Mutfak Halısı Nasıl Olmalı, Nasıl Seçilir?

Mutfak Halısı Nasıl Olmalı, Nasıl Seçilir? Tarifi

En İyi Mutfak Halısı Hangi Özelliklere Sahiptir?

Mutfak dekorasyonunda önemli bir detay olarak mutfak halısı, mutfağı estetik ve işlevsel açıdan tamamlar. Mutfak halısı, mutfağın tarzını kolayca yansıtmaya yardım eder. Bu zemin dekorasyonu ögesi sayesinde, her tarzdaki mutfak diğer mobilyalarla uyum içinde görünür. Bunun için mutfak halısı seçiminde ve kullanım yerinde en iyi hamleleri yapmanız gerekir.

Peki, mutfak halısı nasıl seçilir? Kullanışlı ve şık bir mutfak halısı nasıl olmalıdır? Bu soruların yanıtlarına, Nefis Yemek Tarifleri editör ekibi olarak yanıt vereceğiz. Mutfağınızda en iyi mutfak halısını kullanmak istiyorsanız, öneri ve bilgilerimizi incelemeye başlayabilirsiniz!

Mutfak Halısı Nasıl Olmalı?

  • Mutfakta kullanılacak halı, mutfağın trafiğine ve olası mutfak kazalarına karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Genel mutfak dekorasyonunu tamamlarken, ihtiyacı da karşılayan tasarımlara sahip olmalıdır.
  • Çok sık kullanılan bir alanda yer alacağından, kolayca temizlenmesi de önemlidir.
  • Mutfakta halı kullanacaksanız renk, ölçü, temizlik kolaylığı, tarza uygunluk ve bütçe gibi kriterlere dikkat ederek model seçebilirsiniz.
  • Mutfak halısı, kaliteli iplikten üretilmelidir ve yeterli kalınlığa sahip olmalıdır.
  • Yaşadığınız bölgeye ve mutfağı kullanım durumuna göre seçimler yaparak halı kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Zemini kapatmak içi halı, kilim, paspas gibi ürünleri kullanmayı deneyebilirsiniz.
mutfak halısı nasıl seçilir

Mutfak Halısı Nasıl Seçilir?

Mutfağınızda kullanmak için halı seçerken, bazı önemli tasarım detaylarına dikkat ederek ürün seçimi yapmalısınız. Bunun için mutfağın kullanım durumunu ve halıda olması gereken tasarım özelliklerine dikkat etmelisiniz. Mutfak halısı seçimi konusunda, size yardımcı olacak tüyolar şu şekilde sıralanabilir:

Konumlanacağı Yeri Ölçmelisiniz

Mutfak halısının ölçüsü, halının konumlanacağı yere uygun olmalıdır. Tezgah önünde ya da masa altında halı kullanacaksanız, bu alana en uygun ölçüdeki modelleri seçmelisiniz. Çok büyük ya da dekoratif küçük bir halı kullanmak isterseniz, mutfakta kalan boş alanları ölçüp halı alabilirsiniz.

Kolay Temizlenebilir Malzemeden Seçmelisiniz

Her mevsim kullanışlı bir mutfak halısı almak istiyorsanız, malzemesine önem vermelisiniz. Mutfak halıları çeşitli malzemelerden üretilmektedir. En yaygın kullanılan malzeme, sentetik mutfak halısıdır. Sentetik mutfak halısı lekeyi zor emer ve daha kolay temizlenir. Bu nedenle mutfaklarda sentetik halı kullanımı oldukça popülerdir.

Yün halı da kış mevsiminde çok kullanışlı olan bir malzemedir. Kalın ya da ince modeller arasından seçim yaparak, mutfak zemin dekorasyonunu tamamlayabilirsiniz. Ancak lekeyi daha hızlı emebildiği için temizliği bir miktar yorucu olabilir.

İnce ve hafif yapıya sahip olan pamuklu halı ise, mutfaklarda çok sık kullanılır. Bu tür halıları her türlü mutfakta rahatça kullanabilirsiniz. Konforlu bir halı türüdür. Bununla beraber, bambu viskon malzeme de mutfaklarda yaygın şekilde kullanılır. Hafif parlak görünümde olduğu için mutfağa ışıltı kazandırır. Çok fazla suya maruz kaldığında ise renginde solma oluşturabilir.

İşlevsel Tasarım ve Şekilde Olmalıdır

Mutfak halısı, çeşitli şekillerde tasarlanabilir. Kullanım ve konumlandırma açısından en rahat olan şekil kare ya da dikdörtgen halılardır. Bu halıları, uygun alanlara rahatça serebilirsiniz. Oval ya da yuvarlak halılar da tasarlanmaktadır. Mutfağınızda göz alıcı bir halı kullanmak isterseniz özel şekillendirmeleri tercih edebilirsiniz.

Mutfağın Tasarımıyla Uyumlu Desen ve Renkte Olmalıdır

Mutfak halısı seçiminde renk ve desen önemlidir. Sürekli kullanacağınız için beğendiğiniz renkleri yansıtmasına dikkat etmelisiniz. Halı üzerindeki desenler, göz yormamalıdır ve mutfağın diğer unsurlarına uyum sağlamalıdır. Her renkte ve desende mutfak halıları tasarlandığından, bu konuda zengin bir seçenek sunulabilir.

Sandalye, dolap, masa ve perde gibi mutfak eşyalarını tarz bakımından tamamlayan desenleri tercih edebilirsiniz. Böylece uzun süre aynı ürünü sıkılmadan kullanabilirsiniz. Açık renkli dolaplarla orta tonlardaki halıları bir araya getirebilirsiniz. Dolaplarınız koyu renkleri yansıtıyorsa, mutfağı ferah göstermek için açık renkli ve küçük desenli halıları kullanabilirsiniz. Böylece renk ve desen uyumunu kolayca yakalayabilirsiniz.

Kaydırmaz Taban Halılar Seçebilirsiniz

Halıların alt yüzeyinde, kaymayı önleyen özel bir malzeme kullanılır. Genellikle dot tabanlı halılar, mutfak zeminine daha çok uyum sağlar. Silikon boncuk noktalamalarla tabanı güçlendirilen halılar, kayma riskini azaltır. Bu tür halıları, çok hareketli olduğunuz zeminler ve mutfaklar için tercih edebilirsiniz. Lateks ve kauçuk tabanlı halıları da mutfakta kullanmak için tercih edebilirsiniz.

Kolay Temizlenebilir Halılar Avantajlıdır

Mutfakta çok sık zaman geçiriyorsanız, temizliği kolay olan halıları tercih etmeniz size uzun vadede avantaj sağlar. Bu konuda makinede yıkanabilir mutfak halısı seçebilirsiniz. Sabunlu bezle ya da elde yıkamayla kolayca temizlenen halılar da size kullanım açısından kolaylık sağlar. Yemek ve içecek dökülmelerine karşı pratik bir halı kullanmak isterseniz, sentetik ve kısa tüylü halıları kullanmayı deneyebilirsiniz.

Leke Direnci Yüksek Halılar İşlevseldir

Yemek yaparken ve içecek hazırlarken, mutfak kazaları yaşanabilir. Mutfak kazalarına karşı dirençli bir halı kullanmak isterseniz, yapı bakımından lekeyi yüzeyde tutan halıları seçebilirsiniz. Polipropilen, naylon ve polyester gibi sentetik liflerden üretilen halılar, doğal liflere göre leke tutmama özelliğine sahip olduğundan su ve sıvıları çok yavaş emer. Bu süreçte hemen temizlik yaparak halının lekelenmesini önleyebilirsiniz.

6 mm – 12 mm Arası Hav Yüksekliği İdealdir

Hav yüksekliği, halının zeminden yukarı doğru yüksekliğidir. İpliklerin sıklığı ve kalitesi, hav yüksekliğini etkiler. Eğer mutfak için hav yüksekliği çok fazla olan halıları tercih ederseniz, iplikler arasında kir ve toz kalabilir. Bu da hijyeni düşürebilir. Bu nedenle, mutfak için 6 mm – 12 mm arası hav yüksekliği olan halı modellerini tercih edebilirsiniz. Böylece rahat, yumuşak ve temiz halılar kullanmış olursunuz.

mutfak halısı

Mutfak Halısı Ölçüsü Nasıl Olmalı?

Mutfak içinde yemek masası gibi büyük mobilyalar varsa, mobilyaların altında ya da çevresinde uygun ölçüde halı kullanabilirsiniz. Masanın dışında, tezgah önünde halı kullanacaksanız, tezgahın uzunluğuna göre ölçü belirleyebilirsiniz. Bu süreçte size yardımcı olacak ölçülerden bahsedelim:

  • Masanız 90 cm x 160 cm ölçülere sahipse, masanın altında 140 cm x 200 cm halı kullanabilirsiniz.
  • 100 cm x 200 cm yemek masasının altında ise, 160 cm x 230 cm halı kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Tezgah uzunluğuna göre 80 x 300 veya 100 x 300 cm ölçülerindeki uzun halıları kullanabilirsiniz.
  • Rahat bir halı kullanımı için 6 kişilik masanın altında, 160 x 230 cm genişliğindeki halıyı tercih edebilirsiniz.
  • 6 kişilik yuvarlak bir masa kullandığınız alanlarda ise ortalama 200 cm çapındaki halıları konumlandırabilirsiniz.
  • Halıları zemine sererken dolaplarla arasında ortalama 20-30 cm boşluk bırakabilirsiniz.
Masa Ölçüleri Önerilen Halı Ölçüleri Notlar
90 cm x 160 cm 140 cm x 200 cm Masanın altına tam sığacak şekilde.
100 cm x 200 cm 160 cm x 230 cm Yemek masası için ideal boyut.
Tezgah Uzunluğu 80 cm x 300 cm veya 100 cm x 300 cm Uzun halılar, tezgah altına uygun.
6 Kişilik Masa 160 cm x 230 cm Rahat kullanım için geniş halı.
6 Kişilik Yuvarlak Masa Çapı 200 cm olan halı Yuvarlak masalar için ideal çap.
Dolaplar ile Halı Arası 20-30 cm boşluk Halıların dolaplarla arasında boşluk bırakılmalı.

Mutfak Halısı Nasıl Temizlenir, Yıkanır Mı?

Mutfakta yaşanan ufak kazalar nedeniyle, mutfak halısı kirlenebilir. Böyle durumlarda derhal temizlik yapılmalıdır ki halıda iz kalmasın. Halıyı düzenli olarak temizlemek, halının kullanım ömrünü uzatabilir. Yemek, içecek, su ve diğer malzemeleri halıdan temizlemek ise oldukça basittir. Mutfak halısı temizlenebilir özelliğe sahip olduğundan, size birkaç farklı yöntem önereceğiz.

Temizlik

  • Kullandığınız mutfak halısı, makinede yıkanabilen bir yapıya sahipse, üzerindeki lekeyi havlu kağıtla alıp 30 derecede yıkayın.
  • Mutfak halısında oluşan çok ufak leke ve kirler için yerinde müdahale yaparak sabunlu suyla silin.
  • Mutfaktaki halı, lekeyi kısa sürede emmişse, halıyı ters çevirip arka yüzeyden sabunlu su dökerek lekenin üst yüzeye çıkmasını sağlayın.
  • Lekeler için tel, bıçak, makas kullanmayın.
  • Nemli bez, yumuşak sünger, halı fırçası kullanarak ovalama işlemlerini yapın.
  • Lekenin temizlenmesinden sonra soğuk ve nemli bir bezle durulama işlemi yapın.

Elde Yıkama

  • Elinizde yıkamak istediğiniz halılar için, uygun bir yıkama alanı hazırlayın.
  • Balkon, banyo ve teras gibi alanlarda halı deterjanı, bol su kullanarak yıkamaya başlayın.
  • Yağ ve yemek lekelerini çıkarmak için halı fırçası ya da sünger kullanarak güçlü şekilde ovalayın.
  • Hortumla su kullanarak bol tazyikle halıdaki deterjanı akıtın.
  • Havadar bir yerde, sık sık yüzey çevirerek halının kurumasını sağlayın.
  • Tamamen kuruyan halıyı yeniden kullanmaya devam edebilirsiniz.
mutfak halısı nasıl olmalı

Mutfak Halısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mutfak İçin Hangi Halı Kullanılır?

Gün içinde çok sık kullanılan bir alandır mutfak. Bu nedenle mutfakta lekeyi zor emen, dayanıklı malzemeden üretilmiş, kolay temizlenen, mutfağın ölçüsüne uygun halılar kullanılmalıdır. Serme ve kaldırma konusunda pratiklik sağlayan yolluk modeller, mutfak için daha uygun olabilir.

Leke Tutmayan Halı Hangisi?

Leke tutmayan bir halı kullanmak istiyorsanız, yapay liflerden oluşan halıları tercih edebilirsiniz. Bunun için halının Polyester ve naylon gibi yapay lifli malzemeden üretilmiş olması gerekir. Bu tür malzemelerden üretilen halılar, suyu ve sıvıları itme özelliğine sahiptir.

Mutfak Halı Ölçüsü Nasıl Olmalı?

Mutfaktaki mobilyalara ve boş zeminlere uygun ölçüde halı kullanılmalıdır. Bunun için 90 cm x 160 cm yemek masası altını kapatmak adına, 140 cm x 200 cm ölçüsünde halı kullanabilirsiniz. 100 cm x 200 cm yemek masasının altında ise, ortalama 160 cm x 230 cm ölçüdeki halıları yerleştirebilirsiniz.

Beyaz Mutfak Dolaplarına Hangi Halı Gider?

Mutfağınızda beyaz dolaplar daha çok yere sahipse, halı seçiminde kahve ve tonlarını kullanarak ferah bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Canlı renkleri kullanarak dinamik ve enerjik bir mutfak elde edebilirsiniz. Siyah ve beyaz geçişleri olan halılar sayesinde, derinlik algısını güçlendirebilirsiniz. Diğer mobilyaları tamamlayan halı renklerini tercih edebilirsiniz.

Mutfağa Halı Serilir mi?

Günümüzde pek çok evde mutfakta halı kullanılmaktadır. Zemini korumak, daha rahat hareket etmek için uygun özelliklere sahip halılar tercih edilir. Mutfakta dekorasyon ve hijyen sağlamak için halı serebilirsiniz. Özellikle de tezgah önündeki parke ve fayansları korumak için mutfakta halı kullanılmaktadır.

Ütü Kireci Nasıl Temizlenir? 3 Kolay Çözüm

Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar? 7 Pratik Adım

Koltuk Nasıl Silinir, Temizlenir? 5 Doğal Çözüm

Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir? 6 Kolay Yol

Stor Perde Nasıl Yıkanır? Evde Kolay Temizleme İpuçları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Aşure Nasıl Yapılır, Nasıl Saklanır

Aşure Nasıl Yapılır, Nasıl Saklanır

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Dalgona Nasıl Yapılır

Dalgona Nasıl Yapılır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Haydari Nasıl Yapılır?

Haydari Nasıl Yapılır?

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Aşure Nasıl Pişirilir? Tarifi

Aşure Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Muhammara Nasıl Yapılır?

Muhammara Nasıl Yapılır?

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Cacık Nasıl Yapılır?

Cacık Nasıl Yapılır?

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Sütlaç Nasıl Yapılır?

Sütlaç Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pişi Nasıl Yapılır?

Pişi Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri