Dinimizde Oruç Çeşitleri İsimleri, Anlamları

Dinimizde Oruç Çeşitleri İsimleri, Anlamları Tarifi

Dinimizde Kaç Çeşit Oruç Vardır?

Oruç, belirli bir süre içinde Allah rızası için yeme ve içme eyleminden uzak bulunma durumudur. İslam dini için oruç, belirlenen zamanlarda tutulabilir. Bazı oruçlar farz kılınırken bazıları da sünnet buyrulmuştur. İslam dininde birden fazla oruç türü vardır.

Dinimizde Oruç Çeşitleri

  • Ramazan Orucu
  • Kefaret Orucu
  • Hac Kurban Yerine Tutulan Oruç
  • Aşure Orucu
  • Pazartesi-Perşembe Orucu
  • Eyyam- Bîd Orucu
  • Şevval Ayı Orucu
  • Şaban Ayı Orucu
  • Davud Orucu
  • Arefe Orucu
  • Zilhicce Orucu
  • Tekne Orucu
  • Muharrem Orucu
  • Adak Orucu

İlginizi çekebilir: Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

dinimizde oruç çeşitleri

Oruç çeşitleri Diyanet kaynaklarında ve ders kitaplarında detaylı şekilde açıklanır. Keyif veren, karın doyuran her türlü işten kaçınma eylemi olan oruç dönemine göre farklı isimle anılır. Bunun için özel bir başlık altında oruç çeşitleri ve anlamları açıklanır.

İlginizi çekebilir: Orucu Bozan Şeyler: 10 Durum – Soru Cevap

Oruç çeşitleri; farz, vacip, sünnet ve müstehap olmak üzere farklı kategorilerde, 4 kısımda incelenir. Oruç çeşitleri 4 tane başlık altında toplanır desek de bazı yerlerde müstehap sünnet başlığı altına alınabilmektedir.

İmsak vaktinden iftar vaktine kadar tutulan oruç çeşitlerinin isimleri bu listede merak edenler için açıklanıyor. Bu satırlarda ifade edilen oruç çeşitleri kısaca neyi ifade ediyor öğrenebilirsiniz. Allah rızası için tutulan, özel bir amaç için niyet edilen oruç çeşitleri maddeler halinde bu sayfada sizlere rehber olacak.

Oruç çeşitleri ve anlamları ile ilgili detaylı bir rehber niteliğinde istediğiniz her zaman yazımıza göz atabilirsiniz. Oruç çeşitleri nelerdir gelin birlikte inceleyelim…

İlginizi çekebilir: Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

oruç çeşitleri

Dinimizde Oruç Çeşitleri İsimleri, Anlamları

1) Ramazan Orucu

Ramazan orucu tutma şartlarını taşıyan her Müslüman, bu orucu tutmakla yükümlüdür. Ramazan orucunu belirli nedenlerle tutamayanlar daha sonrasında kaza orucunu tutabilirler. Ramazan orucu, farz kılınan bir oruçtur. Bu orucun tutulma süresi bellidir. Her sene ramazan ayı geldiğinde 30 günlük süreçte tutulur.

ramazan orucu

2) Kefaret Orucu

Eğer ramazan ayında tuttuğunuz orucu bilerek ve acil sağlık durumu dışında kendi iradenizle bozduysanız kefaret orucu tutarsınız. Kefaret orucu, 2 kameri ay veya 60 gün boyunca tutulan bir oruçtur. Kefaret orucu da ramazan orucu gibi farz kılınır. Bu orucu tutmak için kendiniz için en uygun zamanı belirleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kefaret Orucu Nedir? Nasıl Niyet Edilir? Kaç Gün?

kefaret orucu

3) Hac Kurban Yerine Tutulan Oruç

Bu oruç türü, kurban kesme görevi vacip olan; ancak kurbanlık bulamayan kişiler için emredilmiştir. Bu kişiler hac sırasında 3 gün oruç tutar. Hac sonrasında da 7 günlük oruç tutulur.

Hac görevini yapan kişiler için emredilen bu oruç, hac aylarında ihrama girdikten sonra ve Kurban Bayramı’ndan önce tutulmalıdır.

oruç çeşitleri

4) Aşure Orucu

Aşure orucu, adından da anlaşıldığı gibi aşure ayında yani Muharrem ayında tutulur. Muharrem ayının 10. gününde tutulan bir oruçtur.

10. günde uygun olmayanlar, dilerse 9. ya da 11. günde de tutabilir. Çünkü Yahudiler ile benzerlik olmaması için tek bir güne sığdırılmamıştır. Aşure orucu sünnet olan oruçlardandır. Şartları yerine getiren her Müslüman bu orucu tutabilir. Sünnet oruçlarındandır.

Tarif için: Aşure Tarifi

5) Pazartesi – Perşembe Orucu

Sünnet olan bir oruç türüdür. Nafile oruç çeşitleri arasında yer alır. Hz. Peygamber her pazartesi ve perşembe oruç tuttuğu için Müslümanlar için önemli bir oruçtur. Hz. Muhammed’e neden bu günlerde oruç tuttuğu sorulmuştur ve şu yanıtı vermiştir.

“İnsanların âmelleri Allah Teâlâ’ya pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben amelimin arzı sırasında oruçlu olmayı severim.”

pazartesi perşembe orucu

6) Eyyam- Bîd Orucu

Bu oruç türü her ay 3 günlük tutulan orucu temsil eder. Kameri ayların 13. 14. ve 15. günlerine eyyam-ı bid denildiği için bu ismi almıştır.

Eyyam-ı bid orucunu tutmak isteyenler, her ayın 13. 14. ve 15. gününe denk getirebilir. Böylece daha çok sevaba girer. Recep ayı orucu olarak da bilinir.

oruç çeşitleri

7) Şevval Ayı Orucu

Ramazan ayından sonra gelen şevval ayında tutulan bir oruç türüdür. Bu orucu tutmak isteyenler, şevval ayında toplamda 6 gün oruç tutmalıdır. 6 günlük oruç aralıkla tutulabilir. Ramazan Bayramı’nın 1. günü hariç diğer günlerde niyet edilip tutulur.

İlginizi çekebilir: Şevval Ayı Orucu: Nasıl Niyet Edilir, Ne Zaman Tutulur?

oruç çeşitleri

8) Şaban Ayı Orucu

Ramazan ayı dışında tutulan oruç çeşitleri arasında üç aylardan Şaban ayında tutulan oruçlar da vardır. Şaban ayında tutulur ve müstehap sayılan bir oruçtur. 3 ayların 2. ayı olarak bilinen Şaban ayı, en hayırlı aylardandır. Peygamber Efendimiz de bu ayın neredeyse çoğunu oruç tutarak geçirirdi.

oruç çeşitleri

9) Davud Orucu

Bu orucun kuralı bir gün oruçlu olup diğer gün oruçlu olmamaktır. Bolca nafile oruç tutmak isteyen sahabi Abdullah b. Amr’a Peygamberimiz bu orucun tutulmasını önermiştir.

oruç çeşitleri

10) Arefe Orucu

Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde, arefe gününde tutulan oruç türüdür. Arefe günü oruç tutmanın fazileti çok büyütür. Neredeyse bir yıllık günahlarından arınmak isteyenlerin mutlaka tutması gereken bir oruçtur. Arefe orucu da diğer oruçlar gibi imsakla başlar, akşam ezanıyla son bulur.

İlginizi çekebilir: Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

oruç çeşitleri

11) Zilhicce Orucu

Zilhicce ayı, Kurban Bayramı’nın bulunduğu aydır. Bu oruç ise Kurban Bayramı ayında tutulan bir oruçtur.

Hadise göre; Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir. (İbni Mace)

İlginizi çekebilir: Zilhicce Orucu Fazileti Nedir? Ne Zaman Tutulur?

oruç çeşitleri

12) Tekne Orucu

Tekne orucu manevi açıdan kişilere huzur vermesi amaçlanan bir oruç türüdür. Bu orucu hastalar, çocuklar ve ramazan duygularını yaşamak isteyen genç kişiler tutar. Tekne orucunu tutacak hasta ve küçük kişiler, gün içinde yemek yiyip su içebilir.

Sahura uyanıp sahur anını yaşayabilir. İftar anında da ezan okunduktan sonra yemek yemeye başlarlar. Bu orucun amacı, ramazanın heyecanını herkese yaşatmaktır.

İlginizi çekebilir: Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

oruç çeşitleri

13) Muharrem Orucu

Muharrem orucu Alevi mezhebinde önemli bir yere sahip olan oruç türlerinden biridir. Bu orucun tutulması için en uygun zaman Muharrem ayıdır. Muharrem ayı ise 2023 yılında Temmuz ayına denk gelmektedir.

Muharrem ayının ve orucunun fazileti büyüktür. Alevi mezhebinden olun veya olmayın bu orucu dilediğiniz kadar tutabilirsiniz. Tıpkı diğer oruçlarda yapacağınız gibi sahur ve iftar anına dikkat ederek orucu tamamlayabilirsiniz.

Muharrem orucunun bazı bilinmesi gereken özellikleri vardır. Peygamberimiz Muharrem ayının 9. 10. veya 10. 11. günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmektedir. Bilmeniz gereken bir diğer not da Muharrem ayının sadece 10. gününü oruçlu geçirmenin mekruh olacağıdır. Muharrem ayında oruç tutarken bu bilgileri kendinize rehber edinerek ibadetlerinizi tamamlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Muharrem Orucu Nedir? Ne Zaman? Hakkında Bilgi

muharrem orucu

14) Adak Orucu

Adak orucu vacip oruç çeşitleri arasında sayılabilir. Diyanet açıklamasında belirtildiği üzere mesela, otuz gün oruç tutmayı adayan kişinin bu sayıda oruç tutması vaciptir.

oruç çeşitleri nelerdir

Kaç Çeşit Oruç Vardır?

Yazımızda 14 çeşit orucu inceledik. Kategorizasyon yapmak gerekirse farz olan ramazan orucu ve diğer oruçlar şeklinde ayrım yapılabilir.

Hangi Oruçları Tutmak Vaciptir?

Nafile oruçların kazasını yapmak, adak orucu tutmak ve kazasını yapmak vaciptir.

Gayri Muayyen Oruç Ne Demektir?

Gayri muayyen kelime olarak belirlenmemiş gibi çevrilebilir. Gayri muayyen oruç da vakti kesin belirlenmemiş oruçtur, diyebiliriz.

Kısa Oruca Ne Denir?

Özellikle çocukların oruca alışma döneminde tuttukları tekne orucu kısa oruç olarak da adlandırılır.

oruç çeşitleri

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin 7 Bilimsel Faydası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Çeşit Çeşit Poğaça

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çeşit Çeşit Magnolia Tarifi

Çeşit Çeşit Magnolia

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kurabiyelerim Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiyelerim

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çeşit Çeşit Mini Cheescake Tarifi

Çeşit Çeşit Mini Cheescake

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kış Kurabiyesi Tarifi

Çeşit Çeşit Kış Kurabiyesi

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bayatlamayan Çeşit Çeşit Kurabiyeler Tarifi

Bayatlamayan Çeşit Çeşit Kurabiyeler

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi Tarifi

Çeşit Çeşit Pastane Kurabiyesi

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Çeşit Çeşit Pastane Tuzlusu Tarifi

Çeşit Çeşit Pastane Tuzlusu

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kahvaltılık Çeşit Çeşit Poğaça Tarifi

Kahvaltılık Çeşit Çeşit Poğaça

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri