Oolong Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerede Satılır? Nasıl Demlenir?

Oolong Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerede Satılır? Nasıl Demlenir? Tarifi

Yoğun Aromalı Ayurvedik Antioksidan

Oolong Çayı

Sağlıklı yaşam trendlerinin son yıllarda artması ile farklı ülkelerin çayları da ülkemizde kullanılmaya başlandı. Günlük hayatta çayı oldukça yoğun kullanan bir millet olarak yeni çaylara alışmak da haliyle daha kolay oldu. Oolong çayı ise Türkiye’de üretilen ve yaygın olarak kullanılan çaylardan oldukça farklı özellikler barındırır.

Genellikle zayıflama kürleri ile bağdaştırılan bu çayın farklı faydaları da bulunur. Aynı zamanda, aşırı tüketildiğinde birçok besinde karşılaşabileceğiniz gibi Oolong çayı kullanımında da yan etkiler baş gösterebilir. Bu yüzden tüketim seviyesi ile ilgili bilinçli hareket etmek gerekir.

Oolong çayı faydası ve Oolong çayı ile ilgili birçok faydalı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.

oolong çayı nedir

Oolong Çayı Nedir?

Herkesin yakından tanıdığı yeşil ve siyah çaylar gibi Oolong çayı da “camellia sinensis” denen bitkinin yapraklarından üretilir. Fakat çayın işlenme biçimi onu diğer çaylardan ayıran özellik olarak bilinir. Fermantasyon süresi yeşil çaydan daha uzun, siyah çaydan ise daha kısa tutulur. Yeşil ve siyah çaylara göre dayanıklılık süresinin daha fazla olması ise tazeliğini uzun süre korumasını sağlar.

Uzak Doğu sağlık kültürünün son yıllarda batıya ulaşması sebebi ile ülkemizde de yaygınlaşan bu çayın menşei Çin, Japonya ve Tayvan’dır. Fakat artık tüm dünyada birçok kişi tarafından kullanılmaktadır. Birçok sağlık sorununda da yardımcı bir içecek olarak tavsiye edilir.

Oolong çayının güzelliği ise yapraklarının hazırlanışında saklı. Diğer çaylara göre yapraklarının hazır hale getirilmesi oldukça zor olan bu çayın her tanesinde büyük bir emek yatar. Bu sayede çayda hem topraksı hem de çiçeksi bir tat hissedilir. Uzak Doğu’da Kara Ejderha anlamına gelen bu çay, yüzyıllardır o coğrafyada büyük saygı görür. Güçlü aroması ve faydaları ile çayseverler tarafından mutlaka denenmelidir.

oolong çayı faydası

Oolong Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Oolong çayı faydası sayesinde dünyanın birçok yerinde kullanılır. Birçok hastalığın tedavisinde ana ve yardımcı çay olarak kullanılmasının sebebi ise içerdiği vitamin ve minerallerdir. Özellikle zayıflamak isteyenler bu çaya rağbet gösterse de bu Oolong çayı şikayetleri olmadığı anlamına gelmez. Yazının devamında da okuyacağınız gibi bu çayın bazı yan etkileri de bulunur ve aşırı kullanımda ortaya çıkar. Ama önce yararlı etkilerini inceleyelim:

  • Derinin kendini yenilemesine yardımcı olan Oolong çayı bu sayede egzama gibi cilt hastalıklarına oldukça faydalıdır.
  • Saçları yumuşatan ve parlaklık veren çay saç dökülmelerini de önler.
  • Oolong çayı şeker hastaları için de önerilir. Kan şekerini düzenlemesi onu şeker hastalığına karşı bir savaşçı haline getirir.
  • A, B, C, E ve K vitaminlerini içermesinin yanında kalsiyum, potasyum, selenyum, manganez, bakır minerallerini de içerir. Bu bakımdan, birçok farklı besinde bulabileceğiniz mineral ve vitaminler tek bir çaydan alınabilir.
  • Düzenli ve faydalı dozlarda tüketildiğinde vücuda enerji sağlayarak gün boyu zinde kalmanızı sağlar.
  • Kolesterolü dengeleyerek kolesterol hastaları için şifa niteliği taşır.
  • Sindirim sistemini rahatlatması sayesinde bağırsak problemlerinde de büyük oranda işe yarar. Ayrıca mideyi de yatıştırır.
  • Felç geçirme riskini azaltır.
  • Cildinizdeki kırışıklıkları önleyerek yaşlanmaya karşı da direnç gösterir.
  • Oolong çayının içerdiği polifenoller ağız ve diş sağlığının gelişmesine yardımcı olur ve diş çürüklerine karşı da koruma sağlar. Osaka Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre günde 2-3 bardak oolong çayı içmek ağız hijyenini geliştirir ve diş çürümesi riskini azaltır.
  • Bir tür antioksidan olarak da bilinen kateşin sayesinde Oolong çayı bazı kanser hücrelerinin oluşumuna da engel olur. Kateşin bakımından zengin olan oolong çayı bu özelliği ile hala bazı kanser türleri için yapılan araştırmalarda kullanılır.

Doğadaki birçok besinde olduğu gibi Oolong çayında da aşırı tüketim kötü sonuçlara neden olabilir. İçerdiği kafein nedeniye tıpkı diğer çaylar ve kahve gibi çarpıntılara yol açabilir. İdrar söktürücü özelliği nedeniyle aşırı tüketimde sıvı kaybı gibi sorunlar baş gösterebilir. Bu sebeple kullanım dozunda dikkatli olmak gerekir.

oolong çayı fiyatı

Oolong Çayı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Uzak Doğu’nun dünyaya armağanı bu çay artık ülkemizde de birçok aktarda kolaylıkla bulunabilir. Aktarlar dışında büyük çay markaları da yavaş yavaş bu çayı ülkemizde satmaya başladığı için süpermarket raflarında da Oolong çayı gözünüze çarpabilir. Bu sayede poşet çay olarak satın alındığında rahat bir kullanım sunar.

Oolong çayı fiyat olarak paketi ortalama 20 liradan başlasa da bu fiyat markaya ve paketin gramajına göre değişkenlik gösterebilir.

oolong çayı nerede satılır

Oolong Çayı Nasıl Demlenir?

Oolong çayından maksimum verim elde etmek için porselen demlik kullanmanız önerilir. Porselen demlikler, içinde demlenen çayın aromasını ve tadını daha çok almanızı sağlar. Bir yemek kaşığı çayı alarak demleme işlemine başlayabilirsiniz. Malzemeyi fazla kullanmamanız gerekir; çünkü Oolong çayı günlük hayatta kullanılan siyah çaylara göre oldukça yoğun bir çay olarak bilinir.

  • Çayı suya atmadan önce mutlaka bir kapta yıkayarak süzmek gerekir fakat bu işlemi yaparken çayı suyun içinde bekletmemelisiniz. Yıkama suyu olarak sıcak su kullanmak ise ise daha sağlıklı bir çay ortaya çıkmasına yardımcı olur.
  • Yıkadığınız çayın üzerine su koymadan önce demlikte 5 dakika dinlendirebilirsiniz. Sonrasında üzerine suyu ekleyebilirsiniz.
  • Kullandığınız bir kaşık Oolong çayı için 200 ml sıcak su kullanmak çayı demlemek için yeterli olur. Çay hazırlayacağınız kişi sayısına göre bu oranları değiştirebilirsiniz.
  • Çaya suyu koyma işleminin ardından 15 dakika beklemek gerekir. Sürecin sonunda demlikteki çayların alınması ise daha kolay bir sunum imkanı sağlar.
  • Çayın demi demlikte kaldığı sürece, hazırladığınız çayın tadı acılaşabilir. Bu yüzden bu noktayı atlamamak gerekir.
  • Oolong çayı yoğun bir çay türü olduğu için ayırdığınız çayları yaklaşık 5 kez daha kullanma imkanı sağlar.
  • İlk alışverişinizde pahalı gibi gözükse de oldukça bereketli ve verimli bir çay servisi yapmanıza yardımcı olur.

oolong çayı faydaları

Oolong Çayı Nasıl Kullanılır?

Yukarıda da bahsedildiği gibi Oolong çayı yalnızca içecek olarak değil dekoratif amaçlarla da kullanılabilir. Fakat Oolong çayının yaygın kullanımını zayıflama ile alakalı diyetler oluşturur. Zayıflamak için yapılan diyetlerin yanında bu amaca yardımcı olarak birçok kişi tarafından Oolong çayı kullanılır. Zayıflama amacınız varsa sindirim sistemi üzerindeki faydaları bilinen bu çayı siz de kullanabilirsiniz. Oolong çayı, yediğiniz besinlerin yağlarını parçalayarak vücuttan kolayca atılmasına da yardımcı olur. Bunun dışında çay içmekten hoşlanan herkesin de bu farklı çayın tadına bakması gerekir.

oolong çayı nasıl demlenir

Oolong Çayı Zayıflatır mı?

  • Oolong çayının yemeklerden sonra alınması zayıflama isteğinde olanlara yardımcı olur. Yemekten sonra 1 fincan Oolong çayı içildiğinde yemeklerde bulunan toksin ve yağların parçalanması, vücuttan atılması gibi sorunlar kolay hale gelir.
  • Ayrıca vücudun direncini artıran çay, bu sayede metabolizma hızını da etkiler. Bu da daha hızlı kalori yakmanıza neden olarak zayıflamanızı sağlar.
  • Oolong çayı ünlü isimler tarafından da zayıflatma özelliği sayesinde tavsiye edilmekte. Survivor yarışmasında seyirciler tarafından tanınan Nagihan Karadere de fit kalmanın sırrının bu çayda olduğunu söylüyor. Yarışmacı ve aynı zamanda atletizm sporcusu olan Karadere, çaya başladığı ilk hafta 3-5 kilo verdiğini söylüyor. Ödem attırma özelliği sayesinde memnun kaldığını söyleyen sporcu herkese bu çayı öneriyor.

Bitki Çayları Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Form Çayı Ne Zaman İçilmeli? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

Matcha Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Kombu Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Nasıl Demlenir?

Bitki Çayı Faydaları, Hangi Çay Neye İyi Gelir?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilmeli?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

2024 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi

Baharın sert güneşini içimizde hissettiğimiz bu ayda sıcacık evlerde pişen birbirinden lezzetli tarifler, mart ayının…

Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Karanfilin Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Karanfil: Doğal Antiseptik, Mikropsavar! Karanfil, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Tarifler Geri
Videolar Geri