Sahurda Susamamak İçin Ne Yemeli, İçmeli?
Ramazanın bu sene olduğu gibi sıcak günlere gelmesiyle uzun saatler susuz kalacak olan vücudumuz için sahurda susatmayacak yiyecekler tercih etmeliyiz. Hem bedenimiz hem böbreklerimizin sağlığı için sahurda hangi besinleri yememiz gerektiğini inceleyelim. Sahurda susatmayan yiyecekler nelerdir listemize bakarak en doğru tercihler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sahurda Ne Yememeli? Diyetisyen Uyardı
Sahurda Susatmayan Yiyecekler
- Su Oranı Yüksek Meyveler
- Çiğ Sebzeler ve Yeşillik (Domates, salatalık, marul, maydanoz)
- Süt ve Süt Ürünleri (Yoğurt, ayran, süt, kefir)
- Kuru Yemişler
- Hoşaf, Komposto
Sahurda ne susatmaz diyenlere sahur sofrasında yer alacak bazı öneriler:
- Cacık
- Meyve Salatası
- Mevsim Salatası
- Söğüş Sebze
- Karpuz
- Kavun
Sahurda Susatmayan Yiyecekler Listesi
Sahurda susatmayan yiyecekler ve içecekler sayesinde bu ramazanı daha konforlu geçirmeye ne dersiniz? Eğer sahurda susatmayan yiyecekler tüketirseniz; gün içinde kendinizi oldukça iyi hissedersiniz. Günün koşuşturmasında susuzluğunuzu unutabilirsiniz.
Bunun için sahurda ne yediğiniz çok önemlidir. Sahurda susatmayan ve tok tutan yiyecekler, sıvı oranı yüksek besinler bu yazıda sizler için listelendi. İşte, sahurda ne susatmaz diye merak edenlerin çok işine yarayacak bilgiler!
1) Su Oranı Yüksek Meyveler
Su oranı yüksek olan meyveler veya kendi hazırladığınız (şeker oranınızı düşük tuttuğunuz) hoşaf veya komposto gibi yiyecekleri sahur menünüze eklemeyi unutmayın! Örneğin, karpuz, şeftali, üzüm gibi meyveler su oranı en yüksek meyveler arasındadır.
Sahurda susamamak için ne yemeli sorusunun yanıtlarından biri olarak meyve salatası önerilecektir. Meyve salatasına eşlik eden süt ürünleri sayesinde oruç tuttuğunuz süre içinde susuzluk hissetmeyeceksiniz. Sahurda yenmesi gerekenler arasında lifli gıdalar vardır; çünkü bu tip gıdalar hem sindirim sistemi sağlığına faydalıdır hem de uzun süre tok hissetmeyi kolaylaştırır. Lif oranı yüksek meyveler arasında kayısı, kiraz, elma ve muz sayılabilir.
2) Yeşillik ve Çiğ Sebzeler (Domates, Salatalık, Marul, Maydanoz)
Sahurda susuzluk için ne yemeli dediğiniz anda çiğ sebzeleri evinizden eksik etmeyin ramazan boyunca. Çünkü çiğ sebzelerde su oranı çoktur. Özellikle salatalık, havuç, marul gibi sebzeler size sahurda eşlik edebilir. Bunun yanında çiğ sebze tüketimi de su ihtiyacını dengelememize yardımcı olacaktır. Özellikle salatalık, söğüş sebzelerle sahurunuzu zenginleştirebilirsiniz.
Sahurda neler yenmeli, gün boyu hafif hissetmek için sofrada ne olmalı diyorsanız yeşilliklerden oluşan büyük bir salata tabağını sahur menüsü içine mutlaka dahil etmelisiniz. Sahurda kilo aldırmayan yiyecekler neler olabilir diye düşünüyorsanız çiğ sebzeler bu konuda da en doğru seçenekler arasındadır.
İlginizi çekebilir: Ramazan Diyeti Listesi: 8 Sağlıklı Menü
3) Süt ve Süt Ürünleri (Yoğurt, Kefir, Süt ve Ayran)
Sahurda susatmayan yiyecekler ve içecekler listesi içerisinde süt ve süt ürünlerinin önemli bir yeri vardır. Yağ oranı düşük olan yoğurt, kefir, süt gibi yüksek kalsiyumlu yiyecekler de vücudun su ihtiyacını karşılamamızı sağlar. Mutlaka bunlardan birini tüketmeye özen gösterin! Unutmayalım ki vücudumuz sindirimde suyu kullanacaktır. Çünkü 100 gram protein içeren bir gıdanın sindirimi için yarım litre su kullanılmaktadır.
Sahurda tükettiğiniz fazladan her lokmada vücudunuzdan su eksilecektir. Önemli olan dengeli ve ihtiyacımız kadar yemektir. Sahurda fazladan su içsek bile aşırı tuzlu, kalorili yiyecek tüketiminde vücutta ilerleyen saatlerde su ihtiyacı artacaktır.
Porsiyon kontrolünden çıkmayıp protein-karbonhidrat-yağ dengesini kurduğumuz takdirde su dengesini de sağlamış oluruz. Sahurda susatmayacak yiyecekler tüketmek için süt ürünleriyle sebze ve meyve gibi besinleri bir arada tüketebilirsiniz.
4) Kuru Yemişler
Hem susama ihtimalini azaltan hem de sahurda acıktırmayan yiyecekler arasında ceviz, badem ve fındık gibi kuru yemişler de vardır. Kuru yemiş yedikten sonra susadığınız zamanlar aklınıza gelmiş olabilir muhtemelen tuzlu kuru yemiş yediğiniz için böyle bir hatırlama olmuştur. Sahurda yemek için tuzsuz seçenekleri tercih etmelisiniz. Kuru yemişler zengin içerikleri sayesinde oruç tutarken enerjinizin yüksek kalmasına da destek olur.
5) Hoşaf, Komposto
Taze mevsim meyveleri veya kuru meyvelerden kolayca hazırlayabileceğiniz az şekerli ve doğal meyve suyu tadında hoşaf, kompostoları sahurda içecek olarak tercih edebilirsiniz. Hazır, katkılı meyve sularına çok daha doğal ve sağlıklı alternatifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Tarif için: Vişne Kompostosu
Sahurda Ne Yersek Susamayız?
Sahurda tüketilen yiyecek ve içeceklerin içeriği, gün içinde susama isteğini kontrol eder. Eğer çok tuzlu besinleri tüketirseniz; iftar saatine kadar su içmek isteyebilirsiniz. Bu isteği bastırmak için sahurda su oranı yüksek, vitamin değeri fazla olan besinleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Sahur sofrasında mümkünse protein odaklı salata tüketmeye dikkat edin. Hatta yoğurtlu çorba tüketerek susama isteğinizi iftara kadar kontrol etmeye çalışın. Yoğurt susamanızı önleyecektir. Canınız hiçbir şey istemiyorsa salatalık ve marulla hazırlanan sağlıklı bir cacıkla sahur öğününü yapabilirsiniz.
Tuzlu gıdaların yerine daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. Örneğin tuzlu siyah zeytin yemek yerine birkaç adet ceviz tüketebilirsiniz. Ayrıca sahur öğününde şekerli gıdalar almaktan da kaçınmalısınız. Şekerli ve tatlı besinler, iftara doğru sizi daha çok susatabilir.
Diyetisyen M. Büşra ARAL ÖZYURT
Tarifleri İçin: Diyetisyenin Mutfağı
İlginizi çekebilir:
Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi?
En Güzel Sahur Mesajları: Anlamlı Sözler
Sahur Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.