Mısır’da Nerede Ne Yenir? En Lezzetli 7 Geleneksel Mısır Yemeği

Mısır’da Nerede Ne Yenir? En Lezzetli 7 Geleneksel Mısır Yemeği Tarifi

Mısır’da Ne Yemeli, Nereyi Gezmeli?

Tek Yazıda Seyahat Rehberiniz!

Sfenks, Piramitler, develer, firavunlar, hiyeroglifler, çöl safarisi ve Kızıldeniz dalışları gibi saymakla bitmeyecek birçok şeyle tanınan, çoğu insanın hayatında bir kez olsun gezip görmek istediği tam anlamıyla tarih kokan şehir: Mısır.

7000 yıllık tarihin ve medeniyetin birikimi olarak bu çöl ülkesi, eşsiz kültüre, geleneklere ve yemeklere sahiptir. Mısır Piramitleri’nin ikonik görüntüsünün yanında ufka doğru uzanan sonsuz çöl zeminiyle 23 milyonluk Kahire’nin kalabalık otoyollarında gezinmek, Şarm El Şeyh’ten Kızıldeniz dalış turlarına katılmak, Aswan’da Nil Nehri’nin bitişini, timsahları, közde kahvesini veya bot turlarını deneyimlemek Mısır için sayılacak sınırsız detaylardan sadece birkaçı.

giza piramitleri

Mısır Nerede? Hangi Kıtadadır?

98 milyona yaklaşan nüfusuyla Mısır, Kuzey Afrika Kıtası’nın en büyük ülkesi. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan kültürel ve coğrafi varlıklarının yanı sıra birçok eğlence aktivitesi de olan bu ülke hem Orta Doğu’nun hem de Kuzey Afrika’nın en önemli ülkelerinden. Nil Nehri boyunca kurulu ülkenin doğusunda İsrail, batısında Libya konumlanmış diğer komşu ülkeleri.

Mısır şehirleri hakkında bir şeylerden bahsedecek olursak, en büyük şehir Kahire olmakla beraber diğer önemli şehirleri:

  • İskenderiye
  • Asvan
  • Luksor
  • Şarm – El Şeyh
  • Dahab
  • Hurgada

Mısır’da Ne Yenir? Mutlaka Denemeniz Gereken 7 Mısır Yemeği

Mısır’ı ziyaret etmemiş olanların çoğunun Mısır yiyecekleri hakkında pek bir bilgisi olmuyor. Ancak bilinmelidir ki Mısır mutfağı gerçek manada eşsiz ve keşfedilmeye değer ülke mutfaklarından biridir. Yıllardan beri süregelen antik tarihi, her medeniyet gibi Mısır mutfağını da etkileyerek bugünkü haline getirmiş.

Orta Doğu ülkelerinin çoğunda olduğu gibi Mısır kültüründe de elbette lezzetli yiyeceklerin ortaya konulup etrafında aile ve arkadaşlar ile toplanarak yenilmesi gibi aktiviteler var. Ülkenin geleneksel yemekleri kuzu eti, dana eti, balık, pirinç, fasulye ve sebzelere odaklanır ve bir vejetaryen olsanız bile bol miktarda yiyecek şey bulabileceğiniz çeşitliliktedir.

Öyleyse fazla vaktinizi almadan sizler için derlediğimiz Mısır mutfağının geleneksel yemeklerine doğru kısa bir yolculuğa çıkalım!

Mısır'da ne yenir

1) Falafel (Ta’meya)

Falafel de geleneksel Mısır mutfağının dünyaya sunduğu önemli lezzetlerden bir tanesi. Genelde nohut ile yapılsa da fasulye ile yapılan Ta’meya çeşidi de tercih edilen bir diğer seçeneğidir. Yumuşaması beklendikten sonra robot yardımıyla ezilen nohut, kişniş, maydanoz, beyaz soğan ve sarımsak ile karıştırılarak bu yiyecek ortaya çıkarılmış olur. Birçok farklı baharat kullanılarak da lezzeti artırılan Falafel top şekillerinde yuvarlanarak sunuma hazır hale getirilir. Bu benzersiz lezzeti Mısır’a gideceklere kesinlikle tavsiye ediyoruz!

Falafel lezzetini deneyebileceğiniz bazı mekanlar:

  • Falafel (AZ Zaweyah Al Hamraa Al Balad, Ash Sharabeyah, Kahire, Mısır)
  • El-Zahem (El-Sayeda Zainab, Cairo، Kahire, Mısır)
falafel

2) Ful Mudammas (Foul Medames)

Mısır kültürünü deneyimlemenin bir yolu da yemek kültürünü tanımaktan geçiyor. Özellikle Osmanlı öncesine hatta İslamiyet öncesine dayanan kahvaltılık yiyecekleri: Ful Mudammas’tan. Kurutularak öğütülmüş fava fasulyelerinin haşlanmış yumurta, kızartmalıklar, domates ve yeşil biber ile birlikte sunulmasıyla karşınıza çıkacak bu lezzetin yanında da geleneksel baladi ekmeği olmazsa olmazlardan! Bazı lokanta ve restoranlarda meze olarak sunulsa da hala Mısır’da birçok evde, tarlada, köyde, şehirde kahvaltılıkların vazgeçilmezlerinden olan Ful Mudammas, Mısır’a yola düşenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden!

Ful Mudammas deneyebileceğiniz mekan önerisi:

  • Gad (13 26th of July St., Kahire 11511, Mısır)
Ful Mudammas (Foul Medames)

3) Koşeri (Koshari)

Mısır mutfağı, yemek artıklarını değerlendirmesini iyi bilen ve çok sayıda lezzetli tarifler üreten bir kültüre sahip. Bu doyurucu yemek de, şüphesiz kilerde artakalmış yiyecekleri değerlendirmenin en güzel yollarından biri. Pilav, makarna, mercimek, nohut ve hatta bazen daha fazla malzemenin karışımından oluşan, bütün bu lezzetleri bir arada sunan bir yiyecek Koşeri. Üzerine bazen sarımsak sirkesi ile baharatlı bir domates sosu veya kızarmış ince soğan dilimleri ile kimyon sosu eklendiğini ve lezzetine lezzet katıldığını görebilirsiniz. Lokal yiyeceklerin satıldığı lokanta ve restoranlarda kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz, bir tabak asla yetmeyecektir bizden söylemesi!

Koşeri lezzetini tadabileceğiniz bazı mekan önerilerimiz

  • Koshari al-Tahrir (Sharia Abd el-Khalik Sarwat, Kahire 11511, Mısır)
  • Koshary Abou Tarek (Choppin ln | Champollion, Kahire 11511, Mısır)
Koşeri (Koshari)

4) Mulukhiyah

Geliyoruz Mısır’da denemenizi önerdiğimiz bir başka geleneksel yemeğe: Mulukhiyah. Bu yemeği ya sever bir tabak daha istersiniz, ya da sevmez bir daha denemek istemezsiniz. Yeşil yapraklı mulukhiyah bitkisinin minik parçalar halinde kıyılarak kişniş ve sarımsakla karıştırılmış tavuk eti, dana eti veya deniz mahsüllerinin suyunda hazırlanan bir çeşit yahni ya da çorba diyebiliriz.

Mulukhiyah adı, kraliyetlere ait olan anlamına gelmekte. Eski Mısır’da bu yemek yalnızca firavunlara sunuluyormuş. Sağlığa olan faydaları nedeniyle soylulara uygun bir yemek olduğu düşünülüyormuş. Genellikle pilav veya pita ekmeği eşliğinde, tercihe göre tavuk eti ve dana eti ile sunulan bu lezzet için Mısır’ın İskenderiye gibi kıyı kesimleri, karides veya balık gibi deniz ürününü kullanmayı tercih ediyor. Demir, potasyum ve C vitamini yönünden de oldukça zengin bu lezzeti mutlaka deneyin!

Mulukhiyah yemeğini denemeniz için restoran önerisi:

  • Abou el-Sid (26 July St., Kahire 11511, Mısır)
Mulukhiyah

5) Umm – Ali Tatlısı

Mısır geleneksel yemeklerinde tatlı konusuna gelecek olursak, doğrudan çevirisi ‘Ali’nin annesi’ olan Umm – Ali tatlısından biraz bahsetmek istiyoruz. Özetle mısır unu, hamur, fındık ve sütle yapılan bu lezzet hafif ve bir o kadar da lezzetli bir tatlı. Siz de mutlaka yemeğinizin ardından birkaç tane Um – Ali tatlısından tatmalısınız!

En iyi Um – Ali tatlısı yiyebileceğiniz mekan önerilerimiz:

  • El Malky (28 El Mashhad El Husseiny St., Kahire 11511, Mısır)
  • Sequoia (53 Abou El Feda St. | Zamalek, Kahire 11511, Mısır)
Umm - Ali Tatlısı

6) Havavşi (Hawawshi)

Mısır gezisi planlanıyorsa eğer geleneksel Mısır yemekleri de planın bir köşesinde kendisine kesinlikle yer bulmalıdır. Havavşi de bu yemekler içinde, mutlaka denemeniz gerekenlerinden bir tanesi. Aslında yapılışı oldukça basit olan bu lezzet ağızda bıraktığı tat ile gerçekten sizi memnun edecek. Genellikle turşu ile servis edilen bir çeşit kuzu sandviçi olan bu yiyeceğin ekmeği ise özel fırınlarda yapılıyor.

Havavşi lezzetini denemek isteyenler için birkaç mekan önerisi:

  • Hawawshy Shalaby (3 Saraya El Azbakeya St. El Tawfiqeya, Beside Cairo Palace Cinema, Kahire 11511, Mısır)
  • Hawawshy El Refaay ( 87 El Sheikh Rihan – Abdein)
Havavşi (Hawawshi)

7) Şavarma

Şavarma, Türkiye’de de adının bu olduğunu bilmeden mutlaka daha önce tadına baktığınız sokak lezzetlerinden bir tanesi. Yunanlılardan mı Türklerden mi yoksa Araplardan mı geldiği tartışıladursun, Orta Doğu baharatları ile marine edilmiş tavuk veya dana etlerinden oluşturan lezzet bütün gün çevrilerek pişiriliyor ve bizlere de bu şahane lezzeti ekmek arası veya porsiyon şeklinde tatmak kalıyor. Bizdeki dönerden farklı olarak Mısır’da tahin ve sarımsak sosu ile servis edilebiliyor. Kısacası ülkede fast – food aradığınızda imdadınıza yetişecek hem ekonomik hem de doyurucu bir lezzet, Şavarma.

Şavarma için bizim önereceğimiz bazı mekanlar:

  • Sabaya (Corniche El Nil | Semiramis InterContinental Cairo, Kahire 11511, Mısır)
  • Felfela (15 Hoda Shaarawy Street | Downtown, Kahire 11511, Mısır)
  • Kazaz Restaurant (38 Sabry Abou Alam St. Off Talaat Harb Sq. In Front Of Sidnawy, Kahire 11511, Mısır)

Tarif için: Şavarma

Tarif: Şavarma

Mısır Gezilecek Yerler Listesi – Görmeden Dönmeyin!

  • Giza Piramitleri (Kahire – Giza)
  • Kahire Mısır Müzesi
  • Krallar Vadisi (Luksor)
  • Karnak Tapınağı (Luksor)
  • Ras Muhammad Ulusal Parkı (Şarm – El Şeyh)
  • Nil Nehri
  • Nubyalı Köyü (Asvan)
  • Kahire Mehmet Ali Paşa Camii
  • Kahire Sultan Hasan Camii
  • Philae Tapınağı (Asvan)
  • Kızıldeniz
  • Abu Simbel Tapınakları (Asvan)
Kahire Sultan Hasan Camii

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

Strazburg’da Ne Yenir? Yöresel Mutfağa Özgü 8 Muhteşem Lezzet

Venedik’te Ne Yenir? İtalyan Yemek Kültüründen 9 Popüler Lezzet

Paris’te Ne Yenir? Köklü Fransız Mutfağından En İyi 10 Avangart Lezzet

Cenova’da Ne Yenir? İtalyan Mutfağından 7 Efsane Akdeniz Lezzeti

Berlin’de Ne Yenir? Hayır Diyemeyeceğiniz 7 Değişik Lezzet

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mısır Yemeği Tarifi

Mısır Yemeği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Süt Mısır ( Mısırın En Lezzetli Hali ) Tarifi

Süt Mısır ( Mısırın En Lezzetli Hali )

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Airfryer' Da Soslu Mısır Tarifi

Airfryer' Da Soslu Mısır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Mısır Unu Çorbası (+7 Ay) Tarifi

Mısır Unu Çorbası (+7 Ay)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Mısır Pastası Mısır Unlu Kek Tarifi

Mısır Pastası Mısır Unlu Kek

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Mısır Ekmeği Tarifi

Mısır Ekmeği

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Mısır Ekmeği Tarifi

Mısır Ekmeği

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Mısır Ekmeği Tarifi

Mısır Ekmeği

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri