Kara Tavuk: Siyah Tavuklar Hakkında Tüm Merak Edilenler

Kara Tavuk: Siyah Tavuklar Hakkında Tüm Merak Edilenler Tarifi

Eti Kemiği Siyah: Siyah Tavuk

Siyah rengi, hayvanlar dünyasında alışılageldik bir renk olarak bilinir. Ayılar, goriller, bazı köpek ve kedi türleri siyahtır. Fakat Endonezya’dan çıkan bu siyah tavuk hayvanlardaki siyah renge alışılandan farklı tamamen bir estetik algısı katmaktadır.

Siyah tavuk, alışılagelmişin dışındaki görüntüsüyle ve güneş altında parıldayan tüyleriyle tüm dünyanın ilgisini çekmekte ve görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Siyah Tavuk Nedir? Cinsleri Nelerdir?

  • Bir diğer ismiyle Ayam Cemani olarak da bilinen ve dünyanın en nadir tavuk cinsi olan siyah tavuğun sadece tüyleri değil eti, iç organları hatta kemikleri bile siyah. Yani aslında Türkiye’de bolca görülen siyah tüylü tavuklardan tam olarak farklıdır. Siyah tavuklar tür olarak büyük kümes hayvanları cinsindendir ve en önemli özelliği yeşil parıltılı simsiyah tüylere sahip olmasıdır.
  • Etimolojik olarak Sanskritçe’de “Ayam” tavuk, “Cemani” ise siyah anlamına gelmektedir. Bu isim, kara tavuğa renginden dolayı eski zamanlarda yaşamış Endonezya yerlileri tarafından verilmiştir. Diğer tavuklarla aynı olan kan rengi dışında büsbütün siyah olan tavuğun renginin siyah oluşu bir tür genetik mutasyondan kaynaklanmaktadır.
  • Bu genetik mutasyon sonucunda kara tavuklar normal tavuklardan on kat daha fazla fibromelanosis türünde bir melanin üretmekte ve dolayısıyla tüyler, deri ve iç organların rengi bu şekilde koyulaşmaktadır. Yani aslında bu tür tavuklar sahip oldukları dominant genden kaynaklanan bir tür aşırı pigmentasyondan dolayı bu renge sahipler. Genetik mutasyonun sebep olduğu bu aşırı pigmentasyon, siyah tavuğu eşsiz bir tavuk türü yapmaktadır.
  • Yetişkin bir siyah tavuğun boyu yaklaşık 25 cm, ağırlığı ortalama 2 kilo, horozları ise 2,5-3 kilo arasında değişir. Yani kendileri çok iri kıyım tavuklar değiller. Bu tavuk cinsi diğer tavuk cinslerine göre daha yakın zamanda ortaya çıktığından dolayı modern bir tavuk ırkı olarak adlandırılabilir. Siyah tavuklar genel olarak böcek, çimen, pirinç, mısır, fasulye ve tohumlarla beslenmektedir.
  • Bilinenin aksine farklı siyah tavuk ırkları bulunmamakta, bu tavuk cinsi arı bir tür olarak varlığını sürdürmektedir. Bu kuş türünün devamı, korunması, geliştirilmesi ve yetiştiren kişilerin bilgilerini birbirleriyle paylaşabilmeleri için 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir dernek kurulmuştur.
  • Derneğin bir diğer amacı ise çeşitli ülkelere yapılan ithalat sırasında siyah tavuğun değişen genetik yapısının farkına varıp türün asli olan genetik özelliklerini korumak, farklı siyah tavuk çeşitleri ve kusurlu kuşların yetiştirilmesini engellemektir.

Siyah Tavuk Yumurtasının Özelliği Nedir?

  • Tavuk yumurtasının eşsiz bir protein kaynağı olduğu su götürmez bir gerçektir. Bu gerçeklik siyah tavuk yumurtası için de aynı şekilde geçerlidir. Siyah tavuk yumurtasının diğer tavuk türlerinin yumurtalarından en belirgin farkı kalorisinin daha düşük ve protein oranının daha yüksek oluşudur.
  • Bazı araştırmalara göre yumurtada bulunan 5,5 gramlık proteinin 4 gramlık kısmı yumurtanın beyazından gelmektedir. Yumurtanın geri kalan sarı kısmı ise sağlık için önem arz eden bir çok minerali ve vitamini bünyesinde bulundurmaktadır. Ayrıca göz sağlığına iyi gelen lutein ve zeaksantin, beyindeki nöronlara faydalı olan kolin aminoasitlerini içerir.
  • Endonezya’da yaygın olarak siyah tavuk yumurtasının erkeklerin dayanıklılığını arttırdığına inanılmaktadır.
  • Bunun yanı sıra bu yumurtanın düzenli tüketimi bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı dayanıklılığını arttırmakta; kronik baş ağrısı, astım gibi sağlık problemlerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Fakat içerdiği yüksek besin değerinden dolayı haftada 4ten fazla siyah tavuk yumurtasının yenmesi önerilmemektedir.
  • Yaygın bilinenin aksine siyah tavuk siyah yumurta eşleştirmesi yanlış bir eşleştirmedir. Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar.
  • Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir. Siyah tavuklar yılda ortalama 60 ila 80 adet yumurta arası yumurtlarlar.

Gezen Tavuk Yumurtası Faydaları, Besin Değerleri ve Vitaminli Tarifler

siyah tavuk yumurtası

Siyah Tavuk Nerede Bulunur?

  • Dünyanın en pahalı tavuğu olarak bilinen siyah tavuk eskiden sadece Güneydoğu Asya bölgesi, Çin ve Hindistan’da yetişmekteydi. Yüzyıllar öncesinde bu tavuğun Endonezya’nın Java, Madura adası ve Sumatra bölgelerinde ortaya çıktığı söylenmektedir.
  • Hollandalı sömürgeciler tarafından tanımlanan siyah tavuk ilk olarak 1998 yılında Hollandalılar tarafından Avrupa’ya ithal edilmiştir. Yıllar önce Hollanda hükümeti, tavuk çiftliği kurulması için Endonezya’ya bir ekip gönderir. Tavuk çiftliği kurulduktan sonra ekipteki Jan Steverink 10 adet Ayam Cemani yumurtası ile Hollanda’ya döner.
  • Kara tavuğun Avrupa’ya gidiş hikayesi böyle başlar. Bunun sonucunda günümüzde Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Almanya ve Hollanda’da da üretilmektedir.
  • Avrupa ülkelerinde üretiliyor olmasına rağmen bu tavuk türüne Endonezya dışında sık olarak rastlanmamaktadır. Ekinlerde bulunan zirai ilaçlar yüzünden nesilleri tehlike altındadır.
  • Siyah tavuk özellikle Hindistan bölgesinde mistik olarak kutsal ve uğurlu bir hayvan sembolü olarak görülmekte ve dileklerin kabul olması amacıyla bazı dini törenlerde kullanılmaktadır. Hindistan’da ülke dışına çıkarılması yasaktır. Kara tavuk Endonezya’da dileklerin gerçekleşmesi için adak olarak kurban edilmekte, sahibine daha çok servet ve uğur getirdiğine inanılmaktadır. Bunun yanı sıra siyah tavuk Çin’de alternatif tıpta çeşitli iyileştirme yöntemleri içerisinde de kullanılmaktadır.
  • Türkiye’de ise bu tavuklara sahip kişilerin sayısı çok az olmakla beraber sosyal paylaşım sitelerinde yeni bir trend olan bu tavuğa olan ilgi gitgide artmakta ve siyah tavuk yetiştiriciliği kümes hayvancılığında önem kazanmaktadır.
  • Siyah tavuk çiftliği kurmak ve yetiştirmek bir servet değerinde olduğundan Türkiye’de bu tavukların sayısı 50’yi geçmez ve koleksiyon amaçlı süs tavuğu olarak beslenir. Nadide güzelliği ve değerli bir tavuk cinsi oluşundan dolayı Ayam Cemani kümes hayvancılığının Lamborghini’si olarak anılır.

Siyah Tavuk Eti Nasıldır?

Tüy ve deri rengi olarak diğer tavuklardan oldukça farklı olan siyah tavuğun tadı, içerdiği yağ ve protein miktarının beyaz tavuktan farklı olması sebebiyle beyaz tavuğun tadından daha farklı ve daha lezzetlidir.

Siyah Tavuğun Faydaları Nelerdir?

  • Araştırmalara göre siyah tavuk antioksidan açısından zengin bir besin kaynağıdır. Klasik beyaz tavuğa oranla vücudu kanserden koruyan karnosin isimli aminoasitten bolca bulundurur. Bu yüzden bir besin kaynağı olarak siyah tavuk vücut sağlığını olumlu bir şekilde desteklemektedir.
  • Siyah tavuk, beyaz tavuğa kıyasla protein bakımından çok daha zengin bir besin kaynağıdır.
  • Bu tavuk türünde bol miktarda B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerinden bulunmaktadır. Bu vitaminler metabolizma açısından çok önemli bir role sahiptir.
  • Yüksek miktarda demir, E vitamini ve kalsiyum bulundurmaktadır.
  • İçeriğinde bulunan fosfor sayesinde çocukların ve yetişkinlerin kemik gelişiminde ve kemiklerin sağlığının korunmasında önemli bir rol oynamakta ve destekleyici bir rol üstlenmektedir.
  • İçinde bulundurduğu vitamin, mineral ve aminoasitler dolayısıyla kalp sağlığına olumlu etkide bulunur. Düzenli tüketim sonucunda kalp hastalığı risklerini azaltır. Kan dolaşımına destek olur.
  • Yağ bakımından diğer tavuk türlerine göre fakir olmasından dolayı kan basıncını arttırarak tansiyon problemine yol açmaz.
  • Kırmızı ete kıyasla az miktarda doymuş yağ oranına ve düşük kolesterole sahip olduğundan dolayı kandaki kötü kolesterolü arttırmaz.

Tavuk Eti Besin Değerleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Siyah Tavuk Fiyatı Nedir?

Ayam Cemani tavuğu yetiştiği bölgelerin dışındaki yerlerde çok nadir olarak bulunur. Bundan dolayı siyah tavuk fiyatı 2000-2500 $ arası değişip diğer tavuk cinslerine göre çok daha pahalıdır.

Türkiye’de mezatlarda 15-17 bin TL civarında fiyatlara satışı yapılmaktadır.

Fotoğraflar alıntıdır.

Tavuk Nasıl Haşlanır? En Lezzetli Püf Noktaları, Yumuşacık 7 Tarif

Keklik Yumurtası Faydaları Nelerdir? Fiyatları Ne Kadar? Yenir Mi?

Çeşitlerine Göre Yumurta Besin Değerleri, İçeriğindeki Vitaminler

Kaz Eti Nasıl Pişirilir? Faydaları Nelerdir? Nereye Satılır?

Ördek Eti Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Fırında Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Tüm Tavuk

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Tüm Soslu Tavuk Tarifi

Tüm Soslu Tavuk

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Fırın Tüm Tavuk Tarifi

Fırın Tüm Tavuk

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Fırında Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Tüm Tavuk

2-4 kişilik, 1 saat Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kızarmış Tüm Tavuk Tarifi

Kızarmış Tüm Tavuk

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Fırında Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Tüm Tavuk

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Tüm Tavuk

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Fırında Kızarmış Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Kızarmış Tüm Tavuk

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Fırında Muhteşem Tüm Tavuk Tarifi

Fırında Muhteşem Tüm Tavuk

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri