Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Pekmezin Faydaları Nelerdir? Tarifi

Her Derde Deva Tatlı Şurup: Pekmez

Soğuk kış günlerinde büyüklerimizin şifa niyetine kaşıkla burnumuza dayadıkları pekmez pek çok derde devadır. Genellikle üzüm, dut veya keçiboynuzundan elde edilen tatlı şurup, tüm marketlerde satılmasının yanı sıra evde yapıldığında da tadı bir başkadır.

Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrıları gibi rahatsızlıklarda gırtlak kısmını yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkisi bulunan pekmez besin değeri bakımından çılgın bir enerji kaynağı ve kanser düşmanıdır. Pekmez hakkında tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Pekmez

Pekmez Nedir? Nasıl Yapılır?

Pekmez yapılışı, farklı türdeki birçok meyvenin ezilip suyunun kaynatılmasıyla gerçekleştirilir. Akışkan ve yapışkan genellikle koyu renkli bir yiyecektir. Genel olarak jöle kıvamında olan pekmez üzüm, ardıç, keçiboynuzu ve duttan elde edilir. En tatlı olanının üzüm pekmezi olduğu bilinir. Yoğun kıvamı ve çeşitli tatları olan pekmezin her zaman bal gibi olmayan çeşitleri de vardır. Özellikle duttan elde edilen pekmezler hafif acımsı bir tada sahip olabilir.

Pekmez fabrikaları içerisinde pekmez makinesi bulunsa da evde hazırlanmak bambaşkadır. Her yörenin pekmez kaynatmak şekli hemen hemen aynıdır. Pekmez malzemeleri şeker konulmadan hazırlanmalıdır. Şekerle hazırlanan pekmezin kalitesi düşer. Pekmez, seçilen meyvenin posası dışındaki süzülmüş suyun pekmez toprağı ile kaynatılmasıyla yapılır.

Pekmez toprağı adı toprağın şırayı durultmak için kullanıldığı pekmezden gelir. Suyu çıkarılan meyve şırası pekmez kazanı veya tencerede kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayan şıra pekmez olmaya başladıkça miktarında azalma olacağından üzerine şıra eklenmesi gerekir. Kokusu iyice yayıldıktan ve pekmez köpüğü belirginleştikten sonra pekmez yapımı tamamlanmış olur.

Pekmez Çeşitleri Nelerdir?

Pekmez isimleri piyasada pek çok çeşitte bulunabilir. Pekmez türleri arasında andız pekmezi, keçiboynuzu pekmezi, şeker kamışı pekmezi, katı üzüm pekmezi, doğal pancar pekmezi, karadut pekmezi, üzüm pekmezi ve dut pekmezi yer alır.

Pekmez fiyatları açısından makul olan bir yiyecek türüdür. Yapıldığı meyveden aldığı ismiyle anılan türleri dışında diğer yiyeceklerle olan sağlıklı karışımlarıyla da ün salmıştır.

Pekmez kan yapar mı fikri için pekmez polen karışımı önerilir ve bu karışım kansızlık ile anemiye iyi gelirken, pekmez ceviz karışımı faydaları arasında hem cinselliğe hem de kanser riskine olumlu etkileri olan gücünden söz edilir.

  • Üzüm pekmezi üzümün çok yetiştirildiği bölgelerde üzümü değerlendirmek amacıyla yapılır. Kan yapıcı ve iştah açıcı özellikleri vardır.
  • Dut pekmezi ise anemiye iyi gelir. Acımsı, buruk bir tadı vardır.
  • Harnup pekmezi olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezi kış aylarında grip vb. rahatsızlıklara birebirdir. Nefes darlığına iyi gelir, balgam sökücü etkisi vardır.
  • Andız pekmezi, andız (ardıç) ağacından meydana gelen kozalak özü ve ağacın meyveleri kullanılarak elde edilir. Mide bulantısını geçirir.

Pekmez Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Pekmez protein değeri bakımından zengin bir yiyecek iken, besin değeri 100 gram olan pekmezde ortalama; 36.5 gram su, 60 gram karbonhidrat ve 3.5 gram madensel maddeler ile protein bulunur.

Pekmez kalori bakımından her çeşidinde farklılık gösterir. 1 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi yaklaşık olarak 54 kalori, 1 yemek kaşığı dut pekmezi yaklaşık 29 kalori ve 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi 24 kalori civarındadır.

Bu değerler göz önüne alınarak içinde şeker de olduğu düşünülürse pekmez kilo yapar mı sorusunun cevabı ne yazık ki evet, pekmez zayıflatır mı sualine yanıt hayır olur.

Pekmez

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Pekmez faydaları saymakla bitmez. Peki, pekmez neye iyi gelir?

  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucu olan pekmez, içerisinde yüksek oranda bulundurduğu karbonhidrat & demir & yağ üçlemesi sayesinde bedene enerji sağlar.
  • Kan dolaşımını dengeleyerek karaciğer hastalıklarında tamamlayıcı tedavi olarak kullanılır.
  • Kanser hücrelerinin büyümesini ve oluşmasını engeller.
  • Pekmez kalsiyum bakımından da son derece zengin bir yiyecek olmasının yanı sıra bünyesinde yoğun miktarda magnezyum, selenyum, B6 vitamini ve potasyum barındırır.
  • Kolon kanserindeki destekleyici etkisinden de söz ettiren pekmez bağırsak temizliğinde etken rol oynar.
  • Pekmez ateşi yükseltir mi konusunda kesin bir bilgi bilinmez iken pekmez yararları farklı konularda dikkate alınabilir.

Pekmez Öksürüğe İyi Gelir Mi?

Zührevi hastalıklarda destekleyici tedavi olarak kullanılan pekmez akciğer sıkıntılarını iyileştirmeye yardımcı olur. Çok eski kocakarı ilaçları bilinen pek çok ev yapımı öksürük şurubunda pekmez kullanılır. Pekmez öksürük giderici özelliği bulunduğundan bu tarz şikayeti olan kişilere pekmez içmek tavsiye edilir.

Öksürük pekmez karabiber ve bal ile hazırlanabilir ya da pekmez ve limon karabiber şeklinde ya da sadece pekmez karabiber olarak kaşıkla yutulabilir.

Pekmez Çocuğa Nasıl Verilmeli?

Ebeveynler arasında en çok merak edilen konulardan bazıları pekmez bebeğe ne zaman verilir ve pekmez süt yapar mı sorularıdır. Uzmanların görüşüne göre pekmez çocuğa en erken 6 aylıktan sonra ve yoğurt, yumurta gibi diğer besinlerle karıştırılarak veya pekmez tahin, pekmez süt olarak verilebilir.

Aynı zamanda emzirme döneminde süt artışına sebep olan besinlerden biridir. Gaz ise tamamen kişiye özel seyreden bir etkidir. Pekmez gaz yapar mı fikrini kişi deneyimleyerek edinmelidir.

Pekmez Nasıl Saklanır?

Pekmezin doğru koşullarda saklanması gerekir. Pekmez neden donar veya pekmez şekerlenmesi nedir gibi sorulara doğru yanıtlar bulabilmek için pekmezin özelliklerinden ve onu saklama koşullarından haberdar olmak gerekir.

Pekmezi serin ve güneş almayan bir ortamda, cam kenarlarında veya buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu durum yaz mevsiminde çok idealdir; ancak kış mevsiminde pekmezde donmalara yol açabilir. Bu gibi olası problemleri engellemek adına, pekmezlerinizi hava almayan cam kavanozların içerisinde ısısı sabit ve güneş almayan serin bir odada -tercihen kilerde- saklayabilirsiniz. Pekmez bu şekilde doğru muhafaza yöntemi ile 6 ay gibi uzun bir süre sağlıklı bir şekilde saklanabilir.

Pekmez ne kadar tüketilmeli konusunda ise kesin bir bilgi olmamakla beraber, pekmez zehirlenmesi ancak diğer gıdalarda da olduğu gibi bozuk ürün dolayısıyla kaynaklanabiliyor.

Kesin Sonuç Veren Farklı Pekmez Tarifleri ve Pekmezli Tatlılar

Pekmezle yapılan bir sürü lezzetli pekmezli tatlılar vardır. Bunlardan bazıları pekmez peltesi, pekmez sucuğu ve pekmez şerbeti olarak bilinir. Pekmez özü veya pekmez üzümü ile hazırlanan tatlılar hanımların mutfağına neşe katarken sağlıktan da geri çekilinmiyor.

1) Üzüm Pekmezi Olmazsa Olmaz!

Türk mutfağında en sık tercih edilen pekmez türü olan üzüm pekmezi, marketten satın almak yerine kolayca evde hazırlanabilir. Pekmez şeker oranı arzuya göre ayarlanabilen tarif, bir evin olmazsa olmazlarını ayağınıza getiriyor. Üzüm Pekmezi Yapımı

Tarif: Üzüm Pekmezi Yapımı

2) Dut Pekmezi Tarifi Farklı Lezzet Severlere

Mis gibi buram buram dut kokan ve evde 5 dakikada hazırlayabileceğiniz dut pekmezi tarifi ile farklı lezzet arayanlar seviniyor. Ev Yapımı Dut Pekmezi

Tarif: Ev Yapımı Dut Pekmezi

3) Kuşburnu Pekmezi ile Hastalıklara Veda

Pekmez ve C vitamini ayrılmaz ikili iken, kuşburnu pekmezi ile pekişen dostluk sayesinde hastalıklara veda edilir. Soğuk algınlığı ve gribe müthiş iyi gelen bu pekmez, evde hemencecik hazırlanabilir. Kuşburnu Pekmezi

Tarif: Kuşburnu Pekmezi

4) Karadut Pekmeziyle Damağınızı Şımartın

Karadutun pastası, tatlısı, reçeli olur da pekmezi olmasın mı? Karadut ile pratik bir şekilde hazırlanan bu pekmez lezzetiyle tadını damağınızda bırakırken sizi pek çok hastalığa karşı da korur. Karadut Pekmezi

Tarif: Karadut Pekmezi

5) Helva Tadında Tahinli Pekmezli Tatlı Tarifi ile Güne Enerjik Başlayın

Pekmez protein bakımından son derece zengin bir gıda iken bir de arkadaşı tahin ile karşılaştıklarında ortaya muhteşem bir enerji deposu çıkar. Kısa bir sürede hazırlayacağınız bu tarif ile güne enerjik başlayın. Helva Tadında Pekmezli Tahinli Tatlı

Tarif: Helva Tadında Pekmezli Tahinli Tatlı

6) Bu Pekmezli Simit Davetsiz Misafirleri Arttırabilir

Lezzeti ve görüntüsüyle pastane simitlerini aratmayan bu simit tarifi içerisine bir de pekmez eklendi mi komşuları beş çayına çağırmamak için başka hiçbir sebep kalmaz.  Simit Yapımı

Tarif: Simit Yapımı

7) Pekmezli Atom Kurabiye Bir Başka

Klasik tariflerden bunalmış ev hanımlarına farklı, sağlıklı ve lezzetli tariflerle yanaşan pekmez güzelleri, tombik ve yuvarlak görüntüsüyle sizi etkileyecek şirin mi şirin bir atom kurabiye farkıyla listeye girer. Yarım saatte hazırlanıp pişirilebilen kurabiyeler, lezzetiyle de çok konuşulur. Pekmezli Atom Kurabiye

Tarif: Pekmezli Atom Kurabiye

8) Pekmezli Bebek Muhallebisi Karşınızda

Pekmezin kışkırtıcı tatlılığı ve pirinç ununun sade, kibar lezzetiyle yapılan pekmezli bebek muhallebisi, mutfakların en kibar ama bir o kadar da lezzetli tatlısı. Az malzemeyle çok performans arayan hanımların elit tarifi. Pekmezli Bebek Muhallebisi

Tarif: Pekmezli Bebek Muhallebisi

9) Pekmezli Tahinli Çaylı Kek Tiryakilere Özel

Sadece 20 dakikanızı ayırıp pişirebileceğiniz pekmez içeriği dışında tahin ve çayda katılmış olan bu kek, çay tiryakilerine özel olarak hazırlanır. Pekmezli Tahinli Çaylı Kek

Tarif: Pekmezli Tahinli Çaylı Kek

10) Tarçınlı Pekmezli Kış Kurabiyesi İsteyen Var Mı?

Bu kurabiye için kışı beklemeye gerek yok! Yılın her mevsimi kısa sürede hazırlanan bu tarif ile kurabiyeler midede hayat bulur. Tarçınlı Pekmezli Kış Kurabiyesi

Tarif: Tarçınlı Pekmezli Kış Kurabiyesi

Üzüm Pekmezi Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Pekmez tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Pekmez Kreması Zile Pekmezi Tarifi

Pekmez Kreması Zile Pekmezi

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, Pişirme yok
Pekmez Pestili Tarifi

Pekmez Pestili

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Pekmez Helvası Tarifi

Pekmez Helvası

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Pekmez Pestili Tarifi

Pekmez Pestili

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Pekmez Helvası Tarifi

Pekmez Helvası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çökelekli Pekmez Tarifi

Çökelekli Pekmez

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Pekmezi Muhallebi Tarifi

Pekmezi Muhallebi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Pekmez Tatlısı Tarifi

Pekmez Tatlısı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri