Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet
Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla şekilde tutulur. Müslüman alemi için önemli olan ibadetlerden biri de nafile orucu tutmaktır. Oruç konusunda daha da bilgilenmek ve merak ettiklerinizi en iyi şekilde yanıtlamak için sizlere bu sayfada nafile orucu ne demek sorusunun yanıtlarını vereceğiz.
Din görevlileri tarafından da sık sık gündeme getirilen nafile oruç konusuna bu yazımızda değineceğiz. Aklınıza takılan pek çok soru işareti, şimdi yazımız sayesinde giderilecek.

Nafile Orucu Nedir?
- Oruç, Allah’a daha yakın olmak için Allah rızası adına yapılan bir ibadettir.
- Oruçların bazıları farz olarak emredilmiştir. Ancak farz olmayanların dışında da oruç türleri vardır.
- Bu oruçlardan biri de nafile orucudur ve sünnet olarak ibadet yerine geçer.
- Nafile orucunu dileyen herkes tutabilir.
- Nafile orucu Hz. Peygamber (s.a.v) döneminde 3 aylarda tutulurdu. Her bir ay için tutulan nafile orucunun kuralları da farklı olmaktaydı.
- Diğer oruç dönemlerinde yapıldığı gibi sahur ve iftar nafile orucunda da önemlidir. İbadetlerin yerine getirilmesi, güzel davranışlarda bulunmak nafile orucunun faziletini artıracaktır.
Berat Kandili Orucu Ne Zaman Tutulur, Nasıl Niyet Edilir?

Nafile Orucu Bozmak Kefaret Gerektirir Mi?
- Üç aylar içinde oruç tutarsanız; nafile orucu ibadetini de yerine getirmiş olursunuz.
- Bazı durumlarda nafile orucunu bozmak isteyebilirsiniz. Bu durumlar sizin kontrolünüz dışında olabildiği gibi kendi iradenizle de meydana gelebilir.
- Kuran’da nafile orucu bozmanın hükmü hakkında birçok hadis ve rivayet vardır.
- Eğer nafile orucunuzu bozma durumunda kaldıysanız; orucun yerine kaza orucu tutabilirsiniz.
- Nafile orucunu bozanların kaza orucu tutması hakkında bir hadis şöyle aktarılır: Aişe radıyallâhu anhâ demiştir ki: “Biz oruçlu iken Hafsa ile bana bir hediye getirildi. Biz de orucumuzu bozduk, sonra Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem odaya girdi. Kendisine: “Ya Resûlallâh! Bize bir hediye getirildi, onu canımız çekti ve orucumuzu bozduk”, dedik. O da “Size günah yok (ancak) onun yerine başka bir gün oruç tutunuz” buyurdu. (Tirmizî, Sıyâm, 36; Ebû Dâvûd, Savm, 73)
- İstenmeyen durumlardan dolayı nafile orucunu tutarken orucunuz bozulabilir. Erkeklerin hastalık, stres ya da kaza gibi durumlar yaşaması halinde nafile orucu da bozulabilir.
- Kadınların ise nafile orucu tutarken regl dönemine denk geldiği de olabilir. Bu gibi durumlar yaşadığınızda bozulan nafile orucunu sonraki süreçlerde kaza edebilirsiniz.
Recep Ayında Oruç Tutmak: Niyeti, Fazileti

Nafile Orucu Niyeti Nasıl Edilir?
- Her oruç için niyet edilmesi gerekmektedir. Edilen niyette Allah’ın adının anılması uygun görülür.
- Oruç tutmak için ettiğiniz niyette, içinizden geçen cümlelere yer verebilirsiniz.
- Nafile orucu niyeti için Allah’ı cümlelerinizde hatırlamanız yeterli olacaktır. Dileyenler bolca duayla nafile orucunun sahurunu yapabilir.
- Nafile orucunu 3 aylarda tutacağınız için bulunduğunuz ayın adını da niyetinizde kullanmalısınız.
- Sahur yaparak nafile orucunuzu tutmaya özen göstermelisiniz. Sahura kalkmanın ve sahurda niyetlenmenin sevabı çoktur.
- Sahur yaptıktan sonra niyetinizde “Niyet ettim yarınki orucumu Allah rızası için tutmaya.” ifadesine yer verebilirsiniz.
- Dileyenler sahurdan sonra niyetini edip dualarla oruca başlayabilir. Dini hikayeler, Kuran, Yasin gibi okumalar yaparak nafile orucunun size vereceği manevi doygunluğu en üst seviyede hissedebilirsiniz.
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Nafile Orucu Ne Zaman Tutulur?
- Yılın en bereketli ayları olarak bilinen 3 aylar; nafile orucunun tutulduğu aylardır.
- Özellikle Recep ayının ilk 3 günü, Muharrem ayının ilk 10 günü, her ayın 13-14-15. gününde tutulan oruçlar nafile orucu olarak kabul edilir.
- Oruç tutacak kişinin sağlığı yerindeyse; hayırlı 3 aylarda dilediği kadar oruç tutabilir.
- Ancak unutulmamalıdır ki; 3 ayların tamamında oruç tutma hakkında dini bir kaynak bulunmuyor. Bu nedenle hadislerde belirtildiği gibi belirli süreyle oruç tutmanız buyruluyor.
- Nafile orucunu tutacak kişilerin her sene 3 ayların hangi günlere denk geldiğini öğrenmesi gerekir. Bu mübarek ayların başlangıcı ve bitişi dini yayın kaynaklarından öğrenilebilir.

Nafile Oruç Çeşitleri Nelerdir?
Yılın en bereketli aylarında, 3 aylarda tutulan nafile oruçlar birden fazla başlık altında açıklanır. Nafile oruçları tutmak farz değil sünnettir. Bu nedenle dileyen herkes tutabilir. Şimdi nafile oruçları nelerdir sorusunun yanıtlarına değineceğiz.
- Şevval Orucu: Ramazan ayından sonraki ay şevval ayıdır ve bu ayda tutulan oruçlar şevval orucu olarak tutulur. Nafile bir oruçtur. Sünnet ibadet olarak yapılır.
- Aşure Orucu: Muharrem ayının 10. gününe denk gelen gün aşure günüdür ve bu günde oruç tutulması sünnettir.
- Her Ay 3 Gün Orucu: Her ayın 13. 14. ve 15. gününde oruç tutmak sünnettir. Bu kurala uyarak her ay 3 gün oruç tutarsanız; nafile orucu tutmuş olursunuz.
- Zilhicce Orucu: Zilhicce ayının 10. günü oruç tutulur. Takvime göre bu gün Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelir. Ancak bayramların 1. günü oruç tutulması zorunlu değildir. Bu ayın ilk 9 gününü oruçla geçirerek büyük sevaba girebilirsiniz.
- Pazartesi – Perşembe Orucu: Her hafta bu günlerde oruç tutarsanız; Peygamberimizin sünnetine uyarak siz de sevaba girmiş olursunuz.
- Şaban Orucu: Hz. Peygamber şaban ayında sık sık oruç tutarmış. Bu ayda oruç tutmak sünnettir. Ramazan ayının bitimiyle başlayan bir aydır.
Dinimizde Oruç Çeşitleri, İsimleri, Anlamları

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?
Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?
Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar ve Biter? Oruç İçin Önemi Nedir?
Hayırlı Sahurlar! En Güzel Sahur Mesajları Anlamlı Sahur Sözleri
4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
10 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 800.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.