Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Kabul Olur Mu?

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Kabul Olur Mu? Tarifi

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi

Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve sağlıklı şekilde oruç tutma konusunda bilgilendiren konulara değinir. Pek çok kişi uykudan zor uyandığı için sahur yapmadan oruç tutabilir. Sahur yapmadan oruç tutmanın yan etkileri olabilir. Sahura kalkmadan niyet etmeden oruç tutulur mu diye düşünenler için beslenme uzmanlarının görüşlerini bir araya getirdik.

Sahura kalkmadan oruç tutulur mu Diyanet tarafından da yanıtlanan sorulardan biridir. Gerçek kişi ve kaynakların açıklamalarına göre gece sahura kalkmadan oruç tutulur mu sorusunu bu satırlarda yanıtlıyoruz.

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Sahur Vakti Ne Zaman Başlar, Biter?

sahura kalkmadan oruç tutmak

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Sağlık Açısından Sahura Kalkmadan Oruç Tutmanın Etkileri

Sahur, oruç ibadeti için bünyeyi hazırlayan bir öğündür. Dolayısıyla oruç tutulacaksa sahura kalkıp su içmek, sağlıklı ve tok tutan besinler yemek gereklidir. Ancak bu bir zorunluluk değildir. Sahura kalkmadan da oruç tutulabilir. Sağlık açısından doktor ve beslenme uzmanların uyarıları sahuru hafif ve sağlıklı, kahvaltılık gıdalarla geçirmekten yanadır.

Dini açıdan ise, sahur oruca niyet edilen bir zaman dilimidir. Manevi açıdan da oruç tutacak kişiyi bu ibadete hazırlar. Ancak, herhangi bir nedenden, unutkanlıktan veya yorgunluktan sahura kalkamayabilirsiniz. Bu durumda kolaylaştırıcı bir din olan İslam’da oruç niyeti o günün kuşluk vaktine dek edilebilir. Oruç tutmak niyetindeyseniz sabah uyanır uyanmaz niyet etmenizde fayda vardır.

Ramazan ayı boyunca yaklaşık 12-14 saat boyunca açlık söz konusu. Vücuda en azından sahur öğününde su ve besleyici gıdalarla direnç kazandırılmalıdır. Şayet sahur yapmadan oruç tutmaya başlarsanız; uyandıktan birkaç saat sonra açlık hissedebilirsiniz. Uzun süren oruç hali nedeniyle kendinizi yorgun hissetmemek için sahura kalkmaya özen göstermelisiniz.

Sahura kalkmadan oruç tutulabilir mi? Tabii ki tutulabilir ama faydaları üzerine düşününce önemli mazeretler dışında sahura kalkmaya çalışmanız faydalıdır. Sahurda kahvaltılık hafif yiyecekleri ve bol sıvı kaynaklarını tüketmeniz sağlıklıdır.

Sahura kalktığınızda 30 gün boyunca süren ramazan sürecinde, kan şekerinizi ve değerlerinizi koruyabilirsiniz. Zaman zaman sahura kalkmayı unutuyor olsanız da; mümkün olduğunca sahur yapmanız sağlığınız için iyi olacaktır. Sahurda alacağınız sıvı besinler ve su sayesinde, gün içinde bedeniniz dinamik kalabilir. Sıvı kaybını önlemek adına sahurda su oranı yüksek besinleri (domates, salatalık, yeşillik) tercih edebilirsiniz. Sahura kalkmadığınız günlerde, oruç tutarken çok sık susayabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için sahur yapmanız tavsiye edilir.

Sahura Kalkmadan Oruç Tutmanın Dini Açıdan Etkileri

Sahur, Hz. Muhammed’in “bereketli” olarak tanımladığı bir yemek olup, manevi açıdan açıdan inançlı kişileri geliştirir. Çoğu din alimleri, ramazan gibi mübarek bir zaman diliminde, vakitlerini sahura kadar ibadetle geçirirlermiş.

Dinimizce, oruç tutmak için sahura kalkma zorunluluğu yoktur; ancak sahura kalkarak oruç tutmak hoş görülmektedir. Eğer, niyet bakımından sahura kalkmadan oruç tutulup tutulamayacağını sorguluyorsanız o günün öğlen namazı öncesi, kuşluk zamanına kadar niyet edebilirsiniz. Elbette bu süre zarfında oruca uygun (yememek, içmemek vs.) hal ve hareketlerde olmanız gerekmektedir.

Sahura kalkmadan oruç tutulur mu Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda hangi açıklamayı sunmuştur?

Din İşleri Yüksek Kurulu

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20 [1923]; Müslim, Sıyâm, 45 [1095]) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, Müslümanların orucu ile Ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46 [1096]). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, 2/105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddî-manevî bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (ez-Zâriyât, 51/18). Bu şekilde manevî lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddî-manevî bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Sağlıklı bir oruç süreci için besin değeri yüksek, doyurucu, kalorisi düşük sahur tabakları hazırlayabilirsiniz. Sahur sofrasını hazırlamak için gece zaman bulamıyorsanız; doyurucu bir tabak hazırlayıp streç filmle kapatıp sahur zamanında hemen tüketebilirsiniz.

Oruç tutmak için mutlaka sahurda uyanıp niyet etmenize gerek yoktur. Zaman zaman uyanamadığınız durumlarda kalben edilen niyetlerin de oruç için geçerli olduğu bilinmektedir. Sahur yapamadığınız gecelerde, sabah uyandığınızda niyetinizi ederek oruca devam edebilirsiniz.

Sahura Kalkmadan Niyet Etmeden Oruç  Tutulur Mu?

Sahura kalkmadan niyet etmeden oruç tutulur mu Diyanet tarafından yanıtlanan bir sorudur. İlgili açıklamada: “Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir.  Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur.” denmiştir. Mendup İslami bir terimdir ve “beğenilen” anlamına gelir.

Din İşleri Yüksek Kurulu

“Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.”

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

İlginizi çekebilir: Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu, Oruç Açılır Mı? Diyanet Cevabı

Sahura Kalkmadan Niyetsiz Oruç Tutulur Mu?

Oruç tutmak için niyet etmenin çok önemli ve sevap olduğunu bilirsiniz. Bazı durumlarda oruç tutacak kişi niyet etmeyi unutabilir. Hatta sahura kalkamadığı için niyetini de haliyle etmiş olamaz. Böyle nadir anlar için kişinin kalpten niyet ettiği kabul edilir ve dilerse sahura kalkmadan ve diliyle niyet etmeden orucunu tutabilir. Ancak sahura kalkıp açıkça niyet etmenin daha iyi olduğunu unutmamak gerekir.

Sahura Kalkmadan Niyet Nasıl Edilir?

Oruç tutacak kişinin niyeti diliyle ve kalbiyle etmesi mühimdir. Olası durumlarda sahura kalkma planı olmadığında kişi uykudan önce niyetini edip orucunu tutmak için orucu belirler. Bu kişilerin “Yarınki orucumu tutmaya niyet ettim, kabul eyle Allah’ım.” gibi ifadelerle yarınki orucu için niyetini belli etmesi gerekmektedir.

Eğer sahura kalkmayı unuttuysanız o günün kuşluk vaktine kadar niyet edebilirsiniz. Kuşluk, güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadarki süredir.

sahura kalkmadan oruç tutulur mu

Ramazanda Çekilecek En Özel Tespihler

En Güzel Sahur Mesajları, Anlamlı Sözler

Sahurda Ne Yenir? Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Susatmayan Yiyecekler: Ne Yersek Susamayız?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Actifryda Kek Olur Mu? Diyen Hanımlara Tarifi

Actifryda Kek Olur Mu? Diyen Hanımlara

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Yumoş mu Yumoş Poğaça Tarifi

Yumoş mu Yumoş Poğaça

6-8 kişilik, 1 saat Hazırlık, 25dk Pişirme
Antalya Usulü Höşmerim (Hoş Mu Erim?) Tarifi

Antalya Usulü Höşmerim (Hoş Mu Erim?)

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Sahur Simidi Tarifi

Sahur Simidi

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Sahur Pidesi Tarifi

Sahur Pidesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Sahur Çöreği Tarifi

Sahur Çöreği

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Anasonlu Sahur Ekmeği Tarifi

Anasonlu Sahur Ekmeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Sahura Velibah Bazlamalarım Tarifi

Sahura Velibah Bazlamalarım

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri