Bayramda Oruç Tutulur Mu? Diyanet Yanıtladı

Bayramda Oruç Tutulur Mu? Diyanet Yanıtladı Tarifi

Bayram Günlerinde Oruç Tutulur Mu?

Ramazan ve Kurban Bayramı, hemen hemen pek çok evde ayrı bir heyecanla yaşanır. Oruçların bitişi, Ramazan Bayramı’nda kutlanırken; birlik ve beraberliğin pekişmesi de Kurban Bayramı’nda mutlu anlar yaşatır. Dini açıdan sevabı çok büyük olan oruç tutmak, bayram öncesinde birçok kişinin yaptığı davranışlardandır. Ancak bazı zamanlarda, oruç tutan kişiler ikilemde kalabiliyor. Bu durumda ise akıllarda şu soru oluşuyor: “Bayram günü oruç tutulur mu? ”

Bayramda oruç tutmak Diyanet tarafından açıklığa kavuşan bir konu olmuştur. Çünkü binlerce kişinin merak ettiği bu konu, her sene bayram öncesinde gündeme gelmektedir. Bayram günü oruç tutmanın hükmü nedir diyenlere en net yanıtları vereceğimiz bu yazımız, sizlere bayram öncesinde yardım edecek. Kurban Bayramı’nda ya da Ramazan Bayramda oruç tutulur mu diyenler, yazımızda aradığı yanıtları bulabilir!

İlginizi çekebilir: Recep Ayında Oruç Tutmak: Niyeti, Fazileti

Bayramda Oruç Tutulur Mu? Diyanet Yanıtladı

Bayramlar, insanların bir araya geldiği ve huzurla zaman geçirdiği mübarek dönemlerdir. Bayram günlerinde birlik ve beraberlik içinde yemekler hazırlanır, afiyetle tüketilir. Aç olanlar el birliği ile doyurulur, ihtiyaç sahipleri ise yardımlarla mutlu edilir.

Bayramlarda bir arada olup yemek yemek, sohbetlerde buluşmak ve neşeyle bayramı bitirmek insanlık için en uygun davranıştır. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı, Müslümanlar için oldukça önemli olan 2 dini bayramdır. Bu günlerde oruç tutmak isteyenler olabilir.

Oruç tutmak için, belirlenen günler vardır. Ancak bayramda oruç tutmak mekruh olan bir davranıştır. Peki, mekruh nedir? Oruç tutmak bayramda nasıl mekruh olur?

Mekruh kelimesi, İslam dini içinde yasaklanmayan; ancak yapılmaması istenen davranışlardır. Bayram günlerinde oruç tutmak da mekruh kabul edilen bir davranıştır. Kurban Bayramı’nda ve Ramazan Bayramı’nda oruç tutmak isteyenlere kesin bir yasak yoktur; ancak bu günlerin tadını çıkarmak ve bir arada hoş zaman geçirmek için oruç tutma önerilmez.

Bayramın 1. günü orucun tutulması önerilmemektedir. Diyanet tarafından sunulan kaynaklarda bu ifadeyi doğrulayan cümleler vardır. Kurban Bayramı’nın 4 günü oruç tutmak isteyenlere de açıklama getirelim. Bu bayramın 4 günü oruç tutmak mekruhtur.

Dini kaynaklarda yazan bilgilere göre; bayram günlerinde sevdiklerinizle ve ailenizle geçirmeniz en hayırlı davranış olacaktır. Kurban kesen ailelerin ağız tadıyla bu duyguyu yaşaması, ihtiyaç sahiplerini sevindirmesi daha hayırlı kabul edilecektir.

Bayram arefesi oruç tutulur mu sorusunun cevabı ramazan bayramı için evet, Kurban Bayramı içinse kişinin tercihine kalmış şeklinde cevaplanabilir. Özellikle de 30 günlük ramazan ayı sonrasında, Ramazan Bayramı’nın 1. günü oruç tutulması mekruh olacaktır.

bayramda oruç tutulur mu

Ramazan Bayramı’nın ilk gününde oruç tutmak isteyenler, bu dileğini diğer günlerde gerçekleştirebilir. Hz. Peygamber (s.a.v); iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, biri Ramazan Bayramı’nın ilk günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir.

Dini açıdan Ramazan Bayramı, Allah rızası için tutulan oruçların genel iftarı olarak kabul edilir. Ramazan ilk günü bayram coşkusunun en güzel şekilde yaşandığı gündür. Ramazan Bayramı’nın ilk gününde topluca ve huzurlu bir ortamda ziyafet verilmesi büyük sevap kazandırır.

Hac ve Umre görevini yapan kişilerin, bayram günlerinde o bölgede oruç tutması da mekruhtur. Çünkü Umre’de ve Hac’da zinde şekilde görevlerini yerine getirmelidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı günlerinde kurulan sofralar, Allah’ın sembolik sofrası olarak kabul edilir.

Sabahtan akşama kadar yapılan öğünlere oruç tutanların katılmaması, yakışıksız olarak görülür. Bu nedenle bayram günlerinde oruç tutmak isteyenler, daha sonrası için oruç tutabilirler. Bayram günleri dışında tutulan pek çok oruç, oruç tutmak isteyenler için uygundur.

Dileyenler Ramazan Bayramı’nın 2. ya da 3. gününde oruç tutabilirler. Bu günlerde herhangi bir sakınca görülmemektedir. Kaza orucunu, bayramda tutmak isteyenler daha sonraki döneme erteleyebilir.

Bayramda oruç tutulur mu haram mı diye merak edenler için en iyi açıklama Diyanet’in oruçla ilgili verdiği şu cevap içerisindedir: Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur.

Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49)

Bayramda şevval orucu tutulur mu sorusu özellikle ramazan ayı sonuna yaklaşıldığı dönemde gündeme gelen sorular arasındadır. Regaipte oruç tutulur mu sorusunun cevabı ise tüm kandiller için kapsayıcı olacak şekilde evettir. Konu ile ilgili Diyanet’in açıklaması şöyledir: Kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

Bayram öncesi oruç tutulur mu diye özellikle kurban öncesinde merak edilir. Zilhicce ayının başlamasıyla birlikte ilk 9 gün oruç tutulması müstehaptır. Zilhicce’nin dokuzuncu günü arefe gününe denk gelir ve o gün bu orucun son günü kabul edilir. Zilhicce ayının önemi hac ibadetinin yapıldığı ve kurbanların kesildiği zamana denk gelmesindendir.

İlginizi çekebilir: Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

bayramda oruç tutulur mu

Hangi Bayramda Oruç Tutulur?

Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı için oruç tutmanız dinen mekruhtur. Yani yasaklı bir davranış değildir ancak yapılması önerilmemektedir. Bayramda oruç tutmak, bayram heyecanını yaşamanızı erteleyeceği için bu konu senelerdir tartışılmaktadır. Özellikle de Kurban Bayramı’nın ilk gününde oruç tutmak isterseniz; sonraki günlerde tutmayı planlayabilirsiniz. Arefe günlerini oruç tutmak için değerlendirebilirsiniz.

Özetlemek gerekirse; Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nın ilk gününde oruç tutmanız önerilmez. Diğer günlerde tercihinize göre hareket edebilirsiniz.

Bayramda Oruç Tutmak Haram Mıdır?

Dini bayram süreçleri içinde oruç tutmak haram değildir; ancak dinen hoş karşılanmamaktadır. Nedenine gelecek olursak bayram günleri sevinç ve neşe günleridir. Birlik ve beraberliğin pekiştiği özel günlerdir. Bu günlerde ailece yemek yemek, zaman geçirmek gerekir. Oruç borcu olanlar bayram sonrasında oruç tutabilir. Bayramda oruç tutmak mekruh olacağından sonraki günlerde oruç tutmaya devam edebilirsiniz.

bayramda oruç tutulur mu

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler

En Güzel Sahur Mesajları: Anlamlı Sözler

Sahur Nedir? Sahur Vakti Ne Zaman Başlar, Biter?

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yumoş mu Yumoş Poğaça Tarifi

Yumoş mu Yumoş Poğaça

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 25dk Pişirme
Hoş Mu Erim (Hoşmerim ) Tarifi

Hoş Mu Erim (Hoşmerim )

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Bayram Çikolataları Tarifi

Bayram Çikolataları

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Bayram Çöreği Tarifi

Bayram Çöreği

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bayram Kahkesi Tarifi

Bayram Kahkesi

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Bayram Kömbesi Tarifi

Bayram Kömbesi

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bayram Kömbesi Tarifi

Bayram Kömbesi

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bayram Kurabiyesi Tarifi

Bayram Kurabiyesi

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bayram Çöreği Tarifi

Bayram Çöreği

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri