Recep Ayında Oruç Tutmak: Niyeti, Fazileti

Recep Ayında Oruç Tutmak: Niyeti, Fazileti Tarifi

Recep Ayı Orucu: Mübarek 3 Ayların Başlangıcı

Recep ayı, İslamiyet için önemli aylardan biridir. Bu ay geldiğinde Müslümanlar hal ve hareketlerine daha fazla dikkat eder, kendilerini ibadete verir. Recep ayı sağır ay olarak bilinir. Çünkü bu ayda Allah kullarının işlediği günahları duymaz, sadece ettiği duaları duyar.

Dini kaynaklarda yer alan ifadelere göre bu ayın bereketi çok fazladır. Recep ayı oruç tutmak için en uygun dönemlerden olduğu için sağlığı yerinde olanların oruç tutma isteğinin gerçekleştiği bereketli aylardan biridir.

Üç aylardan ilki olan recep ayı, günahlarından arınmak isteyen kişilerin bolca ibadet edeceği bir dönemdir. Yakınlaşmanın, bağışlanmanın ve tövbe etmenin ayı olarak bilinmektedir. Hz. Muhammed (s.a.v) döneminde Recep ayında tutulan oruçlar, günümüzde de aynı şekilde tutulmaktadır.

Sizlere hazırladığımız bu yazımız, aklınızdaki recep ayı orucuna nasıl niyet edilir Diyanet açıklamaları nelerdir sorusuna yanıt verecek. 3 ayların başlangıcı orucu olarak tanımlanan Recep ayında oruç tutmak için hatırlamanız gereken bilgileri bu satırlarda görebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

recep ayında oruç tutmak

Recep Ayında Oruca Nasıl Niyet Edilir?

Recep ayı içinde tutulacak oruç için sahur yapmanız önerilir. Hürmeti bol bu ay için oruç tutarken Recep ayı orucunun niyeti edilmelidir. Recep ayı oruçlarını tutmadan önce niyet ederken şu cümleleri söyleyebilirsiniz:

“Allah’ım yarınki orucumu senin rızan için tutuyorum. Sen bağışlayıcısın. Affetmeyi seversin. Oruçlarımı kabul eyle! Recep ayının hürmetine, senin sonsuz merhametine şükürler olsun. Tutacağım oruçları kabul eyle Ya Rabb’im.! Amin.”

Yukarıda ifade edilen niyet cümleleri Recep ayında tutulacak oruçlar için dile getirilebilir. Recep ayında tutacağınız oruçların sevabını ve bereketini kazanmak için gönülden niyet edip iftar saatine kadar güzel davranışlarda bulunmanız tavsiye edilmektedir.

İlginizi çekebilir: Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

recep ayı orucuna nasıl niyet edilir

Recep Ayında Oruç Tutmanın Fazileti Nedir?

Recep ayı oruç tutmanın faziletleri cümlelere sığmayacak kadar boldur. Bu bereketli ayda günahlardan arınmak isteyenler kendilerini ibadete adarlar. Peygamber Efendimiz; Recep ayının ne kadar önemli bir ay olduğunu şu hadisle bize anlatır:

Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Beş gece vardır ki o gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez. Bunlar Recep ayının ilk cuma gecesi (Regaip gecesi) Şaban ayının 15. gecesi (Berat gecesi). Cuma geceleri. Ramazan ve Kurban bayramları geceleri”

Bu ay içinde oruç tutanlar, imkanı varsa ihtiyaç sahiplerini de doyurabilir. İmkanı olmayanlar, edecekleri ibadetle sevap işlerler. Recep ayında aşağıdaki duayı 7 defa okuyanlar, büyük sevaba girer:

“Estağfirullâhe’l-Azîme’llezî la ilahe illâ hû el-Hay-yül1-Kayyûmu ve etûbü ileyh. Tövbete abdin zâlimin li-nefsihî lâ-yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ.”

Türkçesi:

“Hayat sahibi olan, her şeyi idare edip ayakta tutan, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah’tan mağfiret dilerim. Kendi nefsine zulmetmiş kulun tövbesi gibi Ona tövbe ederim. Öyle bir kul ki, kendi nefsi adına ne ölüme, ne hayata ve ne de tekrar dirilmeye sahip değildir.” (Mecmuatü’l-ahzab, 1/599)

İlginizi çekebilir: Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Recep Ayı Orucu Ne Zaman, Kaç Gün Tutulur?

Recep ayının tamamını oruçlu geçirme zorunluluğunuz yoktur. Ancak bazı özel günlerde oruç tutarsanız daha çok sevap kazanırsınız. Dini kaynaklardaki açıklamalara göre Recep ayının ilk perşembesi oruç tutmak çok bereketli bir ibadettir. Bu konuyla ilgili bir hadis vardır:

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ‘den rivayet edildiğine göre: “Receb’in ilk perşembesini oruçla geçireni cennete girdirmek Allah-u Te’âlâ üzerine bir hak olur.”

Önce Recep ayı ne zaman sorusunu yanıtlayalım. Recep ayı 2023 senesinde 23 Ocak Pazartesi ile başlar. 21 Şubat 2023 ile Şaban ayına devreder. Oruç tutmak isteyenler, bu sürede oruç tutabilir. Kesintisiz oruç tutulmamalıdır. Çünkü kesintisiz oruç sadece ramazan ayının bir özelliğidir. Recep ayında kaç gün oruç tutulur sorusuna istinaden şu bilgi önemlidir:

Recep ayında aralıksız oruç tutmak mekruh davranıştır. Bu nedenle 3 gün ara vererek oruç tutabilirsiniz. Eğer ramazan oruçlarınızdan borcunuz varsa ve kefaret orucu tutmak istiyorsanız; Recep ayını değerlendirebilirsiniz.

Kaç günlük oruç borcunuz varsa; içinde bulunduğunuz sene Recep ayında kefaret oruçlarınızı tutup sevaba girebilirsiniz. Bu orucu tutarken ramazan orucu gibi sahura kalkıp iftar zamanında orucu bozabilirsiniz.

Recep ayı orucu kadın ve erkekler için tutulduğunda sevap kazandıran oruçlardandır. Peş peşe tutmadan aralıklı şekilde tutmanız önerilen bu bereketli oruç, kişiye nefis kontrolü sağlar ve vaktinde tutulamayan oruç borçlarının tutulmasına imkan tanır.

Ramazan ayı orucunun neşesini ve heyecanını yine Recep ayı orucunda da yaşayabilirsiniz. İnsanlara yardım ederek, aç olanları doyurarak orucun sevabını daha da yüceltebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Berat Kandili Orucu Ne Zaman Tutulur, Nasıl Niyet Edilir?

recep ayı orucu fazileti

Recep Ayında Hangi Günler Oruç Tutulur?

Recep ayında özellikle oruç tutulması için önerilen günler vardır.

  • Recep ayının ilk 3 günü
  • İlk Perşembe günü yani Regaip Kandili
  • Recep ayı 13. 14. 15. günleri
  • Recep ayı son 3 günü

Bu zamanların anlamına kısa kısa değinelim:

İlk 3 günün fazileti 3 aylara girişi kutlamaktır. Recep ayının ilk günü oruç tutmanın sevabı ve mutluluğu manevi değer açısından yüksektir. Regaip Kandili Kuran’da Regaip kelimesiyle direkt geçmez ama geleneksel olarak Allah’ın yardımlarının katlandığı bir gece olarak kabul edilir.

Kameri ayların 13. 14. 15. günlerinin vücut sisteminin oruç tutmasının faydasını artırma ihtimali olduğu düşünülmektedir. 3 gün üst üste tutulan oruç ile ilgili önemli olduğuna dair bilgiler okuduysanız bunun temelinde bazı kişilerin, rivayetlerde Hz. Peygamberin birbirine eklediği oruçlara benzer bir uygulama yapabilmek adına 3 gün arka arkaya oruç tutması vardır.

Recep ayı son 3 gününün fazileti ise mübarek ayı uğurlamaktan ileri gelir. Recep ayında 10 gün oruç tutmanın fazileti nedir diye düşünüyorsanız ve 10 gün oruç tutmakla ilgili bilgiler karşınıza çıktıysa bunun sebebi saydığımız günlerin toplamının 10 olmasıdır.

recep ayında oruç tutmak

Recep Ayı Orucu Bağlantılı Hadisler

  • “Recep’in ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) kefaretidir. İkinci günün orucu iki senenin, üçüncü gününki ise bir senenin kefaretidir. Sonra her gün bir aydır.” (İbni Abbas Rivayeti)
  • “Recep’in ilk günü oruç tutan kimseden, günahları gökle yer arası kadar uzaklaşır.” (Selame ibni Kays Rivayeti)
  • “Recep’in ilk günü oruç tutandan, Allah iki senelik günahlarını sildirir.” (Enes İbni Malik Rivayeti)

Üç Aylar Orucu Nedir? Üç Aylar Orucu Ne Zaman Başlar?

Mübarek 3 aylar Recep ile başlar ve Şaban Ramazan olarak devam eder. Recep ayı başlamasıyla 3 aylar orucu da başlıyor denebilir. Ramazan ayı zaten orucun farz olduğu aydır. Recep ayında olduğu gibi isteyenler Şaban ayında da oruç tutabilir. Şaban ayı orucu için Recep ayı orucunda geçerli olan her şeyi aynı şekilde kabul edebilirsiniz. Recep ve Şaban aylarında Hz. Peygamberin (s.a.v.) nafile orucunu artırdığı ama ramazan gibi olacak şekilde diğer ayların tamamını oruçlu geçirmediği bilgisi bazı hadislerde mevcuttur. (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).

Recep Ayında Oruç Tutulur Mu?

Recep ayında oruç tutulmasında bir sakınca yoktur; yazımızın tamamında tüm bilgilere ve dikkat edilmesi gerekenlere dair önemli noktalara da erişebilirsiniz.

Recep Ayının İlk Günü Oruç Tutmak İçin Nasıl Niyet Edilir?

Recep ayında ilk gün oruç tutarken “Niyet ettim Allah rızası için Recep ayı ilk gün orucumu tutmaya, Allah’ım orucu hakkıyla tutabilmem için yardım eyle, orucumu kabul eyle.” şeklinde niyet edebilirsiniz.

Recep ayında Hangi Gün Oruç Tutulur? Recep Ayında Kaç Gün Oruç Tutmak Gerekir?

Recep ayında dini kural olarak koyulmuş şekilde belli günler oruç tutulması zorunluluğu yoktur ama yazımızın içinde de belirtilen, tavsiye edilen günlere göz atarak hangi günler oruç tutacağınızın kararını verebilirsiniz.

Peygamberimiz Üç Aylarda Nasıl Oruç Tutardı?

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu Hz. Muhammed’in üç aylarda nafile oruçlar tuttuğu bilgisini yayınlarda aktarmıştır; ancak kaç gün oruç tuttuğuna dair net bilgi yoktur.

recep ayında oruç tutmak

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin 7 Bilimsel Faydası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İlaç Niyetine Çay Tarifi

İlaç Niyetine Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
İlaç Niyetine Zencefilli Macun Tarifi

İlaç Niyetine Zencefilli Macun

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Dut Şerbeti (Şifa Niyetine) Tarifi

Dut Şerbeti (Şifa Niyetine)

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Terbiyeli Paça Çorbam (Şifa Niyetine) Tarifi

Terbiyeli Paça Çorbam (Şifa Niyetine)

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Şehriyeli Tavuk Çorbası (Şifa Niyetine) Tarifi

Şehriyeli Tavuk Çorbası (Şifa Niyetine)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Semizotu Yemeği Tarifi - Şifa Niyetine

Semizotu Yemeği Tarifi - Şifa Niyetine

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Waffle Niyetine Pratik Fit Tatlı Tarifi

Waffle Niyetine Pratik Fit Tatlı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi
Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor? Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın…

Tarifler Geri
Videolar Geri