ibadetlerini yerine getirenler ise eş ve dost meclisinde Onun adını sık sık anar.

Mevlid Kandili kaç gün oruç tutulur sorusunun cevabı kesin kurallarla belirlenmemiştir. Mevlid Kandili’nde tek gün oruç tutulur mu derseniz bunda bir sakınca yoktur. Dileyen sadece Mevlid Kandili günü oruç tutar, içinden gelen ertesi gün veya günlerde de oruç tutabilir. Mevlid Kandili oruç tutmak için değerlendirilebilir.

İlginizi çekebilir: Bayramda Oruç Tutulur Mu? Diyanet Yanıtladı

Mevlid Kandilinde Oruç Tutmanın Fazileti Nedir?

Bu gece Kadir Gecesi’nden sonra en önemli gecedir. Çünkü Hz. Muhammed’in doğuş günüdür. Böylesine bereketli ve hayırlı bir günde oruç tutmak, kişinin manevi dünyasını zenginleştirir. Mevlid Kandili ve Peygamberimizi anmak için bolca dua edip dualarınızda Hz. Muhammed’in adını sık sık geçirebilirsiniz.

Mevlid okuyarak bu hayırlı günü ibadetlerle geçirebilirsiniz. Kandil gecesinde ve ertesi günde oruç tutarsanız; işleyeceğiniz sevaplar çoğalır. Kandilde oruç tuttuğunuzda şu hadis aklınıza gelsin:

Hz. Peygamber (s.a.v.),: “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, “Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…” der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.

Mevlid Kandili gününde oruç tutarken ve iftardan sonra sık sık “Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed.” diyerek ruhen doygunluğa ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Berat Kandili Orucu Ne Zaman Tutulur, Nasıl Niyet Edilir?

mevlid kandilinde oruç tutulur mu

Mevlid Kandili Oruç Niyeti Nasıl Getirilir?

Mevlid Kandili gününde oruç tutmak için sahura kalkıp niyet etmeniz gerekir. Sahurda sağlıklı bir sahur tabağı hazırlayıp ertesi gün Hz. Muhammed’i anmak için oruç tutabilirsiniz.

Edeceğiniz niyeti içten söylemeniz çok önemlidir. Kalpten gelen duygularınızla niyet ederek samimi olabilirsiniz. Şu cümleleri imsak vaktine kadar söyleyebilirsiniz:

“Niyet ettim Allah’ım Rebiulevvel ayında senin ve Peygamberimiz için yarınki orucumu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb’im.”

Kaza orucunu tutanlar ise şöyle söyleyebilir: “Niyet ettim Allah’ım kaza orucumu yarın Mevlit Kandili’nde tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb’im.”

Mevlid Kandili gününde oruçlu olanların bu günün anlamını yaşadığı ifade edilebilir. Eğer Mevlid Kandili’nde oruç tutmak isterseniz; diğer günlerde oruç tutarken yaptığınız eylemleri tekrar edebilirsiniz. Öncelikle bulunduğunuz ilin sahur vakitleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Sahur yaptıktan sonra niyet edip iftar anına kadar bu gecenin anlamını taşıyan davranışlarda bulunabilirsiniz. Dua edip yardıma muhtaç insanlara destek olabilirsiniz.

Hz. Muhammed’in bolca hatırlanacağı bu mübarek günde orucunuzu açtıktan sonra da ibadetlerinize devam etmeniz önerilir. Oruç tutmak isteyenler de oruç tutmayanlar da Mevlit Kandili gecesinde bir araya gelerek insanlık alemi için iyi dileklerde bulunabilir. Orucun fazileti bu şekilde daha da çoğalır. Sahur anında niyet etmeyi unutanlar sabah uyandığında duygularını dile getirebilir.

İlginizi çekebilir: Recep Ayında Oruç Tutmak: Niyeti, Fazileti

mevlid kandili orucu

Diyanet Mevlid Kandilinde Oruç Tutulur mu Sorusuna Cevap Verdi mi?

Mevlid Kandili’nde oruç tutulur Diyanet açıklaması nedir diye merak ediyorsanız, Diyanet internet sitesinde “Kandillerde oruç tutmak isteyen kişi ne zaman oruç tutmalı?” sorusuna cevaben “Kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.” şeklinde açıklama yapmıştır.

Mevlid Kandilinde Sadece Cuma Günü Oruç Tutulur mu?

Diyanet’in cuma günü tek oruç tutmakla ilgili soruya cevabı şöyledir: “Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur.

Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır. Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle Cuma gününü seçmenin mekruh oluşu bu günün müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.”

Kandilin Ertesi Günü Oruç Tutulur mu?

Kandilin ertesi günü de oruç tutulabilir.

Hangi Kandilde Oruç Tutulmaz?

Dinen faziletli görülen günlerde oruç tutmak, ibadet etmek müstehaptır. Müstehap dini olarak Peygamberimizin sürekli yaptığı sünnet olarak görülen eylem ve yaşam yansımalarından değil ama zaman zaman yaptıkları arasında sayılabilmektedir.

mevlid kandilinde oruc tutmak

Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?

En Güzel Sahur Mesajları, Anlamlı Sözler

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Dinimizde Oruç Çeşitleri, İsimleri, Anlamları

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tavuklu Mevlid Pilavı Tarifi

Tavuklu Mevlid Pilavı

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Yumoş mu Yumoş Poğaça Tarifi

Yumoş mu Yumoş Poğaça

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 25dk Pişirme
Kandil Simidi (Hayırlı Kandiller) Tarifi

Kandil Simidi (Hayırlı Kandiller)

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kandillerin Vazgeçilmezi Kandil Simidi Tarifi

Kandillerin Vazgeçilmezi Kandil Simidi

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kandil Gecelerinin Vazgeçilmezi Kandil Simidi Tarifi

Kandil Gecelerinin Vazgeçilmezi Kandil Simidi

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Regaib Kandili İçin Kandil Simiti Tarifi

Regaib Kandili İçin Kandil Simiti

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kandil Simidi Tarifi

Kandil Simidi

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kandil Kurabiyesi Tarifi

Kandil Kurabiyesi

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kandil Simidi Tarifi

Kandil Simidi

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri