Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu

Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı oldukça fazladır. Sahur heyecanını ve iftar bereketini yaşamak isteyen çocuklar, tıpkı büyükleri gibi oruç tutmak ister. Ancak çocukların bünyelerinin zayıf olmasından ve gelişme çağında olmalarından dolayı, tam manasıyla oruç tutmaları uygun değildir.

Ayrıca tam olarak irade sahibi olamadıkları için oruç tutma konusunda zorlanabilirler. Eski bir Anadolu geleneğinden, günümüze kadar gelen tekne orucundan bahsedeceğiz sizlere. Tekne orucu hem aileleri, hem de çocuk sahibi olanları ilgilendiriyor.

Tekne orucu ne demek kısaca anlatmak gerekirse dini açıklamaların en sağlıklı şekilde alındığı Diyanet İşleri’nin kaynaklarına yönelmek iyi olur. Henüz orucun farz olmadığı çocukların öğlene kadar yemek yemeden bekleyerek oyunumsu bir denemeyle alışma sürecini geçirebileceklerine değinilir.

Ramazan ayının getirdiği heyecanı çocuklarına aşılamak ve iradesine hakim olma duygusunu öğretmek isteyen tüm ebeveynler, tekne orucundan çocuklarına söz edebilir. Şimdi sizlere, tekne orucu anlamı ve bu orucun kurallarını açıklayalım.

İlginizi çekebilir: Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Kabul Olur Mu?

tekne orucu nedir

Tekne Orucu Nedir?

Tekne orucu ne demek? Öncelikle bu oruca neden tekne adının verildiğini anlatalım. Bu orucun adı tekne değil; tenkiye olarak bilinir. Zamanla dilin gelişimi ve değişimi etkisiyle tekne olarak dilimize gelmiştir. Tenkiye, Arapça bir sözcüktür ve kimliklemek anlamına gelir.

Oruçla bütünleştiğinde, tekne orucu olarak dilden dile aktarılmıştır. Tekne orucu nedir kısaca açıklayacak olursak; yaşı küçük olanların gün içinde belirli bir süre aç kalıp oruç tutmasıdır. Çocuklara dini açıdan bir kimlik ve görev kazandırmak olarak açıklanabilir. Ramazan ayı çocukların kısa da olsa büyüklere benzer şekilde oruç tutabilmeleri için güzel bir vesiledir.

Tekne orucu nedir nasıl tutulur sorusunun çok net saatsal bir tanımı yoktur; yani tekne orucu nedir sözlük anlamı nedir dendiğinde keskin hatlı bir tanıma ulaşılamaz. Tekne orucu için halk arasında öğlen saat 12’ye kadar beklenmesi durumu kabul görmüştür diyebiliriz. Tekne orucu olarak bilinen bu oruç, oruç tutmaya heveslenen ancak irade sahibi olamayan çocuklar tarafından tutulur.

Genellikle çocuklar için bir teşvik olan tekne orucu zaman zaman hasta kişiler için de uygun bir oruç haline gelir. Tekne orucunun amacı; ramazan ayıyla beraber gelen aç kalma, halden anlama, iradeye hakim olma, birlik beraberliği pekiştirme duygularını aşılamaktır.

Tekne Orucu Nasıl Tutulur?

Tekne orucunu tutmak için belirli bir yaştan küçük olmak gerekir. Bu yaş için irade sahibi olmak söz konusudur. Ergenliğe henüz girmemiş kız ve erkek çocuklar tekne orucu tutabilirler.

Tekne orucunu tutmak için sahur ve iftar yapılır. Sahur yapacak çocukların, tıpkı büyükler gibi sahura kalkması ve niyet etmesi onları daha mutlu edecektir.

İftar saati, sahur vakti gibi kavramlarına tekne orucu ile aşina olan çocuklar büyüyünce daha kolay oruç tutacaktır. Ramazanda yaşanan ibadetleri özendirmek ve öğretmek için çocuklar, büyükleri tarafından kontrol edilebilir.

Sahurda yemek yedikten sonra niyet edip uyuyan çocuklar, sabah kalktığında oruçlu olduklarını bilecekleri için kendilerine karşı duyduğu güven de pekişir. Hemen hemen 9 yaşından büyük çocukların oruç duygusunu anlama döneminde olduğunu düşünürseniz; çocuklarınızı sahura uyandırıp oruç tutması konusunda yardım edebilirsiniz.

Sağlık sorunu yaşamaması adına öncelikle çocuğunuza orucun ne olduğunu anlatabilirsiniz. Sahurda dengeli bir tabak hazırlayıp onun sahur yaptığını vurgulayabilirsiniz. Hem çocuklar hem de hasta kişiler tekne orucunu tuttuğunda, ibadetini yerine getirmiş olduğu için mutluluk duyacaktır. Dinde bir gereklilik olarak tekne orucu var mı sorusunun cevabı hayır; ama bu gelenek oruca alışma süreci için iyi din alimleri tarafından önerilen bir yöntemdir.

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Sahur Vakti Ne Zaman Başlar, Biter?

tekne orucu nasıl tutulur

Tekne Orucu Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

11 ayın sultanı olan ramazan ayında, ergenlik dönemine girmemiş çocuklar oruç tutmak istediğinde onlara yardım edebilirsiniz. Tekne orucunun yaş sınırı her çocuk için farklı olmaktadır. Çünkü bu sınırı belirleyen ergenlik dönemi ve bünyedir.

Ergenlik dönemine giren kız ve erkek çocuklarınıza, irade sahibi olma duygusunu aşıladıktan sonra artık orucun farz olduğunu anlatabilirsiniz. Tekne orucu nedir kaç yaşına kadar tutulur sorusunun cevabı baliğ yani ergen olmakla ilgilidir. Kız çocuklarında ergenlik adet (regl) olmak, erkek çocuklarda rüya görüp meni gelmesiyle olur. Ortalama 10-15 yaş aralığında baliğ olunur ve kişiden kişiye zaman değişebilir.

15 yaşına gelmiş olmasına rağmen çeşitli sebeplerden sayılan belirtilerin ortaya çıkmadığı gençler ergen olmuş kabul edilir ve oruç farz olmaya başlar. Ergenlik dönemi öncesinde olan çocuklar için farz olmayan oruç tutmak, tekne orucu şeklinde tutulabilir. Tekne orucu ortalama 15 yaşına veya ergenlik başlayıncaya kadar tutulabilir.

tekne orucu kaça kadar tutulur

Tekne Orucu Saat Kaça Kadar Tutulur?

Tekne orucu için niyet eden heyecanlı çocuklarınız, size gün içinde gelip sık sık tekne orucu ne zaman açılır sorusunu yöneltebilir. Onlar için öğlen ezanında iftar sofrasını hazırlayarak artık orucun açılması gerektiğini anlatabilirsiniz.

Sahura kalkıp oruç tutmak için hazırlık yapan çocuklarınız ve hasta kişiler, öğle ezanı zamanında dua ederek orucu açabilir. Daha fazla süren oruç hali, çocukların bünyesini yoracağı için dinen öğle ezanı vakti uygun görülmüştür.

tekne orucu kaç yaşına kadar tutulur

Tekne Orucu Tutmak Caiz Midir?

Dini anlamda caiz kelimesi, yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmayan eylemlerdir. Tekne orucunu tutmak da kişiye zarar vermediği için yasaklanmamıştır. Çocukların ramazana alışması, ibadet kimliği kazanması ve orucu sevmesi adına tekne orucunun tutulması önerilebilir ve desteklenebilir.

Tekne Orucunu Kimler Tutabilir? Kimler İçin Uygundur?

Tekne orucu genellikle çocuklar için uygulanan bir oruçtur. Çocukların oruç tutmaya alışmasını desteklemek için öğretilir. Zaman zaman çok yaşlı kişiler de tekne orucunu tutup hevesiyle dini görevini yerine getirebilir. Bu orucu tutan kişiler gün içinde birkaç saat aç kalmayı göze alır ve oruç tuttuğu için mutlu olurlar. Küçük yaştaki çocuklar istediğinde aileler, tekne orucunu tutması için destek olabilir.

Tekne Orucunun Hikayesi Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?

Rivayet edilir ki; çok eski dönemlerde çocuklar oruç tutmak istediklerinde ailesiyle beraber oruca başlarmış. Tıpkı çocuklar gibi çok yaşlı kişiler de tuttuğu oruç gününde acıkınca, ekmek teknesinin ardına gizlenip biraz yemek yermiş. Ekmek teknesinin arkasında saklanan bu kişiler, karnı doyduğunda oruca devam edermiş. Halk arasında duyulan bu alışkanlık zamanla tekne orucunu tutmak diye gelişmiş ve dilimize yerleşmiş.

tekne orucu nedir

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Hızır Orucu Nedir, Ne Zaman, Nasıl Tutulur?

Bayramda Oruç Tutulur Mu? Diyanet Yanıtladı

Muharrem Orucu Nedir? Ne Zaman? Hakkında Bilgi

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri