Orfoz Nedir? Orfoz Balığı Yenir Mi, Nasıl Pişirilir? Avı ve Özellikleri

Orfoz Nedir? Orfoz Balığı Yenir Mi, Nasıl Pişirilir? Avı ve Özellikleri Tarifi

Eti Çok Lezzetli Ama Türü Tehlikede: Orfoz Balığı

Levreğin uzaktan akrabası olan ve Hani türünde yer alan orfoz balığı özellikleri itibariyle gözde balık türlerinden biridir. Farklı türleri bulunan orfoz balığı Akdeniz’de ve Ege Denizi’nin güney kıyılarında bulunur. Soyu tükenmekte olduğundan Türkiye kıyılarında orfoz yasağı uygulanır.

70 cm’den 1.5 metreye kadar değişen boylarda olabilen orfoz avı sınırlandırılmış balıklar arasında yer alır. Etobur olan ve yaşadığı bölgelerde besin zincirinin tepesinde bulunan orfoz, zıpkınlarla bilinçsiz avlanma nedeniyle ciddi popülasyon kaybına uğramıştır.

orfoz balığı

Orfoz Nedir?

Balıkçı tezgâhlarında pek sık görülmeyen orfoz balığı, gelişmiş türlerinde 40, hatta 60 kilo ağırlığa kadar ulaşabilir. Akdeniz ile Ege’nin güney sularında bulunan Orfoz balığı, dünyada ise Atlantik Okyanusu’nun her iki yakasındaki kıyılarında, Akdeniz’in güney kıyılarında yaygın olarak görülebilir. Çok nadir olarak Marmara Denizi’nde rastlandığı da olmuştur.

Orfoz balığı özellikleri bakımından yaklaşık 50-60 yıl yaşayabilen özel bir balık türüdür. Yaşadığı her yıl 1 kilo aldığı söylenir. Bilimsel ismi Epinephelus marginatus olan Orfoz balığının “Kara”, “Taş Hanisi” ve “Arap” gibi farklı yöresel isimleri ve farklı türleri de bulunur.

Kayalık bölgeleri seven balık, büyük kafası ve dikenli yüzgeçleri ile desenli bir deriye sahiptir. Desenli derisi ve füme rengi sırtı sayesinde çok iyi kamufle olabilir. Tehlike anında kayaların altına açtığı oyuklara gizlenir. Yaşça küçük orfozlar 20-100 metre arası derinlikleri tercih ederken, yaşlı orfozlar 50-300 metre arası derinliklerde yaşar.

Çift cinsiyetli olan ve yalnız yaşayan orfozlar, kabuklular ve yumuşakçaları yiyerek beslenir. Kayaların altına açtıkları oyuklarla küçük balıkların üremesi ve büyümesi için elverişli bölgeler oluşturur. Hermafrodit özellikteki orfozlar, hayatlarına dişi olarak başlar ve cinsel olgunluğa eriştiğinde de dişidir. 18 yaşından itibaren ise kadın cinsel organları yok olarak erkeğe dönüşür ve kalan ömrünü erkek olarak geçirir.

orfoz balığı nasıl pişirilir

Orfoz Balığı Yenir Mi? Nasıl Avlanır?

Son yıllarda fazla yaygın olmadığından “Orfoz balığı yenir mi” diye düşünülebilir. Orfoz balığının eti oldukça lezzetlidir ve bu yüzden yaygın biçimde avlanır. Dikenli yüzgeçleri ve kalın pullu bir derisi olan orfoz avı için genellikle zıpkınlar kullanılır.

Orfozlar yalnız yaşadıkları ve sayıları eskisi kadar çok olmadığı için lüfer, uskumru, palamut gibi balıkçı tezgâhlarında yoğun olarak görülmez. Yaz ayları üreme dönemi olduğu için orfoz yasağı uygulanır. Sonbahar aylarında ise ağ, olta ve zıpkın gibi yöntemlerle orfoz avı yapılır.

Orfoz Yasağı: Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler çerçevesinde uygulanır ve orfoz yasağı ile avlanma sınırlandırılır. Orfoz balığı ağa takıldığında dahi denize bırakılması gerekir. Orfoz yasağı Akdeniz’in Avrupa kıyılarının tümünde etkili biçimde uygulanır. Orfoz balığı bir evi olan ve bu evin civarında ömrünü geçiren bir balık olduğu için avlanması kolaydır. Balıkçılar tarafından saf bir balık olarak nitelendirilen orfozlar, merakları nedeniyle hızlı kaçmazlar ve kolay hedef olabilirler.

orfoz balığı yenir mi

Orfoz Balığı Nasıl Temizlenir?

Yassı ve oval bir şekle sahip olan orfozun kalın derisi pullarla kaplıdır. Farklı boylarda ve birbirine birleşik iki sırt yüzgeci bulunan balığın başı, sırtı ve yanlarında özel yeşilimsi, sarı lekeler ve dikey bantlar yer alır. Balığın çok daha başarılı biçimde kamufle olmasını sağlayan bu lekeler, ölünce kendiliğinden kaybolur.

  • Solungaç kapakları dikenli ve kuyruk yüzgeci yuvarlak olan orfoz balığını temizlemek kolay değildir. Pullarının çok iyi temizlenmesi gerekir ve temizlendikten sonra 1 gün buzdolabında bekletilmesi tavsiye edilir.
  • Orfoz balığı temizlemenin püf noktalarından biri pullarını temizlemeden önce balığın ılık suda bir süre bekletilmesidir. Böyle yapıldığında pullar daha kolay biçimde kazınabilir.
  • Pullar iyice temizlendikten sonra fileto bıçağı ile yaprak biçiminde açılan ve iri kemiği çıkarılan orfoz balığının kafası da tavuk makası ile kesilebilir.
  • İç organları tamamen çıkarılan ve kanlı bölümleri bütünüyle temizlenen orfoz balığının dinlendirilmeden önce tuzlanması da gerekir.

orfoz balığı özellikleri

Orfoz Balığı Nasıl Pişirilir?

  • Fırında Orfoz: Hem daha sağlıklı, hem lezzetli olan fırında orfoz balığı tarifi yapması pratik bir yemektir. Fırında orfoz, özel soslar ile birlikte pişirilir. Püre haline getirilen domatesler ile sotelenmiş soğan ve sarımsak ile pişirilen fırında orfoz balığında hindistan cevizi yağı kullanılır. Sos balığın üzerine dökülür ve sonrasında un ve kaşar karışımı balıkların üzerine konulur. Tercih edilen baharatlar da eklendikten sonra, yarım saat kadar pişirilir.
  • Orfoz Buğulama: Orfoz buğulama için öncelikle ince uzun doğranmış soğanlar tereyağı ve zeytinyağı karışımında kavrulur. Tercihe göre biraz salça eklenebilir. Tuz ve karabiber konulduktan sonra balıklar da konulur ve 30 dakika kısık ateşte pişirilir. Sunum yaparken de önce balıklar servis tabağına konulur, sonra üzerine salçalı sos dökülür. Sunum sırasında maydanoz ve limon da kullanılabilir.
  • Orfoz Izgara: Yaşı genç olan orfozlar daha yağlı olduklarından ızgarada oldukça lezzetli sonuçlar verir. Sağlam ve diri bir ete sahip olan orfoz balığı, ızgaralık hale getirildikten sonra damak tadına uygun biçimde pişirilir ve uygun yiyeceklerle birlikte servis edilir. Orfoz ızgara yapmadan önce etin doğru biçimde marine edilmesi tavsiye edilir.
  • Orfoz Şiş: Orfoz balığı eti ızgaranın yanı sıra şiş olarak pişirmeye de uygundur. Fileto halindeki orfozlar, şişe dizilecek boyutlarda kesilir ve bir kapta zeytinyağı ve tuza bulanır. Bir saat kadar buzdolabında bekletilir. Bu esnada domates, biber, sarımsak, taze soğan, tuz ve karabiber blenderdan geçirilerek sos haline getirilir. Biraz una bulanan orfozlar önce şişe dizilir, ardından sos üzerine sürülür. Şişe dizerken limon ve defne yaprağı da eklenir.
  • Diğer Pişirme Yolları: Orfoz balığı tarifi arayanlar, balığın sıkı ve diri etiyle farklı pişirme seçeneklerine de başvurabilir. Örneğin, fasulye pilaki orfoz balığı ile birlikte yapılabilir. Fırında tuz içinde pişirme yöntemi de orfoz balığında çok iyi sonuç verir. Tavada kızartma da yapılabilir. Orfoz balığı etinin yapısı sayesinde haşlama ya da çorba olarak da tüketilebilir.

orfoz balığı fiyatları

Orfoz Balığı Fiyatları Ne Kadar? Mevsimi Ne Zaman?

Orfoz balığı için haziran ve ağustos ayları arası üreme mevsimidir. Eylül ayından itibaren sonbahar boyunca orfoz avı yapılabilir. Kış aylarına yaklaştıkça yağlanır ve balık etinin lezzeti artar. Türkiye’de orfoz avı sınırlı tutulduğundan mutlaka doğru bilgi alınması ve kurallara uyulması gerekir.

Yaygın biçimde avlanamadığı için orfoz balığı fiyatları da nispeten yüksek bulunabilir. Mevsime ve satıldığı yere göre değişen orfoz balığı fiyatları söz konusu olabilir.

orfoz balığı kilosu ne kadar

Orfoz Balığı Besin Değerleri ve Faydaları

  • Orfoz, vitamin bakımından da oldukça zengin bir balıktır. A, B1, B2, B3, B6, B12 vitaminleri yoğun olarak bulunur.
  • Mineral açısından da zengin olan orfoz balığının etinde demir, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi mineraller yoğun olarak bulunur.
  • Kolesterol miktarı oldukça yoğun olan olan orfoz balığı tüketilirken, kolesterole dikkat edilmesi ve aşırı tüketilmemesi tavsiye edilir. Özellikle kolesterol hastalarının bu balığı çok dikkatli tüketmesi gerekir.
  • Yoğun protein kaynağı olan orfoz balığı özellikleri arasında orkinos kadar yoğun olmasa da Omega-3 yağ asidi de bulunur.
  • Mevsiminde tüketildiğinde çok daha faydalı olan orfoz balığı, içerdiği kalsiyum ile kemik erimesine karşı kemik yapısını destekler.
orfoz

Balığın Yanında Ne Yenir? Balıkla İyi Giden 11 Enfes Meze

Balık Kokusu Nasıl Gider? Artık Evinizde Rahatça Balık Pişirebilirsiniz!

Balık Pişirme Teknikleri: 9 Değişik Yöntem, Fark Yaratan Püf Noktaları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Dana Antrikot Nasıl Pişirilir? Tarifi

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir?

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir? Tarifi

Hindi En Kolay Nasıl Pişirilir?

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu) Tarifi

Hazır Mantı Nasıl Pişirilir? (videolu)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Uskumru Balığını Hiç Böyle Denediniz Mi? Tarifi

Uskumru Balığını Hiç Böyle Denediniz Mi?

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri