Sahur Nedir? Sahur Vakti Ne Zaman Başlar, Biter?

Sahur Nedir? Sahur Vakti Ne Zaman Başlar, Biter? Tarifi

Ramazan Ayında Sahur Ne Zaman Yapılır?

Ramazan gecelerini anlamlı kılan sahur vakti, bir arada yenilen sahur yemeği ile daha lezzetli hale gelmektedir. Sabahın ilk ışıklarında kurulan sahur sofrası, oruç tutan kişiyi gün boyu dinç ve tok tutmak için hazırlanır. Sahura kalkmak hem bedeninizi hem de ruhunuzu oruca hazırlayan önemli bir alışkanlıktır.

Sahur saatleri içerisinde uyanık olmak, ertesi gün tutulacak olan orucun da bilincini kuvvetlendirir. Ramazan ayında sahur, imsak vaktine kadar yapılmalı ve ezan okunurken yeme ve içme terk edilmiş olmalıdır. Yani, sahur vakti yatsı namazından sonra imsak saatine kadar devam edebilir.

Peki, sahur ne demek, sahur ne zaman başlar ve biter, sahur bereketi bizlere ne gibi katkılar sağlar? Bu yazımızda sahura dair merak edilenleri cevaplandırmaya çalışacağız. Bu ramazan sahur vaktinde edilen dualarınız ve tutulan oruçlarınızın kabul olması dileği ile…

İlginizi çekebilir: Sahur Yemekleri

Sahur Nedir?

Sahur ne demek? Sahur nedir kısaca anlatalım: Kelime açısından incelendiğinde sahur anlamı, oruç tutmak için imsak vaktinden önce uyanıp yemek yenmesi ve su içilmesidir. Oruç için yapılan hazırlıkları ifade eder. İmsak vaktinden önce, sünnet olan, oruç için yeme – içme hazırlığıdır.

“Oruca hazırlık amacıyla imsak vaktinden önce yenen yemek.”

“Sözlükte “sabah olmadan önceki vakit, gecenin son üçte biri” anlamındaki seher kelimesiyle aynı kökten gelen sahûr (sehûr, sühûr), dinî bir terim olarak oruç tutmaya hazırlık olmak üzere fecrin doğmasından önce yenen yemeği ifade eder.”

Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi

Oruç tutacak kişi uzun bir süre boyunca iftara kadar aç kalacaktır. Güçsüz ve dirençsiz kalmaması ve gün içindeki işlerini daha dinç gerçekleştirebilmesi için, oruç tutmak isteyenlerin sahura kalkması dini açıdan ve sağlık açısından tavsiye edilir.

En yalın haliyle sahur nedir sorusunun yanıtı, iftara kadar sizi tok tutacak yemekleri yiyeceğiniz, su içeceğiniz zaman dilimidir.

Sahur nedir Diyanet İşleri tarafından cevaplanmış bir soru mudur diye merak ediyor olabilirsiniz. Sahur nedir sorusu sorulurken aslında çoğu zaman imsak nedir ve ne zaman başlar soruları da kast edilir.

Diyanet İşleri açıklamasında cevap şöyledir:

“Sözlükte ‘kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak’ anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.”

Her sene ramazan sahur ne zaman sorusu merak konusu olmuştur. Oruç tutacakları çok yakından ilgilendiren sahur vakti ve saatleri, her sene her şehir için ayrı zaman dilimlerinde geçerli olacaktır. Sahur aynı zamanda aile üyelerini sahur vaktinde bir araya getiren bir zaman dilimidir. Oruç tutacak kişiler, sahur saatinde aynı masada toplanır ve iftara vücudunu hazırlar.

Uzmanlar, oruç tutacakların sağlıklı bir şekilde günü bitirmesi için sahur yapmalarını önermektedir. Ayrıca sahur vaktinin manevi değeri de insanlar için önemlidir. Bu zaman dilimi içinde ev bereketlenir ve sofralar lezzetlenir.

sahur ne zaman

Sahur Ne Zaman Başlar?

Oruç tutulan ülkelerde sahur zamanı imsak ile belirlenmektedir. İmsak ise sabah namazının başladığı vakittir. İmsak kelime anlamı olarak “bir şeyi yapmaktan el çekme, nefsine egemen olarak o şeyi yapmama” anlamına gelmektedir.

Oruca başlama zamanı Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır:

“(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Ramazan ile bağdaştırılınca, oruç tutmak için yemek yemenin son anıdır. 2024 ramazan ayı yaklaştıkça oruç tutanların merak ettiği ilk sahur 2024 ramazanında ne zaman yapılacak sorusu da cevaplanmalıdır:

11 Mart 2024 günü ilk oruç tutulacağı için 10 martı 11 mart gecesine bağlayan vakitte sahur sofrasına ailenizle beraber oturup ilk sahuru yapabilirsiniz. 2024 ilk sahur ne zaman diyenler 10 Mart Pazar gecesi için hazırlıklarını yapabilir.

sahur kaçta

Sahur Vakti Ne Zaman Biter?

Sahur ne zaman başlar diyenler için her şehrin imsak vakti dikkate alınmalıdır. Ezan okunana kadar yeme içme eylemini bitirmiş olmanız önerilir. Ezana saniyeler kala, telaşla sahuru yapmanız sizi strese sokabilir. Bu nedenle bu sene ramazan ayı geldiğinde, sahur ne zaman biter sorusunun yanıtını yaşadığınız şehre göre imsakiyeden bakabilirsiniz. İmsak saatleri her şehirde farklı dakikalarda yaşanacaktır.

Demlenen çaylarla ve kahvaltılıklarla yapılan oruç hazırlığı, sahur bitiş zamanı olan sabah namazı ile son bulur. Sabah ezanı okunduğu anda namaz kılacak kişiler, niyet edip namaz kıldıktan sonra oruçlu sayılırlar.

Her yıl ramazan ayı içinde merak edilen “Sahurda kaça kadar yemek yenir?” sorusu ise takvimlerdeki imsak vaktine göre belirlenir. Ülkemizdeki şehirler arasında birkaç dakika farkı bulunmaktadır. Son yemek yeme ve su içme anı, ezanın başlaması ile bitmelidir.

Sahur ne zaman yapılır sorusunun yanıtını merak edenler, mutlaka bulunduğu ilin ramazan ayı takvimini evinde bulundurmalıdır. Her gün için belirlenen sahur saatlerini dikkatle incelemelisiniz. Sabah ezanı okunmadan sahur sofrasından kalkıp ağız ve diş temizliğinizi yapmış olmanız gerekir.

sahur ne zaman başlar

İlk Sahur Ne Zaman?

Hangi gece sahura kalkıyoruz? 11 Mart 2024 günü ilk oruç tutulacağı için 10 Mart Pazar gecesinde sahur sofrasına ailenizle beraber ilk sahuru yapabilirsiniz. 2024 ilk sahur ne zaman diyenler 10 Mart Pazar gecesi için hazırlıklarını yapabilir.

Ramazan gecelerinde sahur hazırlıkları imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha karşı, gün doğmaya yakın saatlerde bu hazırlıklar ve yemek yeme, su içme bitmelidir. Niyet edilip tutulan oruç imsak vakti ile başlar, akşam ezanı yani iftar vakti ile son bulur.

ilk sahur ne zaman

Sahur Saat Kaçta?

Sahur saati imsak vaktine göre ayarlanır. Bulunduğunuz il veya ilçenin imsakiyesini edinerek veya Nefis Yemek Tariflerinin size özel il il derlediği online imsakiyeyi inceleyerek her gün için sahur saatine ulaşabilirsiniz.

Sahur, imsak saatine kadar devam edebilir; ancak imsak vakti yaklaştığında son ana bırakmadan yeme ve içme eylemleri tamamlanmış, ağız ve dişler temizlenmiş olmalıdır. Ardından sabah ezanı okunduğunda namaz kılınabilir, ibadet edilebilir.

5 büyükşehir için ilk imsak saatleri aşağıdaki gibidir:

  • İstanbul: 5.52
  • Ankara: 05.36
  • İzmir: 6.01
  • Bursa: 5.51
  • Antalya: 5.43

Sahur ve iftar saati için il il ramazan imsakiyesi: İftar Vakitleri 2024

sahur saat kaçta

Sahurun Oruç İçin Önemi Nedir?

Oruç tutmak öncelikle sahura kalkmak ile başlar. Sahur yapan kişinin niyet etmesi de bu orucu güçlendirir. Sahura kalkmak, Peygamberimiz tarafından da önemi vurgulanan bir manevi görevdir.

“Sahura kalkın, zira sahurda bereket vardır.” sözleri ile sahurun önemini vurgulayan peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) insanları sahur için teşvik ederdi.

Sahura uyanan kişilerin daha sağlıklı şekilde oruç tutacağı doktorlar tarafından da ifade edilir. Sahur vaktinin insanlarda oluşturduğu samimiyet duygusu Osmanlı Dönemi’nden beri devam eden bir durumdur. Eski zamanlarda iftardan sonra insanlar uyumaz, sahura kadar çeşitli etkinliklerle zaman geçirirmiş.

Gecelerin kısa olduğu yaz ramazanlarında ise, bu etkinlikler daha da keyifli hale gelirdi. İftardan sonra kılınan teravih namazı ve sahur arasındaki zaman diliminde, büyükten küçüğe kadar her insanı mutlu eden ramazan eğlenceleri yapılırdı. İstanbul’un sokakları, Çemberlitaş civarı adeta bir şölen havasına bürünürdü. Bu ramazan gecelerinde Karagöz ve Hacivat başta olmak üzere herkesi memnun eden gösteriler sergilenirdi. Bu faaliyetler, kişilerin ramazan ayını daha mutlu ve memnun geçirmesi için gerçekleşirdi.

Etkinlikler bitince ise sahurlar yapılıp iş ve hayat telaşına devam edilirdi. Bazı hadislerde sahura kalkmanın bir sünnet olduğu vurgulanmaktadır. Aynı zamanda sahura uyanmak, oruç tutacak kişinin beden sağlığını da koruduğu için hem tıbbi hem de manevi açıdan büyük önem taşır.

“Üç şey vardır ki, bunlar üzerine kul hesaba çekilmez: Sahur yemeği, iftar yemeği ve din kardeşleriyle birlikte yenilen yemek.” sözleri de yine sahurun ne kadar önemli olduğunu belirtir.

Sahurda bereket olduğu, bir yudum suyla bile olsa oruç tutacak kişinin sahur yapması gerektiği, günümüzde de vurgulanan konular arasındadır. Oruç vakitlerinde güçsüz ve yorgun düşmemek adına, sahura uyanıp hafif ve faydalı sahur yemekleri yemek hem sahur sofrası bereketini artıracak hem de kişinin sağlığını koruyacaktır.

Sahurun oruç için önemi sağlık konusunda da gündeme gelmektedir. Sahur yapan bir kişi oruç açana kadar kendini daha dinç hisseder. Böylece stresli saatler yaşamaz ve rahatlıkla iftar saatini bekler. Sahur zamanında karnını doyuran bir kişi, gün boyunca tok kalacak enerjiye de sahiptir. Bu nedenle sahurun hem ruhen hem de bedenen önemi oldukça büyüktür.

Hz. Peygamber (s.a.s.) kendisi sahura kalkmış ve sahura kalkmayı ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20). Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur sofrasında “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu söylemiştir (Müslim, Sıyâm, 46).

Alimler, sahurun oruç tutarken dayanma gücü sağladığını, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını söylemişlerdir. (Zâriyât, 51/18).

İlginizi çekebilir: Sahurda Ne Yememeli? Diyetisyen Uyardı

sahur anlamı

Sahur Yapmadan Oruç Tutulur Mu?

Sahur sözlük anlamı olarak ramazan ayında insanların oruç tutmak için belirli saatlerde yediği yemek demektir. Sahurun bereketi ve anlamı yemek yemektedir. Tabii ki sahur yapmadan da oruç tutulabilir. Bu durumu din görevlileri ve uzmanlar da ifade etmektedir. Fakat bilinmelidir ki; sahur yapmadan tutulan oruç kişiyi gün boyunca aç hissettirecek, yorgun düşürecek ve su ihtiyacını artıracaktır.

Tavsiye edilen oruç tutma kriteri, birkaç lokma da olsa bir şeyler yenilen ve niyet edilen oruçlardır. Aç kalmadan oruç tutabilmek için sahurunuzu yapmaya özen göstermelisiniz. Dini kaynaklarda da sahurun insan sağlığı ve oruç için önemi vurgulanır. Elbette sahur esnasında hafif, sağlıklı, besleyici ve enerji veren gıdaların tüketilmesinde fayda vardır.

İlginizi çekebilir: İftar Duası Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı

sahur yapmadan oruç tutulur mu

Sahurda Ne Yenir?

Diyetisyenler ve diğer uzmanlar iftar ve sahur öğünlerinin sağlık açısından tehlike oluşturmaması için, farklı besin gruplarından oluşmasını tavsiye etmektedirler. Sahur sofrasında tercih edilen sahurluk adı verilen yiyeceklerin mideyi yormaması ve yeniden uykuya geçiş olacağı için ağır ve yağlı olmaması da vurgulanır.

Sahur vakti sizi çok yormayacak aynı zamanda da karnınızı doyuracak sahur önerileri için bir liste hazırladık. Hazırlayacağınız sahur sofrası için fikir oluşturabilir:

  • Sahurluk gıdalar, sizi gün boyu tok tutacak besinlerden seçilmelidir.
  • Tuz oranı düşük gıdalar tüketildiğinde gün boyu susama ihtiyacınız daha az hissedilir.
  • Vitamin ve mineral açısından zengin yiyecekler ile gün içinde daha dinç kalabilirsiniz.
  • Yumurta tüketmeye özen göstermelisiniz. Haşlanmış veya omlet şeklinde yiyeceğiniz yumurta tok kalmanız konusunda size yardım edecektir.
  • Domates ve salatalık gibi sebzeleri bolca tüketebilirsiniz. Salatalık su içerdiğinden, oruçlu vakitlerde su ihtiyacınızı karşılayacaktır.
  • Kepek veya çavdar ekmekleri tüketirseniz daha rahat uyuyabilirsiniz. Beyaz unlu hamur işleri midenizde şişkinlik meydana getirebilir.
  • Uykudan önce hazırlayacağınız bir tost veya sandviç ekmeğini sahur anında ısıtıp daha hızlı sahur yapabilirsiniz.
  • Sahur yemeklerinde kızartmadan uzak durmalısınız. Kızartmalar midenizde yanma hissi oluşturabilir. Aynı zamanda gün içinde sizi susatarak enerjinizi de alabilir.
  • Sağlıklı karbonhidrat grubuna ağırlık verebilirsiniz.
  • Ceviz, fındık, badem, süt ve süt ürünleri ile hafif ama doyurucu bir sahurluk hazırlayabilirsiniz.
  • İftardan itibaren imsak vaktine kadar bol su içmeye özen göstermelisiniz.
  • Ayran, komposto, hoşaf veya süt de içerek sıvı ihtiyacınızın bir kısmını karşılayabilirsiniz.

Şeker ve tansiyon hastaları, kronik ilaç kullanan kişiler kendi beslenmesine uygun uzman görüşü almalıdır.

İlginizi çekebilir: Pratik Sahur Tarifleri

ilk sahur ne zaman

Ramazanda Sahur Neye Yarar?

Sahura kalkmak ve sahur vaktinde oruç tutmak için biraz yemek yemek, oruç anında dayanma gücü vermektedir. Sahura kalkmak, bedenen enerji ve güç verir. Ruhen ise sahura uyanmanın verdiği huzurla ve bereketle kalbiniz ferahlar.

Dini kaynaklarda, sahura uyanmanın maddi ve manevi kazanç sağladığı ifade edilir. Maddi bakımdan para ya da nakit anlatılmıyor. Bedenin dinç kalması, zihnin erkenden açılması, oruç için kendinizi hazırlama görevleri ifade edilmektedir.

Sahur Neye Göre Belirlenir?

Sahur vakti ve saatleri, takvimde yer alan imsak vakti hesabına göre belirlenir. Her seneye göre imsak saatleri ile sahur saatleri yazılı olarak duyurulur. İmsak saatleri, şehirler arasında birkaç dakika değişkenlik gösterebilir.

Ezana Kadar Sahur Yapılır mı?

İmsak vakti yani sabah ezanın okunacağı saat ve dakika ramazan ayı için çeşitli kaynaklardan illere göre duyurulur. Bu durumda oruç tutacak kişiler, 1 gün önceden o gecenin imsak vaktine göre alarm kurabilir ve hazırlığını yapabilir.

Ancak uyanamama, geç kalma gibi durumlarda ezana kadar sahur yapılır mı veya ezan okunurken su içilir mi gibi sorular sormaktadır. Evet, ezana kadar sahur yapılabilir.

Diyanet’in açıklamasını sizlere aynen iletelim:

“İmsak vakti, yatsı zamanının çıkıp sabah vaktinin başladığı andır. Ezan da imsak vakti ile birlikte okunmaktadır. Bununla birlikte ezan başladığında yeme ve içmeyi terk etmek dinen gereklidir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur. Bu açıklamaya göre ezan okunurken su içebilirsiniz.”

sahur ne zaman başlar

En Güzel Sahur Mesajları: Anlamlı Sözler

Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Susatmayan Yiyecekler: Ne Yersek Susamayız?

Sahur Duası Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sahur Simidi Tarifi

Sahur Simidi

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Sahur Çöreği Tarifi

Sahur Çöreği

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sahura Aperatif Tarifi

Sahura Aperatif

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Sahur Pidesi Tarifi

Sahur Pidesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sahura Salçalı Yumurta Tarifi

Sahura Salçalı Yumurta

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Sahura Yumurtalı Ekmek Tarifi

Sahura Yumurtalı Ekmek

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Sahura Minik Bazlama Tarifi

Sahura Minik Bazlama

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 30dk Pişirme
Sahura Velibah Bazlamalarım Tarifi

Sahura Velibah Bazlamalarım

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Sahura Kahvaltılık Krep Tarifi

Sahura Kahvaltılık Krep

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri