Mide Kanaması Belirtileri, Nasıl Anlaşılır? Neden Olur? Tedavisi

Mide Kanaması Belirtileri, Nasıl Anlaşılır? Neden Olur? Tedavisi Tarifi

Mide Kanaması Hakkında Hayat Kurtaran Bilgiler

Mide kanaması, gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinde kanama olmasıyla oluşur. Sindirim yolu; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak (kolon), rektum ve anüsü içerir. Mide kanaması bir hastalık değil semptomdur, bir ya da birden fazla hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle, tedaviye başlanmadan önce altta yatan neden anlaşılmalıdır.

Mide Kanaması Nedir?

Mide kanaması, sıklıkla hastaneye yatmayı gerektiren yaygın bir klinik problemdir ve sinir sistemindeki bir bozukluğun belirtisidir. Kan genellikle dışkıda veya kusmukta görülür, yine de her zaman görünür değildir; ancak dışkının siyah veya katran renginde görünmesine de neden olabilir.

Mide ya da kolondaki kanama genellikle kolayca tanımlanabilir, ince bağırsakta meydana gelen kanamanın ise nedenini bulmak zor olabilir. Birçok kanama atağı kendi başına iyileşir ancak kanama alanının tespit edilmesi zorunludur. Kesin bir tanı, kanamanın tekrarlanmasını önleyebilir ve gelecekteki atakları daha etkili bir şekilde tedavi etmeye yardımcı olabilir.

mide kanaması belirtileri

Mide Kanamasının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Mide kanamasının nedenleri büyük ölçüde farklılık gösterirken, kanamanın akut veya kronik olup olmamasına bağlı olarak gastrointestinal kanama semptomları tutarlıdır. Kronik veya uzun süreli olarak kabul edilen mide kanaması belirtisi, fekal gizli kan testi gibi tıbbi bir test yapılmadan tespit edilemeyecek kadar küçük olabilir. Tedavi edilmeyen bu yavaş kanama, anemiye veya kan sayımının düşmesine neden olabilir. Öte yandan akut mide kanaması aniden olur ve yaşamı tehdit edebilir.

Belirtileri ise oldukça fark edilir şekildedir:

  • Dışkıda kan
  • Kahve telvesine benzer bir şekilde kan kusmak
  • Siyah, katran renginde dışkı
  • İshal
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Derinin solgunlaşması
  • Anemi (gizli kan kaybı yaşayan hastalarda)
  • Nefes darlığı
  • Parlak kırmızı veya bordo renkli dışkı (alt veya üst gastrointestinal kaynakta bir kanama olduğunda)

Peki mide kanaması ağrı yapar mı? Evet, çoğu durumda yukarıdaki belirtilerin yanı sıra karın krampları ve ağrı da görülebilir.

mide kanaması neden olur

Mide Kanaması Neden Olur?

Mide kanaması sebepleri sindirim yolundaki yerine bağlı olarak üst veya alt olarak iki şekilde sınıflandırılır. Sindirim sisteminin farklı kısımları belirli koşullardan etkilenir. Bu nedenle farklı bölgelerde olan kanamanın da çeşitli nedenleri vardır.

1) Peptik Ülser Hastalığı

Peptik ülserler, sindirim kanalının mukoza astarının lokalize erozyonlarıdır. Ülser genellikle mide veya oniki parmak bağırsağında görülür. Mukozal astarın bozulması, kan damarlarına zarar verir ve mide kanamasına neden olur. Üst gastrointestinal sistem kanamasının en yaygın nedeni duodenumda (oniki parmak bağırsağı), mide astarının kendisinde veya yemek borusunda bulunan bir ülserdir.

2) Yemek Borusu Varisleri

Özofagus (yemek borusu) varisleri veya varisli damarlar, genellikle siroz gibi altta yatan kronik karaciğer hastalığının bir sonucudur ve hızlı bir şekilde kanamaya yol açar. Özofagus ve midenin birleşme yerindeki bir yırtılma bazen tekrarlanan kusma veya emilmenin bir sonucu olarak da ortaya çıkar.

3) Gastrit

Gastrit, midede kanama ile sonuçlanabilen mide astarının iltihaplanması durumudur ve mide astarının, ürettiği asitten korunmasını engelleyememesinden kaynaklanır. Gastrit nedenleri:

  • NSAID’ler yani nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (örneğin ibuprofen (Advil, Excedrin, Çocuk Advil, Midol, Pamprin ve aspirin)
  • Stereoidler
  • Alkol
  • Yanıklar
  • Travma

4) Mallory-Weiss Sendromu

Yemek borusu ya da mide astarında, sıklıkla şiddetli kusma ya da çürümenin sonucu olarak lineer bir yırtık oluşur. Mukozal yırtıklar; nöbetler, şiddetli öksürme veya gülme, ağır cisim kaldırma, zorlama veya doğum sonrasında ortaya çıkabilir. Doktorlar, günümüzde düzenli olarak alkollü içecek tüketen insanlarda da bu yırtıklara rastlamaktadırlar.

5) İltihaplanma

Mukoza zarları bozulduğu zaman, mide asidinin sert etkilerine karşı koyamazlar. Steroid olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar, aspirin, alkol ve sigara kullanımı gastrik ülser oluşumunu teşvik eder. Helicobacter pylori de ülser oluşumuna sebep olan bir bakteri türüdür.

6) Divertikülöz

Alt gastrointestinal sistem kanamasının en yaygın nedenlerinden biridir. Vakaların %40’ından fazlasını oluşturur. Küçük dış cepler veya divertiküller, genellikle bağırsak duvarının zayıflamış bir bölgesinde kolonun (kalın bağırsak) duvarında oluşur. Sık sık kabız olan veya bağırsak hareketleri düzensiz olan kişilerde daha çok görülür.

7) Hemoroidler ve Çatlaklar

Hemoroidler anüs içinde ve çevresindeki şişmiş damarlardır. Bağırsak hareketleri sırasında gerilmenin tekrarlanması, kanamalara neden olur. Bu kanamalar genellikle hafif, aralıklı ve parlak kırmızıdır. Anal duvardaki çatlaklar veya yırtıklar, anüste az miktarda parlak kırmızı kanamayı da tetikleyebilir. Sert bir dışkının geçişi sırasında zorlayıcı ıkınma genellikle çok ağrılı olabilen ve ameliyat gerektirebilecek türden yırtıklara neden olur.

mide kanaması tedavisi

Mide Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Endoskopik tedavi: Bu tedavi, kan damarını veya anormal dokuları yakarak (pıhtılaştırarak) ülser ve diğer anomali kanamalarını durdurabilir.
  • Endoskopik enjeksiyon: Endoskopik enjeksiyon ile doktorunuz kanamanın kaynağına, seyreltilmiş epinefrin gibi bir sıvı enjekte ederek kanamayı durdurabilir.
  • İlaç tedavisi: Mide asidini azaltmak için proton pompa inhibitörü gibi ilaçlar reçete edilebilir. Bakteri kaynaklı bir mide iltihabı mevcutsa genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır.
  • Kolonoskopi: Alt gastrointestinal kanama için, endoskopi anüsten geçirilir. Bu süreç kolonoskopi olarak adlandırılır ve doktorun kimyasalları enjekte etmek, yakmak veya kanamayı kesmek için kalın bağırsağa ulaşmasını sağlar. Daha fazla kanama olmasını önlemek için ilaç reçete edilebilir. Kanama tedaviden sonra nüksederse, tekrar değerlendirme ve tedaviye ihtiyacınız olabilir. Bazı ciddi vakalarda nadiren de olsa mide kanaması ameliyatı gerekebilir.

mide kanaması nedir

Mide Kanaması Tehlikeli Mi? Kendiliğinden Geçer Mi?

Mide kanaması bir hastalık değil, başka bir hastalığın belirtilerinden biridir. Bu nedenle altta yatan neden mutlaka tanımlanmalı ve tedavi edilmelidir. Bazı kanama atakları kendi başına da iyileşebilir ancak eğer gizli bir kanama söz konusu ise ve uzun zaman tedavi edilmezse tehlikeli bir hal alabilir.

mide kanaması nasıl olur

Mide Kanaması Durmazsa Ne Olur?

Şiddetli mide kanaması vakalarında hastaneye yatmak gerekebilir. Geç kalındığı takdirde hasta ciddi derecede kan kaybedebilir ve şoka girebilir. Eğer aşağıdaki belirtiler görülüyorsa, acil tıbbi yardım gereklidir:

  • Baş dönmesi
  • Kalbin normalden daha hızlı atması
  • Kan kusmak
  • Dışkıda kan bulunması
  • Karında ağrı ve şişkinlik

mide kanaması sonrası

Mide Kanaması Sonrası Neler Yemeli, Nelerden Uzak Durmalı?

  • Alkol bağırsakları tahriş eder. Aşırı tüketimi, yemek borusundaki damarların genişlemesine ve sindirim yolunda kitlesel kanamaya neden olan varis oluşumuna yol açar. Bu nedenle hem aktif kanama süresince hem de kanama sonrası alkol tüketilmemesi gerekir. Aspirin ya da steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlarla birlikte alınması, ülser ya da mide tahrişi gelişme riskini de artırabilir.
  • Çoğu zaman mide kanaması beslenme programı oluşturulmasını zorunlu kılabilir. Yeterli miktarda lif almak dışkıların yumuşak kalmasına yardımcı olur ve bunları sindirim yolu boyunca hareket ettirir, böylece kabızlık engellenmiş olur. Lifli gıdalar arasında yeşil yapraklı sebzeler, meyve, kuru erik suyu, yüksek lifli tahıllar ve kepekli tahıllar bulunur. Bunlar ayrıca hasarlı dokularınızın iyileşmesine yardımcı olan vitaminler ve mineraller içerir.
  • Hastalarda mide kanaması sonrası halsizlik ve yorgunluk görülebilir. Bu yüzden kanama dönemlerinde kaybedilen demir depolarını yeniden inşa etmek için protein ve demir içeren balık, yağsız et ve kümes hayvanları gibi protein yönünden zengin besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir. Non-heme demir kaynakları arasında fasulye ve diğer baklagiller, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca yüksek C vitamini içeren yiyecekleri tüketmek de demir emilimini artırır.
  • Mide kanaması perhiz yapılmasını gerektiren bir durumdur. Kafein, baharatlı yiyecekler ve narenciye sindirim yolunu tahriş edebilir. Çikolata, çay, kahve, soda ve enerji veya spor içeceklerinin hepsi kafein içerir. Bu nedenle bu potansiyel irritanları sindirim kanalınızın bunlarla başa çıkabildiğinden emin oluncaya kadar beslenme programınıza eklememeniz tavsiye edilir. Ancak mide kanaması sonrası diyet listesi çıkarma işlemini doktorunuza danışarak yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
  • Mide kanamasına Helicobacter pylori enfeksiyonu neden olduysa, antioksidanlar açısından zengin besinler faydalı olabilir. Yaban mersini, kiraz ve biber gibi yiyecekler antioksidan ile doludur. Lahana ve ıspanak gibi sebzeler ayrıca kalsiyum ve B vitaminleri içerir.
  • Mide kanaması bitkisel tedavi yöntemi olarak aloe vera bitkisinin yaprakları çiğnenebilir. Bir dilim yaprak yavaş yavaş çiğnenir ve bu sırada ağza gelen suyu da içilir. Bitkinin suyu bitince kalan lif tükürülür. Bu tedavi yöntemi bir ay boyunca uygulanabilir ancak bir ayın sonunda ara verilmelidir. Aloe vera bitkisine karşı bir alerji söz konusuysa kesinlikle uygulanmamalıdır.

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözümler, Uzman Tavsiyeleri

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Belirtileri Nelerdir? Evde Çözüm

Gastrit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Ülser Nedir? Ne İyi Gelir? Belirtisi, Tedavisi, Diyeti

Mide Yanmasına Neler İyi Gelir?

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur? Tarifi

Yoğurtsuz Mantı Yemeği Nasıl Mı Olur?

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Enfes Güllaç (Anlaşılır Tarif) Tarifi

Enfes Güllaç (Anlaşılır Tarif)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Bulamaç (Denemeyen Pişman Olur) Tarifi

Bulamaç (Denemeyen Pişman Olur)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri Tarifi
Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Tarifler Geri
Videolar Geri