Nefis Yemek Tarifleri Gezgin Gurme Serisi
Sütlüce’de Uykuluk Keşfindeyiz!
Et sevenlerin beğenisini kazanan uykuluk, sakatatlar arasında yer eden bir sokak lezzetidir. Birçok çeşidinin olması ile birlikte buna bağlı olarak birçok pişirme yöntemi de bulunur. Ancak uykuluğun fazla tüketimi bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle aşırıya kaçmadan, temiz ve bildiğiniz yerlerde tüketmenizde fayda vardır.
İşte, İstanbul’un en meşhur uykuluk dükkanları!
1) Çınaraltı Uykuluk
Kendine özgü lezzeti ile tüm ülkeye yayılan uykuluk yemeğini, her ilde bulmak mümkündür. Ancak İstanbul’da uykuluk yemek için gidilecek ilk adres ise her zaman Sütlüce olmuştur. En sevilen sakatat çeşitlerinden biri olan uykuluk konusunda iddialı olan Çınaraltı Uykuluk, İstanbul’da yenilebilecek en iyi uykuluğa sahiptir. Çınaraltı Uykuluk, 1990 yılından bugüne kadar Sütlüce’de, çınar ağacının gölgesinde hizmet verir. Aynı zamanda geleneksel uykuluk lezzetini, zengin menü içeriği ile birleştirerek tüketicinin tercihi olmayı başarır.
Geniş ve ferah bir iç alana sahip oluşu ile dikkat çeken restoranın uykuluk fiyatları ise uygun aralıklarda seyreder. Genellikle bulgur pilavı, soğan ya da söğüş salata ile birlikte servis edilen uykuluğun yanında ayran ya da şalgam suyu da tercih edilir. Uykuluk yemeğinin yanı sıra restoranın menüsünde kebap, kokoreç, karışık ızgara, saç kavurma, işkembe çorbası, et sote, tavuk pirzola, yaprak ciğer, patlıcan ezmesi, enginar, çoban salatası ve piyaz gibi lezzetler de bulunur. Tatlı olarak da fırın sütlaç ve künefe tercih edilebilir.
Adres: İmrahor Caddesi No:72, Sütlüce/Beyoğlu, İstanbul
İletişim: 0212 210 35 14
2) Ömür Restoran
1956 yılından beri hizmet veren Ömür Restoran uykuluk yemeğini en iyi ustaların elinden sofralara getirir. Osmanlı mutfağından benzersiz spesiyaller ve ara sıcaklar da bu lezzete eşlik eder. Mekânda katmerden dondurmalı irmik helvasına kadar birçok tatlı çeşidi de bulunur. Geniş bir alana sahip olan Ömür Restoran, çok sayıda müşteriyi rahatlıkla ağırlar. Oyun parkı sayesinde de çocuklarının keyifli saatler geçirmesini sağlar.
Adres: Sütlüce Mah. Karaağaç Cad. No:8 Sütlüce/Beyoğlu, İstanbul
İletişim: 0212 255 68 36
3) Vakkas’ın Et ve Uykuluk Yeri
Nostaljik bir mekana sahip olan Vakkas’ın Et ve Uykuluk Yeri, küçük bir işletme olarak karşınıza çıkar. Gözünüze hoş gelecek şık dekorları ve lezzetli uykuluk yemeği ile adından söz ettirmeyi başaran bu salaş restoran, enstrümanlar eşliğinde yemeğinizi keyifle yemenizi sağlar. Restoranın zengin menüsünde ise çeşitli çorbalar, mezeler ve tatlılar bulunur.
Adres: Sütlüce Mahallesi, Damar Sk. No:1, 34445 Sütlüce/Beyoğlu, İstanbul
İletişim: 0212 255 66 62
4) Sadrazam Kemal
İsmini ve mutfağını Osmanlı’da yaşayan sadrazamlardan alan Sadrazam Kemal Restoran, Türk mutfağının zenginliği ile öne çıkar. Sütlüce’nin Haliç kıyısında mükemmel bir yemek ziyafeti sunan bu restoran, uykuluk yemeği ile ağızlarda lezzetli bir tat bırakır. Kebap, döner, ızgara köfte gibi ana yemeklerin yanı sıra birbirinden güzel mezeler ve tatlılar ile eğlenceli fasıl eşliğinde güzel vakit geçirmenize imkân tanır. Sütlüce’ye geldiğiniz zaman uğramanı gereken restoranlardan biri olan Sadrazam Kemal, son derece geniş ve temiz salonu ile misafirlerini ağırlar.
Adres: Karaağaç Cad. No:86A/1 Sütlüce/Beyoğlu, İstanbul
İletişim: 0212 255 84 94
5) Liman Restoran
Uykuluk restoranları içinde çok sevilen Liman Restoran, Sütlüce’nin medarı iftiharı olarak anılır. Liman Restoran’ın menüsünde çorba çeşitlerinden kokorece, tuzlama yemeğinden sütlaca kadar birçok yöresel lezzetler bulunur. Aynı zamanda hızlı servis ve güler yüzlü personeli ile ailece gelebileceğiniz restoranlar arasında yer alır.
Adres: Sütlüce Mahallesi, Karaağaç Caddesi No:92, Halıcıoğlu, İstanbul
İletişim: 0212 255 79 17
Uykuluk Nedir? Hayvanın Neresi?
- Uykuluk yemeği, kuzu ve danalardan çıkan bir sakatat türüdür. Ancak uykuluk için genellikle süt kuzusu tercih edilir.
- Uykuluk denilen kısım, hayvanın göğüs kafesinin üst kısmında bulunur. Ayrıca timus ve pankreas bölgelerindeki bazı salgı bezlerinden oluşur.
- Kuzunun timus bezi anlamına gelen uykuluk, bir organ olarak adlandırılsa da tam olarak öyle değildir. Bazen de kuzunun pankreası olarak adlandırılan uykuluk, aslında kuzunun çeşitli hormonlarının salgılandığı bezler olarak bilinir.
- Uykuluk, özellikle İstanbul’un Sütlüce semti ile anılır. Uykuluğun burada bunca meşhur olmasının nedeni ise eskiden mezbahaların burada olmasından kaynaklanır.
- Ciğerci ve sakatatçılarda fındık, ciğer ve gerdan uykuluğu olarak birkaç çeşide de rastlanır. Bu çeşitler ise uykuluğun hayvanın neresinden çıktığına göre farklılık gösterir.
Uykuluk Nasıl Pişirilir?
Uykuluğun doğru pişirilmesi, yemeğin lezzeti açısından oldukça önemlidir. Uykuluk, pişirilmeden önce suda bekletilir ve üzerindeki zar tümüyle çıkartılır. Dinlendirilen uykuluk, hayvanın neresinden olduğuna bağlı olarak çeşitli yöntemler ile pişirilebilir.
- Gerdan uykuluk, harlı mangal ateşinde sürekli çevrilerek pişirilir.
- Yağlı olduğu için sık çevrilmediğinde kolaylıkla yanabilir.
- Fındık uykuluğu ise böbrek üstü yağların arasından çıkar. Çok yağlı olduğu için önce suda haşlanır ve fazla yağından arındırılır. Soğuduktan sonra ise harlı mangal ateşinde 5 ile 10 dakika arasında pişirilir.
- Süt kuzunun karaciğeriyle akciğeri arasında yer alan ciğer uykuluğunun da hayvan kesildiği gün tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde kuruyabilir. Ciğer uykuluğunun narin bir yapısı olduğu için hafif bir mangal ateşinde pişirilir. Ateş çok harlı olursa hemen kurur.
Tarif için: Uykuluk
Uykuluk Faydaları Nelerdir?
- Uykuluk, önemli vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar ve vitaminler gibi her besin maddesini içerir. Ancak iyi şekilde beslenen bir hayvandan elde edilmesi son derece önemlidir.
- Uykuluk yemeği, yüksek miktarda C vitaminine sahip bir besindir. C vitamini yönünden zengin olması, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Özellikle kış aylarında vücudunuzu çeşitli hastalıklardan korumanıza yardımcı olur.
- Uykuluk gibi sakatat tüketimini arttırmak, vücudu kansere karşı daha koruyucu bir hale getirebilir.
- Selenyum yönünden zengin olan uykuluk, vücudunuzu zararlı etkenlere karşı koruyabilir.
Uykuluk Zararları ve Yan Etkileri
- Sakatatlar insan vücuduna zararlı olan virüsleri, parazitleri ve toksik ögeleri de depolama özelliğine sahiptir. Bu da uykuluğun her ne kadar vitamin içerse de, fazla tüketilmesinin zararlı olacağını gösterir.
- Uykuluğu çok sık tüketmek, kalp damar hastalıklarını tetikleyebilir. Çünkü kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir. Bu nedenle çok sık tüketilmemesi gerekir.
- Tüketilen uykuluğun taze ve kesinlikle güvenilir yerlerden temin edilmesi gerekir. Aksi halde birçok hastalığı beraberinde getirebilir.
- Bazı uykulukların üzerinde kesecikler olabilir. Bu keseciklerin sakatatlardan kesilmesi hastalıkların yayılmasına yol açabilir. Bu yüzden kesesi olan sakatatlardan uzak durmak gerekir.
- Kırmızı ete göre daha az yağ içeren sakatatlar, daha düşük bir kaloriye sahiptir. Ancak kırmızı ete oranla daha fazla karbonhidrat içerirler. Bu da sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.
Uykuluğun Mevsimi Ne Zamandır?
- Gerdan uykuluk kuzunun gerdan kısmından, ciğer uykuluk kuzunun yürek kısmına yakın yerden, fındık uykuluk ise kuzunun bağırsak kısmından çıkar.
- Bu uykuluk parçalarının özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında tüketilmesi önerilir. Çünkü kışın yavrulayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, baharda yavrularını sadece sütleri ile besler.
- Uykuluk da bu süt kuzusu ve süt danalarından elde edilir. Hayvanlar sütten kesildiklerinde uykuluklar da küçülür. Bu nedenle bahar ayları uykuluk mevsimi olarak bilinir.
- Süt kuzusundan çıkan uykuluk, birer zarla kaplıdır ve yağ dokusunu andıran yumuşak bir yapıya sahiptir.
- Uykuluk üzerindeki zar ise pişmeden önce ya da piştikten sonra çıkarılabilir.
Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.
Cağ Kebabı İstanbul’da Nerede Yenir? Lezzet Garantili 10 Kebapçı
Etli Ekmek İstanbul’da Nerede Yenir? En Köklü 10 Enfes Restoran
İstanbul’da Katmer Tatlısı Yiyebileceğiniz Damak Çatlatan 10 Mekan
Beyran Çorbası Nerede İçilir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?
İstanbul Semtleri ile Bütünleşen 12 Lezzet – Hangi Semtin Nesi Meşhur?
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.