Turunç Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Turunç Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Akdeniz Esintisi Turunç Meyvesi

Akdeniz’in sıcaklığını kabuğunda taşıyarak girdiği her yere turuncu renkli bir esinti taşır turunç meyvesi. Görünümü ile portakalın tıpatıp aynısı olan turunç, adından da anlaşıldığı gibi turunçgiller familyasına adını veren asıl meyvedir. Halk arasında portakalın aşılanmamış yabani hali olarak tanınan meyve, portakaldan daha acı ve ekşimtırak bir tada sahiptir. Özellikle suyu greyfurt ve portakala göre daha acı olduğu için meyve olarak daha az tercih edilir.

Turunç Meyvesi Nedir?

  • Turunç meyvesi doğada kendiliğinden yetişen 2 – 2,5 metre boyundaki yaprağını dökmeyen turunç ağacında büyür. Sağlam kökleri, dikenli dalları ve çok çatallı tacı ile ayırt edilir.
  • Portakalla birlikte limon da turunç ağacının aşılanması ile türetildiği için turunç ağacı, turunçgillerin atası sayılır.
  • Turunç meyvesi başlangıçta koyu yeşil renkte iken olgunlaştığında canlı parlak bir turuncu renk kazanarak tıpkı portakala benzer.
  • Turunç meyvesinin tadı dışında portakaldan asıl farkı ise kalın kabuğudur.
  • Kabuğu diğer turunçgillere oranla da daha kalın ve pürüzlü olan turunç meyvesi, görünümü ile portakaldan ayırt edilemese de ele alındığında farkı anlaşılır.

Mini Turunçgil Kamkat Yemenin 6 Enfes Yolu

turunç meyvesi nedir, faydaları nedir?

Turunç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

  • Çiçeği, yaprağı, kabuğu ve meyvesi ile farklı faydaları olan turunç meyvesinin kabuğu, çay yapılarak içilirse iştah açar ve susuzluğu giderir. İştah açarken aynı zamanda vücuda kuvvet ve enerji verir.
  • Turunç yaprağı, çiğnenerek tüketildiğinde ağız kokusuna iyi gelirken turunç çekirdeği ya da turunç meyvesinden hazırlanan turunç suyu yılan, akrep gibi böcek sokmalarına karşı panzehir olarak kullanılır.
  • Turunç meyvesi, mideyi kuvvetlendirici etkiye sahiptir. Şerbeti veya suyu içilirse mideyi temizler ve özellikle kusma, bulantı, safra gibi durumlara karşı iyileştirici etki taşır.
  • Ayrıca meyvesi çay olarak hazırlanıp tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır.
  • Turunç kabuğunun iç kısmı, kanın temizlenmesini sağlar ve kalbi kuvvetlendirir. Özellikle çarpıntı gibi durumlara karşı geleneksel tıpta başvurulan meyve, kalp ritmini düzenlemeye yardımcıdır.
  • Sinirleri azaltıcı etkiye sahip olan turunç, yatıştırıcı etki gösterir ve rahatlama sağlar. Üzüntü ve sıkıntıyı gidermede kullanılır. Özellikle stres kaynaklı depresyonda etkili bir besindir.
  • Tansiyonu dengelerken aynı zamanda kan şekerini düşürmek de turunç meyvesi faydaları arasında yer alır. Kan şekerini düşürmesine rağmen şeker hastaları tarafından dengeli ve doğru kullanılması büyük önem taşır.

Turunçgiller Nelerdir? Nerede Yetişir? Faydaları ve Çeşitleri

turunç meyvesi nedir, faydaları nedir?

Turunç Nasıl Kullanılır?

  • Çiçeğinden kabuğuna kadar birçok farklı şekilde tüketilen turunç, ferahlatıcı tadıyla yalnızca evlerde değil farklı sanayi kollarında da kullanılır.
  • Kabuğundan ve çiçeklerinden elde edilen uçucu yağdan parfüm yapılır. Çiçekleri oldukça güzel bir kokuya sahip olduğu için esans yapımında ana malzeme olur ve esansı sabunlara, şampuanlara katılarak mis gibi ferahlatıcı bir koku verir. Ayrıca esansı gıda sanayide de tatlandırıcılara koku vermesi için eklenir.
  • Çiçeklerinden daha farklı bir koku taşıyan turunç kabuğunun aromatik kokusu yemeklere tat vermek için kullanılır. Genelde kabukları rendelenerek yardımcı malzeme olarak tarifleri süsler ya da özel tariflerin ana malzemesi olarak masalara gelir.
  • Mutfakta yine salatalara ya da et yemeklerine tat vermek için limona alternatif olarak tercih edilebildiği gibi nar ekşisi gibi turunç ekşisi yapılarak market reyonlarında yerini alır.
  • Ayrıca güzel kokusu sayesinde kabuklarından merhem, tentür ve macun yapılır.
  • Kabuklarının besin değeri yüksek olduğu için kurutulur ve turunç yaprakları ile birlikte çay ya da şurup yapılarak değerlendirilir.
  • Kabuklarının ve çiçeklerinin yanı sıra turunç çiğ meyve olarak da yenir. Acımsı tadı yüzünden doğrudan yenmesi çok yaygın olmayan meyvenin bazı yörelerde acılığını alması için üzerine şeker serpilerek ya da bal dökülerek yenmesi hiç de şaşırtıcı değildir.

 

Turunç Meyvesi Nerede Yetişir?

  • Turunç meyvesi, tıpkı diğer turunçgiller gibi bir Akdeniz meyvesidir.
  • Asıl ana vatanı Güneydoğu Asya olan ve Asya’dan İpek Yolu vasıtası ile dünyaya yayıldığı tahmin edilen meyve, bugün ağırlıklı olarak kışın ılıman geçtiği yörelerde yetişir.
  • Geçmişten günümüze Akdeniz havzasında yabani olarak yetişen meyve, Amerika’nın soğuk geçen iç kısımları dışında neredeyse tamamında yetiştirilir. Bununla beraber Orta Doğu’nun bazı bölümlerinde de bu bitkiye rastlanır.
  • Türkiye’de Akdeniz ve Ege çevresinde kıyı şeritte yetiştirilen meyve, asıl olarak Aydın ve Nazilli yöreleri ile özdeşleşir.
  • Ege ile birlikte Marmara’da kışın ılıman geçen yörelerde yetişmesi mümkündür.
  • Soğuğa bir noktaya kadar dayanıklı olan meyve kışın -4 derecenin altına düşmeyen yörelerde büyür.

Turunç Reçeli

Turunç Reçeli

Turunç Meyvesi Nerede Satılır?

  • Bulunması hiç de zor olmayan turunç, diğer Akdeniz meyveleri gibi manavlarda bulunabilir.
  • Kış aylarının yaklaşması ile tezgahlarda görülmeye başlar ve market reyonlarından manavlara kadar meyve sebze satan her yerden temin edilebilir.
  • Ayrıca Akdeniz yöresinde organik ürün satan birçok dükkândan alınabilen turunç, semt pazarlarında satılır.
  • Turunç meyvesi satış kanalları arasında internet de bulunmaktadır.
  • Hasat başladığında yani mevsimi geldiğinde online olarak da turunç meyvesini sipariş edebilirsiniz.
  • Dalından taze koparılarak adrese gönderilen meyveyi, farklı internet adreslerinden satın alabilirsiniz.
turunç meyvesi nedir, faydaları nedir?

Turunç Meyvesini Kimler Tüketebilir?

  • Turunç meyvesinin faydalarını aslında herkes alabilir. Ancak özel durumlarda tüketimi kısıtlanabilir. Asitli meyvelere karşı mideniz çok hassas ise tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Son günlerde kendinizi gergin ve yorgun hissediyorsanız bu meyve tam size göre.
  • Bağışıklık sisteminin yavaşladığını düşünenler turunç meyvesiyle tanışmalıdır.
  • Ağız içi enfeksiyonu olan kişiler, düzenli olarak turunç tüketerek enfeksiyonu temizleyebilir.
  • Cildinin daha sağlıklı görünmesini isteyenler daha fazla geç kalmadan turunç tüketmelidir.
  • Kan şekerini dengelemek adına faydalı besin arayanlar turunç meyvesini evinden eksik etmemelidir.
  • Soğuk algınlığı yaşadığınızda daha çabuk toparlanmak için turunç meyvesini tüketmeniz önerilir. Sahip olduğu C vitaminleri sayesinde hastalık günlerini daha hızlı atlatabilirsiniz.
  • Turunç meyvesi, vücudunuzdaki bakteri ve enfeksiyonu en kısa sürede temizler.

Bergamot Nedir? Faydaları Nelerdir?  ve Yağı Kullanımı

Turunç Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

En Lezzetli 2 Farklı Turunç Reçeli Tarifi

Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan turunç, mutfakta tatlılardan marmelatlara kadar birçok tarifte boy gösterir. Acımsı ekşi bir tada sahip olduğu için meyve olarak çiğ tüketimi çok rağbet görmemesine rağmen marmelat ve tatlı yapımlarında tercih edildiği için çokça aranan bir meyvedir.

Tatlı yapılarak tüketilen turunç meyvesi, mutfaklarda en sık reçel haliyle görülür. Bilhassa ekşimsi tadı ile reçel yapımında diğer turunçgillerden daha çok rağbet görür ve turunç reçeli sevenler tarafında mevsiminde hemen değerlendirilir.

Geleneksel Akdeniz reçellerinden biri olarak sofralara konuk ettiğimiz turunç reçeli, hafif ekşi tadı ve rengi ile en popüler tariflerden biri. Şeker ve limon tozuyla yapılan turunç reçelinin hazırlanması ise biraz uzun sürer. Turunç kabuklarının acımsı tadını kaybetmesi için üç gün suda bekletme sürecinden geçirilerek hazırlanan reçel tarifi, lezzeti ile tüm zahmetlere değer. Üstelik canlı turuncu rengi sayesinde hoş bir görünümü olan ve tadı ile masaları şenlendiren geleneksel turunç reçeli, şerbeti ile birlikte sunulmadığı için reçelin şerbetini kek gibi tatlıları ıslatmak amacıyla kullanabilirsiniz.

1) Kahvaltı Sofralarınızın Yeni Gözdesi! Turunç Reçeli Tarifi

Kahvaltılarınıza yeni bir lezzet katmaya ne dersiniz? Ferahlatan portakal – limon karışımı aromasıyla krep ve pankeklerinizde bahar havası estirin! Turunç Reçeli

Turunç Reçeli

2) Tam Ölçülü Lezzet Garantili! Turunç Reçeli Tarifi

Daha önce hiç turunç reçeli hazırlamadınız mı? Kolayı var! Tam ölçülü bu tarif, dalından sofraya turuncun hikayesini sizlere sunmak için sabırsızlanıyor, kaçırmayın!

Turunç Reçeli

Turunç Reçeli

Turunç ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Portakallı Çok Beğenilen 32 Farklı Tarif

Vitamin Deposu Portakalın 10 İnanılmaz Faydası

Mandalina ile Tadına Doyamayacağınız 10 Farklı Tarif

Misket Limonu Faydaları Nelerdir? Limon ile Arasındaki Fark Nedir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (2)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Turunç Reçeli Tarifi

Turunç Reçeli

12-14 kişilik, 50dk Hazırlık, Pişirme yok
Turunç Reçeli Tarifi

Turunç Reçeli

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Turunç Reçeli Tarifi

Turunç Reçeli

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Turunç Reçeli Tarifi

Turunç Reçeli

10-12 kişilik, 2 saat Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Turunç Reçeli Tarifi

Turunç Reçeli

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 1 saat Pişirme
Turunç Reçeli (Videolu) Tarifi

Turunç Reçeli (Videolu)

12-14 kişilik, 1 saat Hazırlık, 3 saat Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri