Serotonin Nedir? Nelerde Var? Serotonin Değerinizi Uçuracak 10 Besin

Serotonin Nedir? Nelerde Var? Serotonin Değerinizi Uçuracak 10 Besin Tarifi

Mutluluk Sebebiniz :)

Serotonin Hormonu Hakkında Her Şey

Hormonlar, insan sağlığını her yönden etkiler. Psikolojik durumu değiştirebildiği gibi biyolojik faaliyetlerin de işleyişinde rol alır. Vücut fonksiyonlarının sağlıklı şekilde işlemesi için kadın ve erkeklerde gerekli hormonlar salgılanmaktadır. Bu hormonların salgılanması ise dönem dönem farklılık gösterebildiği gibi besinlerden de etkilenmektedir.

Tükettiğiniz her besinin hormonlarınız üzerinde etkisi olduğu bir gerçektir. Bu hormonlardan sizler için adını sıkça duyduğunuz fakat bir türlü detaylarını bulamadığınız “serotonin” hormonunu incelemek istedik.

Serotonin hormonunun sağlığınıza olan faydasını, salgılanma durumunu ve daha pek çok merak ettiğiniz soruyu cevaplamak için buradayız. Bu yazı sayesinde serotonin etkileri hakkında birçok şey öğrenmiş olacaksınız.

serotonin nedir

Serotonin Nedir?

Serotonin ruh halini, sindirim sistemini, öğrenme yetisini ve iştahı düzenleyen bir hormon türüdür. Merkezi sinir sisteminde yer alır ve mide ile bağlantısı da bulunur. Halk arasında mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonin hormonu, duyguların ve davranışların şekillenmesinde rol alır. Serotonin hormonu beyin tarafından salgılanmalıdır. Salgılanmadığı takdirde kişide bazı davranışlara neden olur. Bu davranışların en belirgini de gerginlik olarak dikkat çeker.

Serotonin sinir hücreleri arasında iletişim kurmakla ve sinyal göndermekle görevlidir. Kişinin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak yeterli düzeyde salgılanmadığı durumlarda, medikal tedavi ile yeterli serotonin salgılanması için tedavi süreci başlatılır. Serotonin nerede üretilir diyecek olursanız, bu sorunuzun yanıtı beyin olmaktadır. Beyinde üretilen bir hormondur.

serotonin içeren besinler

Serotonin Nelerde Var? İşte Mucizevi 10 Besin!

Yapılan testler sonucunda vücudunuzda yeterli düzeyde serotonin hormonu tespit edilmediyse, ihtiyacınız olan şey serotonin içeren gıdalar ile beslenmek olmaktadır. Sağlıklı ve kontrollü şekilde beslendiğinizde, serotonin salgılanması için harekete geçebilirsiniz. Serotonin artıran yiyecekler listesinden yola çıkarak düşük olan serotonin seviyesini ideal dengeye getirebilirsiniz. O halde hangi besinleri tüketmelisiniz bir göz atalım:

1) Yumurta

Her sabah 1 adet yumurta yiyerek güne başlarsanız, gergin olma ihtimaliniz olmayacaktır. Çünkü yumurta serotonin hormonunun salgılanmasına etkili olan temel besinlerden biridir.

yumurta

2) Süt

Sütü gün içinde pek çok şekilde tüketebilirsiniz. Sütlü kahve, meyveli süt ya da sütlü tatlılarda. Bu şekilde sütü vücudunuza alarak serotonin hormonunun düzenli salgılanmasına destek olmaktasınız. Doğru yoldasınız.

süt

3) Yoğurt

Kalsiyum ve mineral kaynağı besinlerden biri olan yoğurt, beyin ile bağırsaklar arasında iletişimi sağlayan besinlerden biridir. Yoğurt tüketildiğinde probiyotik maddeler sayesinde beyin uyarılır ve bağırsaklara sinyal gönderir. Bu sinyaller sonucunda ise metabolizmanız aktifleşir.

yoğurt

4) Peynir

Serotonin eksikliği yaşamamak için muhakkak gün içinde peynir tüketmeniz önerilir. Sağlıklı kas, kemik ve bağırsak sistemi için bir porsiyon peynir tüketebilirsiniz.

peynir

5) Kırmızı Et

Serotonin hormonunun çalışması için B vitaminleri yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Kırmızı et de protein ve B vitamini içeren bir besindir. Ana yemeklerde ölçülü şekilde tüketmek size iyi gelecektir.

kırmızı et

6) Muz

Potasyum kaynağı muz, serotonin hormonunun istediği meyvelerden biridir. Beyne hızlı sinyaller göndermektedir. Muz yiyerek hem tatlı ihtiyacınızı karşılarsınız hem de hormonların çalışmasını dengelersiniz.

muz

7) Avokado

Serotonin hormonunu çalıştıran bir diğer meyve de avokado oluyor. Avokadoyu mevsiminde tüketerek serotonin dengesini sağlayabilirsiniz.

avokado

8) Kuru Yemişler

Kuru yemiş tüketimi, beyin gelişimini desteklediği gibi hafızayı da güçlendirir. Günlük miktarınız bir avuç kuru yemiş olarak belirlenebilir. Fazlası size kilo aldırabilir bu nedenle dikkatli tüketmekte fayda var.

kuru yemiş

9) Patates

Patates karbonhidrat içeren bir sebzedir. Serotonin hormonun sağlıklı şekilde salgılanması için karbonhidrat da tüketmeniz gerekir. Sebze seçeneklerinizden biri de patates olmaktadır.

patates

10) Somon Balığı

Serotonin hormonu için Omega – 3 yağ asitleri yönünden de zengin beslenmeniz gerekiyor. Sizlere balık önerimiz somon balığı olmaktadır. Çünkü somon balığı vitamin yönünden zengindir ve yağ oranı düşüktür.

somon balığı

Serotonin Eksikliği Nasıl Ölçülür?

Serotonin seviyeniz düşükse kendinizde bazı değişimleri fark edebilirsiniz. Şimdi listede yer alan belirtileri son zamanlarda hissediyorsanız, serotonin seviyenizde düşüş yaşanmıştır diyebiliriz. Serotonin eksikliği sonucunda oluşan bazı belirtiler şöyledir:

  • Aniden gelen tatlı ve çikolata krizleriniz varsa
  • Kendinizi son zamanlarda yorgun ve mutsuz hissediyorsanız
  • Hayata karşı endişeleriniz çok yüksekse
  • Uyku düzensizliği içindeyseniz
  • İştah dengesizliği yaşıyorsanız
  • Sosyalleşmekten korkuyorsanız
  • Son günlerde başınız çok sık ağrıyorsa
  • Hafıza sorunları yaşıyorsanız
  • Metabolizmanız durmuşsa ve sindirim rahatsızlıkları başladıysa
  • Cinsel duygularınız azaldıysa serotonin seviyeniz düşmüş ve eksikliği başlamıştır.

Serotonin testi ise hastanelerde yapılan hormon testi ile belirlenecektir. Bu belirtileri gözlemleyen her kişinin muhakkak test yaptırması tavsiye edilir. Kan testi ile sonuçlanan serotonin seviyesi, doktor yorumu ile netleşmektedir.

Serotonin eksikliğinde olduğu gibi serotonin fazlalığı durumunda da problemler yaşanabilir. Bu durum ise serotonin sendromu olarak ifade edilmektedir. Bu sendromu yaşayan kişiler hem medikal tedavi ile hem de beslenme ile serotonini yükseltmeye çalışırlar. Sendrom sonucunda ise kişi ishal olabilir.

Sendroma neden olan bir diğer faktör de serotonin takviyeleri ile beraber farklı hastalıkların ilaçlarının kullanımı olmaktadır. Bu konuyu netleştirmek ve önlem almak için mutlaka doktorunuza kullandığınız ilaçları belirtmelisiniz.

serotonin eksikliği

Serotonin Neden Düşer?

Hormonlar besinlerden etkilendiği gibi kişinin anlık ruh halinden de etkilenmektedir. Eğer serotonin düşüklüğü teşhisi yapıldıysa bunun mutlaka bir nedeni vardır. Serotonin neden düşer diyecek olursanız size şu faktörleri açıklayabiliriz:

  • Gün içinde yetersiz ve dengesiz beslenmek
  • Yorucu ve stresli bir gün geçirmek
  • Süt ürünlerinden mahrum kalmak
  • Günlük su tüketimini ihmal etmek
  • Stresli bir dönem içinde olmak
  • Yetersiz uyku uyumak
  • Protein açısından eksik beslenmek
  • Hareketsiz kalmak
  • Güneş ışığından faydalanmamak
serotonin nedir

Serotonin Ne İşe Yarar?

Serotonin beyin ile bağırsaklar arasında gizli bir bağ kurmuştur ve tüm vücut dengesini sağlamakla görevlidir. Serotoninin insan sağlığına olan faydasına göz atalım!

  • Serotonin her şeyden önce kişinin ruh halini şekillendirir.
  • Bağırsakların işleyişini düzenler ve sinirleri uyarır.
  • Uyku dengesini sağlar. Sağlıklı ve kesintisiz uyumanızda etkilidir.
  • Kemik sağlığını da korumakla görevlidir.
  • Cinsel duyguları düzenler.
  • Kanın pıhtılaşmasını sağlar ve kanamaları durdurmaktadır.
  • Kendinizi daha iyi hissetmenizde rol oynar.
serotonin hormonu

Serotonin Nasıl Artar? Moralinizi Yükseltecek 5 Tavsiye

Serotonin eksikliğinde sağlıklı beslenerek bu eksikliği ortadan kaldırmanız mümkündür. Sadece beslenme yoluyla değil doğal yollarla da serotonin hormonunu dengeleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler ise çok basit!

1) Spor Yapın

  • Serotonin hormonunun yeterli düzeyde salgılanması için gün içinde en az 45 dakika spor yapabilirsiniz. Bu bazen yürüyüş bazen ip atlamak bazen de yüzmek olabilir. Hangi spor alanına ilginiz varsa, bu alanda kendinize günlük bir pay ayırabilirsiniz.
  • Spor yaparak tüm stresten arınabilirsiniz. Böylece ilaçsız şekilde serotonin düzeyini yükseltebilirsiniz.
serotonin

2) Stresten Kaçın

  • Stres, serotonin hormonunun salgılanmasını önlemektedir. Bu durumun oluşmaması için stresli ortamlardan kendinizi uzak tutmalısınız. Daha mutlu ve neşeli olduğunuz mekanlarda zaman geçirebilirsiniz.
serotonin

3) Sosyalleşin

  • Sevdiklerinizle beraber zaman geçirmek mutluluk düzeyinizi artırabilir. Böylece vücudunuzun ihtiyacı olan serotonin hormonu salgılanır. Bu durum ise tüm bedeninizi olumlu yönde etkiler.
  • Çevrenizle ya da tek başınıza açık havada dolaşmak, piknik yapmak, sosyal aktivitelerde rol almak size iyi gelecektir.
serotonin hormonu

4) Güneşe & Açık Havaya Çıkın

  • Serotonin hormonunun salgılanması ve sinir sistemlerinin uyarılması için D vitamini şart. D vitamini ise en iyi şekilde güneşten alınmaktadır. Bu nedenle güneşli günlerde muhakkak belirli bir süre açık havada yürümelisiniz.
  • Açık hava yürüyüşlerinde hem kemikleriniz ısınır hem de serotonin hormonu salgılandığı için kendinizi daha dinç hissedersiniz. Güneşli günleri fırsat bilmek gerek!
serotonin ne demek

5) Masaj Yaptırın

  • Aromaterapi yağları ile uygulanan masajlar, beyin sistemini uyarır ve serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar. Böylece masaj ile hem bedeniniz rahatlar hem de ruhunuz.
  • Kan dolaşımını hızlandıran oda kokuları ya da masaj yağları eşliğinde kas ve kemiklerin rahatlayacağı masajları yaptırabilirsiniz.
serotonin hormonu

Mutluluk Hormonu Nedir? Mutluluk Hormonu Sağlayan 10 Yiyecek

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Evde Ne Varsa Keki Tarifi

Evde Ne Varsa Keki

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Evde Ne Varsa Keki Tarifi

Evde Ne Varsa Keki

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Evde Ne Varsa Yemeği Tarifi

Evde Ne Varsa Yemeği

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Evde Ne Varsa Çorbası Tarifi

Evde Ne Varsa Çorbası

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Evde Ne Varsa Yemeği (Etsiz) Tarifi

Evde Ne Varsa Yemeği (Etsiz)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Kek (Evde Ne Varsa Keki) Tarifi

Kek (Evde Ne Varsa Keki)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri