Sahurda Susatmayan Yiyecekler: Ne Yersek Susamayız?

Sahurda Susatmayan Yiyecekler: Ne Yersek Susamayız? Tarifi

Sahurda Susamamak İçin Ne Yemeli, İçmeli?

Ramazanın bu sene olduğu gibi sıcak günlere gelmesiyle uzun saatler susuz kalacak olan vücudumuz için sahurda susatmayacak yiyecekler tercih etmeliyiz. Hem bedenimiz hem böbreklerimizin sağlığı için sahurda hangi besinleri yememiz gerektiğini inceleyelim. Sahurda susatmayan yiyecekler nelerdir listemize bakarak en doğru tercihler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Sahurda Ne Yememeli? Diyetisyen Uyardı

Sahurda Susatmayan Yiyecekler

  • Su Oranı Yüksek Meyveler
  • Çiğ Sebzeler ve Yeşillik  (Domates, salatalık, marul, maydanoz)
  • Süt ve Süt Ürünleri (Yoğurt, ayran, süt, kefir)
  • Kuru Yemişler
  • Hoşaf, Komposto

Sahurda ne susatmaz diyenlere sahur sofrasında yer alacak bazı öneriler:

  • Cacık
  • Meyve Salatası
  • Mevsim Salatası
  • Söğüş Sebze
  • Karpuz
  • Kavun

Sahurda Susatmayan Yiyecekler Listesi

Sahurda susatmayan yiyecekler ve içecekler sayesinde bu ramazanı daha konforlu geçirmeye ne dersiniz? Eğer sahurda susatmayan yiyecekler tüketirseniz; gün içinde kendinizi oldukça iyi hissedersiniz. Günün koşuşturmasında susuzluğunuzu unutabilirsiniz.

Bunun için sahurda ne yediğiniz çok önemlidir. Sahurda susatmayan ve tok tutan yiyecekler, sıvı oranı yüksek besinler bu yazıda sizler için listelendi. İşte, sahurda ne susatmaz diye merak edenlerin çok işine yarayacak bilgiler!

1) Su Oranı Yüksek Meyveler

Su oranı yüksek olan meyveler veya kendi hazırladığınız (şeker oranınızı düşük tuttuğunuz) hoşaf veya komposto gibi yiyecekleri sahur menünüze eklemeyi unutmayın! Örneğin, karpuz, şeftali, üzüm gibi meyveler su oranı en yüksek meyveler arasındadır.

Sahurda susamamak için ne yemeli sorusunun yanıtlarından biri olarak meyve salatası önerilecektir. Meyve salatasına eşlik eden süt ürünleri sayesinde oruç tuttuğunuz süre içinde susuzluk hissetmeyeceksiniz. Sahurda yenmesi gerekenler arasında lifli gıdalar vardır; çünkü bu tip gıdalar hem sindirim sistemi sağlığına faydalıdır hem de uzun süre tok hissetmeyi kolaylaştırır. Lif oranı yüksek meyveler arasında kayısı, kiraz, elma ve muz sayılabilir.

meyve

2) Yeşillik ve Çiğ Sebzeler (Domates, Salatalık, Marul, Maydanoz)

Sahurda susuzluk için ne yemeli dediğiniz anda çiğ sebzeleri evinizden eksik etmeyin ramazan boyunca. Çünkü çiğ sebzelerde su oranı çoktur. Özellikle salatalık, havuç, marul gibi sebzeler size sahurda eşlik edebilir. Bunun yanında çiğ sebze tüketimi de su ihtiyacını dengelememize yardımcı olacaktır. Özellikle salatalık, söğüş sebzelerle sahurunuzu zenginleştirebilirsiniz.

Sahurda neler yenmeli, gün boyu hafif hissetmek için sofrada ne olmalı diyorsanız yeşilliklerden oluşan büyük bir salata tabağını sahur menüsü içine mutlaka dahil etmelisiniz. Sahurda kilo aldırmayan yiyecekler neler olabilir diye düşünüyorsanız çiğ sebzeler bu konuda da en doğru seçenekler arasındadır.

İlginizi çekebilir: Ramazan Diyeti Listesi: 8 Sağlıklı Menü

domates salatalık

3) Süt ve Süt Ürünleri (Yoğurt, Kefir, Süt ve Ayran)

Sahurda susatmayan yiyecekler ve içecekler listesi içerisinde süt ve süt ürünlerinin önemli bir yeri vardır. Yağ oranı düşük olan yoğurt, kefir, süt gibi yüksek kalsiyumlu yiyecekler de vücudun su ihtiyacını karşılamamızı sağlar. Mutlaka bunlardan birini tüketmeye özen gösterin! Unutmayalım ki vücudumuz sindirimde suyu kullanacaktır. Çünkü 100 gram protein içeren bir gıdanın sindirimi için yarım litre su kullanılmaktadır.

Sahurda tükettiğiniz fazladan her lokmada vücudunuzdan su eksilecektir. Önemli olan dengeli ve ihtiyacımız kadar yemektir. Sahurda fazladan su içsek bile aşırı tuzlu, kalorili yiyecek tüketiminde vücutta ilerleyen saatlerde su ihtiyacı artacaktır.

Porsiyon kontrolünden çıkmayıp protein-karbonhidrat-yağ dengesini kurduğumuz takdirde su dengesini de sağlamış oluruz. Sahurda susatmayacak yiyecekler tüketmek için süt ürünleriyle sebze ve meyve gibi besinleri bir arada tüketebilirsiniz.

yoğurt süt

4) Kuru Yemişler

Hem susama ihtimalini azaltan hem de sahurda acıktırmayan yiyecekler arasında ceviz, badem ve fındık gibi kuru yemişler de vardır. Kuru yemiş yedikten sonra susadığınız zamanlar aklınıza gelmiş olabilir muhtemelen tuzlu kuru yemiş yediğiniz için böyle bir hatırlama olmuştur. Sahurda yemek için tuzsuz seçenekleri tercih etmelisiniz. Kuru yemişler zengin içerikleri sayesinde oruç tutarken enerjinizin yüksek kalmasına da destek olur.

kuru yemiş

5) Hoşaf, Komposto

Taze mevsim meyveleri veya kuru meyvelerden kolayca hazırlayabileceğiniz az şekerli ve doğal meyve suyu tadında hoşaf, kompostoları sahurda içecek olarak tercih edebilirsiniz. Hazır, katkılı meyve sularına çok daha doğal ve sağlıklı alternatifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Tarif için: Vişne Kompostosu

Sahurda Ne Yersek Susamayız?

Sahurda tüketilen yiyecek ve içeceklerin içeriği, gün içinde susama isteğini kontrol eder. Eğer çok tuzlu besinleri tüketirseniz; iftar saatine kadar su içmek isteyebilirsiniz. Bu isteği bastırmak için sahurda su oranı yüksek, vitamin değeri fazla olan besinleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz.

Sahur sofrasında mümkünse protein odaklı salata tüketmeye dikkat edin. Hatta yoğurtlu çorba tüketerek susama isteğinizi iftara kadar kontrol etmeye çalışın. Yoğurt susamanızı önleyecektir. Canınız hiçbir şey istemiyorsa salatalık ve marulla hazırlanan sağlıklı bir cacıkla sahur öğününü yapabilirsiniz.

Tuzlu gıdaların yerine daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. Örneğin tuzlu siyah zeytin yemek yerine birkaç adet ceviz tüketebilirsiniz. Ayrıca sahur öğününde şekerli gıdalar almaktan da kaçınmalısınız. Şekerli ve tatlı besinler, iftara doğru sizi daha çok susatabilir.

yoğurt

Diyetisyen M. Büşra ARAL ÖZYURT

Tarifleri İçin: Diyetisyenin Mutfağı

İlginizi çekebilir: 

Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi?

En Güzel Sahur Mesajları: Anlamlı Sözler

Sahur Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Susatmayan Bozulmayan Turşu Tarifi

Susatmayan Bozulmayan Turşu

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Susam Topları Tarifi

Susam Topları

8-10 kişilik, 35dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Susam Halkaları Tarifi

Susam Halkaları

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Susam Kurabiye Tarifi

Susam Kurabiye

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Susam Çubuklu Kraker Tarifi

Susam Çubuklu Kraker

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çiğirdik (Susam Helvası) Tarifi

Çiğirdik (Susam Helvası)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Susam Mantolu Kek Tarifi

Susam Mantolu Kek

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Sahur Simidi Tarifi

Sahur Simidi

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Sahur Pidesi Tarifi

Sahur Pidesi

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Midyeci Ahmet Fiyat Listesi: Midye, Kokoreç Tarifi
Midyeci Ahmet Fiyat Listesi: Midye, Kokoreç

Midyelerin Efendisi Midyeci Ahmet Menü Fiyatları Midyeciliği, anne ve babasından öğrenen Midyeci Ahmet, bu iş…

Nusret Steakhouse Menü Fiyat Listesi Tarifi
Nusret Steakhouse Menü Fiyat Listesi

Nusret Steakhouse Menü Fiyatları Nusret Steakhouse, Türkiye’de ve birçok dünya ülkesinde et ile tanınan oldukça…

Mado Menü Fiyat Listesi Tarifi
Mado Menü Fiyat Listesi

MADO Menüsü Fiyatları Mado, günümüzde birçok şehirde kurumsal olarak faaliyet gösteren dondurma merkezli kafelerden biridir.…

Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur? Tarifi
Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur?

Folat (B9 Vitamini) Ne Demek? Folat, B9 vitamini olarak da bilinen, vücut için önemli bir…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Midyeci Ahmet Fiyat Listesi: Midye, Kokoreç Tarifi
Midyeci Ahmet Fiyat Listesi: Midye, Kokoreç

Midyelerin Efendisi Midyeci Ahmet Menü Fiyatları Midyeciliği, anne ve babasından öğrenen Midyeci Ahmet, bu iş…

Nusret Steakhouse Menü Fiyat Listesi Tarifi
Nusret Steakhouse Menü Fiyat Listesi

Nusret Steakhouse Menü Fiyatları Nusret Steakhouse, Türkiye’de ve birçok dünya ülkesinde et ile tanınan oldukça…

Mado Menü Fiyat Listesi Tarifi
Mado Menü Fiyat Listesi

MADO Menüsü Fiyatları Mado, günümüzde birçok şehirde kurumsal olarak faaliyet gösteren dondurma merkezli kafelerden biridir.…

Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur? Tarifi
Folat Nedir? Eksikliği ve Yüksekliği, Hangi Besinlerde Bulunur?

Folat (B9 Vitamini) Ne Demek? Folat, B9 vitamini olarak da bilinen, vücut için önemli bir…

Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024 Tarifi
Starbucks Yiyecek Menüsü Güncel Fiyat Listesi 2024

Starbucks Yiyecekleri, Tatlıları Ne Kadar? Starbucks, kahve denildiğinde akla gelenler listesinde yerini çoktan zirveye taşımış…

Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi Tarifi
Köfteci Yusuf Menü Fiyat Listesi

Köfteci Yusuf Menüsü Fiyat Listesi Köfteci Yusuf, Avrupa standartları çerçevesinde Türkiye’nin en büyük köfte markalarındandır.…

Aspava Menü Fiyatları Listesi Tarifi
Aspava Menü Fiyatları Listesi

Aspava Menüsü Fiyatları Ankara'da çok sayıda şubesi bulunan bu kuruluş, döner konusunda oldukça popülerdir. Dönerin…

B12 Vitamini Nelerde Var? Tarifi
B12 Vitamini Nelerde Var?

B12 Vitamini Nelerde Var? B12 vitamini, vücutta önemli roller üstlenen, eksikliğinde bazı sağlık sorunlarına yol…

Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur? Tarifi
Folik Asit Eksikliği Nedir? Belirtileri, Neden Olur?

Folik Asit Düşüklüğü Nedir? Folik asit, vücut için öneme sahip bir B vitamini türüdür. Hücrelerin…

En İyi Döküm Tencere Markaları Tarifi
En İyi Döküm Tencere Markaları

En İyi Döküm Tencere Marka Önerileri Döküm tencereler, son yılların en popüler mutfak araç gereçleri…

B12 Eksikliği Nelere Yol Açar? Tarifi
B12 Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? B12 vitamini, vücudun optimal işlevselliğini sürdürebilmesi adına önem taşıyan…

Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi Tarifi
Tavuk Dünyası Menüsü Fiyat Listesi

Tavuk Dünyası Menüsü: Hangisi Ne Kadar? Daha önce gitmemiş olanlara ve güncel menüyü merak edenlere…

Tarifler Geri
Videolar Geri