Safran Nedir? Nasıl Kullanılır?

Safran Nedir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Saray Sofralarının Mücevher Baharatı Safran

Dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safranın ana vatanı Güneybatı Asya’dır. İran, İtalya, Fransa ve İspanya’da da yetiştirilen safran özellikle kimya ve ilaç sanayinde kullanılır. Kendine özgü safran rengi ve keskin kokusundan dolayı kumaş boyası ve parfüm üretiminde de yer alır. Sıra dışı bir aromaya sahip olan bitki özellikle Arap mutfağında yaygındır. Anadolu’da genel olarak ilaç olarak kullanılan safran günümüzde Hint, İran, Avrupa, Fas ve Orta Asya yemeklerinde favori bir baharattır.

safran nedir

Safran Nedir?

Soğanlı bitkiler ailesinden gelen safran tohumu ekildikten sonra 20-30 santimetreye ulaşır ve sonbaharda çiçek açar. Üç tepeciğe sahip olan mor renkli bitkinin tepecikleri kurutularak dünyanın en değerli bitkisel tozu olan safranı oluşturur. Anadolu’da Hititlerden bu yana yetiştirilen safran özellikle Urla ve Safranbolu’da yetiştirilir. Ancak tarımının zor olması ve ekonomik nedenlerden dolayı günümüzde safran İran ve İspanya’dan alınır.

Güçlü bir kokuya sahip olan safran baharat olarak acımsı ve keskin bir tada sahiptir. Ilık su içerisine atıldığında altın rengi verir. Peki, faydaları ve pahalılığı ile öne çıkan safran ne demek? Suya verdiği sarı renginden dolayı Arapçada sarı anlamına gelen asfar kökünden türeyen safran yağışlı ve ılıman iklimi seven bir bitkidir.

safran çiçeği

Safran Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan mineral ve vitaminler soğuk algınlıklarında ateş düşürücü ve enerji verici etki gösterir. Akciğer hastalıklarında özellikle bronşit ve astım rahatsızlıklarında etkilidir.
  • Kalp rahatsızlıklarını engellediği ve kalbi koruduğu düşünülmektedir.
  • ABD’de yapılan araştırmalarda safranın iştah kontrolünde etkili olduğu gözlenmiştir. Safranın yeme isteğini azaltarak beslenme bozukluklarına iyi geldiği vurgulanmaktadır. Diyet sırasında ortaya çıkan stres ve anksiyeteye karşı yatıştırıcı etkisi tespit edilmiştir.
  • Yapılan bilimsel çalışmalarda safranın duygusal kontrol bozuklularını düzenlemesi safranın bir diğer faydasıdır. Vücutta serotonin düzeyini kontrol altına alan bitki depresyon başta olmak üzere birçok psikolojik soruna çözüm sağlayabilir.
  • Sinirleri uyaran etkisi sayesinde erkeklerde cinsel performansı ve isteği artıran safran kadınlarda adet döneminde meydana gelen ağrıların hafiflemesini sağlar.
  • Antioksidan ve anti kanserojen etkileri ile dikkat çeken safran kanserli tümörlerin yayılmasını engeller ve tümörlerin küçülmesine yardımcı olur.
  • Hafızayı güçlendirir ve son yıllarda Alzheimer tedavisinde alternatif bir yöntem olarak kullanılmaktadır.
  • Safran tozu kullanılarak hazırlanan yüz maskeleri cildin daha canlı ve pürüzsüz görünmesini sağlar.
  • Bunların dışında safran diş sağlığı üzerinde de etkilidir. Diş eti kanamalarından diş çürüğü oluşumunun engellenmesine kadar birçok faydalı etkiye sahip olan bitki gözler de dâhil olmak üzere birçok organın çalışmasını düzenler.

Detaylı bilgi için: Safranın Faydaları, Hiç Duymadığınız 7 Mucizevi Etkisi

safran bitkisi

Safran Kalori ve Besin Değeri Nedir?

  • 100 gram safranın kalori değeri 310’dur.
  • 11 gram protein,
  • 65 gram karbonhidrat,
  • 148 mg sodyum,
  • 1724 mg potasyum,
  • 6 gram yağ içerir.

Geçmişten bugüne halk arasında ilaç olarak kullanılan safran bakır, çinko ve manganez gibi sağlık açısından büyük önem taşıyan mineraller içerir. Kalsiyum ve demir açısından da zengin olan bitki B, C ve A grubu vitaminler ihtiva eder. Karotenoidler, likopen ve zeaksantin başta olmak üzere 150’nin üzerinde aromatik bileşik içeren safrana parlak altın sarısı rengi veren α-krosindir.

safran bitkisi

Safran Nasıl Yetiştirilir?

150’nin üzerinde aromatik yağa sahip olan safranın tarımı oldukça zahmetlidir. 100 gram safran elde etmek için neredeyse 1 dönümlük alana ekim yapılır. Safran çiçeği üzerindeki her bir tepecik sabah güneş doğmadan önce tek tek el ile toplanır. Yalnızca yarım kilo safran için 75 bin çiçekten toplanan 225 bin tepeciğin kullanılması gerekmektedir.

safran faydaları

Safran Fiyatları Ne Kadardır?

Yetiştirilmesi oldukça zor bir bitki olan safran bitkisinden sadece yarım kilo safran elde etmek içi neredeyse 80 bin çiçek üretimi yapılması gerekir. Buna bağlı olarak da safran kilosu en pahalı bitkilerin başında yer alır. 1 gram safran otu fiyatı yaklaşık olarak 20 – 25 liradır. Ancak bu fiyat yurt dışında en az 250 dolara kadar yükselebilir. Mor rengin zenginliği çağrıştırdığını ve 1 kilo safranın neredeyse 20 bin liralık servet değeri taşıdığını belirtmekte fayda var.

safran çayı

Safranın Zararları ve Yan Etkileri

Yararları olduğu kadar safran tüketiminin zararlı olduğu durumlar da vardır:

  • Safranın sinirleri uyaran etkisi özellikle hamilelik döneminde düşüğe neden olabilir. Bu sebeple hamilelik döneminde kullanılmaması önerilir.
  • Günlük alınması gereken miktarın üzerinde aşırı kullanımı hayati tehlike oluşturabilecek zehirlenme oluşturabilir. Günlük olarak safran tüketiminin 30 miligramın üstüne geçmemesi önerilmektedir.
  • Aşırı tüketimi böbreklere hasar verebilir.
  • Kan akımını hızlandıran özelliğinden dolayı kanamaları arttırabilir.

safran

Safran Nasıl Kullanılır?

  • Osmanlı Mutfağı’nda karabiberden sonra en yaygın olarak kullanılan safran o dönemde genellikle gül suyu ya da sirke içinde çözündürülürdü.
  • Türk mutfağında özellikle pilavlarda ve etli yemeklerde kullanılan safran sütlü tatlılarda ve zerdede tercih edilir.
  • Tel ve toz şeklinde satışa sunulan safran bitkisi nadir olarak bitki çayı olarak kullanılır. Safran çayı acımtırak aroması ve sert kokusundan dolayı pek tercih edilmez.
  • Genellikle yemeklerde baharat şeklinde kullanılan bitki, keskin kokusu ve samansı tadı ile sıra dışı bir tat verir.
  • Tavukla hazırlanan yemeklerde lezzetli soslar hazırlanan safran Akdeniz mutfağında balık yahnilerinin aranan baharatıdır.
  • Ülkemizde ise safranın en çok yetiştirildiği Safranbolu’da yapılan safran lokumu şiddetle tavsiye edilir. Dışı Hindistan cevizi ile kaplı olan lokumun ortasında fındık bulunur ve safranın kattığı değişik lezzet daha ilk ısırışta fark edilir. Evleri ile meşhur olan Safranbolu’ya ait bu sıra dışı lezzet turistik açıdan dikkat çekmeye başladığından dolayı safran lokumu çeşitlerinde artış yaşanmaktadır.
safran baharatı

Safranın Bilinmeyen Kullanım Alanları

  • Yemeklerde, hazır gıdalarda, likörlerde ve şuruplarda renklendirici ve tat verici özelliği nedeniyle kullanılan safran ilaç sektöründe, kumaş boyamada ve parfüm yapımı başta olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılır.
  • Pahalı olması ile dikkat çeken safran gizemli yapısı ile de merak uyandırır.
  • Safranın en ilginç kullanım alanlarından biri ise havas yazmaları için kullanılmasıdır. Bu yazılar için bitkinin renk verici özelliği kullanılarak safran mürekkebi hazırlanır. Bu mürekkebin de oldukça pahalı olduğunu belirtelim.
  • Safran bitkisinin başak kısmı içinde yer alan tohumlardan elde edilen safran yağı oldukça faydalıdır.
  • Kurutularak toz haline getirilen safran pH değişimlerine karşı hassastır.
  • Isıya karşı dayanıklılığı daha yüksek olan bitkinin oksitlenerek parçalanmasını önlemek için hava temasını engelleyen kaplarda saklamanız gerekir.
safran çiçeği

Safran ile Lezzetini Taçlandıran 3 Nefis Tarif

1) Pilavın Doruk Noktası Safranlı Pilav

Safranın muhteşem altın rengini geleneksel lezzet ile birleştiren ve 1 çay kaşığı kadar safran kullanılarak hazırlanan safranlı pilav hem görsel bir şölen hem de mükemmel bir lezzet sunmaktadır. Safranlı Pilav

Tarif: Safranlı Pilav

2) İrmik Tatlısı Hiç Bu Kadar Lezzetli Olmamıştı Safranlı İrmikli Tatlısı

İrmik, süt, şeker ile hazırlanan safranlı irmik tatlısına çay kaşığının ucu ile atılan safranın yarattığı muhteşem lezzete inanamayacaksınız. Safranlı İrmik Tatlısı

Tarif: Safranlı İrmik Tatlısı

3) Çok Faydalı Bir O Kadar Lezzetli Safranlı Kereviz

Zeytinyağlı yemekleri sevenlerin kereviz yemeğini bir de safranlı denemesini öneririz. Zeytinyağlı Safranlı Kereviz

Tarif: Zeytinyağlı Safranlı Kereviz

Safran ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Safran Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zayıflatır Mı?

Safranın Faydaları, Hiç Duymadığınız 7 Mucizevi Etkisi

Safranbolu’da Ne Yenir? Tarih ve Lezzetin Buluştuğu 10 Mekan

--

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın! Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle "Dragon Fruit"…

Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Dut Yaprağının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Dut Yaprağı: Sağlıklı Yaşamın Doğal Şifresi! Dut yaprağı, dut ağacının (Morus) yapraklarıdır. Dut ağacı, çoğunlukla…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Yüksek Protein ve Lif Kaynağı Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Cennet Hurmasının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Cennet Hurması: C Vitamini Deposu Doğal Tatlı! Türkiye’de Trabzon hurması adıyla bilinen cennet hurması, botanik…

Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

Brokoli: Faydalarıyla Sizi Şaşırtacak Lif Deposu! Turpgiller (Brassicaceae) familyasının en gözde sebzelerinden biri olan brokoli,…

Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi
Biberiye Çayının Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Biberiye Çayı: Fiziksel ve Ruhsal Sağlığa Birebir! Akdeniz mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan biberiye hem taze…

Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Ayvanın Faydaları: Ayva Yemek Neye İyi Gelir?

Ayva: C Vitamini ve Lif Zengini, Antioksidan! Ayva, Rosaceae ailesine ait bir ağacın meyvesidir ve…

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

Avokado: Besleyici, Lif ve Vitamin Zengini! Avokado, Persea americana adlı ağaçtan gelen meyve olarak bilinir.…

Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir? Tarifi
Yeşil Çayın Faydaları: Ne İşe Yarar, Zayıflatır Mı? Ne Zaman İçilir?

Yeşil Çay: 5000 Yıllık Antioksidan Kaynağı Yeşil çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir…

Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Propolisin Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Antioksidan Propolis: Güçlü Bağışıklığın Anahtarı! Propolis Yunanca bir kelimedir. "Korunan bölge, şehir" anlamını taşır. Arılar…

Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir?

Nar: Antioksidan Zengini Süper Meyve! Nar, Punica granatum adı verilen bir ağaç türünün meyvesidir ve…

Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir? Tarifi
Muzun Faydaları: Muz Yemek Neye İyi Gelir?

Muz: Potasyum ve Lif Zengini Mucize Meyve! Dünyada buğday, pirinç ve mısırdan sonra en çok…

Tarifler Geri
Videolar Geri