Gezen Tavuk Yumurtası Faydaları, Besin Değerleri ve Vitaminli Tarifler

Gezen Tavuk Yumurtası Faydaları, Besin Değerleri ve Vitaminli Tarifler Tarifi

Serbest Gezen Mutlu Tavuklar Eşliğinde Besleyici Bilgiler

Sayısız yemeğin içeriğinde yer alan yumurta, kuşların embriyoyu korumak için bünyelerinde oluşturdukları oval ya da yuvarlak şekilli cisimlerdir. Yumurta denildiğinde ilk akla gelen çeşit ise tavuk yumurtasıdır.

Tüm dünyada en çok kullanılan yumurta çeşidi olan tavuk yumurtası, yüksek protein ve diğer besin elementleri açısından oldukça değerlidir. Ekonomik olması nedeniyle de her bütçeye uygun olan besin, görkemli mutfak menülerinden en fakir sofralara kadar kullanılan dünyanın ortak besinlerinden biridir.

Anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğine sahip olan besin maddesi sağlığa faydalarının yanı sıra keklerde kabarmayı sağlayıcı ve çorbalarda, tatlılarda kıvam arttırıcı özelliği ile de dikkat çeker. Porlu yapıya sahip olan kabukları nedeniyle kullanmadan önce yıkanması önerilmeyen yumurta, buzdolabında birkaç hafta bozulmadan saklanabilir.

tavuk yumurtası

Tavuk Yumurtası Nasıl Oluşur?

Tavuk yumurtası, yumurta sarısını oluşturan ovumların hızla gelişmesi ile başlar. Ovumlar birbirleri üzerine birikir ve yumurta sarısının oluşmasını sağlar. Tavuk yumurtasının oluşumu yaklaşık 24-26 sürer. Bu süre çevresel etkenler ve ışık ile etkilenebilir.

Uygun koşullar altında bir tavuktan yıl boyunca yaklaşık olarak 300 adet yumurta elde edilir. Yumurta kanalında gerçekleşen birkaç evre sonucunda oluşan yumurta, yumurta kanalının infundibulum denilen kısmına düşerek döllenmesi gerçekleşir. Döllenme oluşmasa da yumurta elde edilebilir; ancak civciv oluşmaz.

Yumurta sarısından sonra kanalın magnum kısmında yumurta oluşur. Yumurta akında bulunan albümin proteini bu dönemde oluşur. Kanalın üçüncü kısmı olan istmus bölümünde ise kabuk zarı ve kabuğu oluşur. Zar ve kabuk yumurta içine zararlı mikroorganizma geçişini engeller.

Yumurta tüm bu evrelerden sonra zamanı geldiğinde vücuttan dışarı atılır. Tavuk yumurtası boyutları 73 gram ve üzeri çok büyük (XL), 63-73 gram arası büyük (L), 53-63 gram arası orta boy (medium) ve 53 gramın altında küçük (small) olmak üzere dört sınıfa ayrılır.

haşlanmış yumurta

Gezen Tavuk Yumurtası Faydaları Nelerdir?

  • Düzenli olarak tüketilen yumurta, beyin fonksiyonlarını güçlendiren kolin içeriği sayesinde hafıza kaybı ve erken bunama gibi riskleri minimuma indirir.
  • Lutein içeriği yüksek olan yumurta, gözlerin daha net ve keskin görmesine yardımcı olur. Göz sağlığının korunmasında faydalıdır.
  • Organik yumurtada D vitamini oranı daha yüksektir. Düzenli olarak tüketilen yumurta kemik ve diş gelişiminin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
  • Tavuk yumurtası çeşitleri içeriğinde yer alan fosfolipidler sayesinde karaciğerdeki toksin maddelerin atımını kolaylaştırır.
  • Yüksek B vitamini ve protein içeriği ile saçların ve cildin daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur ve kalp krizi riskinin minimuma inmesini sağlar. İçeriğinde yer alan monga 3 yağ asidi kandaki trigliserit düzeyini düşürmede etkindir. Ve vücudun kendi kolesterolünü sentezlemesine engel olur.

tavuk yumurtası faydaları

Tavuk Yumurtası Protein ve Besin Değeri Nedir?

Anne sütü haricindeki tüm besinler arasında en kaliteli protein değerine sahip olan tavuk yumurtası besin değeri yüksek bir besindir. İnsan vücudunda sentezlenemeyen elzem aminoasitleri içerir.

Tavuk yumurtası protein değeri çok yüksektir ve sindirilen proteinin hemen hemen tamamı vücut proteinlerine dönüştürülür. 100 gram tavuk yumurtasında yaklaşık olarak 13 gram protein bulunur ve yaklaşık 155 kalori içerir.

Detaylı bilgi için: Yumurta Kaç Kalori?

Bunlara ek olarak 11 gram yağ içeren yumurtanın 100 gramında 373 miligram kolesterol vardır. Sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve çinko gibi insan vücudunda önemli rol oynayan mineralleri içerir.

A vitamini, D vitamini, B 12, B6, riboflavin ve E vitamini içeren yumurta beyin fonksiyonlarında oldukça etkin olan kolin maddesi de içerir. Gezen tavuk yumurtaları omega 3 yağ asitleri ile zenginleştirilir. Normal tavuk yumurtasındaki omega 3 içeriğinin üç katı omega 3 içerir.

Detaylı bilgi için: Çeşitlerine Göre Yumurta Besin Değerleri

tavuk yumurtası

Gezen Tavuk Yumurtası Üretimi Nasıl Yapılır?

Gezen tavuk yumurtası üretimi bir diğer adıyla organik yumurta üretimi için sertifika alınması zorunludur. Bu sertifika Tarım Bakanlığının belirlediği esaslara olan uygunluğa göre verilir.

Gezen tavuk yumurtası yetiştiriciliği için açık arazi gerekir ve her 4 metrekareye 1 tavuk olacak şekilde hesaplanır. Tavukların tutulduğu kapalı kümes ise 1 metrekareye 6 tavuk olacak şekilde hesaplanır. Ayrıca bir kümeste en fazla 3000 tavuk beslenebilir.

Kapalı kümes hijyenik malzemelerden yapılmalıdır ve her 7 tavuğa bir adet folluk gelecek formda tasarlanmalıdır. 20 tavuk için bir yemlik ve suluk, kümesin güneş almaya yarayan pencereleri ve havalandırma sistemi olmalıdır.

Alınan tavukların dirençli, sağlıklı ve tüm aşılarının yapılmış olması gerekir. Tavuk yumurtası çiftliği içinde hijyenik yumurta deposu ve ayrı olarak yem binası olmalıdır. Tavuklar organik sertifikaya sahip yemlerle beslenmeli ve açık arazide gün boyu özgür bırakılmalıdır. Gezen tavuk yumurtası fiyatı diğer tavuk yumurtalarına oranla biraz daha yüksektir.

gezen tavuk

Tavuk Yumurtasıyla Hazırlanan Besleyici 12 Tarif

1) Mis Gibi Kokan Kahvaltı Lezzeti: Tavada Yumurtalı Tost

Tereyağı, kaşar peyniri, yumurta, tost ekmeği kullanılarak hazırlanan tavada yumurtalı tost kahvaltı sofralarınıza lezzet getirir. Yüksek protein içeren yumurtalı tost hem besleyici hem de sağlıklı bir kahvaltı alternatifidir. Hazırlaması pratik ve kolay olan tost, zaman problemi yaşandığında öğle veya akşam yemeği alternatifi de olabilir. Tavada Yumurtalı Tost

Tarif: Tavada Yumurtalı Tost

2) Hem Hafif Hem Lezzetli: Fırında Patatesli Biberli Yumurta

Patates, yumurta, biber, kaşar peyniri ve baharat kullanılarak hazırlanan fırında patatesli biberli yumurta fırında pişirildiğinden dolayı hafiftir. İçeriğindeki malzemeler kızartılmadığında diyet yapanlar için uygun bir yemek haline gelir. Fırında Patatesli Biberli Yumurta

Tarif: Fırında Patatesli Biberli Yumurta

3) Tereyağı ve Yumurtanın Muhteşem Uyumu: Çılbır

Yumurta, tereyağı, pul biber kullanılarak hazırlanan çılbır, kendine özgü bir lezzete sahiptir. Haşlanmış suya kırılarak yapılan çılbır, kahvaltı da ya da öğle ve akşam yemeklerinde sevilerek tüketilen geleneksel bir Türk yemeğidir. Çılbır

Tarif: Çılbır

4) Bayat Ekmekleri Değerlendirmenin En Lezzetli Yolu: Kahvaltılık Yumurtalı Ekmek

Yumurta, sıvı yağ ve tuz kullanılarak hazırlanan ve oldukça pratik olan yumurtalı ekmek, yağda kızartıldığından dolayı yüksek kaloriye sahiptir. Kilo problemi olanların dikkatli tüketilmesi önerilen kahvaltılık, çay saatlerinde de tüketilebilir. Kahvaltılık Yumurtalı Ekmek

Tarif: Kahvaltılık Yumurtalı Ekmek

5) Bol Kalorili ve Besleyici Bir Lezzet: Tereyağlı Yumurta Kapama

Yumurta, tereyağı ve baharat kullanılarak hazırlanan tereyağlı yumurta bol kalorilidir. Besleyici ve lezzetli olan tereyağlı yumurta kapama özellikle büyüme ve gelişme döneminde enerjiye ihtiyaç duyan çocuklar tarafından sevilerek tüketilir. Tereyağlı Yumurta Kapama

Tarif: Tereyağlı Yumurta Kapama

6) Lavaş Ekmeği ve Yumurtanın Mükemmel Birlikteliği: Kahvaltılık Yumurtalı Lavaş Dürümü

Lavaş ekmeği içine tereyağı, yumurta ve kaşar peyniri koyularak hazırlanan kahvaltılık yumurtalı lavaş dürümü, yüksek protein içeriği ile hem besleyici hem de doyurucudur. Kahvaltıların yanı sıra ara öğünlerde de tüketilebilen lavaş dürüm, pratik ve kolay yapımından dolayı tercih edilir. Kahvaltılık Yumurtalı Lavaş Dürümü

Tarif: Kahvaltılık Yumurtalı Lavaş Dürümü

7) Ispanak Sevmeyenler İçin Alternatif Bir Lezzet: Yumurtalı Ispanak

Ispanak, yumurta, kuru soğan, salça, sıvı yağ ve baharat kullanılarak hazırlanan ıspanaklı yumurta ıspanaktan gelen yüksek vitamin ve mineral yumurtadan gelen yüksek protein içeriği ile muhteşem lezzeti bir araya getirir. Ispanak sevmeyenler için mükemmel bir alternatif olan yumurtalı ıspanak hem ana öğünler hem de kahvaltı için doğru bir seçenektir. Yumurtalı Ispanak

Tarif: Yumurtalı Ispanak

8) Yumurta Haşlamanın Püf Noktaları: Yumurta Haşlama Süreleri

Damak tadına göre yumurta haşlama süreleri farklılık gösterir. Rafadan, kayısı ya da katı olmak üzere 3 farklı şekilde yumurtalar haşlanabilir. Yumurta Haşlama Süreleri

Tarif: Yumurta Haşlama Süreleri

9) Sebzelerin Yumurta ile Lezzet Dansı: İspanyol Omleti

Kuru soğan, yumurta, patates, kırmızı biber, maydanoz, zeytinyağı, kimyon ve tuz kullanılarak hazırlanan İspanyol omleti, hem görünümü hem de lezzeti ile kahvaltı ve ana öğünlerinize sağlık getirir. İspanyol Omleti

Tarif: İspanyol Omleti

10) Yumurta Peynire Hiç Bu Kadar Yakışmamıştı: Kahvaltılık Yumurtalı Peynirli Ekmek

Peynir, yumurta, sıvı yağ ve ekmek kullanılarak hazırlanan yumurtalı peynirli ekmek fırında pişirildiği için hem hafif hem de besleyicidir. Kahvaltı ve çay saatlerinde beğenilerek tüketilen yumurtalı peynirli ekmek özellikle çocuklar tarafından tercih edilir. Kahvaltılık Yumurtalı Peynirli Ekmek

Tarif: Kahvaltılık Yumurtalı Peynirli Ekmek

11) Kekin En Besleyici Hali: Muffin Yumurta (Egg Muffins)

Yumurta, süt, cheddar peyniri, taze soğan, kuru soğan, kırmızı kapya biber, ıspanak, sosis ve tereyağı kullanılarak hazırlanan muffin, tam bir protein topudur. Sevimli görünüme sahip olan muffinler tek lokmalık yapısı ile sevilerek tüketilir. Çay saatleriniz için de uygun bir besin olan yumurta muffini kolay ve pratik bir şekilde hazırlayarak misafirlerinize sunabilirsiniz. Muffin Yumurta (Egg Muffins)

Tarif: Muffin Yumurta (Egg Muffins)

12) Kolay, Pratik ve Doyurucu: Patatesli Omlet

Patates, yumurta ve sıvı yağ kullanılarak hazırlanan patatesli omlet, kolay ve pratik bir yemektir. Her öğün tüketilebilen omlet, lezzeti ve sağlığa faydaları ile sofralarınızda yerini alır. Patatesli Omlet

Tarif: Patatesli Omlet

Yumurta yemekleri kategorisini inceleyebilirsiniz.

Bıldırcın Yumurtasının Faydaları ve Besin Değerleri: Tam Bir Mucize!

Bıldırcın Yumurtası Nasıl Pişirilir? En Leziz Pratik İpuçları

Kaz Yumurtasının Faydaları Nelerdir? Yenir Mi?

Ördek Yumurtası Faydaları ve Besin Değerleri Nelerdir?

Çeşitlerine Göre Yumurta Besin Değerleri

Deve Kuşu Yumurtası Nerede Satılır? Ne İşe Yarar?

Hindi Yumurtası Fiyatı Ne Kadar? Faydaları, Besin Değerleri ve Özellikleri

Çift Sarılı Yumurta Nasıl Olur? Nasıl Anlaşılır?

Yumurtanın Sarısı Mı Daha Faydalı Beyazı Mı?

Yumurta Kaç Kalori?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mini Cheesecake'ler Tarifi

Mini Cheesecake'ler

12-14 kişilik, 50dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çikolatalı Fındıklı Cookie'ler Tarifi

Çikolatalı Fındıklı Cookie'ler

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bol Vitaminli Tavuk Çorbası Tarifi

Bol Vitaminli Tavuk Çorbası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Benim Beytim Tarifi

Benim Beytim

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Benim Usulüm Tavuk Göğsü Tarifi

Benim Usulüm Tavuk Göğsü

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Beyti Tarifi

Beyti

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Beyti Tarifi

Beyti

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Beyti Kebabı (Kolay Ve Lezzetli) Tarifi

Beyti Kebabı (Kolay Ve Lezzetli)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Pastane Açması (Yumurtasız Ve Sütsüz) Tarifi

Pastane Açması (Yumurtasız Ve Sütsüz)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri