Ramazanda Diyet Nasıl Yapılır?
Ramazanda 14 ila 15 saat arasında bir açlık söz konusu olmaktadır. Bu süre her yıl 10-11 gün önceye denk gelen ramazanın hangi mevsimde olduğuna göre değişebilmektedir. Uzun süre aç kalan bünyeniz iftara doğru yorgun ve bitkin düşecektir. Susuzluk ise, ezan vaktine doğru ciddi şekilde fark edilir. Saatlerce aç kalan mide, bir anda bütün yemekleri yemek isteyecek ve bu durum da günler sonra size kilo olarak geri dönecektir.
Ramazan Diyeti Listeleri
- Canan Karatay Listesi
- Taylan Kümeli Önerileri
- Dilara Koçak Listesi
- Ayça Kaya Listesi
- Ender Saraç Listesi
- Ayşe Tuğba Şengel Listesi
Bizler bu yazımızda ramazan ayı diyeti hakkında ilginizi çekecek bilgileri derledik. Ülkemizde adını duyuran ünlü diyetisyenlerin de tavsiyeleri ile ramazanda diyet yaparak ideal kilonuzu korumanın yollarını sizlere sunacağız.
İlginizi çekebilir: Videolu Sahur Yemekleri: Pratik Tok Tutan Tarifler
Beslenme ve diyet listeleri mutlaka bir uzman gözetiminde kişiye özel hazırlanmalıdır. Önerilerimiz genel derlemeleri içermekle birlikte doktor – uzman reçetesi niteliği taşımamaktadır.
Ramazan diyeti zaten oruç tutulunca aç kalan bünyeyi hiç doyurmamak zannedilebilir; işin aslı öyle değildir. Önemli olan kişinin fiziksel tüm özellikleri ve sağlık durumuna göre ideal kilosuna ulaşmasını sağlamak için uygun ve besleyici ramazan diyet listesi oluşturmaktır.
Ramazan zayıflama diyeti yapmak isteyenler için ideal bir zamandır ama gereğinden fazla verilen kiloların da sağlığa zarar vereceği unutulmamalıdır. Kilo vermek uğruna besinsiz kalmak, yeterince yemek yememek sağlıklı değildir. Ayrıca ramazan orucu bir ibadet şeklidir ve asıl amacı kilo vermek olmamalıdır.
Ramazan sofralarının bereketine ve çeşitliliğine kapılmadan, her yemekten de lezzet alarak sağlıklı beslenmenin tüm püf noktaları bu yazı ile sizlerle. Farklı kilo ve boya sahip olduğunuz ve sağlık sorunları geçmişinizi bilmediğimizden dolayı vereceğimiz ramazan diyet listeleri için size en uygun olana karar verme sürecinde önce uzmana danışmanız iyi olacaktır. Listeler sayesinde sahur vakti ne yemeliyim, iftar vakti ne yemeliyim sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sahurda Susatmayan Yiyecekler: Ne Yersek Susamayız?
Beslenme ve diyet listeleri mutlaka bir uzman gözetiminde kişiye özel hazırlanmalıdır. Önerilerimiz genel derlemeleri içermekle birlikte doktor – uzman reçetesi niteliği taşımamaktadır.
Ramazan Diyeti Listeleri: 6 Sağlıklı Menü
Ramazanda sağlıklı beslenmek ve kilo kontrolü sağlamak için pek çok diyetisyen ramazan için diyet listesi hazırlamıştır. Planlanan bu listeleri sizler için maddeledik. Ramazan diyeti nasıl yapılır? Ramazan ayı diyeti nasıl olmalı? Ramazan diyet menüleri içinde hangi besinlerden ne kadar olmalı? Kronik bir rahatsızlığı ve ilacı olmayanlar için ramazan diyeti kaç kilo verdirir?
Peki, sağlıklı bir ramazan diyet menüsü nasıl oluşturulur?
Ramazanda diyet nasıl olur ve diyet listeleri kişiyi çok aç bırakacak kadar sıkı mıdır? Ramazan diyeti ile kilo verenler genelden uyguladıkları listelerin uzmanlar tarafından hazırlanan listeler olduğunu söylemektedirler. Ramazan ayında diyet programı uygulaması ile orucun etkisiyle rahatlayan sindirim sisteminizi daha sağlıklı haline kolayca getirebilirsiniz. Ülkemizde alanında uzman kişiler tarafından önerilen 6 farklı ramazan diyeti listesi hemen aşağıda sizlerle:
1) Ramazan Diyeti Canan Karatay Listesi
Canan Karatay ramazan diyeti önerilerinde oruç için sahurun önemini vurgulamaktadır. Ramazan pidesi tüketimini 1 avuç içi kadarıyla sınırlamaktadır.
Sahur için:
- Tereyağında pişmiş 2 adet köy yumurtası
- 1 avuç içi kadar beyaz peynir
- 1 çay bardağı kadar ceviz içi
- 1 avuç içi kadar ramazan pidesi
- Tuzu alınmış 10-15 adet zeytin
- Domates, salatalık yeşil biber ve yeşillik
- 2 fincan şekersiz çay veya süt veya ayran veya 1 kahve fincanı kadar taze sıkılmış meyve suyu
İftar için:
- İsteğe göre sulu ve zeytinyağlı yemekler
- Taze sebzelerle hazırlanmış salata veya cacık veya ayran veya 2-3 kaşık kadar bulgur pilavı
- 1 avuç içi kadar ramazan pidesi
Kaynak: canankarataydiyeti.com
2) Ramazan Diyeti Taylan Kümeli Önerileri
Taylan Kümeli ramazan diyeti saat saat ve haftanın her günü için özel olarak planlanmıştır. İçeriğimizde cumartesi günü için örnek beslenme planını ele aldık. Dilerseniz, detaylı bilgi için Taylan Kümeli resmi web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Sahur için:
Taylan Kümeli sahur iksiri ile başlangıç:
Hazırlanışı:
1 dilim elma, 1 dilim limon, 1 poşet yeşil çay, 1 kabuk tarçın, yarım litrelik bardağa konur. Yarıya kadar sıcak su eklenip 2 dakika demlenir. Geri kalan kısmı oda sıcaklığındaki su ile tamamlanır.
- Yağsız peynirle 2 dilim tam tahıllı ekmek ya da 1 kepekli lavaş ile hazırlanan tost
- Yanında domates, biber, salatalık, maydanozla hazırlanan söğüş
İftar için:
- 1 bardak suyla oruç açılır.
- Doyana kadar içebileceğiniz tavuklu, biberli, pirinçli domates çorbası.
Yemeklerden sonra şekersiz papatya, rezene veya yeşil çay.
Kaynak: www.taylankumeli.com
3) Ramazan Diyeti Dilara Koçak Listesi
Dilara Koçak ramazan diyet listesi içeriğinde sahurun önemi büyüktür. Sahura kalkmak ve besleyici gıdalar tüketmek metabolizma hızını artıracaktır. Aç hissetmeseniz dahi sahura kalkmanız tavsiye edilir.
Sahur için:
- Kıymalı sebze yemekleri veya tahıl çorbaları, tam tahıllı ekmek, az tuzlu peynir, meyve ve bol su tüketilebilir.
- Tuzlu zeytin, tuzlu peynir, füme et ve turşu gibi tuzlu yiyeceklerden; beyaz ekmek, tatlılar, şekerlemeler, gazlı içecekler, meyve suları gibi basit şeker kaynaklarından uzak durulmalıdır.
İftar için:
- Bol su tüketimi önemlidir.
- Peynir, zeytin, hurma veya kuru kayısı ile hafif bir başlangıç yapabilirsiniz.
- Başlangıç yemeği için çorba iyi bir tercih olacaktır.
- Proteinli bir ana yemek, ev yoğurdu ve yanında bolca taze yeşillik içeren salata lif ve protein dengesini sağlayacaktır.
- Sütlü tatlı tercih edilebilir.
Kaynak: www.dilarakocak.com.tr
4) Ramazan Diyeti Ayça Kaya Listesi
Sahur için:
- Yumurta
- Lor peyniri veya düşük tuzlu peynir çeşitleri
- Bolca yeşillik (roka, tere, turp, nane vs.)
- Ihlamur, rezene gibi bitki çayı (siyah çay diüretiktir, sıvı kaybına neden olur)
- Yeterince su
İftar için:
- Taze sebzeler ve yeşilliklerle hazırlanmış 1 büyük kase salata
- Yoğurt
- Hafif çorbalar (tarhana, mercimek vs.)
- Et, tavuk içeren ya da zeytinyağlı sebze yemeği
- Pilav veya börek veya sarma, dolma veya ramazan pidesi (bunlardan sadece 1 tanesi)
- Yeterince su
- Tatlı haftanın yalnızca 1 günü tüketilmelidir.
Kaynak: Bilgiler diyetisyenin videosundan derlenmiştir.
5) Ender Saraç Ramazan Diyeti Listesi
Ender Saraç ramazan diyeti 10 kilo vermenizi kolaylaştıracağını belirtiyor. Diyet listesinin dışına çıkmadığınız sürece, ramazanda kilo vermeniz oldukça kolay:
Sahur için:
- 3 kaşık sade müsli + 2 kaşık yulaf ezmesi
- 1 su bardağı ılık az yağlı keçi sütü veya inek sütü veya yoğurt
- Müsli tüketmek istemeyenler için haşlanmış yumurta
- 1,5 tatlı kaşığı keten tohumu
- 2 adet esmer kuru kayısı + 2 adet taze çilek + 1 adet yeşil elma (kabuklu) veya 1 küçük kase şekersiz meyve kompostosu
- Şekersiz rezene çayı
İftar için:
- 1 hurma veya 1 zeytin veya 1 bardak ballı limonlu ılık su ile oruç açılır.
- 1 kase sebze çorbası
- Beyaz et (derisiz) ve zeytinyağlı sebze yemeği
- Yeşil salata
İlginizi çekebilir: Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?
Kaynak: Bilgiler diyetisyenin videosundan derlenmiştir.
6) Ramazan Diyeti Ayşe Tuğba Şengel
Sahur için:
- 1-2 tane haşlanmış yumurta
- En fazla dilim az yağlı beyaz peynir
- 2-3 adet ceviz (ceviz yoksa zeytin)
- En fazla 2 dilim esmer ekmek
- 1 kase yoğurt
- 1 porsiyon meyve
- Sınırsız yeşillik
- 1 bardak maden suyu
- Yeterince su
İftar için:
- Açılışta 1 bardak su
- 1 hurma veya 2 zeytin
- Kadınlarda yarım kase, erkeklerde 1 kase çorba
- Kadınlarda 3, erkeklerde 4 köfte kadar et
- 4-5 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği
- 1 kase yoğurt
- 1 dilim pide veya 3-4 kaşık pilav ya da makarna
- 1 kase zeytinyağlı limonlu salata
- 1 avuç içi kadar ramazan pidesi veya 3-4 kaşık pilav, makarna
- İftardan 2-3 saat sonra 1 porsiyon meyve
Kaynak: aysetugbasengel.com
Ramazanda Diyet Faydaları ve Zararları
Ramazan döneminde tansiyon ve şeker hastalarının oruç tutmasını doktorlar sakıncalı bulmaktadır. Ramazan diyeti de yine aynı şekilde yaşlı kişiler ve kronik hastalar için tehlikeli olabilir. Bu sebeple sağlık açısından ramazan diyeti uygulamadan önce doktorunuza danışmanız en sağlıklı karar olacaktır. Sağlıklı besinler tercih ederek kilo verebileceğiniz gibi, yanlış seçimler yaparak kilo da alabilirsiniz.
Ramazanda arınma diyeti yaparak bedeninizi yenileyebilirsiniz. Zaten sağlıklıysanız ve ideal kilonuzdaysanız ya da sadece birkaç kilo fazlanız varsa ramazanda çok ölçüyü kaçırmadan yemeniz vücut sağlığınızı güçlendirecektir. Diyet aslında genel çerçevede sağlıklı beslenmede öğünlerin düzenlenmesi anlamına gelir. Ramazanda ölçülü beslenmenin faydaları yani ramazan diyeti faydaları tüm sistemlerimiz üstünde pozitif etki sağlar.
Sahur menüsü hazırlanırken ve iftar sofraları kurulurken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri aşırıya kaçmamaktır. Sade ve doğal ürünlerden oluşan besleyici sofralar orucun faydalarından en verimli şekilde yararlanmayı kolaylaştırır.
Ramazanda Sağlıklı Beslenme İpuçları
Sahur ve iftarda farklı besinler tercih edilmelidir. İki öğün, birbirinden ayrı saatlerde yaşandığından, kişinin rahatsızlık hissetmemesi adına sahurda hafif besinleri tercih etmesi önerilir. Sahurda mide bulantılarını ve hazımsızlığı önleyen gıdalar yenilmelidir. Sebze, meyve, tam buğday ve kepekli ürünler, ve patates sahur vaktinizde tercihiniz olabilir.
Sahur yemeklerinde tatlılar ve kızartılmış yemeklerden kaçınılmalıdır. Bu besinler midenin ağrımasına ve bozulmasına neden olur. Aynı şekilde sodyum ve tuz içeren gıdalardan da susama hissi yaratacağından uzak durulmalıdır. Sahura kadar geçen sürede mide hazımsızlığı yaşamamak için, iftar yemeklerinde ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Hamur yemekleri, kızartmalar ve beyaz undan yapılan ekmekler, oruç tutan mideyi yoracaktır.
Sağlıklı besinler tüketmek istediğinizde, sevdiğiniz sebzeleri fırında pişirerek hazırlayabilirsiniz. Böylece daha az yağlı ve sindirimi kolay olacaktır. Böbreklerinizdeki yükü hafifletmek adına iftardan sahura kadar olan süreçte bol su tüketmelisiniz. Böylece gün boyu susuz kalan bedeninizde biriken zararlı maddeleri rahatlıkla atabilirsiniz. Asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Yemeklerinizde düşük yağlı gıdaları tercih etmelisiniz. Yarım yağlı süt ve süt ürünleri, az yağlı etler tercihiniz olabilir.
Şeker içeren tatlı ve içecekler tüketmek yerine, meyvelerden ve kompostodan faydalanabilirsiniz. Tatlı yemek istediğinizde ise sütlü ve hafif tatlıları tercih edebilirsiniz. İftardan sonra tercih edilen içecekler kafeinsiz olmalıdır. Kafeinli içecekler gün boyunca sıvı kaybına yol açar. Bu durum da sizi iftara kadar susatabilir.
Sahurda sıcak gıdalar tüketmeye özen gösterin. Sıcak çorba ve kahvaltı sizi gün boyu tok tutacaktır. Her iki öğünde de acele etmeden yemeye dikkat etmelisiniz. Hızlı yenilen yemekler mideye ani basınç yapıp mideyi yoracaktır. Ramazan diyeti diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Sağlıklı bir kişiyseniz ve öneri listelerden yararlanmak istiyorsanız da yine de uzmana danışmanız faydalı olur. Böylece Ramazan diyeti listesi ile maksimum fayda sağlayabilirsiniz.
Ramazanda Sahur ve İftarda Nelere Dikkat Edilmeli?
- Orucu çok hızlı ve ağır yemeklerle açmayın.
- Bol bol meyve yiyin.
- Hoşaf, komposto veya sütlü tatlılar gibi hafif tatlılarla şeker ihtiyacınızı giderin.
- Çay ve kahveyi iftardan birkaç saat sonra için.
- Et tercihinde kırmızı et yanında balık yemeyi de unutmayın.
- Yemek sırasında su içmeyin.
Ramazanda Diyet Yaparak Ne Kadar Kilo Verilebilir?
Ramazan diyeti 1 haftada 5 kilo da verdirebilir, kişinin bünyesine ve fiziksel aktivitesine göre hiç kilo verememesine de neden olabilir. Her ramazan diyet listesi herkeste aynı miktarda kilo verilmesini sağlayacak şeklinde bir garanti yoktur. Burada önemli olan verilen kiloların sağlıklı bir şekilde veriliyor olmasıdır, bunun için de uzman desteği gerekebilir.
Şunu da ekleyelim, 1 haftada 5 kilo vermek için ne yapmalıyım sorusuyla yola çıkmak yerine kendi kilonuza, beden yapınıza, hayat biçiminize uygun şekilde diyet ve spor listesi oluşturmak için ne yapmalıyım sorusu daha uygundur. Böylece verdiğiniz kiloların kalıcı olma ihtimali de artar.
Ramazanda Çok Hızlı ve Çok Fazla Kilo Vermek Mümkün mü?
Ramazanda 20 kilo verdim diyen birinin sağlıklı bir oruç süreci geçirmiş olması pek mümkün değildir. Ramazan diyeti 20 kilo verilmesini ancak kişi çok aşırı kiloluysa mümkün kılabilir. Bir kişinin 1 ayda bu kadar çok kilo vermesi çoğu durumda sağlıksızdır. Daha ulaşılabilir bir değer olarak örneğin ramazanda 8 kilo verdim diyen birini duyarsanız bu iyi bir önek olabilir.
Kişinin sağlıklı öğünleri uygun fiziksel aktivitelerle desteklemesiyle bu sonucu elde etme durumu olasıdır. Ramazanda 10 kilo verilir mi diye merak ediyorsunuz genel olarak diyetle kilo vermeyle ilgili uzmanların kişinin 1 ayda ağırlığının %5-10 arasını diyetle vermesinin ortalama olarak uygun bir aralık olduğunu söylediği bilgisini aktarmış olalım.
Ramazan Ayında Hızlı Kilo Nasıl verilir?
Püf noktalarını şöyle sıralayabiliriz; sahuru atlamayın, iftar sahur arasında öğün ve ara öğün ilerleyişine uymaya çalışın, porsiyonları küçültün, bol su için, iftarda salata yiyin, yavaş yemek yiyin, alışverişe tok çıkın.
Diyet Yapan Biri Ramazanda Ne Yemeli?
Ramazanda diyet yapan kişi sağlıklı ve kolay kilo verebilmek için ramazan diyeti listesinde bol su, salata, lifli ve yağ yakan gıdalar ve hurmadan faydalanabilir.
Sahurda Ne Yememeli? Diyetisyen Uyardı!
Ramazanda Nasıl Kilo Verilir? 10 Sağlıklı Yol
Ramazanda Metabolizma Hızlandırmanın 5 Yolu
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.