Keklik Yumurtası: Faydaları & Verim Artıran İpuçları
Keklik yumurtası, avlanan bir kuş türü olan keklik tarafından yumurta grubuna giren bir besin türüdür. Tavuk yumurtasından farklı olarak küt ve oval yapıda; beyaz, kahverengi ve krem renk lekelere sahiptir. Avlanan keklik kuşunun yumurtası da eti gibi tüketilmektedir. Anadolu’da sıkça görülen ve çok eski zamanlarda Türk kültüründe adı geçen hatta türkülere konu olan bir kuş türüdür. Biraz tombul ve kısa gövdeye sahip olan keklik, kayalık ve sakin arazilerde kendine yaşam alanı bulur.
Besin değeri yüksek olan bir yumurtayı yumurtlayan keklik, aynı zamanda doğa için değerli bir hayvandır. Sağlıklı yaşamak ve daha sağlıklı bir bedene sahip olmak için yenmesi tavsiye edilen faydalı besinler listenize, bu yazımızdan sonra keklik yumurtası da eklenebilir. Keklik yumurtası nedir? Keklik yumurtasını nasıl yiyebilirim? Keklik yumurtasının faydaları nelerdir? Keklik yumurtası kaç günde çıkar? gibi tüm soru işaretleri bu sayfada son buluyor!
Kaz Yumurtası Faydaları Nelerdir? Yenir Mi?
Keklik Yumurtası Faydaları Nelerdir?
- Keklik yumurtası besin değeri yüksek bir besindir. Bu özelliği yönü ile çocukların kas ve kemik gelişimini destekler, beyin gelişimini daha güçlü kılar. Vitamin, mineral ve protein açısından oldukça güçlüdür. Keklik yumurtası tüketerek vücudunuzun ihtiyacı olan tüm mineraller karşılanabilir.
- Büyüme dönemindeki çocukların keklik yumurtası tüketmesi ileride daha zeki ve dinç olmalarını sağlayacaktır. Çünkü keklik yumurtası zihni güçlendiren bir besindir.
- Solunum problemi ile stres içindeyseniz, son zamanlarda sıkça kuru şekilde öksürüyorsanız, göğüs kafesinde kaşıntı ve yanma varsa keklik yumurtası ile üst solunum hastalıklarını iyileştirebilirsiniz.
- Çocuklar belirli bir döneme gelince yemek seçme ve iştah kaybı durumunu yaşarlar. Keklik yumurtasının iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle pek çok anne çocuklarına kahvaltıda keklik yumurtası yedirir.
- Keklik yumurtasının ses tellerine çok iyi geldiği söylenmektedir. Kış günlerinde öksürükten dolayı ses kısılması yaşayanlar keklik yumurtasını tüketebilir. Ses tellerini yumuşatır ve boğazda oluşan enfeksiyonu giderir.
- Tıpkı tavuk yumurtası gibi keklik yumurtası da bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasını sağlar.
- Günlük protein ihtiyacını keklik yumurtasından alabilirsiniz.
- Vitamin değeri yüksek olan keklik yumurtası çocukların beslenme programına eklendiğinde daha sağlıklı diş yapısının oluşmasını sağlar.
Ördek Yumurtası Faydaları ve Besin Değerleri Nelerdir?
Keklik Yumurtası Kaç Günde Çıkar?
Keklik yumurtası herhangi bir üretim şekli olmadığından ekonomik açıdan pahalı bir yumurtadır. Keklik kuşları ortalama mart-nisan aylarından ağustos ayına kadar üreme sezonuna sahiptir. Stresi bozan durumlarda çiftleşmekten uzak duran erkek keklikler için sağlıklı bir ortam oluşturmak gerekir. Keklik kuşlarının iyi beslenmesini sağlamak keklik yumurtası verimini yükseltecektir.
Kuluçkalık keklik yumurtaları, 10-16 derece arasında bir sıcaklıkta, sivri yeri alta gelecek şekilde korunmalıdır. Ortamın nem oranı 50-60 derece olmalıdır. Bu şartlar altında keklik yumurtaları en az 10 gün dinlendirilmelidir.
Keklik kuluçka süresi, keklik kuşunun türlerine göre değişmektedir. Ülkemizde en yaygın olan kınalı ve çil keklik türlerinde kuluçka süresi 23 ila 25 gündür. Yavrular 13-14 gün içinde çıkar. Yılda 1 kez kuluçkaya yatarlar; 15-20 adet yumurta oluşturabilirler.
Keklik Yumurtası Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?
Keklik yumurtasını alıp tüketmek istediğinizde özel olarak bu işi yapan esnaflar ile iletişime geçmeniz gerekecektir. Çünkü tavuk yumurtası kadar üretimi yaygın değildir. Organik yiyecekler satan mağazalardan keklik yumurtasını temin edebilirsiniz. Yahut köy veya çiftliklerde bu işi özel olarak yapan kişilerden keklik yumurtasını satın alabilirsiniz.
Çok nadir bulunan keklik yumurtası kuluçka süresi de diğer yumurtalardan farklı olacaktır. Eğer keklik yetiştiriciliği üzerine merakınız varsa kuluçka süresinin ortalama 23-24 gün olduğunu ve kekliklerin oldukça rahat bir ortamda olması gerektiğini bilmeniz gerekecektir. Keklik yumurtası fiyatları üreticiye göre farklılık gösterecektir. Kekliklerin yetiştiği ortamın doğal ortamına yakın olması ve hareketlerinin kısıtlanmaması gereklidir. Kendini rahat hisseden kekliklerin yumurtlama dönemi de verimli geçecektir.
Bıldırcın Yumurtasının Faydaları ve Besin Değerleri: Tam Bir Mucize!
Keklik Yumurtası Yenir Mi, Nasıl Tüketilir?
Keklik yumurtası tüketime uygun ve sağlıklı bir yumurtadır. Pek çok kişi tarafından tıpkı tavuk yumurtası gibi tüketilmektedir. Yumurtanın her türü sağlığa faydalı olacağından büyüme çağındaki çocuklara da verilebilir. Ördek yumurtası, bıldırcın yumurtası gibi besin değeri yüksek bir yumurta olarak mutfaklarda yerini alacaktır.
Keklik yumurtasını tüketirken çiğ olarak da tercih edebilirsiniz. Hatta bazı görüşlere göre çiğ olarak tüketilen keklik yumurtasının solunum yollarına daha iyi geldiği ifade edilmektedir. Elinizdeki keklik yumurtasını dilerseniz haşlayarak kahvaltıda veya salata içinde değerlendirebilirsiniz. İsterseniz sandviç arasına da ekleyebilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Omlet şeklinde pişirmeyi tercih ettiğiniz keklik yumurtasına dilediğiniz baharatları ekleyip lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Kahvaltıda doyurucu ve besleyici bir öğün olarak midenizi şenlendirebilir. Uzmanların tavsiyelerine göre keklik yumurtasının çok uzun süre pişmesi besin değerini yok edebilir. Bu nedenle haşlarken ve yağda pişirirken çok az pişirmeye özen göstermelisiniz.
Keklik yumurtasını çok fazla alıp evde muhafaza etmek istediğinizde ise yumurtayı sıcak ve nemli ortamdan uzak tutmanızda fayda olacak. Serin ve kuru bir dolapta yumurtayı tüketmek için saklayabilirsiniz.
Bıldırcın Yumurtası Nasıl Pişirilir? En Leziz Pratik İpuçları
Çift Sarılı Yumurta Nasıl Olur? Nasıl Anlaşılır? Doğal Mı?
Deve Kuşu Yumurtası Fiyatı Ne Kadar? Faydaları, Ne İşe Yarar?
Çeşitlerine Göre Yumurta Besin Değerleri, İçeriğindeki Vitaminler
Gezen Tavuk Yumurtası Faydaları, Besin Değerleri ve Vitaminli Tarifler
Hindi Yumurtası Fiyatı Ne Kadar? Faydaları, Besin Değerleri ve Özellikleri
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.