Kara Tavuk: Siyah Tavuklar Hakkında Tüm Merak Edilenler

Kara Tavuk: Siyah Tavuklar Hakkında Tüm Merak Edilenler Tarifi

Eti Kemiği Siyah: Siyah Tavuk

Siyah rengi, hayvanlar dünyasında alışılageldik bir renk olarak bilinir. Ayılar, goriller, bazı köpek ve kedi türleri siyahtır. Fakat Endonezya’dan çıkan bu siyah tavuk hayvanlardaki siyah renge alışılandan farklı tamamen bir estetik algısı katmaktadır.

Siyah tavuk, alışılagelmişin dışındaki görüntüsüyle ve güneş altında parıldayan tüyleriyle tüm dünyanın ilgisini çekmekte ve görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Siyah Tavuk Nedir? Cinsleri Nelerdir?

  • Bir diğer ismiyle Ayam Cemani olarak da bilinen ve dünyanın en nadir tavuk cinsi olan siyah tavuğun sadece tüyleri değil eti, iç organları hatta kemikleri bile siyah. Yani aslında Türkiye’de bolca görülen siyah tüylü tavuklardan tam olarak farklıdır. Siyah tavuklar tür olarak büyük kümes hayvanları cinsindendir ve en önemli özelliği yeşil parıltılı simsiyah tüylere sahip olmasıdır.
  • Etimolojik olarak Sanskritçe’de “Ayam” tavuk, “Cemani” ise siyah anlamına gelmektedir. Bu isim, kara tavuğa renginden dolayı eski zamanlarda yaşamış Endonezya yerlileri tarafından verilmiştir. Diğer tavuklarla aynı olan kan rengi dışında büsbütün siyah olan tavuğun renginin siyah oluşu bir tür genetik mutasyondan kaynaklanmaktadır.
  • Bu genetik mutasyon sonucunda kara tavuklar normal tavuklardan on kat daha fazla fibromelanosis türünde bir melanin üretmekte ve dolayısıyla tüyler, deri ve iç organların rengi bu şekilde koyulaşmaktadır. Yani aslında bu tür tavuklar sahip oldukları dominant genden kaynaklanan bir tür aşırı pigmentasyondan dolayı bu renge sahipler. Genetik mutasyonun sebep olduğu bu aşırı pigmentasyon, siyah tavuğu eşsiz bir tavuk türü yapmaktadır.
  • Yetişkin bir siyah tavuğun boyu yaklaşık 25 cm, ağırlığı ortalama 2 kilo, horozları ise 2,5-3 kilo arasında değişir. Yani kendileri çok iri kıyım tavuklar değiller. Bu tavuk cinsi diğer tavuk cinslerine göre daha yakın zamanda ortaya çıktığından dolayı modern bir tavuk ırkı olarak adlandırılabilir. Siyah tavuklar genel olarak böcek, çimen, pirinç, mısır, fasulye ve tohumlarla beslenmektedir.
  • Bilinenin aksine farklı siyah tavuk ırkları bulunmamakta, bu tavuk cinsi arı bir tür olarak varlığını sürdürmektedir. Bu kuş türünün devamı, korunması, geliştirilmesi ve yetiştiren kişilerin bilgilerini birbirleriyle paylaşabilmeleri için 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir dernek kurulmuştur.
  • Derneğin bir diğer amacı ise çeşitli ülkelere yapılan ithalat sırasında siyah tavuğun değişen genetik yapısının farkına varıp türün asli olan genetik özelliklerini korumak, farklı siyah tavuk çeşitleri ve kusurlu kuşların yetiştirilmesini engellemektir.

Siyah Tavuk Yumurtasının Özelliği Nedir?

  • Tavuk yumurtasının eşsiz bir protein kaynağı olduğu su götürmez bir gerçektir. Bu gerçeklik siyah tavuk yumurtası için de aynı şekilde geçerlidir. Siyah tavuk yumurtasının diğer tavuk türlerinin yumurtalarından en belirgin farkı kalorisinin daha düşük ve protein oranının daha yüksek oluşudur.
  • Bazı araştırmalara göre yumurtada bulunan 5,5 gramlık proteinin 4 gramlık kısmı yumurtanın beyazından gelmektedir. Yumurtanın geri kalan sarı kısmı ise sağlık için önem arz eden bir çok minerali ve vitamini bünyesinde bulundurmaktadır. Ayrıca göz sağlığına iyi gelen lutein ve zeaksantin, beyindeki nöronlara faydalı olan kolin aminoasitlerini içerir.
  • Endonezya’da yaygın olarak siyah tavuk yumurtasının erkeklerin dayanıklılığını arttırdığına inanılmaktadır.
  • Bunun yanı sıra bu yumurtanın düzenli tüketimi bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı dayanıklılığını arttırmakta; kronik baş ağrısı, astım gibi sağlık problemlerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Fakat içerdiği yüksek besin değerinden dolayı haftada 4ten fazla siyah tavuk yumurtasının yenmesi önerilmemektedir.
  • Yaygın bilinenin aksine siyah tavuk siyah yumurta eşleştirmesi yanlış bir eşleştirmedir. Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar.
  • Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir. Siyah tavuklar yılda ortalama 60 ila 80 adet yumurta arası yumurtlarlar.

Gezen Tavuk Yumurtası Faydaları, Besin Değerleri ve Vitaminli Tarifler

siyah tavuk yumurtası

Siyah Tavuk Nerede Bulunur?

  • Dünyanın en pahalı tavuğu olarak bilinen siyah tavuk eskiden sadece Güneydoğu Asya bölgesi, Çin ve Hindistan’da yetişmekteydi. Yüzyıllar öncesinde bu tavuğun Endonezya’nın Java, Madura adası ve Sumatra bölgelerinde ortaya çıktığı söylenmektedir.
  • Hollandalı sömürgeciler tarafından tanımlanan siyah tavuk ilk olarak 1998 yılında Hollandalılar tarafından Avrupa’ya ithal edilmiştir. Yıllar önce Hollanda hükümeti, tavuk çiftliği kurulması için Endonezya’ya bir ekip gönderir. Tavuk çiftliği kurulduktan sonra ekipteki Jan Steverink 10 adet Ayam Cemani yumurtası ile Hollanda’ya döner.
  • Kara tavuğun Avrupa’ya gidiş hikayesi böyle başlar. Bunun sonucunda günümüzde Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Almanya ve Hollanda’da da üretilmektedir.
  • Avrupa ülkelerinde üretiliyor olmasına rağmen bu tavuk türüne Endonezya dışında sık olarak rastlanmamaktadır. Ekinlerde bulunan zirai ilaçlar yüzünden nesilleri tehlike altındadır.
  • Siyah tavuk özellikle Hindistan bölgesinde mistik olarak kutsal ve uğurlu bir hayvan sembolü olarak görülmekte ve dileklerin kabul olması amacıyla bazı dini törenlerde kullanılmaktadır. Hindistan’da ülke dışına çıkarılması yasaktır. Kara tavuk Endonezya’da dileklerin gerçekleşmesi için adak olarak kurban edilmekte, sahibine daha çok servet ve uğur getirdiğine inanılmaktadır. Bunun yanı sıra siyah tavuk Çin’de alternatif tıpta çeşitli iyileştirme yöntemleri içerisinde de kullanılmaktadır.
  • Türkiye’de ise bu tavuklara sahip kişilerin sayısı çok az olmakla beraber sosyal paylaşım sitelerinde yeni bir trend olan bu tavuğa olan ilgi gitgide artmakta ve siyah tavuk yetiştiriciliği kümes hayvancılığında önem kazanmaktadır.
  • Siyah tavuk çiftliği kurmak ve yetiştirmek bir servet değerinde olduğundan Türkiye’de bu tavukların sayısı 50’yi geçmez ve koleksiyon amaçlı süs tavuğu olarak beslenir. Nadide güzelliği ve değerli bir tavuk cinsi oluşundan dolayı Ayam Cemani kümes hayvancılığının Lamborghini’si olarak anılır.

Siyah Tavuk Eti Nasıldır?

Tüy ve deri rengi olarak diğer tavuklardan oldukça farklı olan siyah tavuğun tadı, içerdiği yağ ve protein miktarının beyaz tavuktan farklı olması sebebiyle beyaz tavuğun tadından daha farklı ve daha lezzetlidir.

Siyah Tavuğun Faydaları Nelerdir?

  • Araştırmalara göre siyah tavuk antioksidan açısından zengin bir besin kaynağıdır. Klasik beyaz tavuğa oranla vücudu kanserden koruyan karnosin isimli aminoasitten bolca bulundurur. Bu yüzden bir besin kaynağı olarak siyah tavuk vücut sağlığını olumlu bir şekilde desteklemektedir.
  • Siyah tavuk, beyaz tavuğa kıyasla protein bakımından çok daha zengin bir besin kaynağıdır.
  • Bu tavuk türünde bol miktarda B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerinden bulunmaktadır. Bu vitaminler metabolizma açısından çok önemli bir role sahiptir.
  • Yüksek miktarda demir, E vitamini ve kalsiyum bulundurmaktadır.
  • İçeriğinde bulunan fosfor sayesinde çocukların ve yetişkinlerin kemik gelişiminde ve kemiklerin sağlığının korunmasında önemli bir rol oynamakta ve destekleyici bir rol üstlenmektedir.
  • İçinde bulundurduğu vitamin, mineral ve aminoasitler dolayısıyla kalp sağlığına olumlu etkide bulunur. Düzenli tüketim sonucunda kalp hastalığı risklerini azaltır. Kan dolaşımına destek olur.
  • Yağ bakımından diğer tavuk türlerine göre fakir olmasından dolayı kan basıncını arttırarak tansiyon problemine yol açmaz.
  • Kırmızı ete kıyasla az miktarda doymuş yağ oranına ve düşük kolesterole sahip olduğundan dolayı kandaki kötü kolesterolü arttırmaz.

Tavuk Eti Besin Değerleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Siyah Tavuk Fiyatı Nedir?

Ayam Cemani tavuğu yetiştiği bölgelerin dışındaki yerlerde çok nadir olarak bulunur. Bundan dolayı siyah tavuk fiyatı 2000-2500 $ arası değişip diğer tavuk cinslerine göre çok daha pahalıdır.

Türkiye’de mezatlarda 15-17 bin TL civarında fiyatlara satışı yapılmaktadır.

Fotoğraflar alıntıdır.

Tavuk Nasıl Haşlanır? En Lezzetli Püf Noktaları, Yumuşacık 7 Tarif

Keklik Yumurtası Faydaları Nelerdir? Fiyatları Ne Kadar? Yenir Mi?

Çeşitlerine Göre Yumurta Besin Değerleri, İçeriğindeki Vitaminler

Kaz Eti Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir? Nereye Satılır?

Ördek Eti Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tüm Soslu Tavuk Tarifi

Tüm Soslu Tavuk

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Fırında Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Tüm Tavuk

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Tüm Tavuk

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Fırında Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Tüm Tavuk

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Tüm Tavuk (Patates Eşliğinde) Tarifi

Tüm Tavuk (Patates Eşliğinde)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Fırında Nefis Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Nefis Tüm Tavuk

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 2 saat Pişirme
Fırında Muhteşem Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Muhteşem Tüm Tavuk

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Fırın Torbasında Tüm Tavuk Tarifi

Fırın Torbasında Tüm Tavuk

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Fırın Poşetinde Tüm Tavuk Tarifi

Fırın Poşetinde Tüm Tavuk

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri