Muzun İçinde Hangi Vitaminler Bulunur?
Muz, sağlıklı ve lezzetli meyvelerden biridir. Sıcak iklimde yetişir ve dünya çapında popüler bir meyvedir. Sağlık açısından yararları saymakla bitmeyen muzun adeta bir vitamin deposu olduğunu bilmeyen yoktur. Bu sebeple bebeklerden yaşlılara her yaştaki insanın sağlıklı bir vücut için tüketmesi gerekir. Muz kolay tüketilebilen ve yetiştirilebilen bir besindir. Besleyici olan muz birçok protein ve minerali içerisinde barındırır.
İnsanlar bu lezzetli meyveyi eski zamanlardan beri yetiştirmektedir. Muz çiğ olarak tüketilebildiği gibi tatlıların ve smoothielerin içerisine de eklenebilmektedir. Kolayca saklanabilen bir meyve olan muz özellikle sabah kahvaltılarında tüketildiğinde gün boyu enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Meyvenin şeker içeriği lifle dengelendiğinden birçok besinden faydalıdır desek abartmış olmayız. Bazı araştırmalara göre, iyi olgunlaştırılmış muzlar, içerisindeki vitamin ve mineraller bakımından daha zengindir.
Birçok kişi muzda hangi vitamin var sorusunun cevabını merak etmektedir. Biz de bu içeriğimizde muzda hangi vitamin ve mineraller var sorusunun cevabını araştırdık. Bunun yanında muzun sağlığa faydalarını ve diyette kullanılıp kullanılmayacağına değindik. Peki, muzda hangi vitaminler var ve muzun sağlığa yararları nelerdir? Diyette tüketilebilir mi? İşte, muzun içerisindeki vitaminler, sağlığa yararları ve diyette kullanıp kullanılmayacağına dair detaylar!
Muz Kabuğunun 7 Önemli Faydası, Kullanımı
Muzda Hangi Vitaminler Var?
Muz iyi bir lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağıdır. Bununla birlikte daha birçok vitamini içerisinde barındırmaktadır. Magnezyum ve manganez açısından da zengin olması onu vazgeçilmez meyveler listesinde tutmayı başarmaktadır. Şimdi gelin, muzda hangi vitamin bulunur ve mineraller bakımından zengin midir inceleyelim.
100 gram muzda hangi vitaminler vardır?
- Protein: 1.09 g
- Lif: 2.6 g
- Enerji: 88 kcal
- Su: 74,91 g
- Karbonhidrat: 23 g
- Şeker: 12.2 g
- Yağ: 0.3 g
- Kalori: 89
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 1 mg
- Potasyum: 358 mg
- Diyet lifi: 2.6 g
- A vitamini: %1,3
- C vitamini: 8,7 mg
- Kalsiyum: 5 mg
- Çinko: 0.15 mg
- Fosfor: 22 mg
- E vitamini: 0.1 mg
- B6 vitamini: 0,4 mg
- Magnezyum 27 mg
- Demir: 0,3 mg
- Tiamin: 0.03 mg
- Niasin: 0.67 mg
Muz Yemenin Faydaları Nelerdir?
- Sindirim sağlığını iyileştirebilir: İçerisindeki diyet lifi sindirim sisteminin işleyişini iyileştirir. Kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Kolon kanserine karşı vücudu koruyabilir.
- Kalbi koruyabilir: Potasyum açısından zengin olması tansiyonu kontrol altında tutabilir. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Düzenli bir şekilde muz tüketen kişilerde kalp hastalığı riski azalmıştır.
- Kırışıklıkları önleyebilir: Muzdaki manganez ciltteki kırışıklıkları önleyebilir. Manganez, vücudun kolajen üretmesine yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla vücudunuz kırışıklıklardan korunur. Bu da daha genç görünüme kavuşmanızı sağlar.
- Enerji verir: Muz doğal şeker içeren bir besindir. Bu nedenle muz, gün boyu enerjik ve zinde hissetmenizi sağlayabilir. Kahvaltı ve ara öğünlerde tüketilebilir.
- Göz sağlığını iyileştirebilir: Muz A vitamini içeriği ile görme bozukluklarını düzeltebilir ve engelleyebilir. Bu sayede daha sağlıklı gözlere sahip olmuş olursunuz. Yaşa bağlı oluşan göz hastalıklarından sizi koruyabilir.
- İyi bir ruh halini destekleyebilir: Depresyonla savaşabilecek besinlerden bir tanesidir. Serotonin salgılayarak iyi hissetmenizi sağlayabilir. Muzun içerisinde ayrıca folat bulunur. Antidepresan etkilerini arttırmak için folat içeren gıdaları tüketmenizde yarar vardır.
- İyi uyumanızı sağlayabilir: Yatmadan önce muz tüketmek iyi uyumanıza destek olmaktadır. Özellikle uykuya dalmakta zorluk çeken bir kişiyseniz, yatmadan önce 1 adet muz tüketmelisiniz.
- Göbekte yağlarını eritmeye yardımcı olabilir: Özellikle öğünlerden sonra muz tüketmek karın şişliklerini azaltmaktadır. Fakat 60 gün boyunca düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir. Sıvı birikmesini engelleyen muz bunu iyi bir potasyum kaynağı olmasına borçludur.
- Kötü kolesterol seviyesini azaltabilir: Bir araştırmaya göre muz, kötü kolesterolü düşürücü bileşiklere sahiptir.
- Bağışıklığı güçlendirebilir: B6 vitamini de içermesi bağışıklık sağlığını ve kalp sağlığını desteklemektedir.
- Kemik sağlığını iyileştirebilir: Muzdaki kalsiyum kemik sağlığınızın iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Bununla beraber kemik hastalıklarının önüne geçmenizi sağlamaktadır.
Muz Besin Değerleri, Besleyici 9 Özelliği
Muz Kilo Aldırır Mı, Diyette Yenir Mi?
- Muz yağsız bir besindir. Bu sebeple kilo aldırmaz ve diyette tüketmenizde bir sakınca yoktur. Uzmanlara göre diyetinizde magnezyum almanız şarttır. Muz da magnezyum kaynağı bir meyvedir.
- Özellikle antrenmandan sonra kaslarınızın ağrıdığını hissediyorsanız, yeterince magnezyum almamışsınız demektir. İyi bir magnezyum alımı, kas kasılmalarının gevşemesine ve protein sentezine yardımcı olabilmektedir. Ayrıca muz kabuğundan çay yaparak da antrenman ağrılarını hafifletme şansınız bulunmaktadır.
- Muz tok tutan meyvelerden biridir. Bu nedenle özellikle formunu korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. İştahı bastıran bir yapısı bulunmaktadır. Şeker kilo almanıza neden olmaktadır. Dolayısıyla smoothielerinizin içerisine şeker yerine muz koymanız faydalı olacaktır.
- Vücudunuzun yağ yakmasını sağlayan muz, diyetisyenlerin önerdiği meyvelerdendir. Doğal bir detoks etkisi yaratmaktadır. İçerisinde bulunan lif, kandaki toksik bileşiklerin idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Bu bakımdan hızlı kilo vermek isteyenler muzu gönül rahatlığı ile beslenme listelerine ekleyebilir.
- Muzu tüketirken antrenmanı da aksatmamalısınız. Antrenman öncesinde muz tüketmek daha dayanıklı olmanızı sağlayacaktır. Bunun yanında enerjik olmanıza yardımcı olacaktır.
- Beslenme listesinde 1 adet muza yer vermeniz, dengeli kilo alımını destekleyecektir. Ancak muzu fazla tüketirseniz, bu fazla kalori almanıza neden olabilir. Diyetisyeninizin önerdiği oranda muz tüketmeniz sağlığınız açısından yararlı olacaktır.
Diyette Muz Yenir Mi, Nasıl Tüketilmeli?
Cildi Yenileyen Besleyici 6 Muz Maskesi
Evde Saksıda En İyi Muz Nasıl Yetiştirilir?
3 Günde 3 Kilo Zayıflatan Muz Diyeti Listesi
Muz Kaç Kalori? Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı, Diyette Yenir Mi?
Muzun Faydaları – Düzenli Muz Yemenin Şok Etkisi Yaratan Özellikleri
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.