Muzda Hangi Vitaminler Var?

Muzda Hangi Vitaminler Var? Tarifi

Muzun İçinde Hangi Vitaminler Bulunur?

Muz, sağlıklı ve lezzetli meyvelerden biridir. Sıcak iklimde yetişir ve dünya çapında popüler bir meyvedir. Sağlık açısından yararları saymakla bitmeyen muzun adeta bir vitamin deposu olduğunu bilmeyen yoktur. Bu sebeple bebeklerden yaşlılara her yaştaki insanın sağlıklı bir vücut için tüketmesi gerekir. Muz kolay tüketilebilen ve yetiştirilebilen bir besindir. Besleyici olan muz birçok protein ve minerali içerisinde barındırır.

İnsanlar bu lezzetli meyveyi eski zamanlardan beri yetiştirmektedir. Muz çiğ olarak tüketilebildiği gibi tatlıların ve smoothielerin içerisine de eklenebilmektedir. Kolayca saklanabilen bir meyve olan muz özellikle sabah kahvaltılarında tüketildiğinde gün boyu enerjik hissetmenizi sağlayacaktır. Meyvenin şeker içeriği lifle dengelendiğinden birçok besinden faydalıdır desek abartmış olmayız. Bazı araştırmalara göre, iyi olgunlaştırılmış muzlar, içerisindeki vitamin ve mineraller bakımından daha zengindir.

Birçok kişi muzda hangi vitamin var sorusunun cevabını merak etmektedir. Biz de bu içeriğimizde muzda hangi vitamin ve mineraller var sorusunun cevabını araştırdık. Bunun yanında muzun sağlığa faydalarını ve diyette kullanılıp kullanılmayacağına değindik. Peki, muzda hangi vitaminler var ve muzun sağlığa yararları nelerdir? Diyette tüketilebilir mi? İşte, muzun içerisindeki vitaminler, sağlığa yararları ve diyette kullanıp kullanılmayacağına dair detaylar!

Muz Kabuğunun 7 Önemli Faydası, Kullanımı

muzun içinde hangi vitaminler var

Muzda Hangi Vitaminler Var?

Muz iyi bir lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağıdır. Bununla birlikte daha birçok vitamini içerisinde barındırmaktadır. Magnezyum ve manganez açısından da zengin olması onu vazgeçilmez meyveler listesinde tutmayı başarmaktadır. Şimdi gelin, muzda hangi vitamin bulunur ve mineraller bakımından zengin midir inceleyelim.

100 gram muzda hangi vitaminler vardır?

  • Protein: 1.09 g
  • Lif: 2.6 g
  • Enerji: 88 kcal
  • Su: 74,91 g
  • Karbonhidrat: 23 g
  • Şeker: 12.2 g
  • Yağ: 0.3 g
  • Kalori: 89
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Potasyum: 358 mg
  • Diyet lifi: 2.6 g
  • A vitamini: %1,3
  • C vitamini: 8,7 mg
  • Kalsiyum: 5 mg
  • Çinko: 0.15 mg
  • Fosfor: 22 mg
  • E vitamini: 0.1 mg
  • B6 vitamini: 0,4 mg
  • Magnezyum 27 mg
  • Demir: 0,3 mg
  • Tiamin: 0.03 mg
  • Niasin: 0.67 mg

Muz Yemenin Faydaları Nelerdir?

  • Sindirim sağlığını iyileştirebilir: İçerisindeki diyet lifi sindirim sisteminin işleyişini iyileştirir. Kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Kolon kanserine karşı vücudu koruyabilir.
  • Kalbi koruyabilir: Potasyum açısından zengin olması tansiyonu kontrol altında tutabilir. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Düzenli bir şekilde muz tüketen kişilerde kalp hastalığı riski azalmıştır.
  • Kırışıklıkları önleyebilir: Muzdaki manganez ciltteki kırışıklıkları önleyebilir. Manganez, vücudun kolajen üretmesine yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla vücudunuz kırışıklıklardan korunur. Bu da daha genç görünüme kavuşmanızı sağlar.
  • Enerji verir: Muz doğal şeker içeren bir besindir. Bu nedenle muz, gün boyu enerjik ve zinde hissetmenizi sağlayabilir. Kahvaltı ve ara öğünlerde tüketilebilir.
  • Göz sağlığını iyileştirebilir: Muz A vitamini içeriği ile görme bozukluklarını düzeltebilir ve engelleyebilir. Bu sayede daha sağlıklı gözlere sahip olmuş olursunuz. Yaşa bağlı oluşan göz hastalıklarından sizi koruyabilir.
  • İyi bir ruh halini destekleyebilir: Depresyonla savaşabilecek besinlerden bir tanesidir. Serotonin salgılayarak iyi hissetmenizi sağlayabilir. Muzun içerisinde ayrıca folat bulunur. Antidepresan etkilerini arttırmak için folat içeren gıdaları tüketmenizde yarar vardır.
  • İyi uyumanızı sağlayabilir: Yatmadan önce muz tüketmek iyi uyumanıza destek olmaktadır. Özellikle uykuya dalmakta zorluk çeken bir kişiyseniz, yatmadan önce 1 adet muz tüketmelisiniz.
  • Göbekte yağlarını eritmeye yardımcı olabilir: Özellikle öğünlerden sonra muz tüketmek karın şişliklerini azaltmaktadır. Fakat 60 gün boyunca düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir. Sıvı birikmesini engelleyen muz bunu iyi bir potasyum kaynağı olmasına borçludur.
  • Kötü kolesterol seviyesini azaltabilir: Bir araştırmaya göre muz, kötü kolesterolü düşürücü bileşiklere sahiptir.
  • Bağışıklığı güçlendirebilir: B6 vitamini de içermesi bağışıklık sağlığını ve kalp sağlığını desteklemektedir.
  • Kemik sağlığını iyileştirebilir: Muzdaki kalsiyum kemik sağlığınızın iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Bununla beraber kemik hastalıklarının önüne geçmenizi sağlamaktadır.

Muz Besin Değerleri, Besleyici 9 Özelliği

muzun içinde hangi vitaminler var

Muz Kilo Aldırır Mı, Diyette Yenir Mi?

  • Muz yağsız bir besindir. Bu sebeple kilo aldırmaz ve diyette tüketmenizde bir sakınca yoktur. Uzmanlara göre diyetinizde magnezyum almanız şarttır. Muz da magnezyum kaynağı bir meyvedir.
  • Özellikle antrenmandan sonra kaslarınızın ağrıdığını hissediyorsanız, yeterince magnezyum almamışsınız demektir. İyi bir magnezyum alımı, kas kasılmalarının gevşemesine ve protein sentezine yardımcı olabilmektedir. Ayrıca muz kabuğundan çay yaparak da antrenman ağrılarını hafifletme şansınız bulunmaktadır.
  • Muz tok tutan meyvelerden biridir. Bu nedenle özellikle formunu korumak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. İştahı bastıran bir yapısı bulunmaktadır. Şeker kilo almanıza neden olmaktadır. Dolayısıyla smoothielerinizin içerisine şeker yerine muz koymanız faydalı olacaktır.
  • Vücudunuzun yağ yakmasını sağlayan muz, diyetisyenlerin önerdiği meyvelerdendir. Doğal bir detoks etkisi yaratmaktadır. İçerisinde bulunan lif, kandaki toksik bileşiklerin idrar yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Bu bakımdan hızlı kilo vermek isteyenler muzu gönül rahatlığı ile beslenme listelerine ekleyebilir.
  • Muzu tüketirken antrenmanı da aksatmamalısınız. Antrenman öncesinde muz tüketmek daha dayanıklı olmanızı sağlayacaktır. Bunun yanında enerjik olmanıza yardımcı olacaktır.
  • Beslenme listesinde 1 adet muza yer vermeniz, dengeli kilo alımını destekleyecektir. Ancak muzu fazla tüketirseniz, bu fazla kalori almanıza neden olabilir. Diyetisyeninizin önerdiği oranda muz tüketmeniz sağlığınız açısından yararlı olacaktır.

Diyette Muz Yenir Mi, Nasıl Tüketilmeli?

muzun içinde hangi vitaminler var

Cildi Yenileyen Besleyici 6 Muz Maskesi

Evde Saksıda En İyi Muz Nasıl Yetiştirilir?

3 Günde 3 Kilo Zayıflatan Muz Diyeti Listesi

Muz Kaç Kalori? Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı, Diyette Yenir Mi?

Muzun Faydaları – Düzenli Muz Yemenin Şok Etkisi Yaratan Özellikleri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Muz Rüyası (Muz Bombası) Tarifi

Muz Rüyası (Muz Bombası)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Muz Topu Tarifi

Muz Topu

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Muz Kızartması Tarifi

Muz Kızartması

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Muz Topları Tarifi

Muz Topları

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ballı Muz Tarifi

Ballı Muz

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çikolatalı Muz Tarifi

Çikolatalı Muz

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Muz Topları Tarifi

Muz Topları

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Muz Mozaik Tarifi

Muz Mozaik

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Çikolatalı Muz Tarifi

Çikolatalı Muz

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri