Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı

Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman sorularıyla yazımıza başlayalım. Ramazan ve Kurban Bayramı’ndan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günü olarak bilinen arefe günü; Ramazan Bayramı’ndan önceki gün için de kullanılan bir tabirdir.

Peygamber Efendimiz için arefe: “Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu.” (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur) sözüdür.” (Muvatta, Hacc 246)

Ramazan ayı boyunca tutulan oruç, bayramın gelmesiyle son bulur. Ancak pek çok insanın aklını bir soru karıştırır. Ramazan arefesi günü oruç tutulur mu? Bu soru her sene ramazan ayı geldiğinde din görevlileri tarafından gündeme gelmektedir. Çünkü; arefe günü oruç tutulur mu Diyanet çalışanlarına sık sık yöneltilen bir sorudur. Ramazanın arefe günü oruç tutulur mu konusuna en doğru kaynaklarla yanıt vereceğimiz bu yazı, sizi aydınlatmaya geliyor.

İlginizi çekebilir: Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

arefe günü oruç tutulur mu

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu?

Arefe gününde, bayrama hazırlık yapılır ve bu hazırlıklar en bereketli şekilde tamamlanmalıdır. Oruç tutanlar, bu günün ibadetleri olarak bolca dua okuyabilir. Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe günü dinde önemli bir yere sahiptir.

Arefe gününde oruç tutanların geçmiş ve gelecek birer yıllık günahlarının bağışlanacağı buyrulmuştur. Arefe günü oruç tutmak hadis ile de değinilen bir konudur.

Arefe gününde oruç tutmayla ilgili bir hadis vardır. “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197)

İmsakla beraber sahur, akşam ezanıyla beraber oruç bitmiş olur. İmsakiye için en doğru bilgiye Diyanet’in ilgili web sayfasından ulaşabilirsiniz. Oruç tutmadan diğer ibadetlerini gerçekleştirmek isteyenler de sevap işleyeceği davranışlarda bulunabilir.

Arefe günü oldukça kutsal ve birleştirici bir gündür. Kadir Gecesi de ramazanda arefe günü gibi özel bir gündür. Kadir Gecesi ne zaman sorusunun cevabı Ramazan’ın 27.günüdür. Kalabalık sofralarda buluşmak, isteğe göre oruç tutmak bu günü daha da bereketli kılar.

İlginizi çekebilir: Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti Nedir?

Oruç tutmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan bir diğeri de arefe günü tutulan orucun faziletidir. Bu orucu tutarak Allah katında çok güzel bir davranışta bulunmuş olursunuz. Maddi manevi gücü yeten kişiler, arefe gününde sevap işlemek adına orucu tutabilir.

Peki, dinen arefe günü oruç tutmak ne derece mühimdir?

Arefe günü oruç tutmak sevabı olan bir davranıştır. Arefe günü oruç tutmak fazileti dini kaynaklarda da belirtilmiştir. Bu konuya detaylı şekilde değinecek olursak Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından aktarılan bir hadisle giriş yapmak uygun olacaktır:

“Ebu Katâde (ra) der ki: Resulullah’a (asm) arefe günü oruç tutmak hakkında soruldu. O da şöyle buyurdu: “O gün tutulan oruç, geçmiş ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Müslim)

Beyhakî’nin bir rivayetinde Hz. Aişe (ra) şöyle demiştir:

Resulullah: “Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.” derdi. (Taberanî)

Zilhicce ayının 9. günü olarak hesaplanan arefe gününde, oruç tutanlar o günü daha hayırlı kılmak için ibadetlerini yerine getirebilir.

Yoksulu ve yetimi sevindirmek, bolca dualarda buluşmak, açları doyurmak, gönülleri hoş tutmak gibi güzel davranışlarla arefe gününü tamamlayabilirsiniz.

Arefe günü Allah’ın kıymet verdiği günlerden en özelidir. Bu nedenle Allah için yapılan davranışlara arefe günü oruç tutmak eklenir.

Nafile oruca bedel olan arefe günü tutulan oruç, oruçların en hayırlı olanlarındandır. Gücü yeten, dayanma gücünü bulan arefe gününde oruç tutabilir.

Arefe gününün faziletini artırmak için; o gün hacıların Arafat’ta vakfe yapıp dua ederken olduğu dönemde manevi açıdan destek olmak için sık sık dua edilir. Arefe günü tutulan orucun da sevabını çoğaltır.

İlginizi çekebilir: İstanbul İftar Vakti, Ramazan İmsakiyesi, İftar Saatleri

Hz. Aişe ise arefe günü tutulan oruçla ilgili şöyle söyler:

  • “Allah, hiçbir günde, arefe günündeki kadar bir kulu ateşten çok azat etmez. Allah mahlukata rahmetiyle yaklaşır ve onlarla meleklere karşı iftihar eder ve: ‘Bunlar ne istiyorlar?’ der.” (Müslim, Hacc 436)
  • “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Tirmizî, Savm, 46 (749); İbn Mâce, Sıyâm, 40)

İlginizi çekebilir: Berat Kandili Orucu Ne Zaman Tutulur, Nasıl Niyet Edilir?

arefe günü oruç tutmanın fazileti

Arefe Günü Hacılar Oruç Tutar mı?

Kurban arefesi orucuyla ilgili Diyanet şu bilgiyi vermiştir: “Hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).”

Arefe Orucu Cuma Tek Gün Tutulur mu?

Cuma günleri oruç tutmakla ilgili Diyanet açıklaması şöyledir: “Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur. Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır. Cuma günü nafile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle Cuma gününü seçmenin mekruh oluşu bu günün Müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.”

arefe günü oruç tutulur mu

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin 7 Bilimsel Faydası

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yumoş mu Yumoş Poğaça Tarifi

Yumoş mu Yumoş Poğaça

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 25dk Pişirme
Mutaki Ve İçi Dolgulu Kurabiye Tarifi

Mutaki Ve İçi Dolgulu Kurabiye

10-12 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Actifryda Kek Olur Mu? Diyen Hanımlara Tarifi

Actifryda Kek Olur Mu? Diyen Hanımlara

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Akıtma Yağsız Ne Hamurunda Ne Tavada Tarifi

Akıtma Yağsız Ne Hamurunda Ne Tavada

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Günlerin Vazgeçilmezi Kısır Tarifi

Günlerin Vazgeçilmezi Kısır

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir?

Hurma: İftarın Vazgeçilmez Başlangıcı! Hurma, hurma palmiyesinin (Phoenix dactylifera) meyvesidir ve Asya, Orta Doğu ve…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir?

Hurma: İftarın Vazgeçilmez Başlangıcı! Hurma, hurma palmiyesinin (Phoenix dactylifera) meyvesidir ve Asya, Orta Doğu ve…

2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Eylül Ayının 30 Popüler Tarifi

Havaların tatlı bir esintiyle sonbaharı karşıladığı eylül ayının son günü. Ayın son günü demek ise…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Tarifler Geri
Videolar Geri